• Sonuç bulunamadı

Avrupa Birliği ile İlgili Faaliyetler

B- PERFORMANS BİLGİLERİ

B.1. Faaliyet ve Proje Bilgileri

13- Avrupa Birliği ile İlgili Faaliyetler

12 Eylül 1963 tarihli Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında Ortaklık Kurulmasına ilişkin Ankara Anlaşması’nda öngörülen gümrük birliği süreci sonrasında, 10-11 Aralık 1999 tarihlerinde gerçekleştirilen Avrupa Birliği’nin (AB) Helsinki Zirvesi sonucunda Türkiye’nin resmi aday statüsünün kabul edilmiş olması ile karşılıklı ilişkiler yeni bir

boyut kazanmıştır.

AB Devlet ve Hükümet Başkanlarının 17 Aralık 2004 tarihli Zirvesinde aldığı karar doğrultusunda, Ülkemizle üyelik müzakerelerinin 3 Ekim 2005 tarihinde başlatılması kararlaştırılmıştır. Katılım müzakereleri, Türkiye’nin AB müktesebatını iç hukukuna aktarmasını ve onu etkili bir şekilde uygulamasını öngören bir süreçtir.

Müzakere sürecinin ilk aşaması olan tarama toplantıları, 20 Ekim 2005 tarihinde yapılan Bilim ve Araştırma faslı tanıtıcı tarama toplantısı ile başlamış ve 13 Ekim 2006 tarihinde yapılan Yargı ve Temel Haklar faslı ayrıntılı tarama toplantısı ile sona ermiştir.

AB ile yürütülen tam üyelik sürecinde Yargı ve Temel Haklar başlıklı 23 üncü fasıl doğrudan Adalet Bakanlığı’nın sorumluluk alanında bulunmaktadır.

Adalet Bakanlığının dolaylı olarak sorumlu olduğu “3. İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestîsi”, “4. Sermayenin Serbest Dolaşımı”, “6. Şirketler Hukuku”,

“7. Fikrî Mülkiyet Hukuku”, “10. Bilgi Toplumu ve Medya”, “19. Sosyal Politika ve İstihdam”, “24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik”, “27. Çevre”, “28. Tüketicinin ve Sağlığın Korunması”, “32. Mali Kontrol” fasıllarının müzakerelerine de katkı sunması söz konusudur.

23 üncü fasıl kapsamında:

Katılım Ortaklığı ve Müktesebat Uyumu Faaliyetleri

• Türkiye- AB Ortaklık Komitesi faaliyeti olarak 1 yurtdışı toplantısı gerçekleştirilmiştir.

• Bunun yanı sıra, Türkiye – AB Karma Parlamento Komisyonu faaliyetleri çerçevesinde yurt içinde 5 toplantı gerçekleştirilmiştir.

• Avrupa Parlamentosunun Türkiye Hakkındaki Raporu ile ilgili yurt içinde 6, yurtdışında 1 toplantı gerçekleştirilmiştir.

• AB Komisyonunun istişari ziyaret faaliyetleri kapsamında 2’si Brüksel’de, 3’ü yurt içinde olmak üzere toplam 5 toplantı gerçekleştirilmiştir.

• 2, 23, 24 ve 32 no.lu fasıllar kapsamında 9’u yurt içinde, 5’i yurtdışında olmak üzere toplam 14 toplantı gerçekleştirilmiştir.

• Türkiye - AB Vize Serbestisi Diyalogu kapsamında yurt içinde 12 toplantı ve 1 çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir.

Proje Eğitimi ve Koordinasyon Çalışmaları

Bakanlığımızın ilgili birim temsilcileriyle sağlanacak koordinasyonun etkin ve kalıcı bir şekilde devam ettirilmesini sağlamak üzere 06.03.2007 tarihli Bakan Olur’u ile Bakanlığımız bünyesinde sekretaryası Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bir “Proje Koordinasyon Grubu” oluşturularak aşağıdaki konularda faaliyet yürütmesi öngörülmüştür:

• Proje stratejisi belirlemek, uygulamak ve Bakanlığımızın ilgili birimlerinden bu yönde oluşacak talep ve beklentiler doğrultusunda ilgili birim temsilcileriyle irtibat noktaları oluşturmak,

• Değişen ve güncellenen proje formatlarıyla ilgili bilgi ile bu konudaki eğitim ve uzman desteğini ilgili kurumlardan almak,

• Gerektiğinde AB yapısı ve süreciyle ilgili Bakanlığımızın ilgili birim temsilcileri nezdinde bilgilendirme, değerlendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirmek,

• Proje stratejisi konusunda uzman yetiştirmek ve bu konunun her birimde kalıcı ve devamlı hale gelmesini sağlamak,

• Değişik gerekçelerle ve özellikle zaman yetersizliği mazeretiyle proje önerisi ve hazırlanması konusundaki aksaklıkları bertaraf etmek,

• Proje konularının kapsamı ile bu projelerin format ve standartları, proje stratejisi, proje hazırlama ve yürütme konuları hakkında temel eğitim ile teknik bilgi desteğini temin etmek,

• Adalet Bakanlığı’nın, yargının yeniden yapılandırılması ve modernizasyonu ile etkinliğinin artırılması adına AB ve yabancı ülkelerle birlikte geliştireceği proje ve ikili işbirliği çalışmalarını belirleyerek bu alanda Bakanlığımız ilgili birimleri arasında koordinasyonu sağlamak

Gelinen aşama itibariyle, Bakanlığımız üst düzey kadrolarında meydana gelen görev değişiklikleri nedeniyle grup üyelerinin yeniden belirlenmesi gereği doğmuş;

ayrıca ismi de 10/10/2008 tarih, 1619 sayılı Bakan Olur’u ile “Proje Eşgüdüm Kurulu”

(PEK) olarak değiştirilmiştir.

Pozitif Gündem Kapsamında Yapılan Çalışmalar

AB Konseyi’nin aldığı karar ve bazı AB üyesi ülkelerin siyasi blokajı nedeniyle durma noktasına gelen müzakerelere ivme kazandırmak ve siyasi blokajlar kaldırılıncaya dek Türkiye’nin müzakere sürecinin canlı tutmayı amaçlayan pozitif

gündem Adalet Bakanlığı’nın faaliyetlerinden esinlenerek genişlemeden sorumlu AB Komiseri Stefan Füle tarafından önerilmiş ve kabul edilmiştir.

Pozitif Gündemde belirtilen amacı gerçekleştirmek üzere ilerlemenin hem mümkün hem de gerekli olduğu 8 müzakere faslı kapsamında çalışma grupları oluşturulmasına karar verilmiştir. Bu fasıllar:

• 3. Fasıl: İş Kurma Hakkı ve Hizmetlerin Sunumu Serbestisi

• 6. Fasıl: Şirketler Hukuku

• 10. Fasıl: Bilgi Toplumu ve Medya

• 18. Fasıl: İstatistik

• 23. Fasıl: Yargı ve Temel Haklar

• 24. Fasıl: Adalet, Özgürlük ve Güvenlik

• 28. Fasıl: Tüketicinin ve Sağlığın Korunması

• 32. Fasıl: Mali Kontrol

Söz konusu çalışma grupları, müzakere fasıllarının açılış ve kapanış kriterlerinin karşılanmasına ilişkin kaydedilen ilerlemelerle ilgili tarafları düzenli şekilde bilgilendirme işlevi görmektedir.

Reform Eylem Grubu Toplantıları

Avrupa Birliğine üyelik müzakereleri çerçevesinde yapılan reformlarının uygulamasını takip etmek ve etkinliğini artırmak üzere Eylül 2003 tarihinde Hükümetimiz tarafından Reform İzleme Grubu (2014 yılı değişikliği ile ismi Reform Eylem Grubu olmuştur) kurulmuştur.

Reform Eylem Grubu’nun toplantılarına Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci ile Adalet, Dışişleri ve İçişleri Bakanları katılmaktadır. REG’in sekretarya hizmetleri Avrupa Birliği Bakanlığı Siyasi İşler Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.

REG siyasi reformları izlemekle birlikte, reform tasarılarının hazırlanması, TBMM’den geçirilmesi ve uygulamaya yansıtılması aşamalarında da aktif bir rol oynamaktadır.

23 üncü fasıldan doğrudan sorumlu olan Bakanlığımız bu alanda yapılan gelişmeler hakkında bilgilendirme yapmak ve üyelik müzakereleri çerçevesinde yapılan çalışmalara katkı sağlamak üzere REG toplantılarına katılmaktadır. Bu kapsamda; 29 ve 30. RİG ile 1.REG toplantılarına katkı sağlamıştır.

14- Bakanlık Tarafından Yürütülen Diğer Avrupa Birliği Ve İkili İşbirliği