• Sonuç bulunamadı

Projenin işletme aşamasında atık yağ oluşumu jeneratör vb ekipmanların yağ değişimi esnasında olacaktır.

Bitkisel atık yağlar ve özellikleri

Projenin işletme aşamasında mutfakta kullanılan kızartmalık yağlardan kaynaklı bitkisel atık yağ oluşumu söz konusu olacaktır.

Söz konusu bitkisel atık yağlar; 06.06.2015 tarih ve 29378 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine göre diğer atık madde ve çöplerden ayrı olarak biriktirecek, faaliyetleri sonucu oluşacak bitkisel atık yağların biriktirilmesi için sızdırmaz, iç ve dış yüzeyleri korozyona dayanıklı bidon, konteyner ve tank gibi toplama kaplarını kullanacak, atık bitkisel yağları lisanslı taşıyıcılarla lisanslı geri kazanım veya bertaraf tesislerine gönderilecektir. Atık bitkisel yağ sevkiyatında ulusal atık taşıma formu kullanacak ve bir kopyası (yeşil, D nüshasını) Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderilecek, geri kazanım işlemi sonrasında tesite kalacak B ve C nüshaları her türlü denetimde sunulmak amacıyla beş yıl süreyle tesiste muhafaza edilecektir.

Tehlikeli atıklar ve özellikleri

Tesisin otel olması nedeniyle, bir çok birimde floresan lambalar kullanılacaktır. Floresan lambalar içerdiği civa ve alüminyum başlıklar nedeniyle tehlikeli atık sınıfında yer almaktadırlar.

Atık floresan lambalar için tesiste, belirli standartlarda üretilen atık kumbaralar konulacaktır.

Floresan lambaların orijinal ambalajları saklanacak ve lamba atık konumuna geldiğinde ambalaj kutusu içine konarak kumbara içerisine yerleştirilecektir.

Proje kapsamında tesis içerisinde kurulacak yüzme havuzunda; klor, ph düşürücü, yosun önleyici, çökeltici, parlatıcı gibi kimyasallar kullanılacaktır. Havuz kimyasalların kullanılmasından sonra, kimyasalların taşındığı boş kaplar, kimyasalların alındığı şirkete belge karşılığı geri teslim edilecek ve teslim fişleri her türlü denetimde ibraz edilmek amacı ile proje sahibi tarafından tehlikeli atık deposunda muhafaza edilecektir.

Atık Pil - akü atıkları ve özellikleri

Projenin işletme aşamasında atık pil oluşacaktır. TAP derneğine sevki sağlanacaktır.

Tıbbi atıklar ve özellikleri

Proje kapsamında; Turizm Tesisleri Yönetmeliğinin 19. maddesinde açıklanan otellerin (5 yıldızlı oteller) yönetim tesislerinin nitelikleri altında belirtildiği (e bendi) üzere doktor ve hemşire hizmetinin verildiği ilk yardım araç ve gereçleri bulunan revir kurulacaktır. Olası kaza durumlarında kullanılacak ilk yardım malzemelerinden, otel misafirleri ve çalışanlarının kullanımından tıbbi atık oluşacaktır.

Emisyonlar ve özellikleri

Turizm Konaklama tesisi yaz ayları boyunca faaliyet gösterecektir. Yaz aylarında serinleme amaçlı klima kullanımı için elektrik kullanılacaktır. Kış aylarında ısınma amaçlı klima sistemi ve yakma kazanı kullanılacaktır.

Turizm konaklama tesisinde, tesis mutfağında yiyecek ve içeceklerin hazırlanması için kullanılacak alet ekipmanların çalıştırılması için elektrik enerjisi kullanılacaktır.

24

Gürültü

Tesis içerisinde üretim tesisi bulunmayıp, yalnızca otel blokları (odaları) ve hizmet birimleri bulunacaktır. Gürültüye neden olabilecek kaynaklar; klimalar, jeneratör ve davlumbazlar ve canlı müzik yayını yapılan yerlerdir. Bu gürültü kaynaklarına ait hesaplamalar aşağıda verilmiştir.

Tesisteki Gürültü kaynaklarının Ses Gücü Seviyelerinin Hesaplanması :

Klima : Tesis te bulunan klimaların sayısı özellikleri ses seviyeleri aşağıda verilmiştir.

Klima 467 adet; iç ünite ses seviyesi 42 dbA, dış ünite ses seviyesi 51 dbA , Turizm Yerleşme Alanları Uyku sırasında (Otel, motel, tatil köyü, pansiyon ve benzeri yatak odası) = 30 dbA

Otelde odalarda bulunan klimaların iç ünite ses seviyesi yönetmelikte belirtilen Turizm Yerleşim Alanları (otel,motel,tatil köyü, pansiyon ve benzeri yatak odası) uyku sırasında sınır değer; 30dbA dır.

Buna göre iç ünite ses seviyesi hesabı:

Gürültü Kaynağı Klima İç ünite Gürültü Seviyesi (42 dBA) düşecektir. Ve yönetmelikte belirtilen sınır değeri sağlayacaktır. Klimalar oda içinde sınır değeri sağlayacaktır.

Jeneratör: Tesiste kullanılacak jeneratör ses izolasyon kabini içine yerleştirilecektir.

jeneratörün özellikleri:

25

Davlumbaz(Aspiratör) : Otelde 2 adet kanal tipi aspiratör 1600m3/h, 2 adet kanal tipi aspiratör 1200m3/h olmak üzere toplam 4 adet aspiratör kullanılacaktır. Aspiratörlerden en yüksek ses gücüne göre hesaplama yapılmıştır.

Lw = 62 dBA

Tablo.11. Turizm konaklama tesisindeki Kullanılacak Ekipman Gürültü Seviyeleri

Kullanılacak Ekipman Adet Gürültü Seviyeleri

Klima 467 51

Jeneratör: 1 80

Davlumbaz (Aspiratör) 4 62

Her Gürültü Kaynağı'nın X (1 m ve 100 m) mesafelerine bağlı olarak gürültü seviyeleri aşağıdaki formüle göre ayrı ayrı hesap edilmiştir. Buna göre;

Lp =Lw + 10 log (Q/(4 π r2))

Lp = X mesafesindeki gürültü seviyesi (dBA) Lw = Kaynağın gürültü seviyesi

26

7.x = 30 m için Lp = 62 + 10 log (1 / (4 π 302)) = 21,46 dBA 8.x = 35 m için Lp = 62 + 10 log (1 / (4 π 352)) = 20,12 dBA 9.x = 40 m için Lp = 62 + 10 log (1 / (4 π 402)) = 18,96 dBA 10.x = 50 m için Lp = 62 + 10 log (1/ (4 π 502)) = 17,02 dBA

Her gürültü kaynağının X mesafesine göre ayrı ayrı gürültü seviyeleri hesap edildikten sonra X mesafesindeki gürültü seviyeleri aşağıdaki formülle hesaplanmıştır:

Leq = 10 log (1/n Σ 10Lpi/10)

Lp = X mesafesindeki gürültü seviyesi (dBA) Leq = Ortalama gürültü seviyesi

r = X mesafesinde yarı çap

Tablo.12. Mesafelere göre üretim faaliyetleri sırasında oluşacak ortalama ses gücü düzeyi

Şekil.5. Faaliyet Aşamasında Mesafeye Göre Lgündüz Değerleri Grafiği

1m 5m 10m 15m 20m 25m 30m 35m 40m 50m

27

Bu duruma göre teoride tesiste tüm makine ekipmanlar çalışır durumda iken tesis de 5m lik mesafede dahi 63 dBA lık gürültü sınır seviyesinin çok altında oluşacak gürültüyle standart sağlanmıştır. Bunun yanında aşırı derecede gürültü oluşmaması için ekipmanlar kademeli olarak çalıştırılacaktır. Bundan dolayı oluşacak gürültünün yerleşim birimlerinde bir risk oluşturmadığı saptanmıştır.

İşletme aşamasında tesiste gürültü oluşturabilecek diğer yerler toplu kullanım alanlarıdır. Ancak bu hususta 04.06.2010 Tarih ve 27601 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” Madde-24’te belirtilen sınır değerleri aşmayacaktır.

1.d. Kullanılan Teknoloji ve Malzemelerden Kaynaklanabilecek Kaza Riski

Proje kapsamında inşaat çalışmalarında ve kullanılacak alet ekipmanlardan kaza ve yaralanma riski vardır. İnşaat aşamasında; temel kazı ve dolgu işlemlerinde çukura düşme, kalıp ve tabya döşeme çalışmalarında kesici ve delici malzemelere basma, tabya veya çatıdan düşme, yukarıdan malzeme düşmesi vb. kaza riskleri oluşabilecektir.

Temel kazı işlemi yapılırken ekskavatörden toprak kayması durumunda toprak altında kalma, boş toprağın kayması, makinelerin devrilmesi ile makine altında kalma, el kol ayak gibi uzuvlar sıkışması, proje sahası kenarında ağaçlık alanlar bulunması nedeniyle yıldırım düşmesi gibi kazalar olabilecektir.

Proje sahasında kullanılacak araçların üzerinden düşmeler, araçların kontrolsüz çalıştırılması sonucu çarpmalar yaşanacaktır. İş makinelerinin yakıt ikmali aşamasında yangın çıkması sonucu yanma ve yaralanmalar, yemekhane ünitesinde tüp patlaması, mutfak araçlarından yaralanmalar yaşanacaktır.

ACİL DURUM (YANGIN, SABOTAJ, DEPREM, DOĞAL AFET, KAZA, VB.)

HABERLEŞME

ACİL MÜDAHALE KURUMLARININ OLAY MAHALİNE İNTİKALİ SİREN - ANONS

ACİL DURUMUN KONTROL ALTINA ALINMASI

28

Acil müdahale planı kapsamında; yangın ve/veya patlama için yangın söndürme cihazları uygun yerlere yerleştirilecektir. Sabotaj, yangın, doğal afet gibi durumlarda yapılması gereken ilk yardım müdahaleleri, sivil savunma tedbir ve müdahale işlevleri hususunda gerekli eğitim ve uygulama çalışacak işçilere verilecektir. Özellikle koordinasyon hususunda proje sahibi birinci derece sorumludur. Koordinasyondan sorumlu acil müdahale anındaki yöneticinin görevi, gerekli ilgili makamlara bilgi vermek ve çalışacak işçilerin acil müdahale görev dağılımını uygulamak ve yaptırmak olacaktır.

İşletmede kazaların önlenmesi ve çalışacakların bilinçlendirilmesi için hazırlanacak olan yönergeler işçilerin görebileceği bir yere asılmıştır ve belirli dönemlerde yapılacak olan eğitimlerle çalışacaklar eğitilecektir.

Kullanılacak ekipman arızalarında, arızalanan ekipman durdurulacak, güç kaynağı kapatılarak çalışacak işçilere ekipman arızası bildirilerek ekipman tamiratı bitene kadar ekipmanın çalıştırılmaması konusunda uyarılacaktır.

Polis imdat (155), İtfaiye (110), Ambulans (112), Jandarma (156) gibi acil durum telefonlarının yazılı olduğu uyarıcı levhalar ilgili yerlerde bulunacaktır. Proje kapsamında olası kazalara ve önemli rahatsızlıklara karşı ilk müdahalenin yapılmasından sonra gerektiği durumda ambulans ile en yakın donanımlı hastaneye sevk edilmesi sağlanacaktır. Proje sorumlusu; müdahaleden sorumlu kişilerin eğitimlerini sağlayacak, koruyucu malzemeleri temin edecek ve hazır bulunduracaktır. Kaza anında tehlikenin niteliği tanımlanacak ve ilgili kuruluşlara derhal bildirecektir. Projede her türlü ilk yardım malzemesi eksiksiz bulundurulacak ve müdahale için gerekli her türlü ekipman ve malzemenin bakımı ve kontrolü periyodik olarak yapılacaktır.

2- PROJE YERİ VE ETKİ ALANIN MEVCUT ÇEVRESEL ÖZELLİKLERİ

2.a. Mevcut Arazi Kullanımı ve Kalitesi (Tarım Alanı, Orman Alanı, Planlı alan, Su Yüzeyi, vb.)

Uslu Turizm İnş. San. ve Tic. AŞ. tarafından Muğla İli, Bodrum İlçesi, Turgutreis Mahallesi, Azmakbaşı Mevkii’nde tapuda Uslu Turizm İnş. San. ve Tic. AŞ. adına 404 ada, 2 parselde kayıtlı olan arazi üzerine Turizm Konaklama Tesisi inşa edilip işletilmesi planlanmaktadır.

Tesisin işletme aşamasında; yatırımcı Uslu Turizm İnş. San. ve Tic. AŞ. tarafından mevcut imar planlarına uygun olarak 467 oda (1164 yatak) kapasitesi ile turizm sektörüne hizmet verecektir.

Planlı alan

Proje alanı; 27.04.2009 tarihinde onaylanan “Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planlarında, N-18 paftasında (Ek-10) mevcut olup, lejant ve plan notları ile birlikte eklerde sunulmuştur. Söz konusu plana göre tesis alanı, “Önemli Doğa Alanı”, “Turizm Tesis Alanı” kullanımında kalmaktadır.

Aydın-Muğla- denizli Çevre Düzeni Planı, Plan hükümlerinde Turizm Tesis Alanı ve Önemli Doğa Alanı tanımları ve hükümleri aşağıda belirtilmektedir.

Turizm Tesis Alanları (4.33): turizm yatırımı kapsamında bulunan veya turizm işletmesi faaliyetlerinin yapılabileceği tesislerin ve bunların ayrıntıları ile tamamlayıcı unsurlarının yer aldığı alanlardır.

29

Benzer Belgeler