• Sonuç bulunamadı

Sayın divan, danışma meclisi üyeleri sizleri şahsım ve İSMMMO adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Uzunca süredir meclis toplantılarını yapamıyoruz, içimizden gelmiyor. Her bir araya geldiğimizde birbirimizi kırıyoruz.

Bu durumdan uzaklaşarak uzunca bir süredir bir araya gelemedik.

2013-2016 YILLARI FAALİYET

RAPORU

Danışma Meclisi Raporu

Mesleğin sorunları var, olmaya da devam edecek. Bugün özellikle gruplar adına teşekkür ediyorum. Dilerdim ki Meslekte Birlikte bugün burada bizden farklı düşünmediği ortaya koyduğu açıklamalarını beklerdim. Bu mesleği birlikte ayakta turan insanlar olarak burada konuşan arkadaşlardan farklı bir şey söyleyeceklerini tahmin etmiyorum.

Sevgili arkadaşlar, meclisle ilgili düşüncemi belirtmek istiyorum. Daha verimli daha üretken bir toplantı süreci yaşa-yabiliriz. Adı üstünde danışma meclisi, oda yönetim kurulumuzun 90’lı yıllarda daha hiç birimizin olmadığı zamanlarda, İSMMMO Yönetim Kurulu, yeterli olmayabilir, politikaları olmayabilir. Bu anlamda düşünce üretecek olan bir birime ihtiyaç duyduk ve danışma meclisi adını verdik. Ve gruplarında katılımını ilkesel olarak ortaya koyduk. Amaç, dışarıda birbirimizi sevmeyebiliriz, rekabet edebiliriz ama bu kapıdan içeri girdiğimizde aynı mesleği sürdürüyorsak sorunlara ön yargısız, çözüm üretecek bir yer olarak gördük. Bu amaçla da şu ilkeyi önümüze koyduk, ağırlıkta olarak alınan görüşleri önümüze koymuşuzdur. Böyle de yürüyecektir.

İnceleme elemanı sen farklı gruptansın diye farklı incelememi yapacak arkadaşlar. Herkese aynı gözle bakacak. Bu iş böyledir. O yüzden değerli meclis üyelerinden yönetim olarak temel dileğimiz, sorunlar konusunda objektif, meclisi üretken hale getirmektir.

Biliyorsunuz, 1 Mart muhasebe günü olarak kutluyorduk, birkaç yıldır gün olarak değil, hafta olarak kutluyoruz.

Yönetim kurulumuzla yaptığımız toplantıda bu ay yine hafta olarak kutlanacak. Taksim Anıtına çelenk koyarak başlana-cak. Ayın 2’sinde panel var. Sosyal Etkinlikler Komitesinin meslektaşların kendi ürettikleri fotoğraflardan bir sergileri var.

Aynı günde kadınlar günü. Geleneksel olarak İSMMMO Dostlar Korosunun 7’sinde dinletisi olacak. Bir hafta boyunca, muhasebe haftasını kutlamak istiyoruz. Afişlerde kadını, genci, çalışanı ön planda tutan afişler tasarlanıyor. Bunu öze-likle hem sosyal medya da paylaşmak, hem de sizlerin paylaşması konusunda sizlerden ciddi destek bekliyoruz. Özetle bu önümüzdeki süreçle ilgili birinci bilgi bu.

Temel amacımız ayın ikisinde yapacağımız panelde sorunları konuşmak. Bir bilgi üretiyoruz, aynı bilgiyi farklı bakanlıklara, yerlere gönderiyoruz. Artık bu kadar alın terinin kaybının gerekli olmadığını savunurken, devletin bu ko-nuyla ilgili yol haritasının olduğunu keşfettik. İdareyi bir araya getirirsek, sorunlarımızı konuşabileceğimiz bir başlangıç olacağını söyleyebilirim.

Gündemde birçok konu var. Hep savunmadayız farkındayız. Yönetim kurulu olarak temel sorumluluğumuz, ortaya konan düşünceleri derleyerek, toparlayarak, TÜRMOB’a aktarmak ve işin takipçisi olmaktır. Her ürettiğimiz düşün-ceyi de web sayfamıza koyuyoruz, neyi savunduğumuz, düşündüğümüzü tüm kamuoyuyla paylaşmış oluyoruz. Bu anlamda, tek tebliğ çalışmasıyla ilgili görüşleri en kısa sürede toparlayacağız ve TÜRMOB’ aktaracağız. Aktarmakla oturmayacağız ama. Bir yere kadar bekleriz. Gerçekleşmiyorsa, yapmamız gereken şeyler nelerde yapacağız. Hukuksal ve kitlesel dayanışmayla, sokaklara çıkarak yapacağımız hamlelerde vardır.

Geçenlerde Hazine Müsteşarlığı bir şey yayımladı. Mali Tabloların yayımlanmasına ilişkin. Bu tablolarında YMM’ler tarafından onaylanmasını getirdi. Bir mali müşavir ürettiği mali tabloyu onaylamak için bilgi birikime sahip değil midir arkadaşlar! YMM’ye onaylatmanın mantığı yok. Ayrı bir konu ama TÜRMOB’daki 5\4’te de büyük sıkıntılar yaşıyoruz.

Hepsi değerli arkadaşlarımız. Asıl sorun şu ama YMM’ler adına bir davayı TÜRMOB nasıl açacak? Orada 5 tane YMM bu işe nasıl imza atacak! Sıkıntı burada. Peki, ne yapacağız, bekleyecek miyiz? Biz İSMMMO olarak üyemizi ne kadar

2013-2016 YILLARI FAALİYET

RAPORU

hakkı varsa peşinde olacağız. Bir finansal tablo uluslar arası durumlara göre denetlenip, uygulansaydı, ayrıca tam tasdike gerek olmayacağını, YMM’ler bu kanun çıkarken görürlerdi. Sürekli el altından engellemeye çalıştılar. Zaman zaman kamuoyunda da duyduk. Ama inanın bu anlattıklarımız mutlaka hayata geçecektir. İşte tam tasdik denen olgu hadi özel bir konu diyelim, ama bunun dışında 70-80 konunun, yasanın 2. Maddesinde yapılacak işlerin tam tasdik üzerinden işlenip SMMM’lerin yapmaması için bir neden yok. İşte bu açılacak olan dava kazanıldığı takdirde arkasından kaç tane YMM’lerin aldığı yetki varsa SMMM’lerin alacağı bir yasal sürecin başlayacağına inanıyorum.

Bir diğer konu, tek tebliğ konusu. Girmeyeceğim konuya. Aslında tek tebliğ, şuana kadar var olan uygulamaların gözden geçirilmesi. Bir meslek odası temsilcisi olarak asla kabullenmemiz mümkün değildir. Arkadaşların anlattılar içeriklerini, katılıyorum hepsine. Bu boyutta değerlendireceğimizin bilinmesini istiyorum.

Sorumlulukla ilgili görüşler ifade edildi, sorumlulukla ilgili en önemli konu şurada, bir kere şu tespit doğru; şuandaki yönerge, taslağa baktığınız zaman sanki meslek mensubu şirketin ortağıymış gibi gösterilmeye çalışıyor. Böyle bir şey yok arkadaşlar. Ortak olabilir mi meslek mensubu! Doğabilecek vergi ve cezalardan ortakmış gibi sorumlu meslek men-subu olamaz! Tabii her türlü tepki verilecektir ama karşılığında bir şeyler konması lazım. Ortada fiilen yapmayanlarda var. Onlarca dava geliyor oda. Bunu nasıl koruyacağız. Bunlarında konuşulması gerekiyor. Birçok gelişmiş ülkede sorum-luluk ile ilgili süreç şöyle işliyor; meslek mensubu aldığı işle ilgili ben o firmanın şu kadar sorumluluğunu üstleniyorum diyor. Yasal zorunlulukta da o iş sen de sigorta ettirilmesi kaydıyla yapılıyor. Bunu da vergi matrahında indirim konusu yapıyor. Doğru yapanla, yanlış yapanın ayrıştırılması gerektiğini belirtmek istiyorum.

Bağımsız denetimle ilgili süreci tamamladık. Bize gelen bilgi doğrultusunda 1850 civarında Ankara Üniversitesi aracılığıyla, 450 civarında da Işık Üniversitesinden başvuru yapan arkadaşlarımız. Detaya girmeyeceğim. Burada da bir şeyin altını çizmek istiyorum, şuana kadar şu ödenen paraların mantığını anlamış değilim. Kim organize ettiyse bunun vebalini asla ödeyemez. Bir sözüm vardı örgüte, başvuru yapmayacağım dedim, yapmadım da. Bunun mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğiz.

Son olarak, haksız rekabet yazılımıyla ilgili, bizde galiba meslek hastalığıdır; 2013’te iki tane meslek kararı yürürlü-ğe girdi, 2014’ün sonuna kadar kimseden çıt çıkmadı. Tüm meslek mücadelesinin içinde olan gruplar, bizler bu mesleğin en temel sorunlarının başında ne geliyor diye sorduğumuz ne dedik; haksız rekabet demedik mi? Bununla ilgili kurullar oluşmuş, yönetmelik yayınlanmış, kongre yapılmış. Amacı asla haklı rekabet eden meslek mensubunu üzmek değildir.

O arkadaşların paniğe kapılmasına gerek yok.

Sözleşme konusunu bu kadar abartmayın sevgili arkadaşlar. Bizim şuan da yazılıma koyduğumuz sözleşme tek bir sözleşmedir. Bunu değiştirmek, geliştirmek tamamen size ait bir şeydir. Konuya lütfen böyle yaklaşın. Damga vergisi bizi ilgilendirmiyor, sözleşmedeki damga vergisi bizi ilgilendirmiyor. Ama meslek yasanıza göre sözleşme düzenlemek zorundasınız. Sözleşmenin düzenlenmesinde ilerde başınızın yanmasını istemiyorsanız, karşılıklı hak, hukukunuzu be-lirtmek sizin elinizde olan bir şey arkadaşlarım. Bu anlamda haksız rekabet boyutuna böyle bakılmasını istiyoruz. Haksız rekabet canımızı yakıyorsa başka İSMMMO olarak diğer odalar ve TÜRMOB bu duruşu kararlı olarak sürdürecektir. Bu

2013-2016 YILLARI FAALİYET

RAPORU

Danışma Meclisi Raporu

anlamda temsilci arkadaşlar buradalar, TÜRMOB, TÜRHAK olarak Türkiye’yi dolaştık, farkındalık eğitimleriyle ilgili kimse inanmadı. Ekim ayında İstanbul’da 37 ilçeyi kapsayan çalışmalar yaptık, kimse inanmadı. İlçelerden toplantı talebi geliyor. Buradan da belirtiyorum; hangi ilçemiz talepte bulunuyorsa ilgileneceğiz. Ben 2015 yılının haklı rekabetin ön planda olduğu bir dönem olacağına inanıyorum. Dört bir yandan kuşatılmışız, bunu hepimizin mücadelesiyle geçebile-ceğimize inanıyorum.

2013-2016 YILLARI FAALİYET

RAPORU

Benzer Belgeler