• Sonuç bulunamadı

ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU

Belgede QNB FİNANSBANK ANONİM ŞİRKETİ (sayfa 107-110)

I. Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürünün Ara Dönem Faaliyetlerine İlişkin Değerlendirmelerini İçerecek Ara Dönem Faaliyet Raporu

Yönetim Kurulu Başkanı’nın Mesajı Değerli Ortaklarımız,

Pandemi nedeniyle 2020-2021 yıllarında sağlık ve ekonomi alanlarında yaşanan gelişmelere 2022 yılında Rusya–

Ukrayna Savaşı’nın da eklenmesi ile çok daha farklı ve zorlu bir gündem ile karşı karşıyayız.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Avrupa’nın tedarik zincirine ve enflasyonuna etkisi, tahıl başta olmak üzere gıda üretiminde dünyayı etkileyen gelişmeler ve Rusya’nın doğalgaz akışını kesmesiyle Avrupa’da oluşan kriz, dünyanın gündeminin ilk sıralarında yerini alıyor.

Enerji fiyatları ve tedarik zincirlerinde yaşanan gelişmeler ile ABD ve Avrupa’da enflasyonun yükselmesi, üretim sistemlerinin sıkıntıya girmesine neden oluyor. Ayrıca Avrupa’da politik belirsizliklerle karşı karşıyayız.

İngiltere’de hükümet üyelerinin istifası ve İtalya’da Başbakan’ın istifası bu belirsizliklere örnek teşkil ediyor.

IMF Rus doğalgazı ambargosunun Doğu Avrupa ve İtalya’da ciddi durgunluklara yol açacağı konusunda uyarılarda bulundu. Kurum, Rusya’nın doğalgaz akışını tamamen kesmesi halinde Doğu Avrupa’da ve İtalya’da ağır resesyon yaşanabileceğini belirtti.

Dünya ekonomisi, bu gelişmeler neticesinde yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Bu doğrultuda gelişmiş ülke merkez bankalarının hızlı faiz artışı sürecine girmiş olmaları sebebiyle resesyon riskleri de artıyor, ayrıca gelişmekte olan ülkelerden fon çıkışları gözleniyor. Türkiye’de de ekonomide artan enerji maliyetleri, tedarik zinciri kısıtları, uygulanan para politikası ve global risk iştahının bozulması nedeniyle yüksek enflasyon ve kur dalgalanmaları yaşıyoruz.

Avrupa’daki üretim ve tedarik konusundaki açığı kapatmak üzere, Türkiye’de sanayi sektöründe ve hatta KOBİ’lerde yoğun bir üretim ve ihracat iştahı gözlemliyoruz. Türkiye ekonomisinin etkili maliye ve para politikasıyla, piyasa koşullarındaki dalgalanmaları kontrol altına alacak önlemler ve ihracata yönelik üretim artışı ile bu süreci aşmasını bekliyoruz.

Mayıs ayında vadesi gelen sendikasyon kredimizi yenileyerek uluslararası bankalardan toplam 360 milyon ABD doları finansman sağladık. Sürdürülebilirlik performans kriterlerine dayalı olarak gerçekleştirilen bu işlem ile Ana Ortalık Banka, Türk ekonomisine ve sürdürülebilir kalkınmaya olan kararlı desteğini bir kez daha ispatladı.

Yaşanan gelişmelerle birlikte artık daha sürdürülebilir bir dünya için çalışmanın önemi de karşımıza çok net çıkıyor. Grubumuzun olarak sürdürülebilirlik konusunda yaptığımız çalışmalar çerçevesinde çok önemli bir taahhüdü de imzaladık. 2015 yılından bu yana fiilen yeni kömür termik santrali ve yeni kömür maden yatırımlarını kredilendirmeme yönündeki politikamızı somut bir iklim taahhüdü ile resmen kamuoyuna açıkladık.

Tüm bu belirsizliklere karşın, Ana Ortalık Banka olarak, doğru finansman modelleri ve stratejik kararlarımızla yılın ilk altı aylık döneminde güçlü bir finansal performans sergiledik.

30 Haziran 2022 itibarıyla, Ana Ortalık Bankamızın toplam aktifleri 2021 yıl sonuna kıyasla yüzde 33 artarak 511 milyar 392 milyon TL’ye ulaştı. Aynı dönemde, net kredileri yüzde 38 artış kaydederek 294 milyar 50 milyon TL’ye, müşteri mevduatı ise yüzde 39 artış ile 295 milyar 373 milyon TL’ye yükseldi. Ana Ortalık Bankamızın 2022 yılının ilk altı döneminde net dönem kârı 7 milyar 617 milyon TL olarak gerçekleşti.

Bu başarıda katkı sağlayan tüm finansçılarımıza, müşterilerimize ve iş ortaklarımıza teşekkür ederim.

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU (Devamı)

I. Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürünün Ara Dönem Faaliyetlerine İlişkin Değerlendirmelerini İçerecek Ara Dönem Faaliyet Raporu (Devamı)

Genel Müdür’ün Mesajı

Değerli Hissedarlar ve Yönetim Kurulu üyeleri,

Pandemi ile mücadelede atılan başarılı adımlarla birlikte olumlu seyretmesi beklenen 2022 yılı, ilk yarısı itibarıyla başta Rusya – Ukrayna savaşı olmak üzere küresel çapta birçok soruna sahne oldu. Savaşa da bağlı olarak derinleşen enerji ve tedarik sıkıntıları, tüm dünyayı enflasyonist bir ortama sürüklerken önümüzdeki döneme dair resesyon endişelerini de beraberinde getirdi. Son aylarda da Avrupa’da artan siyasi belirsizlikler ile karşı karşıyayız.

Pandemi sebebiyle zarar gören küresel talebin toparlanmaya başladığı bir dönemde, başta ABD ve Euro Bölgesi ekonomilerinde savaşın etkisiyle artan enerji fiyatları ve üretim akışının bozulmasıyla finansal piyasalar açısından zorlu bir dönem geçirildi. Aynı dönemde küresel görünüm ve bozulan beklentilerin etkisiyle artan enerji ve emtia fiyatları, Türkiye ekonomisi üzerinde de enflasyonist bir baskıya sebep oldu. Finansal koşullardaki dalgalanmalara rağmen, Grup olarak piyasa şartlarına göre aldığımız aksiyonlarla 2022 yılının ilk altı aylık döneminde başarılı bir finansal performans gösterdik.

30 Haziran 2022 itibarıyla, Ana Ortalık Bankamızın toplam aktifleri 2021 yıl sonuna kıyasla yüzde 33 artarak 511 milyar 392 milyon TL’ye ulaştı. Aynı dönemde, net kredileri yüzde 38 artış kaydederek 294 milyar 50 milyon TL’ye, müşteri mevduatı ise yüzde 39 artış ile 295 milyar 373 milyon TL’ye yükseldi. 2022 yılının ilk altı aylık döneminde, Ana Ortalık Bankamızın net dönem kârı 7 milyar 617 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. 30 Haziran 2022 itibarıyla, Ana Ortalık Bankamızın özkaynakları 2021 yıl sonuna göre yüzde 41 oranında artarak 31 milyar 272 milyon TL’ye ulaştı.

Grup olarak 2022’nin ilk altı aylık döneminde enflasyonist ortam ve piyasalardaki dalgalanmalara karşı güçlü sermaye yapımızı koruyacak stratejiler belirlerken, müşterilerimizi ve reel sektörü desteklemek hedefiyle birçok yeniliğe de imza atmaya devam ettik.

Dijital Köprü Platformumuzla KOBİ’lerin tüm yönetim ve üretim süreçlerindeki dijitalleşme ihtiyaçlarını karşılayacak formüller sunarken, ihracatçı firmaların süreçlerini desteklemek amacıyla bir dizi yeni teknolojik yapıyı bünyemize kattık.

Bu dönemde piyasadaki dalgalanmalar ve Avrupa’da yaşanan tedarik zinciri sıkıntıları Türkiye ekonomisi açısından da ihracata daha fazla odaklanılması anlamında önemli bir fırsat yarattı. Bu kapsamda, özellikle KOBİ’lerin e-ihracat ile dünyaya açılmaları yönünde onlara sunduğumuz desteklerle bu alanda da uzmanlığımızı ortaya koyduk.

Ayrıca, başta Adım Adım İhracat programı olmak üzere KOBİ’lere dış ticaret işlemlerinde destek sunan özel çözümleri ve hizmetleri de sunuyoruz. Bankacılık sektöründe, müşterilerimiz için doğru finansman alternatiflerinin yanı sıra, sürdürülebilir bir dünya için gereken tüm adımları atmaya da devam ediyoruz.

Mayıs ayında vadesi gelen sendikasyon kredimizi yenileyerek uluslararası bankalardan toplam 360 milyon ABD doları kaynak sağladık. Sürdürülebilirlik performans kriterlerine dayalı olarak gerçekleştirilen bu işlem ile QNB Finansbank, Türk ekonomisine ve sürdürülebilir kalkınmaya olan kararlı desteğini bir kez daha ispatladı.

Daha sürdürülebilir bir dünya için çalışmanın önemine ilişkin farkındalığın arttığı bir dönemdeyiz. Banka olarak sürdürülebilirlik alanında yaptığımız çalışmalar çerçevesinde çok önemli bir taahhüde imza attık. 2015 yılından bu

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU (Devamı)

I. Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürünün Ara Dönem Faaliyetlerine İlişkin Değerlendirmelerini İçerecek Ara Dönem Faaliyet Raporu (Devamı)

Bankacılık çalışmalarımızın yanında, bankamızın önemli misyonu olan çocukları geleceğe hazırlama yolundaki hedefimizi koruyoruz. Minik Eller Büyük Hayaller Platformumuzun çatısı altında yine çocuklara kodlamadan matematiğe ve sanata birçok alanda eğitimler vermeye devam ediyoruz.

Bu yıl, platformumuz altındaki projelere bir yenisini daha ekledik. QNB Finansbank sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği ile mücadele çalışmaları, Minik Eller Büyük Hayaller Platformu çatısı altında Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) iş birliğinde 'İklim Koruyucuları Yetişiyor’ Projesi ile devam ediyor. Mardin’de lansmanını yaptığımız ve bu yıl pilot olarak uygulanan proje kapsamında 13 ilde 500 çocuğa eğitim verdik. Projeyle gelecek yıllarda daha fazla çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz.

Tüm bu başarıların arkasında yer alan değerli finansçılarımıza, müşterilerimize ve ortaklarımıza çok teşekkür ederiz.

30 Haziran 2022 Dönemine İlişkin Özet Konsolide Finansal Bilgiler

Başlıca Finansal Büyüklükler (Milyon TL) 30 Haziran 2022 31 Aralık 2021

Net krediler 294.050 212.565

Menkul kıymetler 77.322 50.090

Toplam aktifler 511.392 383.849

Müşteri mevduatı 295.373 212.899

Özkaynaklar 31.272 22.152

30 Haziran 2022 30 Haziran 2021

Net faiz geliri 14.444 5.300

Net ücret ve komisyon gelirleri 2.789 1.661

Beklenen zarar karşılıkları ve diğer karşılıklar 3.230 1.039

Vergi öncesi kar 10.021 1.940

Vergi karşılığı 2.404 451

Dönem Net Karı 7.617 1.489

30 Haziran 2022 tarihi itibarıyla Grup’un aktifleri yıl sonuna kıyasla %33 artarak 511 milyar 392 milyon TL’ye ulaşmıştır. Aynı dönemde net krediler %38 oranında artarak 294 milyar 50 milyon TL’ye ulaşırken, müşteri mevduatı ise %39 oranında artarak 295 milyar 373 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

2022 yılının ilk altı aylık döneminde net faiz gelirleri artarak 14 milyar 444 milyon TL’ye ulaşmış olup, net ücret ve komisyon gelirleri aynı dönemde %68 oranında artış kaydederek 2 milyar 789 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılının ilk altı aylık döneminde, vergi öncesi konsolide karı 10 milyar 21 milyon TL olarak gerçekleşirken, konsolide net dönem karı ise 7 milyar 617 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

30 Haziran 2022 tarihi itibarıyla, toplam konsolide özkaynaklar 2021 yılı sonuna kıyasla %41 oranında artarak 31 milyar 272 milyon TL’ye ulaşırken; Grup’un 30 Haziran 2022 tarihi itibarıyla sermaye yeterlilik rasyosu %14,10 olarak gerçekleşmiştir.

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU (Devamı)

I. Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürünün Ara Dönem Faaliyetlerine İlişkin Değerlendirmelerini İçerecek Ara Dönem Faaliyet Raporu (Devamı)

Grup, 30 Haziran 2022 tarihi itibarıyla toplam 444 şube ve 12.640 çalışan sayısı ile faaliyet göstermektedir.

Banka’nın Finansal Durumu, Karlılık ve Borç Ödeme Gücüne İlişkin Bilgiler Aktif kalemler

30 Haziran 2022 tarihi itibarıyla konsolide toplam net krediler bir önceki yıl sonuna göre %38 oranında bir yükselişle 294 milyar 50 milyon TL olarak gerçekleşirken, toplam konsolide aktifler de %33 oranında artarak 511 milyar 393 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Pasif Kalemler

30 Haziran 2022 tarihi itibarıyla, Grup’un müşteri mevduatı 2021 yıl sonuna kıyasla, % 39 oranında artarak 295 milyar 373 milyon TL’ye ulaşmış, özkaynakları ise 2021 yıl sonuna kıyasla %41 oranında artarak 31 milyar 272 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Karlılık

2022 yılının ilk altı aylık döneminde, Grup’un net faiz geliri 14 milyar 444 milyon TL’ye ulaşırken, aynı dönemde net ücret ve komisyon gelirleri 2 milyar 789 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Grubun vergi öncesi karı 10 milyar 21 milyon TL, net dönem karı ise 7 milyar 617 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Grup, 30 Haziran 2022 tarihi itibarıyla, 12.640 çalışan sayısı ile faaliyet göstermektedir.

Borç Ödeme Gücü

Ana Ortaklık Banka, sahip olduğu güçlü sermaye yapısı ve yüksek özkaynak karlılığı ile sağlam bir mali bünyeye sahiptir. Ana Ortaklık Banka, sermayesini etkin bir şekilde bankacılık faaliyetlerinde kullanmakta, özkaynak karlılığını da devam ettirmektedir. Fonlama yapısı göz önünde bulundurulduğunda ise, Ana Ortaklık Banka, sahip olduğu geniş mevduat tabanının yanı sıra uzun vadeli dış kaynak kullanımı ile kredilerini fonlamaktadır. Bu çeşitli fonlama kaynaklarının kullanımı ile maliyet avantajı sağlanırken aynı zamanda vade farklılıklarından dolayı ortaya çıkan riskler asgariye indirilmektedir.

Türkiye’nin mali piyasalarında önemli bir yere sahip olan Ana Ortaklık Banka’nın güçlü mali bünyesi, vermiş oldukları yüksek notlar ile bağımsız derecelendirme kuruluşları tarafından da ortaya konmaktadır.

Dönem içinde Yapılan Bağışlar

30 Haziran 2022 tarihi itibarıyla yapılan bağış tutarı 995 TL’dir.

Belgede QNB FİNANSBANK ANONİM ŞİRKETİ (sayfa 107-110)