• Sonuç bulunamadı

3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

3.2. ARAŞTIRMANIN KONUSU

Araştırmanın temel konusu TR 82 Bölgesinde gıda sektörü içinde yer alan KOBİ sınıflandırması kapsamındaki orta ve büyük ölçekli işletmelerin helal gıda ve sertifikasına yönelik algılarının belirlenmesidir. Bu doğrultuda öncelikle konu ile ilgili literatür taraması gerçekleştirilmiştir. İlk olarak helal gıda ve helal sertifika kavramları gerek ulusal gerekse uluslararası boyutuyla, önemiyle tüm yönleriyle incelenmiştir. İkinci olarak KOBİ kavramı özellikleri, helal pazardaki yerleri ve küresel gıda pazarındaki konumları incelenmiştir. Ayıca bu bölümde helal gıda konusunda karşılaşılan problemler değerlendirilmiştir. Son bölümde ise TR 82 bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ statüsünde ki orta ve büyük ölçekli işletmelerin pazarlama stratejilerinde helal sertifika kullanımı araştırması gerçekleştirilmiştir.

3.3. ARAŞTIRMA MODELİ HELAL GIDA SERTİFİKASI KATMA DEĞERİ HELAL GIDA SERTİFİKA KABULÜ KOBİ’LERİN HELALGIDA SERTİFİKASI KAPSAMINDA KİMLİKLERİ HELAL GIDA SERTİFİKASINA YÖNELİK ALGI KOBİ’LERİN ÖZELLİKLERİ KATILIMCILARIN ÖZELLİKLERİ

3.4. ARAŞTIRMANIN HİPOTEZLERİ

Araştırmada KOBİ’lerin helal gıda sertifikasına yönelik algıları, helal sertifika kabulleri, helal gıda sertifikasından algılanan katma değer ve helal sertifika kapsamında kimlikleri arasındaki bağıntıyı ölçmeye yönelik hipotezler geliştirilmiştir. Bu hipotezler aşağıda verilmiştir.

1. H1: Helal gıda sertifikasına yönelik algı katılımcıların demografik

özelliklerine göre farklılaşmaktadır.

2. H1: Helal gıda sertifikası kabulüne yönelik algı katılımcıların demografik

özelliklerine göre farklılaşmaktadır.

3. H1: KOBİ’ler için helal gıda sertifikası katma değerine yönelik algı

katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılaşmaktadır.

4. H1: KOBİ’lerin helal sertifika kapsamında kimliklerine yönelik algı

katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılaşmaktadır.

5. H1: Helal gıda sertifikasına yönelik algı KOBİ’lerin özelliklerine göre

farklılaşmaktadır.

6. H1: Helal gıda sertifikası kabulüne yönelik algı KOBİ’lerin özelliklerine göre

farklılaşmaktadır.

7. H1: KOBİ’ler için helal gıda sertifika katma değerine yönelik algı KOBİ’lerin

özelliklerine göre farklılaşmaktadır.

8. H1: KOBİ’lerin helal sertifika kapsamında kimliklerine yönelik algı

KOBİ’lerin özelliklerine göre farklılaşmaktadır.

Tablo 3.1. Hipotezlerin analizinde kullanılan istatiksel analizler

Araştırma Hipotezleri İstatistiksel

Analizler

1. H1: Helal gıda sertifika ve sürecine yönelik algı katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılaşmaktadır.

T-testi/One Way Anova

2. H1: Helal gıda sertifikası kabulüne yönelik algı katılımcıların demografik

özelliklerine göre farklılaşmaktadır. T-testi/One Way Anova 3. H1: KOBİ’ler için helal gıda sertifika katma değerine yönelik algı

katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılaşmaktadır. T-testi/One Way Anova 4. H1: KOBİ’lerin helal sertifika kapsamında kimliklerine yönelik algı

katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılaşmaktadır

T-testi/One Way Anova

5. H1: Helal gıda sertifika ve sürecine yönelik algı KOBİ’lerin özelliklerine

göre farklılaşmaktadır. T-testi/One Way Anova

6. H1: Helal gıda sertifikası kabulüne yönelik algı KOBİ’lerin özelliklerine

göre farklılaşmaktadır. T-testi/One Way Anova

7.H1: KOBİ’ler için helal gıda sertifika katma değerine yönelik algı KOBİ’lerin

özelliklerine göre farklılaşmaktadır. T-testi/One Way Anova 8. H1: KOBİ’lerin helal sertifika kapsamında kimliklerine yönelik algı

3.5. ARAŞTIRMANIN SINIRLILIKLARI

Gıda sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin helal gıda sertifikasına yönelik algılarını incelemek amacıyla yapılan bu çalışma TR 82 bölgesinde yer alan Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinde gerçekleştirilmiştir. Örneklemin ana kütlesini TR 82 Bölgesinde faaliyet yürüten gıda KOBİ’ler oluşturmaktadır. Zaman ve maliyet kısıtlamalarından dolayı araştırma evreni ülke genelinde faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin hepsini kapsayacak şekilde ele alınamamıştır. Elde edilen verilerin sadece TR 82 bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ’lerle sınırlı olması bu çalışmanın en önemli kısıtlarındandır. Anket sayısının çok yüksek olmayışı ve anket dışındaki veri toplama tekniklerinden faydalanılmaması da araştırmanın diğer kısıtlarını oluşturmaktadır.

3.6. ARAŞTIRMANIN ÖRNEKLEMİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği veri tabanı tarandığında Kastamonu ilinde gıda sektörü faaliyet alanında toplam 79 firma bulunmaktadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği veri tabanı tarandığında Çankırı ilinde gıda sektörü faaliyet alanında toplam 142 firma bulunmaktadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği veri tabanı tarandığında Sinop ilinde gıda sektörü faaliyet alanında toplam 99 firma bulunmaktadır.

TOBB veri tabanından elde edilen bilgilere göre TR 82 bölgesinde faaliyet gösteren firma sayılarının yeterli olmadığı görülmektedir. İller çapında daha işlevsel olan il Ticaret ve Sanayi Odaları ile irtibatlar kurularak daha sağlıklı bilgiler elde etme gereksinimi duyulmuştur. Bu amaçla Kastamonu, Çankırı ve Sinop Ticaret ve Sanayi Odalarından 20.08.2017 tarihinde bilgi edinme kanunu kapsamında odalarına kayıtlı gıda işletmeleri listesi istenmiştir. Bu kapsamda Kastamonu ilinde 141 adet, Çankırı ilinde 385 adet ve Sinop ilinde 125 adet gıda işletmesinin faaliyet gösterdiği tespit edilmiştir. Toplamda bu 651 adet gıda işletmesi araştırmanın evrenini oluşturmakla birlikte bu işletmelerden KOBİ statüsünde olanlar ise örneklemimizi oluşturmaktadır. Bu doğrultuda araştırmada Kastamonu İŞKUR, Ticaret ve Sanayi Odası vb. kuruluşlardan elde edilen iletişim bilgileri doğrultusunda kolayda örnekleme yöntemine göre belirlenmiş KOBİ’lere anketin uygulanması planlanmıştır.

Araştırmada veri elde etme yöntemi olarak anket kullanılmıştır 18.10.2017- 10.12.2017 tarihleri arasında toplamda 412 kişiye yüz yüze nihai anket yapılmıştır. Kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiş 412 gıda işletmesi yöneticisine yüz yüze anket yapılmıştır.

3.7. VERİLERİN ANALİZİ

Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS ve AMOS İstatistik paket programı kullanılmıştır. Anket formaları neticesinde elde edilen veriler, araştırmanın amaç ve kapsamı bağlamında Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA), Keşfedici Faktör Analizi (KFA), T-testi ve Anova gibi çeşitli analizlere tabi tutulmuştur.