• Sonuç bulunamadı

Ters yüz öğrenmenin, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının öğrenme ve öğretme anlayışlarına, yapılandırmacılığa yönelik tutumlarına ve yapılandırmacı ortam hazırlama becerilerine etkisi ile Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının ters yüz öğrenmeye ilişkin görüşlerini incelemeyi amaçlayan bu araştırmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmada karma yöntemin tercih edilmesinin nedeni, araştırmaya konu olan problemleri çok boyutlu ve kapsamlı ele almaktır. Çünkü karşılaştığımız olay ve olgular, tekil düşünülebilecek kadar basit ve tek boyutlu olmayabilir (Yıldırım ve Şimşek, 2016). Karma araştırma yöntemi, “araştırmacının, araştırma problemlerini anlamak için hem nicel veriler (kapalı uçlu) hem de nitel veriler (açık uçlu) topladığı iki veri setini birbiriyle bütünleştirdiği ve daha sonra bu iki veri setini bütünleştirmenin avantajlarını kullanarak sonuçlar çıkardığı, sağlık, sosyal ve davranış bilimleri alanında kullanılan bir araştırma yaklaşımı” olarak tanımlanmaktadır (Creswell, 2017: 2).

Karma araştırma yöntemine sahip bu araştırmanın deseni, iç içe desendir (Creswell ve Plano-Clark, 2014). İlk olarak Caracelli ve Greene (1997) tarafından açıklanan gömülü tasarım, baskın bir yöntem ile karakterize edilirken, diğer veri kümesi ikincil veya destekleyici bir rol sağlar (akt. Doyle, Brady ve Byrne, 2009).

Bu araştırmada iç içe desenin kullanılmasının nedeni, araştırmacının deneysel

aşama ekl

Tablo 3. İç içe desenin uygulanmasına ilişkin aşamalar (Creswell ve Plano-Clark, 2014: 78-101’den uyarlanmıştır).

NİCEL DESEN

Nicel verilerin toplanması ve çözümleme

Nitel veri toplama ve çözümleme

Aşama 1 Deney Sırasında Nitel Aşamanın Uygulanması

 Nitel aşama için gerekçeye karar verilir.

 Nitel araştırma soruları ifade edilir ve nitel yaklaşıma karar verilir

 İzinler alınır.

 Nitel örneklem tespit edilir

 Açık uçlu veri toplanır

Aşama 2 Deneyi Anlamak İçin Nitel Aşama Kullanılması

 Katılımcılar müdahale ile ilgili izlenir

 Süreç tarif edilir.

 Müdahalenin aslına uygunluğu anlatılır Aşama 3 Deney Sonrasında Nitel Aşamanın Uygulanması

 Nitel aşama için gerekçeye karar verilir

 Nitel araştırma soruları belirlenir ve nitel yaklaşıma karar verilir

 İzinler alınır

 Açık uçlu veriler toplanır

 Tema geliştirme ve nitel araştırmaya özgü prosedürler kullanılarak nitel veri analiz edilir.

Aşama 4 Deneyi Açıklamak İçin Nitel Aşama Kullanılması

 Çıktıları açıklamak için kullanılır

 Katılımcıların sonuçlara nasıl karşılık verdiği açıklanır

Yorumlama

Tablo 3’de de görüldüğü gibi iç içe desenin uygulanmasına ilişkin aşamalar kısaca açıklanacak olunursa araştırmada kullanılan iç içe desende araştırmanın baskın olan

sonrasında nitel aşamanın uygulanması, deneyi açıklamak için nitel aşama kullanılması olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. Araştırmanın hem nicel hem nitel boyutunda kullanılan araştırma desenleri ile ilgili bilgiler aşağıda verilmiştir.

Araştırmanın nicel boyutunda, ters yüz öğrenmenin, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının öğrenme ve öğretme anlayışlarına ve yapılandırmacılığa yönelik tutumlarına becerilerine etkisinin araştırılması amacıyla öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Bu araştırmada seçkisiz atama ile örneklem belirlenmediğinden tam deneysel desen yerine yarı deneysel desen tercih edilmiştir.

Deneysel desen, değişkenler arasındaki neden-sonuç ilişkilerini açıklayan bir araştırma desenidir (Büyüköztürk, 2012). Yarı deneysel desende, kontrol ve deney grupları deneysel desende olduğu gibi seçkisiz değil, ölçümlerle belirlenir (Ekiz, 2003; Karasar, 2006). 2016-2017 öğretim yılında bir devlet üniversitesinde Sosyal Bilgiler öğretmenliği programında öğrenim gören dördüncü sınıf A şubesi kontrol grubu, B şubesi ise deney grubu olarak belirlenmiştir. Her iki grubun da deneysel müdahaleden önce ve sonra öğrenme ve öğretme anlayışları ve yapılandırmacılığa yönelik tutumları ölçülmüştür. Öntest-sontest kontrol gruplu desen Tablo 4’deki gibidir (Fraenkel, Wallen ve Hyun, 2012).

Tablo 4. Öntest-Sontest Kontrol Gruplu Desen

Grup Öntest İşlem Sontest

Ters yüz öğrenmenin Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının yapılandırmacı ortam hazırlama becerilerine etkisini araştırmak amacıyla tek grup öntest-sontest desen tercih edilmiştir. Tek grup öntest-sontest desenlerde bağımlı değişken,

deneysel işlemin öncesi ve sonrasında ölçülür (Creswell, 2003; Gall, Gall, ve Borg, 2003; Salkind, 2008). Bu nedenle sadece deney grubu olarak belirlenen 2016-2017 öğretim yılında bir devlet üniversitesinde Sosyal Bilgiler öğretmenliği programında öğrenim gören dördüncü sınıf B şubesinden “Öğrenme ve Öğretme Anlayışları Ölçeği” ve “Yapılandırmacı Yaklaşım Tutum Ölçeği”nden yüksek, orta ve düşük öntest puanları alan üçer öğrenci olmak üzere seçilen toplam dokuz odak öğrencinin deneysel uygulamalardan önce ve sonra “Yapılandırmacı Ortam Gözlem Formu”

uygulanmıştır. Tek grup öntest-sontest desen ise Tablo 5’teki gibidir (Fraenkel, Wallen ve Hyun, 2012).

Tablo 5. Tek Grup Öntest-Sontest Desen

Grup Öntest İşlem Sontest

Deney Grubu

Yapılandırmacı Ortam Gözlem

Formu

Ters yüz öğrenme

Yapılandırmacı Ortam Gözlem

Formu

Nicel boyuta ilişkin verileri desteklemek için Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının ters yüz öğrenmeye ilişkin görüşlerini de incelemeyi amaçlayan bu araştırmanın nitel boyutunda durum çalışması deseni kullanılmıştır. Bir durumu veya bir durumu etkileyen etkenlerin bütüncül bir yaklaşımla araştırılmasını amaçlayan çalışmalar için durum çalışması uygun bir araştırma desenidir (Yıldırım ve Şimşek, 2016). Araştırmanın nitel boyutunda deney grubunda yer alan Sosyal Bilgiler öğretmen adayları ile yürütülen odak grup görüşmelerinin yanı sıra öğretmen adaylarının tuttukları sanal günlükler yoluyla veri toplanmıştır.