• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUM

4.5 ARAŞTIRMANIN BEŞİNCİ ALT PROBLEMİNE İLİŞKİN BULGULAR VE YORUM

Araştırmanın beşinci alt problemi “Disiplin suçlarının önlenmesinde

uygulanabilir çözüm önerileri nelerdir?” sorusuna ilişkin sonuçlar tablo 4.6’da verilmiştir.

Tablo 4.6- Disiplin Suçlarının Önlenmesinde Uygulanabilir Çözüm Önerileri Soru

No

Anket Maddesi ss x Düzeyi

11 Disiplin suçlarını azaltmak için boş zamanları

değerlendirmek için okul içi mekanlar hazırlanmalıdır. ,61 4,68

10 Disiplin suçlarını azaltmak için ailelerin öğrenci

davranışlarını kontrol etmesi gerekir. ,74 4,63

9 Disiplin suçlarını azaltmak için öğrencilerin okul çevresinde gidebilecekleri denetimden uzak mekanlar ilgililerce denetlenmelidir.

,81 4,48

12 Disiplin suçlarını azaltmak için ailelerle öğrenciler hakkında

sık sık toplantılar yapılmalıdır ,75 4,43

2 Disiplin suçlarını azaltmak için boşanmış ailelere sahip öğrencilerin ailelerine çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği ile ilgili rehberlik yapılmalıdır.

,92 4,33

6 Disiplin suçlarını azaltmak için filmlerdeki şiddet

sahnelerinin gösterilmesi engellenmelidir. 1,13 4,27

5 Disiplin suçlarını azaltmak için devamsızlığa sınırlama

getirilmelidir. ,90 4,27 K E S İ N L İ K L E K A T I L I Y O R U M 1 Disiplin suçlarını azaltmak için televizyonlarda eğitici

programlar yayınlanmalıdır 1,10 4,06

4 Disiplin suçlarını azaltmak için okullar daha az mevcutlu hale

getirilmelidir. 1,12 4,01

8 Disiplin suçlarını azaltmak için Ortaöğretimin 4 yıllık hale

getirilmesi yerine okul öncesi eğitim 1 yıl zorunlu olmalıdır. 1,21 3,9

K A T I L I Y O R U M

3 Disiplin suçlarını azaltmak için okullar daha çok şehir

merkezlerinde inşa edilmelidir 1,15 2,34

13 Disiplin suçlarını azaltmak için okulların belirlenen bir bölgede toplu halde bulunup çevreyle ilişkilerinin kesilmesi gerekmektedir.

1,27 2,25

7 Disiplin suçlarını azaltmak için sorunlu öğrenciler bir sınıfta

toplanmalıdır. 1,17 2,05 K A T I L M I Y O R U M

Anketin ikinci bölümünde disiplin suçlarını azaltmak ve sağlıklı bir okul ortamı oluşturabilmek için neler yapılabileceğine yönelik maddeler bulunmaktadır.

“Disiplin suçlarını azaltmak için boş zamanları değerlendirmek için okul içi mekanlar hazırlanmalıdır.” Yargısına kesinlikle katıldıkları ( X =4,68) görülmektedir. Katılımcılar boş zamanları değerlendirmek için okul içi mekanlar hazırlanmalıdır fikrine kesinlikle katılmışlardır.

“Disiplin suçlarını azaltmak için ailelerin öğrenci davranışlarını kontrol etmesi gerekir.” Yargısına kesinlikle katıldıkları ( X =4,63) görülmektedir. Katılımcılar ailelerin öğrenci davranışlarını kontrol etmesi gerektiği fikrine kesinlikle katılmışlardır.

“Disiplin suçlarını azaltmak için öğrencilerin okul çevresinde gidebilecekleri denetimden uzak mekanlar ilgililerce denetlenmelidir.” Yargısına kesinlikle katıldıkları ( X =4,48) görülmektedir.Katılımcılar öğrencilerin gidebilecekleri okul çevresindeki yerlerin denetlenmesi fikrine kesinlikle katılmışlardır.

“Disiplin suçlarını azaltmak için ailelerle öğrenciler hakkında sık sık toplantılar yapılmalıdır.” Yargısına kesinlikle katıldıkları ( X =4,43) görülmektedir.Katılımcılar ailelerle öğrenciler hakkında sık sık toplantı yapılması fikrine kesinlikle katılmışlardır.

“Disiplin suçlarını azaltmak için boşanmış ailelere sahip öğrencilerin ailelerine çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği ile ilgili rehberlik yapılmalıdır.” Yargısına kesinlikle katıldıkları ( X =4,33) görülmektedir.Katılımcılar bu ailelere rehberlik verilmesi fikrine kesinlikle katılmışlardır.

Disiplin suçlarını azaltmak için ailelerin yardımının gerektiği, veliyle iletişimin sıkı tutulması gerektiği katılımcılar tarafından önemli bir faktör olarak belirtilmiştir. Bunun için ailelerle toplantıların yapılması onların öğrencilerinin davranışlarını kontrol etmeleri gerekliliği belirtilmiştir. Öğrencideki davranış sorunlarının aile yapısındaki sorunlardan çok fazla etkilendiği belirtilmiş ve bu sebeple boşanmış

ailelere çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği ile ilgili rehberlik yapılmasının gerekliliği belirtilmiştir.

Okulda yapılan çalışmaların öğrencinin davranışını düzeltmede tek başına yeterli olmadığı görülmektedir. Öğrencinin okul dışında bulunduğu çevre onun davranışını yönlendiren en önemli faktördür. Bu çevreninde en önemli elemanının aile olduğu ve çocuğun en çok ailesinden etkilendiği iyi ve kötü davranışı ailesinden gördüklerine göre karar verdiği düşünüldüğünde ailenin ne denli önemli olduğu görülmektedir.

Evanac(1989-1991) tarafından yapılan araştırmanın bulgularında, öğrenci- öğretmen, öğretmen-aile ve öğretmen-yönetici arasındaki iletişim arttığında disiplin suçlarında azalma görüldüğünü bulmuştur. Bulgular, Evanac(1989-1991) tarafından yapılan araştırmanın bulgularıyla tutarlılık göstermektedir.

Araştırmaya katılan yöneticiler, disiplin kurulu üyeleri ve öğretmenlerin, “Disiplin suçlarını azaltmak için filmlerdeki şiddet sahnelerinin gösterilmesi engellenmelidir.” Yargısına kesinlikle katıldıkları ( X =4,27) görülmektedir. Katılımcılar Filmlerdeki şiddet sahnelerinin gösterilmesi engellenmeli görüşüne kesinlikle katılmışlardır.

“Disiplin suçlarını azaltmak için televizyonlarda eğitici programlar yayınlanmalıdır.” Yargısına katıldıkları ( X =4,06) görülmektedir .Katılımcılar eğitici programların disiplin suçlarını azaltacağı görüşüne katılmışlardır.

1. ve 6. maddelerden elde edilen sonuçlara ve yapılan görüşmelerden elde edilen izlenimlere göre öğrenciler televizyonlarda yayınlanan film ve dizilerdeki karakterlerden etkilenmektedir. Öğrenciler kılık kıyafetlerini, tavırlarını, konuşmalarını özendikleri karakterlere benzetmeye çalışmaktadırlar. Özellikle erkek öğrenciler son dönemlerde şiddet eğilimi göstermekte ve televizyonda şiddet uygulayan karakterleri kendilerine idol seçmektedirler. Bu karakterlerin televizyonda iyi şahıs olarak lanse edilmeleri gençlerin özenmesini, ilgi duymasını arttırmaktadır ve bu hareketleri kendi hayatlarına adapte etmeye çalışmaktadırlar. Bu konuda

katılımcılar tarafından televizyonlarda eğitici programlar yayınlanması ve televizyonlarda şiddet sahnelerinin gösterilmemesi tavsiye edilmektedir.

“Disiplin suçlarını azaltmak için devamsızlığa sınırlama getirilmelidir.” Yargısına kesinlikle katıldıkları ( X =4,27) görülmektedir.Katılımcılar devamsızlığa sınırlama getirilmesi fikrine kesinlikle katılmışlardır.

“Disiplin suçlarını azaltmak için okullar daha az mevcutlu hale getirilmelidir.” Yargısına katıldıkları ( X = 4,01) görülmektedir.Katılımcılar okulların daha az mevcutlu hale getirilmesi fikrine katılmışlardır.

“Disiplin suçlarını azaltmak için Ortaöğretimin 4 yıllık hale getirilmesi yerine okul öncesi eğitim 1 yıl zorunlu olmalıdır.” Yargısına katıldıkları ( X =3,9) görülmektedir. Katılımcılar Ortaöğretimin 4 yıllık hale getirilmesi yerine okul öncesi eğitim 1 yıl zorunlu olmalı fikrine katılmışlardır.

“Disiplin suçlarını azaltmak için okullar daha çok şehir merkezlerinde inşa edilmelidir.” Yargısına katılmadıkları ( X =2,34) görülmektedir.Katılımcılar okulların şehir merkezlerinde inşa edilmesi fikrine katılmamışlardır.

“Disiplin suçlarını azaltmak için okulların belirlenen bir bölgede toplu halde bulunup çevreyle ilişkilerinin kesilmesi gerekmektedir.” Yargısına katılmadıkları ( X =2,25) görülmektedir.Katılımcılar okulların belirlenen bir bölgede toplu halde bulunmalarına katılmamışlardır.

“ Disiplin suçlarını azaltmak için sorunlu öğrenciler bir sınıfta toplanmalıdır.” Yargısına katılmadıkları ( X =2.05) görülmektedir. Katılımcılar sorunlu öğrencilerin bir sınıfta toplanması görüşüne katılmamışlardır.

4.6 ARAŞTIRMANIN ALTINCI ALT PROBLEMİNE İLİŞKİN