• Sonuç bulunamadı

ARAŞTIRMA 40%

GİRİŞİM 20%

34 pazarlama, ürün geliştirme, patent, fikri mülkiyet hakkı vb. konular ortak işbirliği alanları olarak görülmektedir.

5.2. Başarı Bölgesi Tercihi

Üniversitemiz başarı bölgesi tercihini, konum tercihleri başta olmak üzere belirlemiş olduğu

“sosyal bilimler + 5t” vizyonuna göre farklılaşması gerektiğine karar vermiştir. Belirlediği vizyonundaki alanlara göre kendisini farklılaştıracak başarı bölgesini oluşturmuştur. Üniversitemizin

“sosyal bilimler + 5t” vizyonundaki alanlar; Sosyal Bilimler, Tıp, Turizm, Tasarım, Tarım ve Ticaret alanlarıdır. Bu alanlara ait detaylı bilgiler üniversitemizin konum tercihlerine göre aşağıda yer verilmiştir.

Sosyal Bilimler: Üniversitemiz kurulduğu 2007 yılından bu yana Mardin’in tarihi ve sosyal dokusuna uygun olarak “sosyal bilimler üniversitesi” vizyonuyla hareket etmiş ve bu alanda önemli başarılara imza atmıştır. Dinler ve diller şehri Mardin’de sosyal bilimler alanında yeni yaklaşımlara kapı aralayacak, bölgesel/yerel çalışmalara vizyon kazandıracak araştırmalara ev sahipliği yapmaya devam edecektir.

Tıp: Üniversitemiz bünyesinde kurulu bulunan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve yeni kurulan Tıp Fakültesi ile birlikte Mardin ili ve coğrafyasında sağlık turizmi ve sağlık personeli yetiştirme konularında önemli bir merkez olmayı hedeflemektedir.

Özellikle Sağlık Bilimler Fakültesi bünyesinde açılan Arapça Hemşirelik ve Ebelik programları ile Suriye ve Irak’a hemşire ve ebe yetiştirilerek bu ülkelerle Mardin arasında bir sağlık koridoru oluşturulması planlanmaktadır. Kurulan Tıp Fakültesiyle şehrin hinterlandı içerisinde yer alan çevre il ve ilçelerin de sağlık ihtiyaçlarının karşılanması ve ülkemizin sağlık turizmi kapasitesinin artırılması hedeflenmektedir.

Turizm: Üniversitemiz Turizm Fakültesi bünyesinde yer alan lisans programları ve bölgede ilk ve tek olan “Turizm İşletmeciliği Doktora Programı” ile Türkiye’de turizm alanında en fazla lisansüstü programlara sahiptir. Ayrıca üniversitemiz bünyesinde turizm alanında gerçekleştirilecek çalışmaların koordinasyonunu sağlamak ve Mardin turizminin geliştirilmesi amacıyla “Turizm Eğitim ve Uygulama Merkezi” kurulmuştur. Üniversitemiz 4.000 yıllık bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkı sunarak, bölgesel kalkınmaya katkı sağlamayı hedef edinmiştir. Bu nedenle Kültür ve İnanç Turizmi Alanında İhtisas Üniversitesi olma yönünde emin adımlarla ilerlemektedir.

Tasarım: Üniversitemiz bünyesinde yer alan Güzel Sanatlar Fakültesi, Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi geleneksel ve kültürel değerleri önceleyen, bölgeden güç alan ve beslenen, çağdaş bir bakış açısıyla bunları yorumlayan bireyler yetiştirme vizyonuyla çalışmalarını sürdürmektedir. Sanat, tasarım, mimarlık ve iletişim alanlarında kuram ve uygulamaların birlikteliğinden doğan kalite odaklı eğitim ve dünya standartlarında akademik çalışmaları yürütürken sanat ve tasarımın izleri öncelikle şehrimizde görülecektir.

Tarım: Üniversitemizin Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde yapılacak bilimsel araştırmalar, bitkisel ve hayvansal üretim yapan yetiştiricilerin ve tarıma dayalı sanayi sektörünün sorunlarını yakından takip ederek çözüme yönelik bilgi ve hizmetin üretimini, bu faaliyeti sosyo-ekonomik faydalara dönüştürmeyi ve kaliteli eğitim-öğretim imkânlarıyla bu sürecin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedeflemektedir.

Ticaret: Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Ortadoğu coğrafyasına açılan kapısıdır.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde var olan İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerine üç yeni bölüm daha ilave edilerek Mardin’in ticari yaşamında ihtiyaç hissedilen nitelikli personel ihtiyacı giderilmeye çalışılacaktır. Yeni kurulan Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik,

35 Muhasebe ve Finans Uygulamaları, İslam İktisadı ve Finans bölümlerinde Arapça ve İngilizce ağırlıklı eğitimler verilmesi hedeflenmektedir. Böylece bir yandan ilimizde, bölgemizde ve ülkemizde ihtiyaç duyulan nitelikli eleman açığı giderilmeye çalışılacak, diğer yandan da Mardin’in ticari potansiyelini hayata geçirmeye ve geliştirmeye katkı sağlanacaktır.

Üniversitemizin “sosyal bilimler + 5t” vizyonuna “Teknoloji”yi de katmayı hedeflemektedir.

Bu kapsamda üniversite-sanayi işbirliğinde önemli bir kilometre taşı olacak “Teknokent” kurulmasına başlanacaktır. Böylelikle üniversitemiz ile sanayi kuruluşları arasında işbirliğinin en üst seviyelere çıkarılması hedeflenmektedir. Bunun yanında ilimizin yenilenebilir enerji kaynakları içinde özellikle güneş ve rüzgâr enerjisi potansiyelinden en üst düzeyde faydalanılması “Teknoloji” vizyonu kapsamında değerlendirilecektir.

5.3. Temel Yetkinlik Tercihi

Üniversitemiz konum, başarı ve değer sunumu tercihleriyle uyumlu, tamamlayıcı ve destekleyici olarak temel yetkinlik tercihlerini belirlemiştir. Buna göre plan döneminde temel yetkinlik tercihleri şunlardır:

Etkin, verimli ve dengeli bir ögüt yapısının geliştirilmesi: Plan döneminde “sosyal bilimler + 5t” vizyonuna uygun olarak tıp, tasarım ve tarım alanlarında ihtiyaç duyulan fiziki ve insan kaynağının en etkin şekilde oluşturulması. Büyüyen örgüt yapısının etkin, verimli ve dengeli bir yapıya kavuşturulması.

Eğitim-Öğretim altyapısının güçlendirilmesinde yetkinleşme: Üniversitemizin “sosyal bilimler + 5t” vizyonuna uygun olarak yeni birimlerin eğitim-öğretim alt yapısının oluşturulması. Mevcut birimlerin eğitim-öğretim alt yapısının geliştirilerek akreditasyon süreçlerinin tamamlanması.

Araştırma niteliğinin ve sayısının artırılmasında yetkinleşme: Yayın sayısı ve kalitesinin artırılması. Ulusal ve uluslararası destekli projelerin oluşturulması ve uygulanması. Üniversite içi, yurtiçi ve yurtdışı üniversitelerle ortak çalışmaların yapılması.

Girişimcilikte yetkinleşme: Üniversitemizin “sosyal bilimler + 5t” vizyonuna uygun olarak tarım, sanayi ve hizmet sektörleriyle işbirliğinin geliştirilmesi. Turizm alanında, kültür ve inanç turizmi potansiyelinin bölgesel kalkınmaya katkı sağlaması ve daha etkin kullanılmasında aktif ve etkin rol alınması.

 Sosyal Sorumluluk: Sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör kuruluşları ile ortak sosyal sorumluluk projelerinin hazırlanması ve uygulanması. Toplumsal katkıyı en üst düzeye çıkaracak çalışmaların yapılması.

36 6. STRATEJİ GELİŞTİRME: AMAÇ, HEDEF VE PERFORMANS

GÖSTERGESİ İLE STRATEJİLERİN BELİRLENMESİ

Benzer Belgeler