• Sonuç bulunamadı

4. ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ VE ARAŞTIRMA BULGULARI

4.1. Araştırmanın Metodolojisi

Araştırmanın amacı, araştırmanın hipotezi, araştırmanın kapsamı ve sınırları, araştırmanın örneklemi, bu başlık altında yer almaktadır.

4.1.1. Araştırmacının Amacı

İtibara yönelik çalışmalar özellikle rekabet ortamının yaygınlaşması hız kazanmıştır. İtibar, kurumların rekabet ortamında farklılaşmak ve ön planda olmaya yönelik çabaları olarak ortaya çıkmakta ve uygulanmaktadır. Halkla ilişkiler ve itibara yönelik çalışmalar kimi zaman yüz yüze kimi zaman kitle iletişim araçları ile yerine getirilmektedir. Bu yöntemde amaç müşterilere ulaşarak bilgilendirme yapmak ve kurumun tercih edilmesini sağlamaktır. Kurumların, kendi itibarını oluşturmak ve oluşturdukları bu itibarı kaybetmemek için kurumsal çevre, ürün ve hizmet kalitesi, duygusal cazibe, vizyon ve liderlik, müşteri memnuniyeti, finansal performans ve sosyal sorumluluk gibi kurumsal itibar bileşenlerini göz önünde bulundurması gerekmektedir. Bu noktadan hareketle itibara yönelik bakış açısında hangi unsurların dikkate alındığını, otel çalışanlarının itibar yönetimini nasıl algıladığını ortaya koymak çalışmamızın amacını oluşturmaktadır.

4.1.2. Araştırmanın Problemi

Kurumsal itibar bileşenleri otel çalışanları tarafından ne kadar dikkate alınmaktadır, çalışanların kişisel özellikleri ve çalıştıkları otel özelliklerine göre itibar yönetimine bakış açısı farklılık göstermekte midir, itibar yönetiminde kurumsal itibar bileşenlerinden sosyal sorumluluk mu yoksa finansal performans mı daha ağır basmaktadır soruları araştırmamızın temel problemlerini oluşturmaktadır.

4.1.3. Araştırmanın Sınırlılıkları

İtibar yönetimi yalnızca otel işletmeleri için değil tüm kurumlar ve şirketler için son yıllarda büyük önem kazanmıştır. Zira gerek ulaşımın kolaylaşması gerekse kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması ile birlikte yerel olan işletmeler dünya çapında rekabetle

tanışmıştır. Rekabet ve pazar koşullarının değişmesiyle birlikte halkla ilişkilerin de önemi artmıştır. Halkla ilişkilerin kapsamı son derece geniş olduğundan tezde halkla ilişkilerin itibar yönetimine etkisi irdelenmiştir. Kocaeli ilinin merkez ilçesi olan İzmit’te bulunan 3, 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri çalışma evreni olarak seçilmiştir. Kocaeli Ticaret Odasından alınan veriler doğrultusunda 5 tane 3 yıldızlı, 5 tane 4 yıldızlı otel işletmesi ve 4 tane 5 yıldızlı otel olmak üzere toplam 14 otel işletmesi anket çalışmamıza katılmıştır. Çalışmamız başlangıçta 3 ve 5 yıldızlı oteller ile sınırlandırılmıştır. Ancak 3 yıldızlı otellerde idari personelin az olması sebebiyle araştırmaya 4 yıldızlı oteller de dahil edilmiştir.

4.1.4. Evren ve Örneklem

Kocaeli ilinin merkez ilçesi olan İzmit’te bulunan 3, 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri çalışma evreni olarak seçilmiştir. Çalışmanın örneklemi ise tesadüfi olmayan 84 kişidir.

4.1.5. Varsayımlar

 Katılımcıların cinsiyetlerine göre itibar yönetimi algı düzeyleri farklıdır.  Katılımcıların yaşlarına göre itibar yönetimi algı düzeyleri farklıdır.

 Katılımcıların çalıştıkları bölümlere göre itibar yönetimi algı düzeyleri farklıdır.  Katılımcıların mezun oldukları bölümlere göre itibar yönetimi algı düzeyleri farklıdır.  Katılımcıların çalıştıkları otelin faaliyet yılına göre itibar yönetimi algı düzeyleri

farklıdır.

 Katılımcıların çalıştıkları otelin yıldız sayısına göre itibar yönetimi algı düzeyleri farklıdır.

 Katılımcıların çalıştıkları otelindeki kıdem yıllarına göre itibar yönetimi algı düzeyleri farklıdır.

 Katılımcıların mesleki kıdemlerine göre itibar algı düzeyleri farklıdır.

 Katılımcıların çalıştıkları otelin halkla ilişkiler birimi olma durumuna göre itibar yönetimi algı düzeyleri farklıdır.

 Katılımcıların itibar yönetimi algı düzeyleri alt boyutlar bazında ilişkilidir.

 Katılımcıların itibar yönetimi algı düzeyleri alt boyutlar bazında modellenebilir düzeyde ilişkilidir.

4.1.6. Araştırmanın Yöntemi

Çalışmamızda otel işletmeleri, halkla ilişkiler ve itibar yönetimi ile ilgili yerli ve yabancı kaynaklar gözden geçirilerek ayrıntılı bir literatür taraması yapılmıştır. Araştırmadaki veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Anket soruları otellerin genel müdürleri de dâhil olmak üzere otel idari kadrosu içerisindeki tüm çalışanlara uygun hazırlanmıştır. Çünkü itibar yönetiminin uygulayıcıları idari departman olduğu için bu grup tezin hedef kitlesi olarak seçilmiştir. 41 sorudan oluşan anketimiz İzmit ilçesinde yer alan 3,4,5 yıldızlı otelin idari kadrosunda çalışan 84 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Ancak bazı sorulara eksik yanıt verilmesinden ötürü bu kişi sayısı değişiklik göstermektedir.

Fortune İtibar Endeksi ile Reputation Quotient (RQ) Metotlarının itibar bileşenleri incelenerek anket formunda itibar yönetimi; kurumsal çevre, duygusal cazibe, ürün ve hizmetler, vizyon ve liderlik, finansal performans ve sosyal sorumluluk bileşenleri baz alınarak hazırlanmıştır. Anketimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kişisel bilgilerini ortaya koyacak 7 soru yer almaktadır. Cinsiyet, yaş, eğitim durumu, mezun olduğu bölüm, çalıştığı birim, kaç yıldır otel çalışanı olduğu ve çalışma hayatının içinde kaç yıldır bulunduğu birinci bölümün soruları içerisindedir. İkinci bölüm otelin özellikleri ile ilgili bilgileri ortaya koyacak 7 soru yer almaktadır. Otelin faaliyette olduğu süre, otelin yıldız sayısı, otelin sermaye kaynağı, otelin statü bakımından türü, otelin faaliyet süresi, konaklama bakımından otelin türü ve halkla ilişkiler biriminin olup olmadığını içeren sorular yer almıştır. Üçüncü bölümde ise otel işletmelerinde itibar yönetimine yönelik 41 ifade yer almaktadır. Likert tipi ölçek kullanılmıştır. Geri dönüşümü sağlanan anket formu adedi 84’dir.