• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4: ANDROJEN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN OTEL

4.4. Araştırmanın Kapsamı

Araştırmanın kapsamı, diğer bir ifadeyle araştırmanın hangi bölgeleri, ne tür katılımcıların ve işletmelerden oluştuğu “otel nitelikleri” ve “katılımcı nitelikleri” olmak üzere 2 başlıkta ele alınmıştır:

4.4.1. Otel Nitelikleri

Araştırma Ankara ve Antalya bölgelerindeki 5 ve 4 yıldızlı oteller üzerinde yapılmıştır. Ankara ilinde 1 tanesi 5 yıldızlı, 6 tanesi 4 yıldızlı olmak üzere toplamda 7 otel araştırmaya dâhil edilmiştir. Alanya ilçesinde ise 2 tanesi 5, 2 tanesi 4 yıldızlı olmak üzere toplamda 4 otel araştırmada yer almıştır.

Ankara’daki tüm oteller “şehir oteli” niteliğindedir. Alanya’daki otellerin 2 tanesi “şehir oteli” diğer 2’si ise “sahil oteli” niteliklerindedir. “Şehir oteli” olarak hizmet veren otellerden 1 tanesi 5, 1 tanesi 4 yıldızlıdır. Aynı şekilde “sahil oteli” olarak hizmet veren otellerden 1 tanesi 5, diğeri 4 yıldızlıdır.

4.4.2. Katılımcıların Nitelikleri

Araştırma kapsamında otellerin ön büro, servis, kat hizmetleri gibi temel operasyon alanları ve yönetim alanında görev yapan çalışanların bilgi ve deneyimlerine başvurulmuştur. Operasyonel alanın, sadece ön büro, servis ve kat hizmetleri bölümleriyle sınırlandırılmasının temel nedenleri diğer operasyonel tüm alanların bu bölümlere bağlı olarak çalışmasıdır. Bunun yanı sıra; bu 3 bölüm bir bütün olarak ele alındığında; otel işletmelerinin diğer işletme gruplarıyla olan farkını yansıtmaktadır. Yönetim alanının araştırmaya dâhil edilmesinin ilk nedeni “androjeni yönetim” kavramına ilişkin çok sayıda araştırma olmasıdır. Bu nedenle çok sayıda bölümün var olduğu; dolayısıyla da önemli sayıda yöneticinin istihdam edildiği otel işletmelerinde yönetim alanını göz önünde bulundurmak doğru olacaktır. Yönetim alanına başvurulmasının diğer bir nedeni ise şimdiye dek yapılan çalışmalarda androjen yöneticilik ile otel işletmeleri arasındaki ilişkiye olan bakış açsıdır. Önceki çalışmalarda androjen yöneticiliğin otel yöneticileri için ideal yönetim tarzı olduğu ifade edilmiştir. Öte yandan bu çalışmalarda otel yöneticilerinin“androjen” nitelikler sergileyip sergilemediklerine ilişkin kesin bir ifade yoktur. Bu çalışma ile androjen yönetim tarzının otel yöneticileri tarafından benimsendiğini göstermek, yöneticilerin androjen nitelikler sergilemelerinin nedenleri açıklamak, bu niteliklerin gelişim süreci hakkında bilgi vermek ve androjen nitelikler sergilemenin yöneticiler açısında doğurdu sonuçları ifade etmek amaçlanmıştır.

Ankara’daki 5 yıldızlı otelden toplamda 2 katılımcı araştırmaya dahil olmuştur. Katılımcıların her ikisi de erkektir. Katılımcıların 1 tanesinin ön büro, 1 tanesinin ise servis alanındaki deneyimlerinden faydalanılmıştır. Katılıcıların iş deneyimleri 4 ile 7 yıl arasında değişmektedir.

Ankara’daki 4 yıldızlı otellerden toplamda 18 katılımcı araştırmaya dahil olmuştur. Katılımcıların 9’u erkek 9’u ise kadındır.

Kadın katılımcıların 4’ünün ön büro deneyimlerine başvurulmuştur. Ön büro deneyimlerinden faydalanılan kadın katılımcıların 1 tanesi yönetici pozisyonundadır. Bu nedenle katılımcının hem ön büro hem yönetim alanındaki deneyimlerine başvurulmuştur. 1 katılımcının ise servis alanındaki deneyimine başvurulmuştur. Kat hizmetleri alanında ise toplam 3 katılımcının deneyimlerine başvurulmuştur. 1 katılımcının ise sadece yönetim alanındaki deneyimlerine başvurulmuştur. Yönetim

alanındaki deneyimlerine başvurulan 2 katılımcı da rezervasyon bölümünde yer almaktadır. Katılımcıların iş deneyimleri 2 ile 17 yıl arasında değişmektedir. Servis alanındaki deneyimlerine başvurulan katılımcının iş deneyimi 2 yıldır. Kat hizmetlerindeki deneyimlerine başvurulan katılımcıların iş deneyimleri 2 yılda sabit kalmıştır. Ön büro alanında görev alan katılımcıların iş deneyimleri ise 10 ile 18 yıl arasında değişmektedir.

9 erkek katılımcının 3’ünün ön büro alanındaki deneyimlerine başvurulmuştur. 2 katılımcının servis alanındaki deneyimlerine başvurulmuştur. 3 katılımcının kat hizmetleri alanındaki deneyimlerine başvurulmuştur. 3 katılımcının 2 tanesi kat hizmetleri alanında yönetici pozisyonundadırlar. Bu nedenle hem kat hizmetleri hem de yönetim alanındaki deneyimlerine başvurulmuştur. 1 katılımcının ise sadece yönetim alanındaki deneyimlerine başvurulmuştur. Ön büroda görev yapan katılımcıların iş deneyimleri 4 ile 7 yıl arasında değişmektedir. Servis alanında görev yapan katılımcıların iş deneyimleri 8 ile 21 yıl arasında değişmektedir. Kat hizmetleri alanında görev yapan katılımcıların deneyimleri ise 10 ile 20 yıl arasında değişmektedir. Son olarak yönetim alanında görev yapan katılımcıların iş deneyimleri 10 ile 20 yıl arasında değişmektedir.

Alanya’daki 5 yıldızlı otellerden toplamda 7 katılımcıyla görüşülmüştür. Katılımcıların 5 tanesi erkek 2 tanesi kadındır.

Kadın katılımcıların 1 tanesinin servis, 1 tanesinin ise ön büro alanındaki deneyimlerinden faydalanılmıştır. Servis alanında görev yapan tek katılımcının iş deneyimi 2 yıldır. Ön büro alanında görev yapan katılımcının iş deneyimi de 2 yıldır. Erkek katılımcıların 2’sinin servis, 1 tanesinin ön büro, diğer 2 katılımcının kat hizmetleri ve yönetim alanındaki deneyimlerine başvurulmuştur. Servis alanında görev yapan katılımcıların iş deneyimleri 12 ile 14 yıl arasında değişmektedir. Ön büro alanında görev yapan tek katılımcının iş deneyimi 11 yıldır. Kat hizmetleri ve yönetim alanında deneyimlerine başvurulan 2 katılımcının iş deneyimleri 18 ile 25 yıl olarak değişmektedir.

Alanya’daki 4 yıldızlı otellerden toplamda 6 katılımcı ile görüşülmüştür. Katılımcıların 3’ü kadın 3’ü erkektir.

Kadın katılımcılardan 1 tanesinin servis, 1 tanesinin ön büro ve yönetim, 1 tanesinin ise sadece yönetim alanındaki deneyimlerine başvurulmuştur. Yönetim alanındaki bilgi ve deneyimlerinden faydalanılan katılımcıların 1 tanesi ön büro, diğeri ise kat hizmetleri alanında yöneticilik yapmaktadır. Servis alanındaki tek katılımcı stajyer olarak görev yapmaktadır; iş deneyimi 3 aydır. Ön büro ve yönetim alanındaki deneyimlerinden faydalanılan katılımcının iş deneyimi 25 yıldır. Yönetim alanındaki bilgi ve deneyimine başvurulan diğer katılımcının iş deneyimi ise 24 yıldır.

Erkek katılımcılardan 1 tanesinin ön büro, 1 tanesinin servis, 1 tanesinin ise yönetim alanındaki deneyimlerine başvurulmuştur. Ön büro alanında görev yapan tek katılımcının iş deneyimi 11 yıldır. Servis alanında görev yapan katılımcının iş deneyimi 11 yıldır. Yönetim alanında görev yapan katılımcı; ön büro alanında yöneticilik yapmaktadır. Bu katılımcının iş deneyimi hakkında kesin bir bilgi yoktur.

Tüm bu bilgiler özetle şöyle ifade edilebilir:

Ankara’da 5 ve 4 yıldızlı otellerde toplamda 20 katılımcıya ulaşıldığı ve 3 katılımcının hem operasyonel hem de yönetim deneyimleri birlikte alınmıştır.

Antalya’da ise 5 ve 4 yıldızlı otellerde toplamda 13 katılımcı ile görüşülmüştür. 3 katılımcının hem operasyonel hem de yönetim deneyimleri birlikte alınmıştır.

Sonuç olarak, araştırma kapsamında Ankara ve Alanya bölgelerinde toplamda 33 katılımcıya ulaşıldığı söylenebilir.