• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın Dördüncü Hipotezine İlişkin Bulgular

4. BULGULAR VE YORUM

4.5. Araştırma Hipotezlerinin Test Edilmesi

4.5.5. Araştırmanın Dördüncü Hipotezine İlişkin Bulgular

“Turistlerin Konya ilinin destinasyon olarak marka kişiliği algılamaları turistlerin memnuniyet düzeyler ile ilişkilidir.” şeklindeki ikinci hipotezin testi için Korelasyon-Çoklu Regresyon analizleri uygulanmış ve elde edilen sonuçları Tablo 4.26’de verilmiştir.

Tablo 4.26. Dördüncü Hipoteze İlişkin Korelasyon Analizi Sonuçları

Memnuniyet

Marka Kişiliği Korelasyon Katsayısı 0,105*

Sig. 0,038

Samimiyet Korelasyon Katsayısı 0,191**

Sig. 0,000

Heyecan Verici Korelasyon Katsayısı 0,097

Sig. 0,056

Yetenek Korelasyon Katsayısı 0,088

Sig. 0,083

Seçkin Korelasyon Katsayısı 0,053

Sig. 0,300

Sert Korelasyon Katsayısı 0,003

Sig. 0,954

*: 0,05 önem düzeyinde anlamlı ilişki var.

Tablo 4.26’den elde edilen bulgular aşağıda verilmiştir.

Katılımcı turistlerin Konya ilinin marka kişiliği üzerine algıları ile memnuniyet düzeyleri arasında bir ilişkinin olup olmadığını belirlemek için hesaplanan 0,105 korelasyon katsayısı 0,05 önem düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur(Sig.=0,038<0,05).

75

Katılımcı turistlerin Konya ilinden algıladıkları marka kişiliği arttıkça ziyaretlerinden memnuniyet düzeyleri de artmıştır.

Katılımcı turistlerin Konya ilinin samimiyet kişiliği üzerine algıları ile memnuniyet düzeyleri arasında bir ilişkinin olup olmadığını belirlemek için hesaplanan 0,191 korelasyon katsayısı 0,01 önem düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (Sig.=0,000<0,01). Katılımcı turistlerin Konya ilinden algıladıkları samimiyet kişiliği arttıkça ziyaretlerinden memnuniyet düzeyleri de artmıştır.

Katılımcı turistlerin Konya ilinin heyecan verici kişiliği üzerine algıları ile memnuniyet düzeyleri arasında bir ilişkinin olup olmadığını belirlemek için hesaplanan 0,097 korelasyon katsayısı 0,05 önem düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (Sig.=0,056>0,05). Turistlerin Konya ilinin heyecan verici kişiliği üzerine algıları ile ziyaretlerinden memnuniyet düzeyleri arasında bir ilişki gözlenmemiştir.

Katılımcı turistlerin Konya ilinin yetenekli kişiliği üzerine algıları ile memnuniyet düzeyleri arasında bir ilişkinin olup olmadığını belirlemek için hesaplanan 0,088 korelasyon katsayısı 0,05 önem düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (Sig.=0,083>0,05). Turistlerin Konya ilinin yetenekli kişiliği üzerine algıları ile ziyaretlerinden memnuniyet düzeyleri arasında bir ilişki gözlenmemiştir.

Katılımcı turistlerin Konya ilinin seçkin kişiliği üzerine algıları ile memnuniyet düzeyleri arasında bir ilişkinin olup olmadığını belirlemek için hesaplanan 0,053 korelasyon katsayısı 0,05 önem düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (Sig.=0,300>0,05). Turistlerin Konya ilinin seçkin kişiliği üzerine algıları ile ziyaretlerinden memnuniyet düzeyleri arasında bir ilişki gözlenmemiştir.

Katılımcı turistlerin Konya ilinin sert kişiliği üzerine algıları ile memnuniyet düzeyleri arasında bir ilişkinin olup olmadığını belirlemek için hesaplanan 0,003 korelasyon katsayısı 0,05 önem düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (Sig.=0,954>0,05). Turistlerin Konya ilinin sert kişiliği üzerine algıları ile ziyaretlerinden memnuniyet düzeyleri arasında bir ilişki gözlenmemiştir.

Katılımcı turistlerin Konya ilinin marka kişiliğine yönelik algılarının memnuniyet düzeyleri üzerine etkisini saptamak için Çoklu Regresyon Analizi uygulanmış ve sonuçları Tablo 4.27’de verilmiştir.

76

Tablo 4.27. Dördüncü Hipoteze İlişkin Çoklu Regresyon Analizi Sonuçları

Model KT SD KO F Sig.

Regression 26,759 5 5,352 3,055 0,010

Residual 670,932 383 1,752

Total 697,692 388

R2=0,038

Değişken Standardize edilmiş Beta katsayıları t p

Samimiyet 0,184 3,078 0,002 Heyecan Verici 0,053 0,626 0,531 Yetenek -0,015 -0,201 0,841 Seçkin -0,006 -0,086 0,931 Sert -0,047 -0,756 0,450

KT: Kareler Toplamı, SD=Serbestlik Derecesi, KO: Kareler Ortalaması

Tablo 4.27’den elde edilen bulgulara göre, Konya ilinin marka kişiliğinin turistlerin ziyaretlerinden duydukları memnuniyet üzerine etkisini belirlemek amacı ile hesaplanan 3,055 f istatistik değeri 0,01 önem düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (Sig.=0,010≤0,01). Bağımlı değişken olarak memnuniyet, bağımsız değişken olarak da marka kişiliği boyutları alındığında uydurulacak regresyon modelinin anlamlı olduğu saptanmıştır. Ancak, R2 değeri incelendiğinde turistlerin memnuniyetlerinin yaklaşık %4’ünün ilin marka kişiliği tarafından açıklandığı görülmüş olup modelin açıklanma yüzdesi oldukça düşük hesaplanmıştır. Konya ilinin marka kişiliğinin turistlerin ziyaretlerinden duydukları memnuniyet üzerinde etkisinin olduğu saptanmıştır. Standardize edilmiş regresyon katsayıları tablosuna bakıldığında, etkiyi oluşturan boyutun samimiyet olduğu gözlenmiştir.

Korelasyon ve regresyon analizi sonucunda dördüncü hipoteze ilişkin karar aşaması şöyledir;

H4 alternatif hipotezi kabul edilmiştir. H4a alternatif hipotezi kabul edilmiştir. H4b alternatif hipotezi red edilmiştir. H4c alternatif hipotezi red edilmiştir. H4d alternatif hipotezi red edilmiştir. H4e alternatif hipotezi red edilmiştir.

77 5. SONUÇ

Bu çalışma turistik destinasyon olarak Konya ilini ziyaret eden hem yerli hem de yabancı turistlerin marka kişiliği algılarına yönelik olmak üzere Aaker’in (1997) ölçeği temel alınmıştır.

Araştırmada, 197 yerli, 192 yabancı olmak üzere toplam 389 turist üzerinden gerçekleştirilen analiz sonuçlarından çıkartılan bulgulara aşağıda yer verilmiştir.

Konya ili yabancı turistlere marka kişiliği olarak daha pratik gelmektedir. Konya ili hem yerli hem de yabancı turistlere göre oldukça aile yönlü, arkadaş canlısıdır. Konya ili yabancı turistlere marka kişiliği olarak daha neşeli gelmektedir. Konya ili yerli turistlere marka kişiliği olarak daha mütevazi, dürüst, samimi, gerçek, sağlam, orijinal, duygusal gelmektedir.

Konya ilinin atılgan, modern ve güncel kişiliği hem yerli hem de yabancı turistleri kararsız bıraktıran sıfatlardır. Konya ili hem yerli hem de yabancı turistlere göre oldukça heyecan verici, canlı, eşsiz ve çağdaş kişiliğe sahiptir. Konya ilinin soğukkanlı ve bağımsız kişilik sıfatları yerli turistleri kararsız bıraktırırken, yabancı turistleri Konya ilinin soğukkanlı ve bağımsız olduğunu savunmaktadırlar. Konya ilinin yaratıcılık kişiliği olduğuna yerli turistler yabancılara göre daha çok katılmaktadır. Konya ilinin genç kişiliği olduğuna yerli turist katılmaz iken, yabancı turistler bu konuda kararsız kalmaktadırlar.

Konya ili hem yerli hem de yabancı turistlere göre oldukça güvenilir ve çalışkan kişiliğe sahiptir. Konya ilinin emin bir kişiliği olduğuna yabancı turistler yerlilere göre daha çok katılmaktadır. Konya ilinin zeki, bilimsel, kurumsal, lider ve uzman olduğuna yerli turistler katılırken, yabancı turistler bu konuda kararsız kalmaktadırlar. Konya ili yerli turistlere marka kişiliği olarak daha başarılı gelmektedir.

Konya ilinin üst sınıf ve kadınsı kişiliği hem yerli hem de yabancı turistleri kararsız bıraktıran sıfatlardır. Konya ili hem yerli hem de yabancı turistlere göre oldukça gösterişli, sevimli ve düzgün kişiliğe sahiptir. Konya ilinin cazibesi olduğuna yerli turistler katılırken, yabancı turistler bu konuda kararsız kalmaktadırlar.

Konya ilinin maskülen (erkeksi), batılı ve sert kişiliği hem yerli hem de yabancı turistleri kararsız bıraktıran sıfatlardır. Konya ilinin dışsal ve güçlü olduğuna yerli turistler katılırken, yabancı turistler bu konuda kararsız kalmaktadırlar.

78

Konya ili yabancı katılımcıların kendilerini nasıl gördükleri yönündeki öz kimlikleri ile daha çok paralellik göstermektedir.

Yerli turistlerin Konya ilini ziyaret etme sıklıkları yabancılara göre daha fazladır. Yerli ve yabancı turistlerin Konaklama süreleri yaklaşık 1-3 gündür.

Yerli katılımcıların Konya ziyaretlerinden memnuniyet düzeyleri yabancılardan oldukça yüksektir.

Yerli turistlerin memnuniyetleri yabancılara göre daha yüksek olduğundan dolayı yerli turistler Konya’ya tekrar gelmeyi daha yoğun düşünmektedirler. Yabancı turistlerin tekrar gelmemeyi düşünme gerekçeleri ise yaşadıkları yere uzak olmasıdır.

Yerli ve yabancı turistlerin Konya ili marka kişiliği algıları arasında fark yoktur.

Yerli turistler Konya ilini daha samimi, daha yetenekli bulmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin Konya ilinin heyecan verici, seçkin ve sert kişilikleri üzerine algıları arasında fark yoktur.

Konya ilini ziyaret eden turistlerin Konya ili marka kişiliği algıları ile ilin öz uyumlarına paralelliği arasında bir ilişki yoktur. Konya ilini ziyaret eden turistlerin Konya ili samimiyet, heyecan verici, yetenekli ve seçkin kişilik algıları ile ilin öz uyumlarına paralelliği arasında bir ilişki yoktur. Konya ilini ziyaret eden turistlerin Konya ili sert kişiliği algıları ile ilin öz uyumlarına paralelliği arasında pozitif bir ilişki vardır.

Yerli turistlerde Konya ilinin samimiyet kişiliği üzerine algıları ile öz uyumları arasında bir ilişki gözlenmezken yabancı turistler ilin samimiyet kişiliği ile öz uyumlarına olan paralellikleri arasında negatif yönde ilişki vardır.

Yerli ve yabancı turistlerin Konya ilinin heyecan verici, yetenekli seçkin ve sert kişiliği üzerine algıları ile öz uyumları arasında bir ilişki yoktur.

Turistlerin Konya ilinden algıladıkları marka kişiliği ve samimiyet arttıkça ziyaretlerinden memnuniyet düzeyleri de artmaktadır yani marka kişiliği ile memnuniyet arasında pozitif bir ilişki vardır. Turistlerin Konya ilinin heyecan verici, yetenekli, seçkin ve sert kişilikleri üzerine algıları ile ziyaretlerinden memnuniyet düzeyleri arasında bir ilişki yoktur.

79

Bu çalışmaya göre, destinasyon imajını; genel imaj, destinasyon markası ve marka kişiliği modelinde, turist öz-imajı ile ilişkilendirdiğimizde; kişilerin hayat tarzları ve değerler sistematiğinin bir destinasyonu seçim sürecinde kilit derecede önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.

Bu araştırmadan elde edilen turistik destinasyon olarak Konya ilinin marka kişiliği verileri, destinasyonun pazarlama açısından hangi noktalarda farklılaşacağı ve bir marka şehir olma sürecinde nelere dikkat etmesi gerektiği yolunda bir bakış açısı oluşturması yönünden önem kazanmaktadır.

Konu ile ilgili yapılacak olan sonraki çalışmalarda; özellikle bu çalışmadan elde edilen veriler doğrultusunda Konya ilinin yerli ve yabancı turist nezdinde ki kişilik algılaması farklılıkları; Aaker’in ölçeğini yabancı turistlerde, Türk kültürü ve Türkiye’ye uyarlanmış ölçeklerin ise yerli turistlerde kullanılması ile farklı boyutlarda karşılaştırmalı bir şekilde test edilebilir. Örneğin, bu konuda Aksoy ve Özsömer’in (2007) Türkiye’ye özgü marka kişiliği boyutlarını içeren yerel ölçeği kullanılabilir. Bilindiği üzere Aaker ve diğerleri (2001) Japonya ve İspanya gibi farklı kültürlerde Aaker’in (1997) Amerika Birleşik Devletleri’nde kullandığı ölçeğini farklı marka kişiliği boyutlarında test edip farklı kültürlerdeki ayrışmaları da gözlemlemişlerdir. Daha ileri ki araştırmalarda, Konya ilini ziyaret eden yabancı turistleri; ait oldukları ülke, bölge ve kültürlere göre sınıflandırarak farklı kent markası kişiliği algılamaları olup olmadığı incelenebilir.

Farklı bir açıdan özellikle bu araştırmada yabancı turistlerin öz-uyum, marka kişiliği boyutları ve Konya iline ziyaretlerinden doğan memnuniyetleri arasındaki ilişkiden elde edilen veriler; Konya ilinin kişilik yönündeki kimlik farklılaşmalarının turist algısına nasıl etki edeceğine, tanıtım ve pazarlama açısından bunun nasıl kullanılacağına yönelik çalışmalara ışık tutacaktır.

80 KAYNAKÇA

AAKER, David A., Building Strong Brands, (New York: The Free Press), 1996, s.8. AAKER, Jennifer L., “Dimensions of Brand Personality”, Journal of Marketing

Research, Vol. 34, August 1997, s. 347-356.

AAKER Jennifer L. ve Diğerleri, “Consumption Symbols as Carriers of Culture: A Study of Japanese and Spanish Brand Personality Constructs”, Forthcoming in Journal of

Personality & Social Psychology, May 2001, s. 12.

AHİPAŞAOĞLU, H. S., Seyahat isletmelerinde tur planlaması - yönetimi ve

rehberliğin meslek olarak seçilmesinin nedenleri üzerine bir uygulama, Ankara: Varol

Matbaası, 1997.

AK, T. (2009). Marka Yönetimi ve Tüketici Karar Sürecine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu MehmetBey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman.

AKSOY, Lerzan, ÖZSÖMER Ayşegül (2007). Türkiye’de Marka Kişiliği Oluşturan

Boyutlar. 12. Ulusal Pazarlama Kongresi Bildirisi - Sakarya Üniversitesi, s.3-13.

AR, Aybeniz A., “Marka Yaratma ve Kalite İlişkisi”, Standart-Ekonomik ve Teknik

Dergi, TSE Yayını,42 (502), Ankara: Ekim-2003.

AR, A. A. ve R. SAYDAN, “Markanın Oluşturulmasında Konumlandırma Stratejisi ve Mavi Jeans Örneği”, Mevzuat Dergisi, 7 (81), 2004.

ATAY L. ve Hakan AKYURT, “Destinasyonda İmaj Oluşturma Süreci”, Aksaray

Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt I, Sayı 1, Ocak 2009, ss.1-14

ATEŞOĞLU İ., ADIGÜZEL O., ÇETİNTÜRK İ, SELMAN A. (2009). Uluslararası

Destinasyon Markası Oluşturma Stratejileri Isparta Örneği. Birinci Uluslararası Davraz

Kongresi, Isparta.

AVCIKURT, Cevdet. (2005). Turizmde Tanıtma ve Satış Geliştirme. İstanbul: Değişim Yayınları.

81

AZEVEDO, Antonio and FARHANGMEHR, Minoo, “Clothing Branding Strategies: Influence of Brand Personality on Advertising Response”, Journal of Textile and Apparel,

Technology and Management, Volume 4, Spring 2005, s.5.

AZOULAY, Audrey and KAPFERER Jean-Noel, “Do Brand Personality Scales Really Measure Brand Personality”, Brand Management, Vol. 11, No. 2, November 2003, s. 148.

BACK, K., and K. LEE (2003, May). Brand Personality and Its Impact on Brand

Loyalty in the Upper-Upscale Hotel Industry. In Conference Proceedings of the First Asia-

Pacific Chrie Conference: International Council on Hotel, Restaurant, and Institutional Education, Seoul, Korea, ss. 205–215.

BALOĞLU, S. and K. W. MCCLEARY, “A model of destination image formation”

Annals of Tourism Research, 26 (4), 1999, ss. 868-897.

BAŞÇI, A. (2006). Şehir Markası Yaratma Süreci ve İstanbul Şehir Markası İçin Bir

Model Önerisi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,

İstanbul, s.56

BAYSAL, Aşkın, “Dünyanın Alameti Harikaları: Marka Kentler” MediaCat, Yıl:12, Sayı: 115, 2004.

BEERLI, A. and J. D. MARTIN, “Tourists’ characteristics and the perceived image of tourist destinations: a quantitative analysis—a case study of Lanzarote, Spain” Tourism

Management, 25, 2004a, ss. 623–636.

BEERLI, A. and J. D. MARTIN, “Factors Influencing Destination Image”, Annals of

Tourism Research, 31 (3), 2004b, ss. 657-681.

BORÇA, Güven. (2006). Bu Topraklardan Dünya Markası Çıkar mı?. İstanbul: Media Cat, ss. 142-144.

BÜYÜKYAVUZ, C. Ö. (2008). Üniversite Öğrencilerinin Kullandıkları Spor

Ayakkabılarına İlişkin Marka Kişiliği Algılarındaki Farklılıkların Belirlenmesine Yönelik Bir Pilot Araştırma, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,

82

CAI, L., “Cooperative Branding for Rural Destinations.” Annals of Tourism Research,

29 (3), 2002, ss. 720–742.

CALDWELL, N. and J. R. FREIRE. “The Differences Between Branding A Country, A Region and A City: Applying The Brand Box Model”, Journal of Brand Management, 12 (1), 2004, ss. 50-61

CAN, Emel.“Marka ve Marka Yapılandırma” Marmara Üniversitesi İ.B.F.F. Dergisi,

cilt:22, sayı 1, 2007, ss. 225-237.

ÇİFCİ, S., ve R. COP, “Marka ve Marka Yönetimi Kavramları: Üniversite Öğrencilerinin Kot Pantolon Marka Tercihlerine Yönelik Bir Araştırma.” Finans, Politik ve

Ekonomik Yorumlar, 44 (512), 2007, ss. 69-88.

DEVECİGİL, P. T. (2004). Destinasyon yönetiminde kavramlar ve tanımlar. Dünya Turizm Örgütü Toplantısı: İstatistiksel ve Ekonomik Analizlerin Etkin Destinasyon Yönetimi Stratejilerine Katkısı.

DOĞANLI, Bilge (2006). Turizmde Destinasyon Markalaşması ve Antalya Örneği, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, İşletme Bölümü, Antalya.

EKİNCİ, Y. “From Destination Image to Destination Branding: An Emerging Area of Research” e-Review of Tourism Research (eRTR), 1 (2), 2003.

EKDİ, Barış (2005), Marka İmajı Yaratma ve Yerleştirme, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Ankara.

ELİTOK, Bülent. (2003). Hadi Markalaşalım. İstanbul: Sistem Yayınları, ss. 51

FERRANDI, Jean-Marc ve diğerleri, “Aaker’s Brand Personality Scala: A Replication and A Double Methodological Validation in French Setting”, 2007, ss. 3

GARTNER, W. C. (1993). “Image formation process” In communication and channel

systems in tourism marketing, M. UYSAL and D. R. FESENMAIER, eds., ss. 191-215. New

York: Haworth Press.

GALLARZA M. G., SAURA I. G. and GARCIA H. C. “Destination Image Towards A Conceptual Framework” Annals of Tourism Research, 29 (1), 2002, ss. 56-78.

83

HACIOĞLU, N., KÖROĞLU, A., KÖROĞLU, Ö. (2007). Profesyonel Turist

Rehberlerinin Meslekte Uzmanlaşma Eğilimlerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma, I.

Ulusal Türkiye Turizm Kongresi, 07-08 Eylül, Sakarya, ss. 685-700.

HAIGOOD, Traci L. (1999; 10). The Brand Personality Effect: An Empirical

Investigation. American Marketing Association Conference Proceedings.

HELGESON, J. G. and Magne SUPPHELLEN, “A Conceptual and Measurement Comparison of Self-Congruity and Brand Personality” International Journal of Market

Research, Vol. 46, Quarter 2, 2004, ss. 225.

HENDERSON, J. “Selling Places: The New Asia-Singapore Brand.” The Journal of

Tourism Studies, 11 (1), 2000, ss. 36–44.

HOEFFLER, S., and K. L. KELLER. “The Marketing Advantage of Strong Brands.”

Journal of Brand Management, 10 (6), 2003, ss. 421–445.

HOSANY, S., and Y. EKİNCİ (2003). An Application of the Brand Personality Scale

into Tourist Destinations: Can Destinations be Branded. In Proceedings of the 34th Annual

TTRA Conference. St Louis, Missouri: Travel and Tourism Research Association, ss. 1–11.

ILIACHENKO, Elena. “Culture, History and Nature as Tourist Destination Constructs: The Case of Östra Norrbotten, Sweden”, Working Paper, IES, Lulea University of Technology Division of Industrial Marketing and E-Commerce, 2003.

İÇÖZ, O. ve BAŞARIR, A. “Seyahat ve turizm araştırmalarında anket tekniğinin kullanımı” Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 7 (1/2), 1996, ss. 14-23.

İLBAN, M. O. (2007), Destinasyon Pazarlamasında Marka İmajı ve Seyahat

Acentalarında Bir Araştırma, Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,

Balıkesir.

İLBAN, M. O. “Seyahat Acenta Yöneticilerinin Destinasyon Marka İmajı Algıları Üzerine Bir Araştırma”. Ege Akademik Bakış, 8 (1), 2008, ss. 121-152.

İPAR, M. S. (2011). Turizmde Destinasyon Markalaşması ve İstanbul Üzerine Bir

Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm

84

JOHAR, G. V., SENGUPTA, J., AAKER J. L. “Two Roads to Updating Brand Personality Impressions: Trait Versus Evaluative Inferencing”, Journal of Marketing

Research, Vol. XLII, November 2005, ss. 465.

KALAYCI, Şeref (2008). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Ankara.

KAPFERER, Jean Noel. (1992). Strategic Brand Management, The Free Press, ss. 44. KARALAR, Rıdvan. (2006). Tüketici Davranışı, Anadolu Üniversitesi Yayınları, ss. 108-109.

KELLER, K. L. “Conceptualizing, Measuring and Managing Customer-Based Brand Equity.” Journal of Marketing, 57 (1), 1993, ss. 1–22.

KING, J. “Destination Marketing Organisations: Connecting the Experience Rather than Promoting the Place” Journal of Vacation Marketing, 8 (2), 2002, ss. 105–108.

KOCAMAN, Serpil. (2012). Destinasyon Yönetimi Kapsamında Marka Kimliğine Etki

Eden Faktörlerin Marka İmajına Etkisi: Alanya Örneği, Doktora Tezi, Akdeniz Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Antalya.

KOTLER, Philip ve Gary ARMSTRONG. Principles of Marketing. New Jersey: Pearson-Prentice Hall Education İnternational, 2004.

KÜÇÜKASLAN, Aslı ve Tülin URAL.“Markanın Gelişim Modeli: Bölgesel Markadan Ulusal ve Uluslararası Markaya Geçiş Aşamaları” Marmara Üniversitesi İ.B.F.F.

Dergisi, cilt:21, sayı 1, 2006, ss 343-357.

“MARKANEDİR?”,http://media.wix.com/…/3589ca_73e17349547b41af13b4b9a644f

f505a.ppt

MORGAN, N. and A. PRITCHARD. “Contextualizing Destination Branding.” In

Destination Branding: Creating the Unique Destination Proposition, edited by N. Morgan, A.

Pritchard, and R. Pride. Oxford: Butterworth Heinemann, 2002, ss. 11–43.

MORGAN, N., A. PRITCHARD, and R. PRIDE. “Introduction” In Destination

Branding: Creating the Unique Destination Proposition, edited by N. Morgan, A. Pritchard,

85

MORGAN, N., A. PRITCHARD, and R. PIGGOTT. “Destination Branding and the Role of Stakeholders: The Case of New Zealand.” Journal of Vacation Marketing 9 (3), 2003, ss. 285–299.

MOSER, Mike (2004), Marka Yaratmanın Beş Adımı, MediaCat Yayınları

MURPHY, L., G. MOSCARDO and P. BENCKENDORFF. “Using Brand Personality to Differentiate Regional Tourism Destinations” Journal of Travel Research 46, 2007, ss. 5-14.

ÖKTEMGİL, M. (2003,Kasım) İngiliz Şirketlerindeki Marka Yönetimi Uygulamaları

Üzerine Bir Araştırma, AB Pazarlarına Giriş için Milli Ve Uluslar Arası Marka Yaratılması,

İTO Yayın No: 52, İstanbul.

ÖZDEMİR, Şuayip ve Yusuf KARACA, “Kent Markası ve Marka İmajının Ölçümü: Afyonkarahisar Kenti İmajı Üzerine Bir Araştırma”, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İ.İ.B.F.

Dergisi, Cilt:XI, Sayı:II, 2009, ss. 115.

ÖZTAŞ, Kadir ve Tahsin KARABULUT. “Turistik Destinasyon Oluşturma Potansiyeli Açısından Göller Yöresinin Önemi” Selçuk Üniversitesi Karaman İ.B.F.F.

Dergisi, 12 (9), 2007, ss. 128-137.

PARK, Sun-Young. “Destination’s Perspectives of Branding”, Annals of Tourism

Research, 33 (1), 2006, ss. 262-265.

PLUMMER, Joseph T. “How Personality Makes a Difference”, Journal of Advertising

Research, sayı: 24 Aralık, Ocak 1984, ss. 27-32.

PRIDE, William M. and O.C. FERRELL, (2000), Marketing Concepts and Strategies, Houghton Mifflin Company, Boston, New York.

PRINGLE, Hamish ve Marjorie THOMPSON (2000), Marka Ruhu-Sosyal Sorumluluk

Kampanyaları ile Marka Yaratmak. (Çeviren. Zeynep Yelçe ve Canan Feryat) İstanbul:Scala

86

RICHTER, Thorsten, LANGER Alexandra, EISEND, Martin (2005), Markenerfolg durch Persönlichkeit?- Einfluss von Markenpersönlichkeitsdimensionen auf die einzigartigkeit der Marke und die Einstellung zur Marke, Diskussionsbeitrage des Fachbereichs Wirtschaftswissenschaft der Freien Universitaet Berlin- Betriebswirtschaftliche Reiche, Berlin

RITCHIE, J. R. B. and R. J. B. RITCHIE. “Destination Marketing” International

Association of Scientific Experts in Tourism Report, 40, 1998, ss. 89–116.

RITCHIE, J. R. B. and R. J. B. RITCHIE. (1998). The Branding of Tourism

Destinations – Past Achievements and Future Challenges , Annual Congress of the

International Association of Scientific Experts in Tourism, Marrakesh, Morocco, ss. 1-31.

SHIM, Jae K. (2006). Dictionary Of Business Terms, California State University, Long Beach, 1st Edition.

SIGUAW Judy A., MATTILA Anna, AUSTIN Jon R., “Brand Personality Scale An Application for Restaurants” Hotel and Restaurant Administration Quarterly, June 1999, ss. 50.

SIRGY, J., and C. SU. “Destination Image, Self-Congruity, and Travel Behaviour: Toward an Integrative Model.” Journal of Travel Research, 38, 2000, ss. 340–352.

SUPPHELLEN, M. and GRONHAUG, K. “Building Foreign Brand Personalities in Russia: The Moderating Effect of Consumer Ethnocentrism” International Journal of

Advertising, Vol: 22, No: 2, 2003, ss. 204.

ŞAHİN, Pınar. (2008). Kent, Markalaşma ve Rotterdam Ofis Binaları, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, ss. 39

Benzer Belgeler