• Sonuç bulunamadı

3.2. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMĐ

3.2.6. Araştırmada Benimsenen Đstatistiksel Testler

3.2.6.1. Ki-Kare Homojenlik Testi

Birbirinden bağımsız seçilen iki ya da daha çok örnek kütlenin aynı ana kütleden gelip gelmediğinin saptandığı bir tekniktir. 2

χ (ki-kare) homojenlik sınaması ilk etapta 2

χ testiyle aynı olsada her biri ayrı soruların çözümünde kullanılmaktadır. 2

χ bağımsızlık testindeki değişkenler arasında bir bağımlılığın var olup olmadığını incelerken 2

χ homojenlik sınanmasında birbirinden ayrı örnek kütlelerin aynı ana kütleden seçilip seçilmediği araştırılır. Bu araştırmada da iki farklı değişkenler üzerinde sınıflandırma yapıldığında iki farklı yöntemden faydalanır. Homojenlik testinin hipotezleri şöyledir:

0:

54

1:

H Sıra ve sütün kategorileri birbirine eşit değildir (Tekin, 2006:147).

Bağımsızlık için ki-kare testlerinde biri sınıflandırma diğeri sıralama veya ikiside sınıflama duzeyinde ölçülen iki değişken arasında ilişki olup olmadığı veya bu değişkenlerin bağımsız olduğunu ifade eden yokluk hipotezi test edilir. Homojenlik için ki-kare testlerindende bağımlı değişken sınıflama veya sıralama düzeyinde ölçüldüğünde iki bağımsız örneğin aynı yığında geldiğini ifade eden yokluk hipotezi test edilir (Ünver vd. 2011:219).

3.2.6.2. Mann-Whitney ‘’U’’ Sınama Tekniği

Đki bağımsız ana kütlenin aynı ana kütleden veya aynı ortalamaya veya ortancaya sahip ana kütleden gelip gelmediğinin bir başka anlatımla örnek kütlelerin farklı olup olmadığının belirlemesinde kullanılan bir tekniktir’’ (Tekin,2006:235).

Mann-whitney ‘’U’’ testi parametrik test olasılıklarını sağlandığında iki bağımsız gruba ilişkin ortalamaların karşılaştırılması iki ortalama arasındaki farkın anlamlılık testi ile yapılır. iki ortalama arasındaki farkın anlamlılık testindeki varsayımlarından bir veya daha fazlasının yerine gelmediği durumlarda kullanabilecek parametrik olmayan testler arasında en kuvvetlisi many whitney u testidir. Many whitney “U” testinde veriler kesikli veya sürekli sayısal veri tipinde olup “H0” hipotezi iki ortalama arasında fark yoktur şeklinde değil iki dağilım arasında fark yoktur şeklinde olmaktadır (Alpar, 2010:165).

3.2.6.3. Tek Örnek Kolmogorov-Smirnov Testi

Kolmogorov-smirnov uygunluk testi örneklem büyüklüğü küçük olduğundan dolayı ki-kare uygunluk testlerine tercih edilir. Çoğu durumda kolmogorov-smirnov testinin 2

χ testine kıyasla daha güçlü bir test olduğu bazı yazarlarca söylenilmektedir. Kolmogorov-smirnov testi sıralayıcı ölçekle elde edilen verilerin analizinde kullanılan

2

χ uygunluk testlerine bir alternatif oluşturur. Yine bu testler 2

χ uygunluk testlerinde önümüze çıkan verilerin biraz daha rastgele bir biçimde gruplandırması sonucunda ortadan kaldırır. Kolmogrov-Smirnov testleri sıfır hipotezinde öne sürülen dağılım fonksiyonun tam anlamıyla belirli olduğu durumlarda uygundurlar ve 2

χ

55 3.2.6.4. Araştırmanın Hipotezleri

Araştırmadaki boş hipotezler aşağıdaki şekilde ifade edilmiştir.

1:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’nın yürüttüğü hizmet ve görevlerle ilgili bilgi sahibi olma” durumları arasında anlamlı farklılık yoktur.

2:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’nın yürüttüğü hizmet ve faaliyetlerden haberdar olma” şekillerinin karşılaştırılması durumları arasında anlamlı farklılık yoktur.

3:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’nın kurumsal yapılanması hakkında bilgi sahibi olma” durumları arasında anlamlı farklılık yoktur.

4:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’nın faaliyet gösterdiği iller konusunda bilgi sahibi olma” durumları arasında anlamlı farklılık yoktur.

5:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’nın projelere sağladığı destekler konusunda bilgi sahibi olma” durumları arasında anlamlı farklılık yoktur.

6:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’nın kurumlara sağladığı teknik destekler konusunda bilgi sahibi olma” durumları arasında anlamlı farklılık yoktur.

7:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’nın bölgesel tanıtım faaliyetleri konusunda bilgi sahibi olma” durumları arasında anlamlı farklılık yoktur.

8:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’nın yatırımcılara sağladığı hizmetler konusunda bilgi sahibi olma” durumları arasında anlamlı farklılık yoktur.

56

9:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’nınçeşitli konularda projelere karşılıksız mali destek (hibe) verdiğini biliyor musunuz” sorusuna verdikleri yanıtlar arasında anlamlı farklılık yoktur.

10:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’yaherhangi bir sebeple başvuruda bulundunuz mu veya ajansın etkinliklerine herhangi birine katıldınız mı” sorusuna verdikleri yanıtlar arasında anlamlı farklılık yoktur.

11:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “Başvurunuz veya katıldığınız etkinlik ve aldığınız hizmetten ne ölçüde memnun kaldınız” sorusuna verdikleri yanıtlar arasında anlamlı farklılık yoktur.

12:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’dan 1.öncelikte olan beklentilerinin” arasında anlamlı farklılık yoktur.

13:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’dan 2.öncelikte olan beklentilerinin” arasında anlamlı farklılık yoktur.

14:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’dan 3.öncelikte olan beklentilerinin” arasında anlamlı farklılık yoktur.

15:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’nın bundan sonraki mali desteklerini sürdürmesi gereken konulardaki 1. öncelik hakkındaki görüşleri”nin arasında anlamlı farklılık yoktur.

16:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’nın bundan sonraki mali desteklerini sürdürmesi gereken konulardaki 2. öncelik hakkındaki görüşleri” arasında anlamlı farklılık yoktur.

17:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların “DĐKA’nın bundan sonraki mali desteklerini sürdürmesi gereken konulardaki 3. öncelik hakkındaki görüşleri”nin arasında anlamlı farklılık yoktur.

57

18:

H Kamu veya Özel Sektör’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların DĐKA hakkındaki bazı görüşleri arasında anlamlı farklılık yoktur.