• Sonuç bulunamadı

V. BÖLÜM: SONUÇLAR VE ÖNERİLER

5.7. Araştırmacılar İçin Öneriler

Bu çalışmanın kapsamında fen bilgisi öğretmen adaylarının elektrik akımı konusundaki kavramsal anlama düzeyleri ile sahip oldukları motivasyonel inançlar ve öz düzenlemeleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın yürütülmesi aşamasında ve sonucunda, gelecek araştırmalarda incelenmesi fen eğitimi açısından fayda sağlayabilecek bir takım sorular ortaya çıkmıştır.

Yapılan bu çalışmada öğrencilerin kavramsal anlama düzeyleri elektrik akımı

konusuyla sınırlandırılmıştır. Gelecekte yapılabilecek çalışmalarda öğrencilerin farklı

diğer konularda öğrencilerin sahip oldukları kavramsal anlama düzeyinin, motivasyonel inançlarla veya öz düzenlemeleriyle nasıl ilişkili olduğu belirlenebilir.

Bu araştırmada çalışmada değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla 42 kişilik bir öğrenci grubuyla çalışılmıştır. Gelecekte yapılacak çalışmalarda daha büyük örneklemler kullanılabilir. Sayıca daha büyük örneklemelerle gerçekleştirilecek çalışmalardan

çıkan sonuçlar alan yazında gerçekleştirilen çalışmaların karşılaştırılmasına fayda

sağlayabilir. Ayrıca yapılacak bu çalışmaların istatistiksel açıdan daha büyük bir güce sahip olacağı varsayılabilir.

Bu çalışma üniversite öğrencileri ile birlikte yürütülmüştür. Üniversite düzeyinden farklı düzeylerdeki öğrencilerin motivasyonel inançları ve öz düzenlemeleri farklılık gösterebilir. Gelecekte yapılacak çalışmalarda farklı okul düzeylerinde bulunan öğrencilerin kavramsal anlama düzeyleri ile motivasyon ve öz düzenlemeleri arasındaki ilişkilerin dereceleri incelenebilir. Böylece bu tez çalışmasında incelenen değişkenlerin zaman içerisinde nasıl bir gelişim gösterdiği ortaya konabilir.

Öğrencilerin kavramsal anlama düzeylerini belirlemek için kullanılan kavram haritalarının alan yazında farklı puanlandırma yöntemleri mevcuttur. Bu puanlandırma yöntemlerinden her birinin öğrenci bilişinin farklı alanlarını ölçtüğüne dair çeşitli görüşler vardır. Bu kapsamda yapılacak olan gelecek çalışmalarda farklı kavram haritası puanlandırma çeşitlerinin öğrencilerin motivasyonları ve öz düzenlemeleri ile nasıl ilişkili olduğu incelenebilir. Böylece farklı puanlandırma türlerinin farklı bilişsel özellikleri yansıttığına dair varsayım kabul edilirse öğrencilerin motivasyonları ve öz düzenlemelerinin farklı bilişsel özelliklerle nasıl ilişkili olduğu ortaya çıkarılabilir. Kavram haritaları öğrencilerin kavramsal anlamalarını ortaya çıkarmak için kullanılan alternatif değerlendirme yöntemlerinden birisidir. Kavram haritalarından farklı olarak kullanılabilecek diğer yöntemler gelecekte benzer

çalışmalarda yer alabilir. Böylece farklı değerlendirme yöntemlerinin öğrencilerin

motivasyonları ve öz düzenlemeleri ile olan ilişkileri ortaya çıkarılabilir.

Yapılan bu çalışmada öğrencilerin motivasyonel inançları likert tipinde bir anket ile ölçülmüştür. Ankette her bir motivasyonel yapı tek bir alt boyut altında incelenmiştir. Ancak konu değeri, hedef yönelimi gibi çeşitli motivasyonel yapılar bir çatı altında birden fazla bileşene sahiptir. Birden fazla bileşene sahip motivasyonel yapıların tek bir alt boyutta

incelenmesi, bu yapıların öğrencilerin kavramsal anlama düzeyleriyle ilişkisinin ortaya çıkmasını engelleyebilir. Bu konuda yapılacak gelecek çalışmalarda bir motivasyonel yapının her bir bileşenin ayrı ayrı incelenmesi değişkenler arasındaki ilişkilerin daha açık bir şekilde ortaya çıkarılmasına fayda sağlayabilir. Ayrıca tez çalışmasında öz düzenlemenin yalnızca sınırlı bir kısmı çalışmaya dahil edilmiştir. Yapılacak gelecek çalışmalarda öğrencilerin bilişsel öğrenme stratejileri ile üst bilişsel öğrenme stratejileri çalışmaya dahil edilebilir.

Motivasyonel yapılar ile öz düzenlemenin kavramsal anlama düzeyiyle ilişkisini incelemek için yapılan bu çalışmada bazı motivasyon yapılarının ilgili değişkenle istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye sahip olmadığı ortaya çıkmıştır. Ancak yapılan görüşmelerden bu yapıların öğrencilerin öz düzenlemeleri üzerinde bir etkisi olduğu görülebilmektedir. Benzer konuda yapılacak gelecek çalışmalarda motivasyonel yapıların öz düzenleme üzerinden kavramsal anlama düzeyiyle ilişkili olduğunu gösteren modeller test edilebilir.

Bu tez çalışması kapsamında değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Yapılacak gelecek çalışmalarda motivasyonel inançların ve öz düzenlemenin öğrencilerin kavramsal anlama düzeyini nasıl etkilediği deneysel çalışmalarla incelenebilir.

KAYNAKÇA

Alexander, P.A., Schallert, D.L., ve Hare, V.C. (1991). Coming to terms: How researchers in learning and literacy talk about knowledge. Review of Educational Research, 61, 315- 343.

American Association for the Advancement of Science (AAAS). (1993). Benchmarks for

science literacy. New York: Oxford University Press.

American Association for the Advancement of Science (AAAS). (1990). Science for all

Americans. New York: Oxford University Press

Ames, C., ve Archer, J. (1988). Achievement goals in the classroom: Students' learning strategies and motivation processes. Journal of Educational Psychology, 80, 260- 267.

Ames, C. (1992). Achievement goals, motivational climate, and motivational processes. In G. Roberts(Ed.), Motivation in sports and exercise(s. 161–176). Champaign, IL: Human Kinetics.

Ames, Carole. (1992). Classrooms: Goals, structures, and student motivation. Journal of Educational Psychology, 84(3), 261-271.

Anderman, L. H., ve Anderman, E. M. (1999). Social predictors of changes in students’ achievement goal orientations. Contemporary Educational Psychology, 24, 21–37.

Ausubel, D. P. (1968). Educational psychology: A cognitive view. New York: Holt, Rinehart ve Winston.

Azizoğlu, N., ve Çetin, G.(2009). 6 ve 7. Sınıf öğrencilerinin öğrenme stilleri, fen derslerine yönelik tutumları ve motivasyonları arasındaki ilişki. Kastamonu Eğitim Dergisi, 17(1), 171-182

Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. New York: Freeman

Bandura, A. (1977). Self-efficacy: Toward a unifying theory of behavioral change. Psychological Review, 84, 191–215.

Bandura, A. (1986). Social foundations of thought and action: A social cognitive theory. Upper Saddle River, NJ: PrenticeHall.

Bandura, A. (1994). Self-efficacy. V.S. Ramachaudran (ed.), Encyclopedia of human behavior, cilt 4(ss. 71-81 ) İçinde. New York: Academic Press

Barron, K. E., & Harackiewicz, J. M. (2001). Achievement goals and optimal motivation: Testing multiple goal models. Journal of Personality and Social Psychology, 80, 706– 722

Battle, A., ve Wigfield, A. (2003). College women’s value orientations toward family, career, and graduate school. Journal of Vocational Behavior, 62, 56–75.Handbook of motivation at school chapter 5

Baxter, G. P., Elder, A. D., ve Glaser, R. (1996). Knowledge-based cognition and performance assessment in the science classroom. Educational Psychologist,31, 133- 140.

Boekaerts, M., ve Cascallar, E. (2006). How far have we moved toward the integration of theory and practice in self-regulation? Educational Psychology Review, 18, 199–210

Bouffard-Bouchard, T., Parent, S., ve Larivee, S. (1991). Influence of self-efficacy on self- regulation and performance among junior and senior high-school age students. International Journal of Behavioral Development, 14, 153–164.

Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş ve Demirel, F. (2011). Bilimsel araştırma yöntemler (8.Baskı)i. Ankara, Pegem

Carey, S. (1986). Cognitive science and science education. American Psychologist, 41, 1123- 1130

Carver, C. H., ve Scheier, M. F. (2000). On the structure of behavioral self-regulation. In M. Boekaerts, P. Pintrich, ve M. Zeidner (Eds.), Handbook of self-regulation(s. 41–84). Orlando, FL: Academic.

Creswell, J. (2003). Research design: Qualitative, quantitative and mixed methods approaches (2nded.).Thousand Oaks, CA: SAGE Publications.

Creswell, J. W. (2005). Educational research: Planning, conducting, and evaluating quantitative and qualitative research (2nd ed.). Upper Saddle River, NJ: Pearson.

Creswell, J. W., Plano Clark, V. L., Gutmann, M. L., ve Hanson, W. E. (2003). Advanced mixed methods research designs. In A.Tashakkori ve C.Teddlie (Eds.), Handbook of mixed methods in social and behavioral research (s. 209–240). Thousand Oaks, CA: Sage.

Çakır, M. A.(2007). Sosyal bilişssel öğrenme kuramı. Kaya, Alim(Editör).Eğitim Psikolojisi. Ankara: Pegema

Çıldır, I. (2005). Lise öğrencilerinin elektrik akımı konusundaki kavram yanılgılarının kavram haritalarıyla belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik SPSS ve LISREL uygulamaları (2. Baskı). Ankara, Pegem

Dede, Y.(2003). ARCS motivasyon modelinin öğrencilerin matematiğe yönelik

motivasyonlarına etkisi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 14, 173-182

Diener, C., ve Dweck, C. (1980). An analysis of learned helplessness II: The processing of success. Journal of Personality and Social Psychology, 39, 940–952.

Durik, A. M., Vida, M., ve Eccles, J. S. (2006). Task values and ability beliefs as predictors of high school literacy choices: A developmental analysis. Journal of Educational Psychology, 98, 382–393.

Dweck, C. S. (1986). Motivational processes affecting learning. American Psychologist, 41(10), 1040–1048.

Dweck, C. S., ve Leggett, E. L. (1988). A social-cognitive approach to motivation and personality. Psychologist Review, 95,56–73.

Benzer Belgeler