• Sonuç bulunamadı

D. Yöntem Teknikler ve Öğretim Materyalleri Açısından

1.3. Araştırma Probleminin Ortaya Çıkışı

Baş döndürücü bir hız içinde bulunan dünyadaki gelişim ve değişimle birlikte bireylerin sahip olması gereken özellikler de değişim içine girmiştir. Günümüz insanı; kişiliği gelişmiş, kendine güvenen, birey olarak sahip olduğu özelliklerini tanıma ve geliştirmeye eğilimli, açık görüşlü, iletişim becerilerine sahip, yaratıcı düşünme becerisini karşılaştığı problem durumlarında uygulayabilen bireyler olma zorunluluğundadır. Ancak bu özellikler sayesinde birey, topluma katkı sağlayarak başarılı olabilir.

Yaratıcı insan olaylara, sorunlara ve çözümlere farklı bir gözle bakabilir. Toplumu ilerleme yolunda bir adım öne götürebilecek olanlarda yaratıcı bireylerdir. May’a ( 2005: 49) göre günümüz teknolojisinden eğitime kadar her alanda köklü değişimler söz konusudur. İşte bu değişiklikleri gerçekleştirecek olanlar da yaratıcı cesarete sahip olan bireylerdir. Kendine güveni tam olan bireyler yaratıcı yönlerini de açığa rahatlıkla çıkarabilmekte ve toplumu etkileyebilecek ürün ve fikirler ortaya çıkarabilmektedirler. Toplumların ilerlemesi işte bu niteliklere sahip bireylere bağlıdır. Bu da bireylerin yaratıcılık yönünde eğitilmesini gerekli kılmaktadır.

Yaratıcılık kavramı her alanda olduğu gibi eğitim alanında da yerini almıştır. Yaratıcı bireyler yetiştirmek 21. yüzyılın okullarının misyonu haline gelmiştir. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ile Türkiye Zekâ Vakfı kişisel gelişime katkı sağlamak ve yaratıcı düşünceyi geliştirmek amacıyla 13–15 Kasım 2001 tarihleri arasında eğitim sürecinde zekâ ve yaratıcı düşünme çalıştayını düzenlemişlerdir. Bu çalıştay sonunda bir eylem planı hazırlanmıştır. Her bireyin yaratıcılık yetisine sahip bulunduğu ve bunun geliştirilebilir olduğu; eğitim ve öğretim ortamının yaratıcılığı destekleyip geliştirmesi için kalıplardan kurtulması gerektiği gibi çeşitli maddeler eylem planının içinde yer almaktadır ( Bilim ve Aklın aydınlığında Eğitim, 2001: 52).

Yaratıcı ve kişisel gelişimini sağlamış bireyler yetiştirme görevini üzerine almış olan eğitim sistemi içersinde yer alan tüm elemanların da aynı oranda

yaratıcılığı ve bireysel gelişimi destekleyip geliştirmesi gereklidir. Öğretmen, yönetim, fiziksel şartlar, derslerin içerikleri, yöntem teknikler ve diğer tüm elemanlar yaratıcılığı içinde barındırmalıdır. Aynı zamanda bu elemanlar bireysel farklılıkları göz önüne alarak bireysel gelişime katkı sağlamalıdır.

İlköğretimde fen bilgisi eğitimiyle, öğrencilerin içinde yaşadıkları yakın ve uzak çevreyi yaşam, fizik ve yer bilimleri açısından tanımaları amaçlanır. Öğrenciler bilimsel yöntemi kullanarak soru sormayı, araştırma yapmayı, problem belirlemeyi, gözlem yapmayı, incelemeyi, hipotez kurmayı, deney yapmayı, veriler toplayıp bunları analiz etmeyi ve sonuçlarla genellemelere varmayı öğrenirler.

Bu noktadan hareketle ders içerisinde kullanılacak materyallerin de yaratıcılığı geliştirici şekilde hazırlanmış olması gerektiği düşünülmüştür. Etkinlikler çeşitlendirilerek bireysel farklılıklar ve bireysel gelişim desteklenmektedir. Fen ve teknoloji dersinin özünde yaratıcılık faktörünün rol oynaması, bireysel özellikleri geliştirme açısından çeşitlilik sağlaması ve hayatın kendisi olması açısından ele alındığında fen ve teknoloji dersi için geliştirilmiş olan materyallerin yaratıcı düşünme becerisini geliştirme ve öz kavramının gelişimi açısından değerlendirilmesi düşünülmüştür.

1.3.1. Problem

İlköğretim dördüncü sınıf fen ve teknoloji dersi için geliştirilen materyallerin öğrencilerin yaratıcı düşünme becerisi, öz kavramı ve akademik başarıları üzerindeki etkileri nelerdir?

1.3.2. Alt Problemler

1- Kılavuz kitabın yanında farklı materyallerle zenginleştirilen fen ve teknoloji dersi uygulamalarına katılan deney grubu öğrencileri ile sadece kılavuz kitabın kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin ön test ve son test puanları arasında yaratıcı düşünme becerisi düzeyleri açısından anlamlı farklılıklar var mıdır?

2- Kılavuz kitabın yanında farklı materyallerle zenginleştirilen fen ve teknoloji dersi uygulamalarına katılan deney grubu öğrencileri ile sadece kılavuz kitabın kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin ön test ve son test puanları arasında öz kavramı düzeyleri açısından anlamlı farklılıklar var mıdır?

3- Kılavuz kitabın yanında farklı materyallerle zenginleştirilen fen ve teknoloji dersi uygulamalarına katılan deney grubu öğrencileri ile sadece kılavuz kitabın kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin ön test ve son test puanları arasında akademik başarı düzeyleri açısından anlamlı farklılıklar var mıdır?

4- Kılavuz kitabın yanında farklı materyallerle zenginleştirilen fen ve teknoloji dersi uygulamalarına katılan deney grubu öğrencileri ile sadece kılavuz kitabın kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin puanları arasında cinsiyete göre yaratıcı düşünme becerisi açısından anlamlı farklılıklar var mıdır?

5- Kılavuz kitabın yanında farklı materyallerle zenginleştirilen fen ve teknoloji dersi uygulamalarına katılan deney grubu öğrencileri ile sadece kılavuz kitabın kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin puanları arasında cinsiyete göre öz kavramı açısından anlamlı farklılıklar var mıdır?

6- Kılavuz kitabın yanında farklı materyallerle zenginleştirilen fen ve teknoloji dersi uygulamalarına katılan deney grubu öğrencileri ile sadece kılavuz kitabın kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin puanları arasında cinsiyete göre akademik başarıları açısından anlamlı farklılıklar var mıdır?

7- Kılavuz kitabın yanında farklı materyallerle zenginleştirilen fen ve teknoloji dersi uygulamalarına katılan deney grubu öğrencileri ile sadece kılavuz kitabın kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin puanları arasında cinsiyete göre;

 Gezegenimiz Dünya,

 Canlılar Dünyasını Gezelim, Tanıyalım,  Yaşamımızdaki Elektrik

8- Kılavuz kitabın yanında farklı materyallerle zenginleştirilen fen ve teknoloji dersi uygulamalarına katılan deney grubu öğrencileri ile sadece kılavuz kitabın kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin arasında;

 Gezegenimiz Dünya,

 Canlılar Dünyasını Gezelim, Tanıyalım,  Yaşamımızdaki Elektrik

ünitelerindeki akademik başarıları açısından anlamlı farklılıklar var mıdır? 1.4. Araştırmanın Önemi

İçinde bulunduğumuz 21. yy’da bilgi ve teknoloji hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Bu ilerleme ile birlikte eğitim sistemlerinin görevleri de değişime uğramıştır. Eğitim sistemlerinin görevi; bireyi çağın gerekleri içinde, tam donanımlı bir şekilde hayata hazırlamaktır.

Çağın gerektirdiği insan özelliklerine baktığımızda özellikle yaratıcılık kavramının ve bireysel gelişimin ön plana çıktığı görülmektedir. Gerek sanat ve bilim alanlarında, gerekse iş yaşamı ve eğitim alanında yaratıcı düşünme yeteneği bir gereklilik haline gelmiştir. Yaratıcı yeteneğin açığa çıkması ise bireyin kendini tanıması, kişisel gelişimini sağlaması ile mümkündür.

Okulların yapısı ve işleyişi de yaratıcılık kavramı ve bireyin sosyal ve psikolojik gelişiminin ön plana çıkması ile birlikte değişime uğramıştır. Yapıcı, üretken, problemlere yaratıcı çözümler bulabilen, kendine güvenen, insanlarla iletişim kurma becerisine sahip bireyler yetiştirmek okulların asıl hedefi haline gelmiştir.

Çağın özelliklerini fark eden toplumlar, eğitim sistemlerini çağın gerekleri doğrultusunda yeniden yapılandırmaktadır. Türk eğitim sistemi de bu değişim rüzgârından etkilenmiştir. 2004-2005 eğitim öğretim yılında ilköğretim 4.sınıf fen ve teknoloji dersinin de içinde bulunduğu çeşitli derslerin program tasarıları değiştirilerek pilot okullarda uygulamaya konulmuştur.

2005–2006 eğitim öğretim yılından itibaren tüm ilköğretim okullarında uygulanmaya başlayan Fen ve Teknoloji programının temelinde yapılandırmacılık bulunmaktadır. Bu program öğrencilerin bilimsel düşünme süreçlerine sahip, araştıran, inceleyen, üreten, yaratıcı ve kendine güvenen bireyler olmasını amaçlamaktadır. Program olarak kişisel gelişimi ve bireysel farklılıkları göz önünde tutarak bireyin öz kavramının gelişimine katkı sağlamayı amaç edinmiştir. Bu noktada Fen ve Teknoloji dersinde kullanılacak yöntem ve materyallerin de bu amaca yönelik olması gerekmektedir. Yaratıcılığa dayalı yöntem ve materyaller ilköğretimde öğrenci merkezli eğitimin yerleşip geliştirilmesine; Fen ve Teknoloji dersinin daha etkili olmasına katkı sağlayacaktır. Bu araştırmada geliştirilecek olan materyallerin bu doğrultuda hazırlanarak yeni programı destekleyeceği, Fen ve Teknoloji dersi için faydalı olacağı düşünülmektedir.