• Sonuç bulunamadı

46 Çizelge 4.1. Ahmet Eren Evi Çizimleri

ZEMİN KAT PLANI

BİRİNCİ KAT PLANI ÖN CEPHE KESİT

AyĢegül AKBOĞA

47 Plan Özellikleri

Yapı plan olarak karedir. Tüm duvarlar taĢıyıcı görevi yapmaktadır. Yapının giriĢ cephesi ana caddeye arka cephesi bahçeye bakmaktadır. Yapı zemin kat ve birinci kattan oluĢmaktadır. Yapıya giriĢ ana cadde üzerindedir. Yapının orta aksı eyvanlı giriĢ olarak tasarlanmıĢtır. Yapı orta sofalı plan tipinde inĢa edilmiĢtir.

Zemin kat orta sofalıdır. Bu sofadan yandaki odalara giriĢ sağlanmaktadır. GiriĢ sofasında iki adet niĢ vardır. Aynı zamanda birinci kata çıkıĢı sağlayan U formunda ahĢap bir merdiven vardır (ġekil 4.1.). Zemin katta dört adet oda mevcutken sonradan yıkılarak iki adet odaya düĢürülmüĢtür. Odalardan biri depo diğeri ise ahır olarak kullanılmaktadır (ġekil 4.2.). Depo olarak kullanılan oda bir adet niĢ bir adette pencere vardır. Odada bulunan pencere tek kanatlıdır. Odaya ait iki adet kapısı olsa da eskiden ayrı odalar olduğu için kapıların biri yıkılarak birleĢtirilen odaya aittir. Kapılar tek kanatlı olup tamamen ahĢaptır. Ahır olarak kullanılan odada ise iki adet pencere ve bir adet de niĢ vardır ve sonradan sokağa açılan bir kapı mevcuttur. Aynı zamanda abdest alma yeri ve yemlikler bulunmaktadır. Pencerelerin biri tek kanatlı ahĢap olarak yapılmıĢtır. Diğer pencere ise sonradan demir doğramadan yapılmıĢtır, üç kanatlı olup tepe pencereli yapılmıĢtır, pencere kanatlarının ikisi sabit biri açılır kapanır formundadır. Yan cephede sonradan açılan kapı ise demir doğramadır. Depo olarak kullanılan odada olduğu gibi iki adet kapısı olsa da eskiden ayrı odalar olduğu için kapıların biri yıkılarak birleĢtirilen odaya aittir. Kapılar tek kanatlı olup ahĢap ve düz formdadırlar.

4. ARAġTIRMA BULGULARI VE TARTIġMA

48

Şekil 4.1. Zemin Kat Sofadan Ġç Mekan Fotoğrafı

AyĢegül AKBOĞA

49

Şekil 4.3. Zemin Kat Sofadan Ġç Mekân Fotoğrafı

Birinci kat orta sofalıdır. Bu sofadan yandaki odalara geçiĢ sağlanmaktadır. Orta sofadan yandaki odalara açılan dört adet ahĢap kapı vardır (ġekil 4.3.). Bu kapıların ikisi düz ikisi oymalıdır. Yapının ön cephesindeki balkon ile iç mekânı ayıran ahĢap bir panel vardır. Bu panelde bir adet kapı iki adet pencere vardır. Bu kapı çift kanatlıdır. Pencereler ahĢap ve vasistaslıdır. Arka cephedeki balkonun önünde ise zeminden yüksek ahĢap bir seki vardır. Sekiden çıkılarak balkona tepe pencereli ve tek kanatlı ahĢap bir kapıyla geçilmektedir (ġekil 4.6.). Birinci odada ise iki adet ahĢap pencere vardır. Bu pencerelerin biri üç gözlü diğeri ise dört gözlüdür. Dört gözlü pencerenin iki adet tepe penceresi vardır. Diğer üç gözlü pencerenin ise üç adet tepe penceresi vardır. Bu odaya ait kapı ise ahĢap çift kanatlı ve oymalıdır. Bu oda oturma odası olarak kullanılmaktır (ġekil 4.5.). Ġkinci odada ise iki adet vasistaslı pencere bir adet de üç kanatlı pencere vardır. Bu odaya ait kapı da ahĢap ve oymalıdır. Bu oda ise yatak odası olarak kullanılmaktadır. Üçüncü odada ise bir adet tek kanatlı vasistaslı pencere ve bir adet tuvalet ve banyoyu havalandırmaya yarayan mazgal pencere vardır. Bu odaya tuvalet ve banyo sonradan eklenmiĢtir. Bu odanın kapısı tek kanatlı olup düz bir formdadır ve ahĢaptır. Mutfak olarak kullanılan odada ise bir adet sonradan demir doğrama olarak yapılan pencere ve bir adet önceden mevcut olan fakat günümüzde yıkılmıĢ olan balkonun demir doğrama olarak değiĢtirilen kapısı vardır. Bu kapı

4. ARAġTIRMA BULGULARI VE TARTIġMA

50

günümüzde balkon yıkıldığı için kullanılmamaktadır. Mutfakta bir adet ocak vardır. Bu ocak halen kullanılmaktadır.

Şekil 4.4. Birinci Kat Sofadan Ġç Mekân Fotoğrafı

AyĢegül AKBOĞA

51

Şekil 4.6. Birinci Kat Sofadan Ġç Mekân Fotoğrafı Cephe Özellikleri

Konut, simetrik bir cephe düzenlemesine sahiptir. Cephe sıvanmadığı için yapı malzemeleri tüm cephelerde görünmektedir.

Ön cephenin orta aksında eyvanlı bir giriĢ vardır. GiriĢ kapısı ahĢap, çift kanatlı ve tepe pencerelidir. Tepe penceresindeki demir doğramada yelpaze ve sarmaĢık motifli süs ögeleri bulunmaktadır (ġekil 4.8.). Zemin katta bulunan pencereler tek kanatlı olup üst kattakilere göre küçük tutulmuĢtur. Bu pencereler vasistas sistemli olup yatayda ince ahĢap kayıtlarla dörde ayrılmıĢtır. Pencereler tüm cephelerde özgün halini korumuĢtur. Birinci katta giriĢ aksında balkon yer almaktadır (ġekil 4.9.). Balkonun korkulukları da S kıvrımlı ve yuvarlak motifler ile bezenmiĢ demir doğramadır. Balkon duvarı boyunca kerpiç sıva üzerine yalı baskısı ahĢap kaplama yapılmıĢtır. Balkon kapısı da giriĢ kapısı gibi ahĢap ve tepe pencereli olup her iki yanında pencereye sahiptir. Kapının sağındaki pencerenin üst bölümünde sabit kanat, alt bölümünde iki kanat yer almaktadır. Soldaki pencere düĢeyde ahĢap bir kayıt ile ikiye ayrılmıĢ ve yatayda kayıtlarla dörde bölünmüĢtür. Her iki pencerede üst kanat sabit ve alt kanat yukarı doğru vasistas sistemiyle açılmaktadır. Ön cephe birinci katta yer alan yan pencereler düĢeyde iki kayıtla üçe ayrılmıĢ ve yatay kayıtlarla ikiye bölünmüĢtür. Orta bölüm sabit olup yan bölümlerde pencereler yana doğru açılmaktadır. Çatı düz dam ve toprak dolgu olup cepheye 50 cm saçak yapmıĢtır (ġekil 4.7.).

4. ARAġTIRMA BULGULARI VE TARTIġMA

52 Şekil 4.7. Batı Cephesi GörünüĢü

Şekil 4.8. GiriĢ Kapısı GörünüĢü

AyĢegül AKBOĞA

53

Güney cephesinde bulunan ahĢap kiriĢlerin zamanla harap olması nedeniyle ahĢap hatıllar oyularak kiriĢ hizası boĢaltılıp günümüzde beton kiriĢ yapılmıĢtır. Bu onarım sadece bu cephede görülmektedir. Zemin katta, bir adet demir pencere ile bir adet sokağa açılan yan pencereli demir kapı bulunmaktadır. Bu kapı yapıya sonradan eklenmiĢtir. Kapının bitiĢiğinde pencere vardır. Birinci katta bir adet ahĢap pencere ve bir adet yan pencereli demir kapı vardır. Bu kapı eskiden balkon kapısı olarak kullanılırken balkon yıkıldığı için, kapı sökülmek yerine olduğu gibi bırakılarak körleĢtirilmiĢtir. Balkonun taĢıyıcı ahĢap direkleri günümüzde görülmektedir. Bu demir kapı da yapıya onarım sırasında eklenmiĢtir.

Şekil 4.10. Güney Cephesi GörünüĢü

Yapının kuzey cephesi nispeten sadedir. Zemin katta pencere bulunmamaktadır. 1.katta üç adet tek kanatlı ahĢap bir pencere mevcuttur. Bu pencereler vasistas sistemli olup düĢeyde ahĢap bir kayıt ile ikiye ayrılmıĢ ve yatayda kayıtlarla dörde bölünmüĢtür. Cephede olan pencerelerden sadece bir tanesinde korkuluk vardır. Batı cephesinde olan hatıllar kuzey cephesinde de aynı hizada ve aynı Ģekilde devam etmektedir.

4. ARAġTIRMA BULGULARI VE TARTIġMA

54 Şekil 4.11. Kuzey Cephesi GörünüĢü

Arka cephe evin bahçesine bakmaktadır. Zemin kat tamamen sağırdır. 1.katta ise bir adet mazgal pencere ve çıkma balkon mevcuttur. Balkon ahĢap taĢıyıcı sistemdir.

Malzeme ve teknik

Konut taĢ temel üzerine inĢa edilmiĢtir. Yapının zemin ve birinci katı 70 cm kalınlığında moloz taĢ ile örülmüĢtür ve aralarında ahĢap hatıl kullanılmıĢtır. Ġç bölme duvarlarda ahĢap çatkılı taĢıyıcı ve kerpiç dolgu malzemesi kullanılmıĢtır. DıĢ cephede kerpiç sıva kullanılmamıĢtır. Evin dıĢ cephesi yığma moloz taĢ görünümündedir. Ġç duvarlar kerpiç sıva ile sıvanmıĢ ve kireç ile boyanmıĢtır. DöĢeme ve tavan ahĢap direkler ile taĢınmaktadır. DöĢemede ahĢap direkler üzerine kerpiç dolgu malzemesi kullanılmıĢtır. Evin çatısı düz damdır. Tavan ahĢap direkler üzerine toprak dolgu ile kapatılmıĢtır. Konutun iç ve dıĢ kapılarında ve pencerelerinde ahĢap malzeme kullanılmıĢtır. Birinci kata çıkan merdiven ve merdiven kolu ahĢaptır. Zemin kat pencerelerinde demir korkuluk bulunmaktadır. GiriĢ kapısı üzerindeki tepe penceresinde ile balkon korkuluğunda çeĢitli motiflerle süslenmiĢ demir korkuluklar kullanılmıĢtır.

AyĢegül AKBOĞA

55 4.1.2. Battal Kıyıcak Evi

GE NE L B ĠL GĠ L E R

Yapı Sahibi: Battal Kıyıcak

Kullanıcı: Ev Sahibi

Konum: Çıkmaz Sokak Üzeri

Strüktür Sistemi: Yığma TaĢ Yapısal

Durum

Ġyi -

Orta Statik durum iyi, Malzeme açısından onarım ister

Kötü -

Ada / Parsel 183 / 4

YAPI GĠRĠġĠ GENEL KONUM

YAPI ġEMALARI

Genel Tanım

Yapı Malatya ilinin 75 km doğusundaki Pütürge ilçesinin merkezinin 1 km uzağında TaĢmıĢ caddesinde olan yapı doğu ve batı doğrultusunda eğimli bir zemin üzerinde yer almaktadır. TaĢ temel üzerine inĢa edilen yapı Pütürge yöresel evleri tarzını yansıtmaktadır. Yapı giriĢini sokak üzerinden almıĢtır. Yapı teknik ve biçim açısından sade bir görünüme sahiptir.

4. ARAġTIRMA BULGULARI VE TARTIġMA

56 Çizelge 4.2. Battal Kıyıcak Evi Çizimleri

ZEMİNKAT PLANI BİRİNCİ KAT PLANI

AyĢegül AKBOĞA

57 Plan Özellikleri

Yapı plan olarak dikdörtgendir. Tüm duvarlar taĢıyıcı görevi yapmaktadır. Yapıda taĢıyıcı ahĢap direkler bulunmaktadır. Yapının giriĢ cephesi doğu yönünde olup çıkmaz sokağa bakmaktadır. Yapı zemin ve birinci kattan oluĢmaktadır.

Zemin katta dıĢ sofa bulunmaktadır. Bu sofadan iki ayrı odaya dağılım sağlanmaktadır. Odalardan biri ahır diğeri ise samanlık olarak kullanılmaktadır. Ve buradan ahĢap bir merdiven yardımı ile üst kata çıkıĢ yapılmaktadır (ġekil 4.12.). Sofada bir adet abdest alma yeri bulunmaktadır (ġekil 4.13.). Ahır olarak kullanılan kısımda ise üç adet birbirinden ayrı yemlik bulunmaktadır. Bu bölümde bir adet mazgal pencere ve ahĢap bir kapı vardır. Pencere ve kapı ahĢaptır. Kapı ise düz bir formdadır (ġekil 4.14.). Samanlık olarak kullanılan bölümde ise bir adet düz formlu ahĢap bir kapı vardır. Bu oda tamamen düz bir forma sahiptir herhangi bir plan özelliği bulunmamaktadır. Zemin katta sadece iç sofa kerpiç ile sıvanıp kireç ile boyanmıĢtır. Diğer odalar sıvanmamıĢtır.

Şekil 4.12. GiriĢ Kat Sofadan Fotoğraf

4. ARAġTIRMA BULGULARI VE TARTIġMA

58

Şekil 4.13. Zemin Kat Abdest Alma Yeri Fotoğrafı

Şekil 4.14. Zemin Kat Ahır Fotoğrafı

Birinci kat dıĢ sofalıdır. Bu sofadan mutfak ve yandaki iki odaya geçiĢ sağlanmaktadır. Oturma odası olarak kullanılan odanın kapısı ahĢap ve düz bir formdadır. Bu odada üç adet niĢ bulunmaktadır. NiĢlere ahĢap dolap yapılmıĢtır. Birinci odanın ön cephesi cumbalıdır (ġekil 4.15.). Bu nedenle plan olarak önde doğru uzamaktadır. Bu odada cumbaya ait iki düz birde yanda olmak üzere üç adet pencere vardır. Bu pencereler tek kanatlıdır. Eskiden ahĢap olan pencereler hasar gördüğü için sökülerek yerine PVC pencere yapılmıĢtır. Kiler olarak kullanılan ikinci odada niĢ ve süslemeler bulunmamaktadır ve bu oda sofadan ahĢap bir panel yardımıyla ayrılmıĢtır. Bu panelde bir adet küçük bir pencere vardır. Bu ahĢap panel sonradan yapılmıĢtır.

AyĢegül AKBOĞA

59

Mutfak olarak kullanılan bölümde ise bir adet ahĢap ocak mevcuttur. Günümüzde kullanılmaya devam edilmektedir. Abdest alma yeri mevcuttur. Ayrıca tuvalet ve banyo bulunmaktadır. Tuvalet ve banyonun sonradan eklendiği düĢünülmektedir. Mutfak mahallinde bir adet pencere, kapı ve bir adet niĢ bulunmaktadır. Bu pencere çift kanatlı olup ahĢap malzemedir. Kapıda ahĢap ve düz formdadır.

Şekil 4.15. Kat 1.Oda Fotoğrafı

4. ARAġTIRMA BULGULARI VE TARTIġMA

60 Cephe Özellikleri

Konut her iki yandan bitiĢik nizam olduğundan ön ve arka cepheye sahiptir. Ön cephesi asimetrik, kırıklı bir cephe düzenindedir. Zeminde tek kanatlı, ahĢap bir giriĢ kapısı ve ahıra ait olduğu bilinen bir adet mazgal penceresi mevcuttur. Birinci katta; giriĢ aksında 50 cm bir çıkma ile giriĢin sol aksında bir adet cumba vardır. Cumbada ikisi önde biri yanda olmak üzere üç adet pencere bulunmaktadır. Bu pencereler onarımdan geçerek PVC ile değiĢtirilmiĢtir. Çıkmada kerpiç sıva üzeri yalı baskısı ahĢap kaplama yapılmıĢtır. Çıkmada bulunan ahĢap pencere özgün halini korumuĢtur. Pencere yatayda 1/3 oranında kayıtla ikiye bölünmüĢ, düĢeyde 2 kayıtla üçe bölünmüĢtür. Üst bölüm sabit olup alt bölümde her iki yanda açılan kanatlar bulunmaktadır. Bu kanatlar da yine ince kayıtlarla iki eĢit parçaya bölünmüĢtür. Cephe sade olup süsleme bulunmamaktadır.

Şekil 4.17. Ön Cephe Fotoğrafı

Yapının arka cephesi bahçeye bakmaktadır. Sadece birinci katta bir adet pencere vardır. Bu pencere 65 cm geniĢliğinde ahĢap giyotin penceredir. Yapının arka cephesi

AyĢegül AKBOĞA

61

genel olarak sadeliğini korumuĢtur. Zemin kat sağır, birinci katta bir adet tek kanatlı ahĢap pencere bulunmaktadır.

Şekil 4.18. GiriĢ Kapısı Fotoğrafı Malzeme ve Teknik

Konut taĢ temel üzerine inĢa edilmiĢtir. Yapının zemin ve birinci katı 65 cm kalınlığında moloz taĢ ile örülmüĢtür ve aralarında ahĢap hatıl kullanılmıĢtır. Mutfak bölümündeki boĢluk alan ve giriĢ sofası birer adet ahĢap taĢıyıcı ile desteklenmiĢtir. Ġç bölme duvarlarda ve çıkmalarda ahĢap çatkılı taĢıyıcı ve kerpiç dolgu malzemesi kullanılmıĢtır. DıĢ cephede taĢ duvar üzerine kerpiç sıva uygulanmıĢtır. Kerpiç sıva üzeri kireç ile boyanmıĢtır. Ön cephedeki sağ taraftaki çıkmada kerpiç dolgu üzerine ahĢap malzeme giydirilmiĢtir. Sol taraftaki cumba ise kerpiç dolgu üzerine kerpiç sıva ile sıvanmıĢtır. Ġç duvarlar kerpiç sıva ile sıvanmıĢ ve kireç ile boyanmıĢtır. DöĢeme ve tavan ahĢap direkler ile taĢınmaktadır. DöĢemede ahĢap direkler üzerine kerpiç dolgu malzemesi kullanılmıĢtır. Evin çatısı düz dam iken onarım görerek saç kaplama ile kapatılmıĢtır. Konutun iç ve dıĢ kapılarında ve pencerelerinde ahĢap malzeme kullanılmıĢtır. Birinci kata çıkan merdiven ve merdiven kolu ahĢaptır. Cumbayı destekleyen ahĢap eli böğründeler kullanılmıĢtır. Mutfaktaki ocak niĢinde, raflarda ve niĢlerde ahĢap malzeme kullanılmıĢtır.

4. ARAġTIRMA BULGULARI VE TARTIġMA

62

Şekil 4.19. DöĢemeyi Destekleyen AhĢap Direk Fotoğrafı

AyĢegül AKBOĞA 63 4.1.3. Bayram Öztürk Evi GE NE L B ĠL GĠ L E R

Yapı Sahibi: Bayram Öztürk

Kullanıcı: Ev Sahibi

Konum: Sokak Üzeri

Strüktür Sistemi: Yığma TaĢ Yapısal

Durum

Ġyi -

Orta Statik durum iyi, Malzeme açısından onarım ister

Kötü -

Ada / Parsel 148 / 22

YAPI GĠRĠġĠ GENEL KONUM

YAPI ġEMALARI

Genel Tanım

Konut, Pütürge ilçesi merkezinin 500 m uzağında TaĢmıĢ caddesinde doğu ve batı doğrultusunda uzanan sokak üzerinde yer almaktadır. Konut yol meylince konumlandırılmıĢtır. Günümüzde kullanılmamaktadır. Konut zemin ve birinci kattan oluĢmaktadır ve arka bahçesi bulunmaktadır. GiriĢ ön cephededir ve ana cadde üzerinden sağlanmaktadır. Konutun doğu ve batı cepheleri komĢu evlerle bitiĢiktir. Büyük bir konak olan bu yapının sonradan ikiye ayrılmıĢ olduğu düĢünülmektedir. Fakat ilk haline ait yeterli bilgi ve belge bulunamadığından Ģu anki hali incelenmiĢtir.

4. ARAġTIRMA BULGULARI VE TARTIġMA

64 Çizelge 4.3. Bayram Öztürk Evi Çizimleri

ZEMİN KAT PLANI BİRİNCİ KAT PLANI

AyĢegül AKBOĞA

65 Plan Özellikleri

Yapı plan olarak dikdörtgendir. Tüm duvarlar taĢıyıcı görevi yapmaktadır. Yapının cephesi ana caddeye arka cephesi bahçeye bakmaktadır. Yapı zemin kat ve birinci kattan oluĢmaktadır. Yapıya giriĢ ana cadde üzerindedir.

Zemin katta sofa bulunmaktadır. Bu sofadan iki ayrı odaya ve ahĢap bir merdiven yardımı ile birinci kata eriĢim sağlanmaktadır (ġekil 4.21.). Tuvalet zemin katta ahĢap malzeme ile yapılmıĢtır. Sonradan yapıldığı düĢünülmektedir. Zemin kattaki odaların biri ahır diğeri ise depo olarak kullanılmaktadır. Depo olarak kullanılan birinci odada bir adet pencere ve üç adet kapı mevcuttur. Bu kapılardan biri sofadan odaya giriĢi diğeri bahçeye çıkıĢı ve üçüncü kapı ise yandaki ikiz yapının bahçeye çıkıĢını sağlayan kapıdır. Zemin katta bulunan ve kullanılmayan bir dükkân mevcuttur.

4. ARAġTIRMA BULGULARI VE TARTIġMA

66 Şekil 4.22. Zemin Kat Ahır Fotoğrafı

Birinci katta sofa bulunmaktadır. Odalara dağılımı sağlamaktadır. Oturma odası olarak kullanılan birinci oda cumbalı olması nedeni ile diğer odalara kıyasla daha büyüktür. Odanın kapısı tek kanatlı olup ahĢaptır. Odada cumbaya ait birer adet yanlarda üç adet de karĢıya bakan pencereler vardır. Bu pencereler ahĢaptır ve vasistaslıdır. Pencere altında cumba boyunca ahĢap sedir bulunmaktadır (ġekil 4.23.). Ġkinci odada bir adet ahĢap pencere ve kapı mevcuttur. AhĢap kapı düz sade bir formdadır. Pencere ise vasistaslı olarak yapılmıĢtır. Odada birde çiçeklik rafı vardır. Raflar üçgen biçimde ve kıvrımlı olarak yapılmıĢtır. Tek süsleme unsuru da bu raflardır (ġekil 4.25.). Mutfak olarak kullanılan odada ise bir adet ahĢap ocak vardır. Mutfak mahali sonradan betonarme bir duvar ile bölünerek banyo eklenmiĢtir (ġekil 53). Mutfakta bir adet pencere vardır. Bu pencere ahĢaptır ve vasistaslı olarak yapılmıĢtır. Ġç sofayı aydınlatmak ve havalandırmak için yapılan ve zeminden yükseltilen aynı zamanda çatıya çıkıĢı sağlayan cumba vardır. Bu cumba önünde seki bulunmaktadır ve sekiye çıkıĢ üç basamaklı ahĢap bir merdiven ile sağlanmaktadır (ġekil 4.24.). Ġç sofada ikizi olan yapıya açılan ahĢap bir kapı vardır. Bu sayede iki yapının birbirine geçiĢleri sağlanmaktadır.

AyĢegül AKBOĞA

67

Şekil 4.23. Birinci Kat 1.Oda Fotoğrafı

4. ARAġTIRMA BULGULARI VE TARTIġMA

68

Şekil 4.25. Birinci Kat 2.Oda Fotoğrafı

Şekil 4.26. Birinci Kat Mutfak Fotoğrafı Cephe Özellikleri

Yapı iki yandan bitiĢik nizam olduğundan ön ve arka cephesi mevcuttur. Çatı ahĢap direkler üzerine kerpiç ile örtülmüĢken sonradan sac kaplama ile kapatılmıĢtır.

Ön cephe yol sınırında asimetrik bir cephe düzenlemesine sahiptir. Cephenin sağ aksında bulunan giriĢ kapısı tek kanatlı, ahĢap ve tepe pencerelidir. Demir kapı tokmağı özgündür. Zemin katta cephenin sol aksında bir dükkân mevcuttur. Dükkân günümüzde kullanılamaz durumdadır. Dükkânın kapı ve penceresi ile panjuru ahĢap olup özgün halini korumuĢtur. Birinci katta dükkân hizasında cumba vardır. Cumba kerpiç sıva üzeri yalı baskısı ahĢap giydirmedir. Cumba eli böğründeler ile desteklenmektedir. Eliböğründeler kıvrımlı bir motif Ģeklinde tasarlanmıĢtır. Cumbanın yanlarda birer tane ve ortada üç tane olmak üzere beĢ penceresi mevcuttur. Birinci katta ayrıca giriĢ kapısı

AyĢegül AKBOĞA

69

aksında bir adet pencere vardır. Pencereler ahĢap olup özgün halini korumuĢlardır. Pencereler düĢeyde ahĢap bir kayıt ile ikiye ayrılmıĢ ve yatayda kayıtlarla dörde bölünmüĢtür. Her pencerede üst kanat sabit ve alt kanat yukarı doğru vasistas sistemiyle açılmaktadır (ġekil 4.27.).

Arka cephe bahçeye bakmaktadır. Zemin katta bahçe kapısı bulunmaktadır. Kapının yanında iç mekânı aydınlatmak için küçük mazgal bir pencere bulunmaktadır. Birinci katta kapı aksında bir cumba mevcuttur. Cumba ön cephedeki ile aynı Ģekilde kerpiç sıva üzerine ahĢap kaplama ile giydirilmiĢtir. Cumbada dört kanatlı bir pencere bulunmaktadır. Cephenin sağ aksında bir adet giyotinli pencere bulunmaktadır. Süsleme unsuru yoktur. Cephe sadeliğini korumaktadır.

Şekil 4.27. Ön Cephe Fotoğrafı Malzeme ve Teknik

Konut taĢ temel üzerine inĢa edilmiĢtir. Yapının zemin ve birinci katı 65 cm kalınlığında moloz taĢ ile örülmüĢtür ve aralarında ahĢap hatıl kullanılmıĢtır. Mutfak bölümündeki boĢluk alan ve giriĢ sofası birer adet ahĢap taĢıyıcı ile desteklenmiĢtir. Ġç bölme duvarlarda ve çıkmalarda ahĢap çatkılı taĢıyıcı ve kerpiç dolgu malzemesi kullanılmıĢtır. DıĢ cephede taĢ duvar üzerine kerpiç sıva uygulanmıĢtır. Kerpiç sıva üzeri kireç ile boyanmıĢtır. Ön cephedeki sağ taraftaki çıkmada kerpiç dolgu üzerine ahĢap malzeme giydirilmiĢtir. Sol taraftaki cumba ise kerpiç dolgu üzerine kerpiç sıva

4. ARAġTIRMA BULGULARI VE TARTIġMA

70

ile sıvanmıĢtır. Ġç duvarlar kerpiç sıva ile sıvanmıĢ ve kireç ile boyanmıĢtır. DöĢeme ve tavan ahĢap direkler ile taĢınmaktadır. DöĢemede ahĢap direkler üzerine kerpiç dolgu

Benzer Belgeler