• Sonuç bulunamadı

ARAÇ KAPUT İÇİ KONTROL BİRİMLERİ

ARAÇ İÇİ KONTROLLER

Araç içine girildiğinde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır.

A-Olağan dışı koku (Yakıt kokusu, benzin, lpg,motorin)

B-Koltuk ve başlık ayarı: Aracın sağlıklı ve güvenli kullanılması sürüş konforunun sağlanması koltuğun doğru pozisyonda olmasına bağlıdır. Koltuk başlıkları ile kafa arasındaki mesafe 3 Parmaktan fazla olmamalıdır. Yüksekliği de

başınızla aynı hizada olmalıdır.

C-Oturuş pozisyonu ve Pedallerin kullanımı: Koltuğa oturuş pozisyonu önemlidir.

Direksiyona ve pedallara uzaklığınız sürüş güvenliğinizi etkiler. Bunun için sürücünün sırtı mutlaka koltuğa yapışık olmalıdır. Bacaklar ne çok gerin ne de çok kasılmış olmamalıdır. Pedalları en rahat şekilde kullanabilecek ve sonuna kadar basabilecek pozisyonda olmalıdır.

D-Direksiyon Ayarı ve Tutuş Pozisyonu: İdeal bir şekilde koltuk oturuşu sağladığınızda bilekleriniz, direksiyon simitinin üstüne kadar gelmeli , direksiyon iki elle saatin 9:15 şeklinde tutulmalıdır. Bu pozisyon komuta kontrollerine hızlı ve kolay ulaşmamızı sağlar.

E-Ayna Ayarları: Trafik 360 derecedir. Oturduğumuz yerde 180 derecesini

görebiliriz. Ancak diğer 180 derecede gelişen trafik olaylarını ancak aynalar vasıtasıyla kontrol edebiliriz. Bunun için aynaları oturuş pozisyonumuza ve kendi vücut ölçülerimize göre ayarlamalıyız. Dış aynaları 90 derece açıda

ayarlamalıyız. Dışbükey aynalar daha geniş alanı göstermesine rağmen doğru mesafeyi göstermezler.

EMNİYET KEMERLERİNİN KULLANIMI VE SÜRÜCÜLERİN SORUMLULUKLARI Emniyet kemeri, olası bir kazada araçtan dışarı fırlamayı ve ölümcül bir

yaralanmayı önleyen en önemli ikinci güvenlik ekipmanıdır. Araçlarda tüm yolcuların kemer takması zorunludur. (144 TL Cezası vardır) En önemli güvenlik ekipmanı yeni teknolojide hava yastıklarıdır. (AirBag) Yeni nesil araçlarda emniyet kemeri ile Hava yastıkları doğrudan bağlantılıdır.

ARACI ÇALIŞTIRMA, KONTAK ANAHTARI VE GÖREVLERİ

Aracı çalıştırmadan önce El Freninin çekili olduğundan emin olduktan sonra vites boşa alınmalı, kontak anahtarı bir tık çevrilip (I) konumuna getirilerek kontak açılmalıdır. Kontak açıldıktan sonra göstergeler kontrol edilmeli, dizel araçlarda Isıtma Sistem lambası söndükten sonra kontak anahtarı çevrilerek marşa basılmalıdır.

GÖSTERGE PANELİ: En fazla üzerinde durulması gereken ikaz ışıkları , el freni, ön ısıtma, enjeksiyon, hararet ve yağ ikaz ışıklarıdır. Ayrıca arıza ışığı ve aydınlatma arıza ışığı da dikkate alınmalıdır.

AYDINLATMA IŞIKLARI: Gece görüşleri ve görüşün azaldığı, sisli ve yağmurlu havalarda rahat görüş sağlar. Frenlemelerde, sağa ve sola dönüşlerde, kavşak ve tepe üslerinde ve dönemeçlere yaklaşırken, diğer araçları

uyarmak üzere sinyal ve selektörler kullanılır. Kısa hüzmeli farlar 25 m uzun hüzmeli farlar 100 m önümüzü aydınlatır. Ayrıca geri vites için arkada beyaz ışığı olan lamba vardır.

İKAZ IŞIKLARI: Hangi yöne döneceğimizi veya bir tehlike anında diğer sürücüleri uyarmamızı sağlayan ışıklardır. (Sinyal)

1-Ön sis lambaları açık.

2-Arka sis lambaları açık 3-Sağa yada sola sinyal 4-Uzun farlarınızın açık

5-Lambaların biri açık yada arızalı

6-Far yada lambalardan herhangi biri arızalı 7-Fren lambalarından biri ampulü arızalı 8-Adaptif ışık sistemi arızalı

9-Aracınızın far seviye kontrol sistemi arızalı 10-Kısa farların açık

11-Akü veya Şarj Dinamosu arızalı

12-Marşa basarken Frene de basılması gerekir.

13-Partikül filtresinin arızası 14-Katalizör sisteminde arıza

15-Yakıt filtresindeki su seviye arızası.

16-Hava filtresinin kirli yada eskimiş 17-Motor soğutma sıvısı fazla ısınmıştır 18-Yakıt filtresi kirli yada eskimiş 19-Yakıt seviyesi azalmış

20-Yağ seviyesi azalmış 21-Motor arızası vardır

22-Fren balatalarının aşındığını gösterir

23-Vites kolunu oynatabilmek için frene basınız (Otomatik) 24-Hava süspansiyon ikaz ışığı

23-Süspansiyon sistemi arızası 26-Otomatik vites arızası 27-Hava durumunu gösterir 28-Aydınlık ve yağmur sensörü 29-Ön cam buz çözme

30-Arka cam buz çözme 31-Yağmur sensörü aktif 32-Otomatik cam sileceği aktif

33-Dizel motorlarda ısıtma bujileri

34-Buzlu ve kaygan yollarda kış modu butonu.

35-Takip mesafesi ikaz ışığı

36-Hız sınırının aşıldığını gösteren ikaz ışığıdır.

37-Sinyal vermeden şerit değiştirmek 38-Kapılardan biri açıktır

39-Emniyet kemerlerinden biri takılı değil 40-Lastik basıncı düşük

41-Anahtar arabada değil 42-Park lambası aktif

43-Park etme yardım sistemi aktif 44-Direksiyon kilidi arızalı

45-Hava yastığı yada emniyet kemeri arızalı 46-Ekonomik sürüş aktif

47-El freni çekili

48-Hava yastığı sistemi kapalı 49-ABS ikaz ışığı.

50-Hız sabitleyici açık 51-Motor kaputu açık 52-Bagaj kapağı açık

53-Aracın start sisteminde arıza 54-Cam yıkama suyu bitmiş

FREN SİSTEMİNİN GÖREVLERİ

Fren Sistemi : Ayak Freni, hareket halindeki aracı yavaşlatır hızını düşürür. Duran aracı sabitlemek için el freni kullanılır. Ön frene basıldığında tüm tekerler yavaşlar. El Freni ise birçok araçta sadece Arka tekerlerle ilişkilidir.

Fren Çeşitleri: Küçük araçlarda Ayak Freni ve El Freni, Büyük araçlarda, Havalı Fren, Motor Freni, Retarder (Rotor ve Starter)Fren bulunabilir.

Fren Ayar ve Kontrolleri: Disk, Kampana ve balata sistemi ile çalışan fren sistemlerinde Hidrolik kullanılır. Hidrolik seviyesi, disk, kampana ve balatalar kontrol edilmelidir.

Fren ayarları sıkı olan araçlarda kampanalar ve balatalar ısınır.

Yardımcı Fren Sistemleri; ABS (Antilock Braking System-Kilitlemeyi Önleyen), ESP (Elektronik Stability Programı), ASR (Anti Patinaj Sistemi)

LASTİK ÇEŞİTLERİ: Dublex ve Şampriyelli olarak ikiye ayrılır. Balans ayarı Önemlidir.

Teknik Özellikleri ise; İlk Rakam Lastiğin Kesit genişliğini (Örn 165,265 mm), İkinci Rakam Grubu (60 mm) Yanak Genişliğinin taban genişliğine oranı (%), Son Rakam ise (15 inç ) jant çapını , Lastiğin iç çapını gösterir.

LASTİK ALIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR: Lastiklerin son kullanım tarihi üzerinde yazılı olmaz. Ancak üretim zamanı belirtilmiştir. Örneğin 4219 rakamı 2019 yılının 42.

haftasında üretilmiştir. Lastik alırken aracınızın kullanım kitabında veya kasa içinde belli yerlerde yazılı Lastik ebatlarınde lastik alınmalıdır. Bu lastiklerin hava basınçları da yine El kitabında veya araç kasasında farklı yerlerde belirtilmiştir.

Mevsimsel olarak 1 Aralık-1 Nisan arasında kış lastikleri kullanılır.

Benzer Belgeler