• Sonuç bulunamadı

3. GEREÇ VE YÖNTEM

3.4 Araştırma Planı ve Testler

3.4.1. Antropometrik ölçümler

katılımcıların, iki farklı depar çıkış tekniğini (öne eğimli ve arkaya eğimli) uygulamaları sağlanmıştır. 1.Gün 2.Gün Antropometrik Ölçümler ↓ Isınma (15 dakika) ↓

Eklem Hareket Açıklığı Ölçümleri

↓ Sıçrama Testi

Isınma (30 dk)

Kara Isınması (10 dk) Suda Isınma (20 dk yüzme+depar

çıkışları) ↓ Kinematik Analiz ↓ İlk Çıkış Tekniğinin Uygulanması ↓

15-20 Dakika Pasif Dinlenme ↓

İkinci Çıkış Tekniğinin Uygulanması

Şekil 3. 1. Araştırma modelinde uygulanan testler.

Çalışmaya katılanların doğum tarihi, antrenman yaşı, günlük ve haftalık antrenman gün ve saatleri kendilerine sorularak katılımcı takip formuna (Ek 7) yazılmıştır. Aynı forma yapılacak olan diğer tüm testlere yönelik bilgiler de kaydedilmiştir.

3.4.1. Antropometrik ölçümler

Araştırmaya katılan sporcuların antropometrik ölçüm verilerinin belirlenmesi için vücut ağırlıkları, boy uzunlukları, oturma yükseklikleri, kulaç, bacak, uyluk, baldır ve ayak uzunlukları, uyluk ve calf çevre ölçümleri alınmıştır. Ekstremite uzunluklarında ölçümler sırasıyla sağ ve sol taraftan uygulanmıştır. Tüm ölçümler bir kez yapıldıktan sonra ikinci set tekrarlanmıştır. İki ölçümün sonuçlarının ortalaması alınmıştır.

39

Ölçümler, Antrropometrik Satandardizasyon Referans Manuel kriterlerine uygun olarak yapılmıştır (Özer, 2009).

3.4.1.1. Vücut ağırlığı ölçümü

Araştırmaya katılan yüzücülerin vücut ağırlığı, azami ağırlık kapasitesi 200 kg ve ölçüm aralığı 0.1 kg olan Tanita marka dijital tartı kullanılarak ölçülmüştür. Katılımcıların ölçümleri çıplak ayakla ve üzerlerinde yüzme mayoları varken yapılmıştır (Özer, 2009). Katılımcılardan tartıya çıkarak dik bir pozisyon alması ve bu pozisyonunu ölçüm sonuna kadar koruması istenmiştir. Ölçüm sonunda tartının göstergesinden okunan derece, kilogram (kg) cinsinden kaydedilmiştir.

3.4.1.2. Boy uzunluğu ölçümü

Boy uzunluğu ölçümü için düz bir duvar yüzeyinde sabitlenen mezurayla (Muratec-Kds Corp) düzenek hazırlanmıştır. Katılımcılar çıplak ayaklı ve dik pozisyonda iken ölçüm yapılmıştır. Katılımcının topuklarını birleştirmesi ve ayak uçlarını yaklaşık 60 derecelik bir açı yapar durumda tutarak dik bir pozisyon alması istenmiştir.

Ölçüm anında cetvel, saç preslenecek şekilde verteks üzerine yerleştirilmiştir. Katılımcıdan nefes alması istenerek dik duruma gelmesi sağlanmış ve baş Frankfort (gözün orbital çukurunun alt [inferior] kenarı ile kulaktaki tragion noktasından uzanan ve yere paralel olan çizgi) düzlemine getirilmiştir.

Katılımcının nefes alması ile birlikte, ölçüm yapan mastoid çıkıntılardan, iki el yardımı ile başı hafifçe yukarı kaldırılarak, omurgadaki sarkma kısmen giderilmeye çalışılmıştır. Tabandan, başın verteksi arasındaki mesafe okunarak 0,1 cm hassasiyetle ölçülerek kaydedilmiştir (Özer, 2009).

40

3.4.1.3. Beden kütle indeksinin (BKİ) belirlenmesi

Araştırmamızda yer alan yüzücülerin BKİ değerleri vücut ağırlığı / boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesi (kg/m2) formülüyle hesaplanmıştır (Özer, 2009).

3.4.1.4. Kulaç uzunluğu ölçümü

Kulaç uzunluğu kollar yana açıldığında iki elin en uzun parmakları arasındaki maksimal uzaklıktır. Ölçümde katılımcılar sırtı düz bir yere dayalı, kollar yanlara açılmış ve yere paralel konumda, el sırtı duvara temas eder durumda olacak şekilde orta parmaklar arasındaki uzaklık mezura (Muratec-Kds Corp) ile ölçülmüştür. Sonuçlar 0,1 cm hassasiyetle kaydedilmiştir (Özer, 2009).

3.4.1.5. Oturma yüksekliği ölçümü

Oturma yüksekliği ölçümü için masa, antropometre (GPM, Swiss) ve antropometre kaidesi kullanılmıştır. Katılımcılardan bacaklarını serbestçe sarkıtabileceği yükseklikte olan masaya oturmaları, ancak dizlerinin arkasının masaya değdirmemeleri istenmiştir. Oturur pozisyonda iken baş mastoid proseslerden hafifçe yukarıya çekilerek katılımcının dik durması sağlanmıştır. Kolların sarkık pozisyonda ve ellerin uyluk üzerinde olması istenmiştir. Katılımcılardan derin bir nefes alması istendikten sonra antropometre skapulanın orta hattına dik tutularak gövdeye yaklaştırılmış ve hareketli uç vertekse temas ettirilmiştir. Saçlara gerekli basınç uygulanarak ölçüm 1mm’ye kadar yazılmıştır. Ölçüm yapılırken antropometre kolunun başın orta noktasına gelmesi ve dik durumda olması konusunda hassasiyet gösterilmiştir. Oturma yüzeyi ile verteks arasındaki uzaklık kişinin oturma yüksekliğini vermiştir. Sonuçlar 0,1 cm hassasiyetle kaydedilmiştir (Özer, 2009).

41

3.4.1.6. Bacak uzunluğu ölçümü

Bacak uzunluğu ölçümü; kişi ayakta, dik durumda ve ayaklar omuz genişliğinde açıkken trochanter noktasından yere kadar olan mesafeden alınmıştır. Ölçüm öncesinde trochanter noktası işaretlenmiştir. Ölçüm için esnek olmayan mezura (Muratec-Kds Corp) kullanılmış olup sonuçlar 0,1 cm hassasiyetle kaydedilmiştir (Özer, 2009).

3.4.1.7. Uyluk uzunluğu ölçümü

Uyluk uzunluğu anatomik olarak kalça-diz uzunluğu şeklinde tanımlanmaktadır. Uyluk uzunluğu, patellanın proksimal ucu ile inguinal ligamentin orta noktası arasındaki uzaklık olarak ölçülmüştür. Ölçüm için esnek olmayan mezura (Muratec-Kds Corp) kullanılmış olup, ölçüm katılımcı oturur pozisyonda ve bacaklar dizlerden doksan derece bükülü iken mezura (Muratec-Kds Corp) ile yapılmıştır. Sonuç 0,1 cm hassasiyetle kaydedilmiştir (Özer, 2009).

3.4.1.8. Baldır (calf) uzunluğu ölçümü

Baldır (calf) uzunluğu ölçümü için tibianın medial epikondilinin proksimali ile medial malleolün distal noktaları arasındaki uzaklık katılımcı bacak bacak üstüne atmış durumda otururken ölçülmüştür. Ölçüm, antropometrik noktalar özenle belirlendikten ve siyah göz kalemi işaret konulduktan sonra esnek olmayan mezura (Muratec-Kds Corp) ile yapılmıştır. Sonuçlar 0,1 cm hassasiyetle kaydedilmiştir (Özer, 2009)

3.4.1.9. Ayak uzunluğu ölçümü

Ayak uzunluğu ölçümü, katılımcı ayakta ve çıplak ayakla durağan bir vaziyette iken, topuğunun arkası (pternion) ile en uzun parmak (acropodion) arasındaki maksimal uzaklık antropometre (GPM, Swiss) ile ölçülmüştür. Sonuçlar 0,1 cm hassasiyetle kaydedilmiştir (Özer, 2009).

42

3.4.1.10. Uyluk çevresi ölçümü

Uyluk çevresi için öncelikle uyluk uzunluğu, patellanın proksimal ucu ile inguinal ligamentin orta noktası arasındaki uzaklık olarak ölçülmüştür. Ölçüm için esnek olmayan mezura (Muratec-Kds Corp) kullanılmış olup, ölçüm katılımcı oturur pozisyonda ve bacaklar dizlerden doksan derece bükülü iken yapılmıştır. Sonuç 0,1 cm hassasiyetle kaydedilmiştir. Ardından katılımcının ayakta ve vücut ağırlığını her iki ayağa eşit olarak dağıtacak şekilde pozisyon alması istenmiştir. Katılımcı bu pozisyonda iken mezura uyluk uzunluğunun orta noktasına konulmuş olan işaretin olduğu noktadan yere paralel bir şekilde tutularak ekstremiteye dik bir pozisyonda ölçüm alınmıştır. Sonuç 0,1 cm hassasiyetle kaydedilmiştir (Özer, 2009).

3.4.1.11. Calf çevresi ölçümü

Calf çevresi ölçümü, katılımcı ayakları 20 cm açık ve ağrılığı eşit olarak her iki bacağa dağıtılmış bir şekilde ayakta durur pozisyonda iken alınmıştır. Ölçüm için esnek olmayan mezura (Muratec-Kds Corp) kullanılmış olup, mezura ekstirmitenin en geniş bölgesine dik olarak uygulanmıştır. Ölçüm sırasında mezuranın her iki tarafta da yere paralel olmasına, dokunun sıkıştırılmamış olmasına dikkat edilmiş ve ölçüm 0.1 cm’e kadar hassasiyetle kaydedilmiştir (Özer, 2009).