• Sonuç bulunamadı

SONUÇLAR VE ÖNERİLER

4.1.2. Anket Sorularına Yönelik Verilen Yanıtlarla İlgili Sonuçlar

1. Öğretmenlerin genel kültür birikimleri içinde, kısmen müzik kültür birikimlerine sahip olduklarını düĢündükleri açıkça söylenebilir.

2. Öğretmenler, müzik kültür birikimlerinin yeterli miktarda olmadığını düĢünmektedirler. Anketi yanıtlayanların çoğunluğunu genç öğretmenler oluĢturduğuna göre, bu durumu lisans eğitimlerinde müzikle ilgili dersler, faaliyetler almadıkları görülmektedir.

3. Ankete katılanların % 62, 06‟ sının sahip oldukları müzik kültür birikimlerini, bir eğlence aracı olarak gördükleri anlaĢılmaktadır.

4. Örneklem grubunun büyük bir kısmı müzik kültürüne sahip olmanın, bireyin genel yaĢamındaki davranıĢlarını etkilediğini düĢünmektedirler. Bu olumlu bir sonuçtur.

5. Öğretmenlerin müzik kültür birikimlerini bilinçli olarak yaĢamlarında kullanmadıkları belirlenmiĢtir. Burada yola çıkarak kısmen müzik kültür birikimlerine sahip olduklarını düĢünen öğretmenlerin, kendi alanlarında veya yaĢamlarında müzik bilgilerini kullanamadıkları söylenebilir. Bu durumun düzeltilmesi için öğretmenlere hizmet içi müzik etkinliklerinin vb. derslerin eksikliğinin bir an önce gözden geçirilerek uygulamaya geçilmesi, toplumun geliĢimi açısından yararlıdır.

6. Öğretmenlerin çoğunluğu bireyin yaĢamında müzik kültür birikimlerine sahip olmanın önemine katılmıĢlardır. Bu durumda müzik konusunda kendilerini geliĢtirmek için ilçelerde açılan kurslara, Hizmet içi faaliyetlere vb. katılma oranlarının yüksek olabileceğini belirtebiliriz.

7. Öğretmenlerin aldıkları lisans eğitimlerinde müzik ile ilgili faaliyetlere çok az katıldıkları belirlenmiĢtir. Örneklem grubundan alınan yanıtlara göre büyük bir kısmının müziğe verdiği önem derecesi düĢünülürse, lisans eğimlerinde alacakları müzikle ilgili derslerin meslek yaĢamlarını ve yaĢam biçimlerini değiĢtirebileceği söylenebilir.

8. Öğretmenlerin kendi alanlarındaki lisans eğitimlerinde müzik ile ilgili ders almadıkları belirlenmiĢtir.

9. Örneklem grubunda 31 kiĢinin lisans eğitimlerinde müzikle ilgili dersler aldıkları görülmektedir. Ankete katılan 87 öğretmenden 34‟ ünün sınıf öğretmenleri olduğu göz önüne alındığında soruyu yanıtlayanların çoğunluğunu sınıf öğretmenlerinin oluĢturduğu görülmektedir. Bu durumda farklı alan öğretmenlerinin lisans eğitimlerinde müzik kültürü ve müzikle ilgili bir ders almadıkları görülmüĢtür.

10. Örneklem grubuna uygulanan anket sonuçlarından toplam %87,68 ile öğretmenlerin lisans eğitimlerinde müzik dersi vb. almalarını istedikleri görülmektedir. Bu da olumlu bir sonuçtur.

11. Öğretmenlerin yanıtlarının toplam %94‟ ü görev yaptıkları ilçenin bireysel geliĢimleri için müzikle ilgili etkinliklerin yapılmadığını göstermektedir. Bu durum ilçe müzik etkinlikleri vb. artırma çalıĢmalarına ağırlık verilmesine açık bir örnektir.

12. Örneklem grubunun % ile büyük bir çoğunluğunun görev yaptıkları ilçelerdeki faaliyetleri yeterli bulmadıkları görülmektedir.

13. Anketi yanıtlayan öğretmenlerin çoğunlukla, sosyal faaliyetler içinde yer alan müzik etkinliklerini destekledikleri görülmüĢtür.

14. Öğretmenlerin çok az bir kısmı, müzikle ilgili yayınları edinip, bunlardan kısmen yararlandıklarını belirtmiĢtir.

15. Örneklem grubunun çoğunluğu çağdaĢ öğretmen modelinde müzik kültür birikimlerine sahip olmanın önemine katılmaktadırlar.

16. Öğretmenlerin çoğunluğunun müzik dersini vb. müzikle ilgili bilgileri kısmen ve çok az kendi alanlarında araç olarak kullandıkları görülmektedir.

17. Açık uçlu soruya verilen yanıtlara göre; öğretmenler çoğunlukla, görev yaptıkları ilçelerde müzikle ilgili etkinliklerde vb. yer almak istediklerini, hizmet içi kurslara katılabileceklerini belirtmiĢlerdir.

4.2. Öneriler

1. Ġlçelerde Milli Eğitim Müdürlükleri müzik faaliyetleri için ayrı birer bütçe ayırmalılar. Yapılması düĢünülen müzik etkinlikleri sadece öğretmenlere yönelik olmalıdır.

2. Öğretmenlerin kendilerini geliĢtirebilmeleri için hizmet içi çalıĢmalarına destek verilmelidir.

3. Öğretmen adaylarının kültürel birikimlerine destek olmak amacıyla, lisans eğitimlerinde müzik kültürü dersleri yer almalıdır.

4. Öğretmen adayları hem yöresel hem de dünya müzik kültürlerini tanımalılar lisans eğitimlerindeki müzik kültürü dersleri seçmeli olarak verilebilir; koro, çalgı eğitimi (öğretmen adayı istediği enstrümanı seçebilmeli ) , teori, dinleti, müzik tarihi. Öğretmen adayları iki veya daha fazla müzik dersi seçilebilir.

5. Ġlçelerde öğretmen koroları kurulmalı ve çalıĢmalarını konserlerle öğrencilerine, velilerine dinletebilmeliler.

6. Ġlçelerde öğretmen çalgı grupları da oluĢturulabilir

7. Öğretmenler katıldıkları faaliyetleri dönem sonlarında öğrencilerine konserler vererek sergilemeliler.

8. Ġlçelerde yaĢayan öğretmenler için Ankara merkezdeki konserlere seminerlere vb. katılımlarının sağlanmasını Ġlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından ulaĢımları sağlanabilmeli.

9. Öğretmen adayların lisans eğitimlerindeki müzik kültürü dersleri, faaliyetleri her döneme ve her alana eĢit serpiĢtirilmeli

10. Birey eğitiminde müzik kültür birikimlerinin bilinçli bir Ģekilde yer alması için tüm alan öğretmenlerinin müzik kültür birikimlerini geliĢtirecek faaliyetler, Programlar Milli Eğitim Müdürlüklerince, Eğitim Fakültelerince desteklenmelidir. Bu yönde ileriye dönük çalıĢmalar yapılmalıdır.

11. Bu araĢtırma bireylerin eğitimlerinde, yaĢamlarında çok önemli bir yeri, etkisi olan öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının müzik kültür birikimlerini belirlenmesi amacı taĢıdığından, bundan sonraki çalıĢmalara yol gösterici nitelikte olduğu söylenebilir.

12. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi‟nde okuyan alan öğretmenlerinin eğitim programları içine müzik kültür birikimlerini geliĢtirebilecek programlar serpiĢtirilip, düzenlenerek öncelikle bir pilot uygulama yapılabilir.

13. Eğitim fakültelerinde var olan öğretim programları yeniden gözden geçirilerek, öğretmen adaylarının müzik kültür birikimlerini geliĢtirebilecek Ģekilde düzenlenmelidir

14. Eğitim fakültelerindeki her alan için, öğretim programlarında yer alması düĢünülen müzik kültür dersleri, faaliyetleri hepsinde eĢit düzeyde uygulanmalı, gerekli yenilikler yapılmalıdır.

15. Her ilçede müzik müzesi kurulabilir. Bu müzelerde gözlem ve faaliyete dayalı etkinlikler uygulanabilir.

KAYNAKÇA

Budak, O. A. (2006).Türk Müziğinin Kökeni- GeliĢimi. (Birinci baskı). Ankara: Phoenix yayınevi.

Cemal, A. (2000). Sanat Üzerine Denemeler. (Birinci basım). Ġstanbul: Can yayınları

Cook, N. (1999). Müziğin ABC‟si. (Birinci basım). Ġstanbul: Kabalcı yayınevi

Ergün, E. (2003). Ġlköğretim Okullarındaki Özengen Müzik Eğitiminin Öğrencilerin Müziksel DavranıĢlarına Yansımasına ĠliĢkin Öğrenci ve Veli GörüĢleri, Yüksek Lisans Tezi, Anka, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Eğitimi Bilim Dalı, Ankara

Erol, A. (2009). Müzik Üzerine DüĢünmek.. (Birinci basım). Ġstanbul: Bağlam yayıncılık

Günay, E. (2006). Müzik Sosyolojisi. (Birinci basım). Ġstanbul: Bam yayıncılık.

Ġlyasoğlu, E.(1992). Müziğin Kanatlarında “SöyleĢiler”. (Birinci baskı). Ġstanbul: Pan Yayıncılık

Kaplan, A. (2005). Kültürel Müzikoloji. (Birinci basım). Ġstanbul: Bağlam yayınevi

Kaplan, E. G. (2006). Ġlköğretim Okulları 2. Sınıf Hayat Bilgisi Dersinde Müzik Destekli Öğretim Yöntemleri Kullanılmasının Öğrenci Kazanımlarına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı, Ankara

Kaygısız, M. (2009). Müzik Tarihi. ( Üçüncü basım). Ġstanbul: Kaynak Yayınları

Khan, S. I. (2001). Müzik. (Ġkinci baskı). Ġstanbul: Arıtan yayınevi

Kurbanov, B. (2005). Müziğin bazı sanatsal-estetik sorunları.(Birinci baskı).Ankara: Aktif yayınevi

Lasserre, P. (1997). Nietzsche‟nin Müzik Üzerine DüĢünceleri. (Ġkinci basım). Ġstanbul: Pan yayıncılık

MÜZED, (2001). BaĢyazı, sayı:3, Müzik Eğitimciler Derneği Genel Merkezi Yayın Organı: Ankara

Oskay, Ü. (2001). Müzik ve YabancılaĢma. (Üçüncü basım).Ġstanbul: Der yayıncılık

San, Ġ. (2008). Sanat ve Eğitim.(Dördüncü baskı). Ankara: Ütopya Yayınevi

Say, A. (2007). Müzik Yazıları. (Birinci basım). Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları

Tunçer, B. (2005). Eskiçağ Kilikia Çalgıları. (Birinci baskı). Ġstanbul: Pan Yayıncılık

Uçan, A. (1994). Müzik Eğitimi. (Birinci baskı). Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları

Uçan, A. (2005). Türk Müzik Kültürü. (Ġkinci basım ). Ankara: Evrensel Müzikevi

Türk Eğitim Derneği VII. Öğretim Toplantısı. (1989).Ankara: Türk Eğitim Derneği Yayınları

http://www.musicegitimcileri.net/bilimsel/bildiri.(Küçüköncü, Y)

EK 1

ANKET

ġereflikoçhisar ve Evren Ġlçelerinde Görev Yapan Farklı Alan Öğretmenlerinin Müzik Kültürüne ĠliĢkin GörüĢleri

Bu araĢtırmanın amacı, ġereflikoçhisar ve Evren Ġlçelerinde görev yapan Öğretmenlerin müzik kültürüne yönelik bakıĢ açılarını belirleyerek, müzik kültür birikimlerine sahip olmanın aday öğretmenler açısından önemini vurgulamaktır. Bu çerçevede oluĢturulan anket 29 adet çoktan seçmeli soru ve 1 adet açık uçlu olmak üzere toplam 30 sorudan oluĢmaktadır. Ġlk 7 soru KiĢisel Bilgilere iliĢkin diğer sorular ise müzik kültür birikimlerini ölçmeye iliĢkin sorulardır. Her bir soruyu okuduktan sonra size uygun seçeneğin baĢındaki kutuyu ( X ) iĢareti ile belirtiniz. 30. soru için cevabınızı ayrılan boĢluğa yazarak yanıtlayınız.

AraĢtırmanın geçerli, güvenilir ve yararlanılabilir olması vereceğiniz yanıtların içtenlikle olmasına bağlıdır.

Katkılarınızdan dolayı teĢekkür ederim.

AraĢtırmacı Melek ARABACI

ANKET SORULARI

Benzer Belgeler