• Sonuç bulunamadı

Anayasamıza göre meclis her yıl ekim ayının ilk gü- gü-nü kendiliğinden toplanır ve yeni yasama yılı

Belgede VATANDAŞLIK (ANAYASA) (sayfa 69-72)

DEVLETİN TEMEL ORGANLARI: YASAMA ORGANI

6. Anayasamıza göre meclis her yıl ekim ayının ilk gü- gü-nü kendiliğinden toplanır ve yeni yasama yılı

çalış-malarına başlar. (Md. 93)

Cevap A

7. Siyasi partilerin uyacakları esaslar 1982 Anayasası-nın 69. maddesinde sıralanmıştır. Buna göre ulusla-rarası kuruluşlardan maddi yardım alan ve parti prog-ramı insan hakları, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine aykırı olan partiler hakkında temelli kapatma kararı verilebilir.

Cevap E 2. 1982 Anayasası’na göre TBMM’nin en az toplantı

ye-ter sayısı üye tam sayısının 1/3’i yani 200’dür.

Cevap E

8. 1982 Anayasası’nın 96. maddesine göre TBMM ya-pacağı tüm işlemde üye tamsayısının en az üçte bi-ri ile toplanır. Buna göre, Meclis Başkanlığı seçimi için de üye tam sayısının en az üçte biri (200) ora-nında milletvekilinin toplanmış olması gerekir.

Cevap A

DEVLETİN TEMEL ORGANLARI: YASAMA ORGANI

KOZMİK ODA • ANAYASA SORU BANKASIwww.kozmikoda.com.tr

KOZMİK ODA

9. 1982 Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı, Cumhur-başkanı yardımcısı ve bakanları Meclis Soruşturma-sı ile TBMM Genel Kurulu Yüce Divana göndermeye yetkilidir.

Cevap C

10. 1982 Anayasası’na göre TBMM üyeliği, doğrudan veya meclis kararıyla olmak üzere iki şekilde sona erebilmektedir.

İstifa, milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar etme, Meclis çalışmaları-na özürsüz veya izinsiz olarak 1 ay içerisinde toplam 5 birleşim günü katılmama TBMM üyeliğinin meclis kararıyla sona ermesine neden olan durumlardır.

Kesin hüküm giyme ve kısıtlanma hâli ile Milletveki-linin Cumhurbaşkanı seçilmesi durumlarında ise TBMM üyeliği doğrudan sona ermektedir.

Ayrıca Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan seçilmek, TBMM üyeliğinin sona ermesi hâllerindendir.

Cevap E

13. Parlamento kararı, TBMM’nin yasa yapmaya yöne-lik işlemleri dışındaki kararlarıdır. İçtüzüğü değiştir-mek, RTÜK üyelerini seçdeğiştir-mek, OHAL kararını onay-lamak, Kamu Başdenetçisini seçmek bu türden ka-rarlardır. Ancak milletlerarası antlaşmaların uygun bulunması, genel ve özel af ilanı gibi işlemler mutla-ka bir mutla-kanunla yapılır.

Cevap C

14. A, B, D ve E ifadeleri yasamayla ilgili doğrudur. 2017 Anayasa değişikliğiyle ilk genel seçimle birlikte mil-letvekili sayısı 600’e çıkmıştır. Anayasamıza göre sa-vaş ilanına meclis karar verir. Cumhurbaşkanını Yü-ce Divan’a meclis gönderir. İstifa eden milletvekilinin vekilliğinin düşürülmesinde basit çoğunluk yeterlidir.

Cevap C 11. 1982 Anayasası’nın 105. maddesine göre Meclis

So-ruşturması ile Cumhurbaşkanı yardımcısı en az Mec-lis üye tamsayının 2/3’ünün (400) kararı ile Yüce Di-van’a gider.

Cevap D

12. 1982 Anayasası 105. maddesine göre Meclis Soruş-turması komisyonunun rapor süresi 2 ay + 1 ay ola-bilir.

Cevap A

DEVLETİN TEMEL ORGANLARI: YASAMA ORGANI

KOZMİK ODA • ANAYASA SORU BANKASIwww.kozmikoda.com.tr

KOZMİK ODA

1. 1982 Anayasası’na göre TBMM üye sayısı 600’dür.

Bu rakam anayasa değişikliği yapılmadan değişmez.

Cevap A

2. 1982 Anayasası 2017 değişikliği, yeni sisteme göre Cumhurbaşkanı ve TBMM 3/5 milletvekilinin erken seçim kararı alması yanında Cumhurbaşkanlığı ma-kamının seçimlere son bir yıl kala boşalması duru-munda da seçimlerin yenilmesi kuralı getirilmiştir.

Cevap A

3. Senato, 1961 Anayasası ile kurulmuş; 1982 anaya-sası ile kaldırılmış bir organdır. Dolayısıyla 1982 Ana-yasası’nın değiştirme usulünün bir unsuru değildir.

Cevap C

4. 1982 Anayasası’nın 69. maddesine göre siyasi par-tilerin ticari faaliyetlere girişmesi yasaktır. Bundan ötürü ticari faaliyet gelirleri, siyasi partilerin gelirleri arasında yer alamaz.

Cevap B

5. TBMM’nin toplantı ve karar yeter sayısı, 2007 yılında yapılan anayasa değişikliği ile düzenlenmiştir. Buna göre, TBMM yapacağı seçimler dâhil bütün işlerin-de üye tamsayısının en az 1/3 ile toplanır; anayasa-da başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile de karar verir ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının 1/4’ ünün bir fazlasından az olamaz.

Cevap A

7. 1982 Anayasası’nın 175. maddesi anayasanın de-ğiştirilmesi ile ilgili hükümler bildirmektedir. Buna gö-re anayasanın değiştirilmesi için TBMM başkanının onayına gerek yoktur.

Cevap C 6. Denetim sistemleri, denetimin yapıldığı zamana gö-re, önleyici ve düzeltici olmak üzere ikiye ayrılmak-tadır. Önleyici denetim, normun yürürlüğe girmesin-den önce yapılan girmesin-denetimdir ki, bu girmesin-denetim siyasal organlar tarafından yapılır. Normun kesinleşip yürür-lüğe girmesinden sonra yapılan denetime ise düzel-tici denetim denir ve yargı organlarınca gerçekleşti-rilir.

Cevap C

DEVLETİN TEMEL ORGANLARI: YASAMA ORGANI

KOZMİK ODA • ANAYASA SORU BANKASIwww.kozmikoda.com.tr

KOZMİK ODA

8. 1982 Anayasası’na göre, yasama sorumsuzluğu; mil-letvekillerinin mecliste kullandığı oy, söylediği söz-ler, ileri sürdüğü düşünceler nedeniyle, bunlar soyut olarak suç niteliği taşısalar bile parlamento dışında hiçbir makam tarafından sorumlu tutulmamalarıdır.

Yasama sorumsuzluğu milletvekili sıfatının bitmesin-den sonra da devam eder.

Cevap E

9. 1982 Anayasası 2017 Anayasa değişikliği ile bakan-ların ve Cumhurbaşkanı yardımcısının aynı zaman-da milletvekili olamayacağı belirtilmiştir. Önceden Cumhurbaşkanı ve Genel Kurmay Başkanının böy-le bir durumu mümkün değildi. TBMM Başkanı ise zaten milletvekili olmak zorundadır.

Cevap D

10. 1982 Anayasası’na göre;

- 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı milletve-kili seçilebilir.

- Milletvekilleri seçildikleri bölgeyi değil, kendileri-ni seçenleri değil, bütün milleti temsil ederler.

- Milletvekillerini halk seçer, milletvekilliği yemini-nin ardından milletvekilleri Meclis çalışmalarına katılabilir.

Cevap B

11. TBMM kararlarını aksi belirtilmediği sürece toplantı-ya katılanların salt çoğunluğu ile alır. TBMM millet-vekili dokunulmazlığını toplantıya katılanların salt ço-ğunluğu ile kaldırır.

Cevap D

12. Yasama yetkisinin genelliği; yasama organının

Belgede VATANDAŞLIK (ANAYASA) (sayfa 69-72)