• Sonuç bulunamadı

Analojiler, öğrenmeyi kolaylaştırmaları ve desteklemeleri, öğrencinin bilgiyi yapılandırması ve edindiği bilgiyi sorgulamasını sağlamaları ya da daha önceki bilgisiyle benzerlik kurarak karşılaştığı problemi çözmesi açısından önemli olmaktadır. Öğrenilen alana ilişkin tek bir analoji kullanılacağı gibi kullanılan analojilerin sayısının arttırılmasının konunun daha geniş anlamda öğrenilmesine yardımcı olacağı bilinmektedir (Duit, 1991). Birden fazla analoji kullanımının öğrenmeyi kolaylaştırmasının yanı sıra analoji kaynaklı yanlış kullanımlara anlamalara panzehir gibi işlev göreceği ve tek bir analojinin neden olacağı yanlış kavramaların önlenebileceği de belirtilmektedir (Spiro vd., 1989; Akt. Güler, 2007).

Analoji kullanımının bir diğer yararı ise kavramların öğretilmesine yardımcı olmasının yanında soyut hedef kavramın zihinde canlandırılmasını da kolaylaştırmasıdır. Görsel analojilerin yani resimlerin, grafiklerin ve benzer araçların analoji olarak kullanıldığı birkaç çalışma vardır. Örneğin: Dreistadt (1969; Akt. Duit, 1991) bir yıldız resminin, ağaçların yapraklarının geometrik düzenlenişiyle ilgili bir problemin çözümüne işaret ettiği çalışmalarda öğrenmenin kolaylaştığını belirtmiştir. Görsel analojilerin öğrenmeye yardım edebileceği fakat öğrencilerin birçoğunun bu analojilerin problem çözme sürecinde ilerlemelerine yardım edebileceğinin farkında olmadıkları da ayrıca tespit edilmiştir (Shapiro, 1985; Royer ve Cable, 1976; Akt. Duit, 1991).

Brown (1993)‟a göre öğrenme sürecinde algılanması gerçekten güç olan bazı kavram ve mekanizmalar vardır. Analojiler, anlaşılması güç kavramları ve mekanizmaları daha derin ve soyut düşünmeyi sağlayarak anlaşılır hale getirirler. Böylece analojiler ile öğrenciler bu kavramları anlamakla kalmayıp yeni ilhamlar da elde edilebilirler. Analojilerin soyut kavramları geliştirmede önemli faydaları vardır. Analojiler, sezgi düzeylerindeki bilgileri zenginleştirip yoğunlaştırarak bilinçli modeller seviyesine çıkarmaya yardımcı olurlar.

Şahin (2000), öğrencilerin analoji kullanarak konu ile ilgili yeni açıklamalar yaptığını ve daha önce sahip oldukları ön bilgileri düzenleme şansı bulduklarını belirtmiştir. Öğrenciler analoji ile karşılaştığında eski bilgilerini sorgulama şansına

sahip olurlar. Öğrenci, bu aşamada eski konu ile yeni konuyu karşılaştırıp bu konulara önceden bildikleri arasında bir yer bulur. Böylece tüm bu bilgiler yerli yerine oturacağından bu bilgilerin hatırlanması da daha kolay olur.

Stavy (1991), analojilerin kavram kargaşalarını engellemede etkili olduğunu vurgulamış ve analoji kullanılarak öğrenilen bilgilerin hem doğru hem de uzun süreli olacağını belirtmiştir.

Harrison ve Treagust (1993)‟un da belirttiği gibi analojiler keşif araçları da olabilir. Örneğin: Kepler, gezegenlerin hareketini bir saatin çalışmasından çıkarmıştır. Huygens, ışığı anlamak için su dalgaları kullanmıştır. Thomson, atomun yapısını üzümlü keke benzeterek açıklamıştır.

Curtis ve Reigeluth (1984), analojilerin en çok karmaşık ve zor içerikler için yararlı olduğunun görüldüğünü belirtmektedirler. Onlar, yüzeysel özelliklere dayanan daha basit analojilerin sadece daha kolay ve somut nesneler için uygun iken daha zor ve soyut konuların, derin yapısal benzerliklere dayalı olan işlevsel analojiler gerektirdiğini ifade etmektedirler (Bilaloğlu, 2006). Analojinin yararlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Öğrencinin kendi analojisinin kendisi tarafından oluşturulması ile değişik alanlarda problem üretmesine yardımcı olunmaktadır.

Benzetmenin mevcut bilgilerle yapılması nedeniyle öğrencinin ilginç sorular oluşturması sağlanmaktadır.

Öğrencinin sorduğu sorularla bireysel bilgi düzeyleri belirlenmektedir. Eğitimin grup halinde yapılması ile çocukların farklı düşünme sistemlerini görmeleri sağlanmaktadır.

Öğrencilerin geçmişte kazandıkları mevcut bilgileri anımsamalarını kolaylaştırmaktadır.

Öğrenciyi öğrenmeye motive etmektedir. Problem çözme becerisini geliştirmektedir. Çocukların yaratıcılıklarını geliştirmektedir.

Kavramlar, olaylar ve nesneler arasında mantıksal ilişkiler kurulmasını sağlamaktadır (Küçükturan, 2003).

Analojiler, öğrenmede kavramsal değişim için yeni bakış açıları oluşturan değerli araçlardır.

Gerçek dünyadaki benzerliklere dikkat çekerek soyut kavramları zihnimizde canlandırmayı sağlayabilmekte ve bu kavramların anlaşılmasını kolaylaştırabilmektedirler.

Öğretmenleri, çocukların ön bilgilerini dikkate almaya zorlamaktadırlar. Analoji kullanma, öğrenilmiş alanlardaki yanlış kavramaları da ortaya çıkarabilmektedir (Duit, 1991).

Fiziksel bilgileri değişik bakış açısıyla açık bir biçimde öğretir. Öğrenmeyi destekler, yardımcı olur.

Kavram gelişimini sağlayarak problem çözme becerisini geliştirir. Çocukların geçmişte edindikleri bilgileri hatırlamalarını kolaylaştırır. Çocukların diğerleriyle etkileşimde bulunmasını sağlayarak farklı düşünme sistemlerini görmelerini sağlar.

Analojiler kesin bilgiye ulaşmalarını sağlarlar.

Konuların özetlerini kolayca anlaşılabilir bir biçimde çıkarır (Zembat vd., 1999; Çimen, 1999; Akt. Bilaloğlu, 2006).

Öğrencilerin oluşturdukları analojiler, öğrencinin düşünmesini sağladığı gibi öğretmenlere de öğrencilerin o kavram ile ilgili olarak zihinlerinde oluşturdukları doğru ya da yanlış kavram ve ilişkileri görmelerine yardımcı olur (Wong, 1993b). Öğrencilerin kendi analojilerini üretmesi;

Yeni durumları yakınlaştırır,

Öğrencilerin önceki bilgilerinin ayrıntılarını belirler, Soyut düşünme ve yaratıcılık yeteneğini geliştirir, Öğrenci kendi kendini değerlendirebilir,

Öğrencileri araştırmaya ve düşünmeye sevk eder,

Hazır olarak sunulan analojilerden daha çok etkilidir (Şahin vd., 2001).

Öğrencilerin kendi analojilerini üretmesinin öğrenciye öğretim alanının dışında da yararları olmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir (Küçükturan, 2003):

Öğrencilerin kendi analojilerini geliştirmesi ile değişik alanlarda problem üretmelerine yardımcı olunur.

Benzetmenin mevcut bilgilerle yapılması, öğrencinin ilginç sorular geliştirmesini sağlar.

Öğrencinin bilişsel kapasitesinin belirlenmesinde yardımcı olur.

Gruplar halinde yapılan analojiler öğrencilerin farklı düşünme sistemlerini görmelerini sağlar.

Öğrencilerin geçmişte kazandıkları mevcut bilgileri anımsamalarını kolaylaştırır.

Öğrenciyi öğrenmeye motive eder. Problem çözme becerisi geliştirir. Öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirir.

Kavramlar, olaylar ve nesneler arasında mantıksal ilişkiler kurulmasını sağlar.

Benzer Belgeler