• Sonuç bulunamadı

analiz yapmak isteyenlerin iflini zorlaflt›r›yor

Belgede 16 6 (sayfa 41-44)

TEKNOLOJ‹

Mehmet ZA‹M

Teknoloji Komisyonu Baflkan›

S

S

on y›llarda gerek TÜB‹-TAK, KOSGEB ve TTGV gi-bi kurumlar›m›z›n yurt içi desteklerindeki art›fl›n, gerekse AB Çerçeve Programlar› gibi yurtd›fl› destek mekanizmalar›n›n yaratt›¤› f›rsatlar›n, ülkemizde ArGe konu-suna ilgiyi yükseltti¤i görülmekte-dir. Rekabet gücünün a¤›rl›kl› ola-rak yenilikçili¤e dayanmaya baflla-d›¤› günümüzde, yenilikçili¤in ana unsurlar›ndan biri olan ArGe bu il-giyi art›rmaktad›r.

Peki ArGe dendi¤inde hepimiz ayn› fleyi mi anl›yoruz? ArGe nedir, ne de¤ildir? Yenilikçilikle ArGe aras›nda nas›l bir iliflki var? ArGe çal›flmalar› ve ilgili kurumlar›n desteklerinden yararlanmak için nas›l bir stratejimiz olmal›? Bu ya-z›m›zda k›saca bu konulara KOB‹ bak›fl aç›s› ile de¤inece¤iz.

ArGe nedir?

Dilimize "Araflt›rma ve Gelifl-tirme"nin k›saltmas› olarak giren ArGe, farkl› kesimlerde farkl› ça-l›flmalar› tan›mlamak için kullan-d›¤›m›z ortak bir terimdir. Bu ne-denle öncelikle ArGe deyince ne anlad›¤›m›z› aç›klamam›z ve bu-nun için tüm dünyada kabul gör-müfl ortak tan›mlar› benimseme-miz uygun olur.

ArGe, aç›k ifadesiyle "Araflt›r-ma ve (Deneysel) Gelifltirme", in-san, kültür ve toplumun

bilgisin-den oluflan bilgi da¤arc›¤›n›n art›-r›lmas› ve bu da¤arc›¤›n yeni uy-gulamalar tasarlamak üzere kulla-n›lmas› için sistematik bir temelde yürütülen yarat›c› çal›flmalard›r. ArGe terimi üç faaliyeti kapsamak-tad›r: Temel araflt›rma, uygulamal› araflt›rma ve deneysel gelifltirme. Temel araflt›rmalar, görünürde her-hangi bir özel uygulamas› veya kullan›m› bulunmayan ve öncelik-le olgu ve gözöncelik-lemöncelik-lenebilir gerçek-lerin temelgerçek-lerine ait yeni bilgiler edinmek için yürütülen deneysel veya teorik çal›flmalard›r. Uygula-mal› araflt›rmalar da yeni bilgi edinme amac›yla yürütülen özgün araflt›rmalar olmakla birlikte uygu-lamal› araflt›rma, öncelikle belirli bir pratik amaç veya hedefe yöne-liktir. Deneysel gelifltirme, araflt›r-ma ve/veya pratik deneyimden el-de edilen mevcut bilgiel-den yararla-narak yeni malzemeler, yeni ürün-ler ya da cihazlar üretmeye; yeni süreçler, sistemler ve hizmetler te-sis etmeye ya da halen üretilmifl veya kurulmufl olanlar› önemli öl-çüde gelifltirmeye yönelmifl sistem-li çal›flmad›r. ArGe kavram› hem ArGe birimlerindeki düzenli Ar-Ge'yi, hem de di¤er birimlerdeki düzenli bir flekilde olmayan ya da ara s›ra yap›lan ArGe faaliyetlerini kapsamaktad›r.

Bu aç›klamalardan da görülece-¤i üzere; genelde "Araflt›rma" üni-versiteler, bu amaçla kurulmufl resmi/özel kurum ve kurulufllar ya da büyük ölçekli kurulufllar›n bu amaçla kurulmufl özel birimleri bünyesinde yürütülen

faaliyetler-dir. Günümüzde KOB‹’ler çerçeve-sinde gündemde olan ArGe ile kastedilenin asl›nda "Deneysel Ge-lifltirme" faaliyetleri oldu¤u ilgili tan›mdan aç›kça anlafl›lmaktad›r. Ço¤u zaman araflt›rma (research) ve arama (search) kavramlar›n›n kar›flt›r›lmas› yap›lan ifli tan›mla-mada s›k›nt› yaratmaktad›r. Örne-¤in; e¤itim ve al›flt›rma, bilimsel ve teknik bilginin derlenmesi ve yö-netilmesi, genel amaçl› veri topla-ma, test ve standardizasyon, fizibi-lite, patent ve lisanslama, rutin ya-z›l›m idame, teknoloji edinme, üre-tim ve endüstri mühendisli¤i ile il-gili faaliyetler –san›lan›n aksine-ArGe say›lmad›¤› gibi, aksine-ArGe’yi desteklemek için yürütülen mali çal›flmalar ya da ArGe faaliyetleri-ni destekleyen di¤er dolayl› çal›fl-malar da ArGe kapsam›nda kabul edilmemektedir. (1)

Tekrar edecek olursak; KOB‹’le-rin yeni malzemeler, yeni ürünler ya da cihazlar üretmeye; yeni sü-reçler, sistemler ve hizmetler tesis etmeye ya da halen üretilmifl veya kurulmufl olanlar› önemli ölçüde gelifltirmeye yönelmifl sistemli ça-l›flmalar› ArGe olarak kabul edilen çal›flmalard›r.

ArGe ile Yenilik Faaliyetleri Aras›ndaki ‹liflki

Yenilikçilik aç›s›ndan ArGe, ye-nili¤in dört boyutunu oluflturan ürün, süreç ve pazarlama yenilikle-ri ile organizasyonel yenilikler için ilgili faaliyetleri kapsayan çal›flma-lard›r. Örnek vermek gerekirse;

- Firmalar taraf›ndan –tan›m›na

KOB‹’lerde

uygun olarak- gerçeklefltirilen tüm iç ve d›fl (2) ArGe faaliyetleri yenilik faaliyetleri olarak kabul edilmekte-dir. Bir firman›n yeni bilgi edinmek için yapt›¤› temel ve uygulamal› araflt›rma çal›flmalar› ya da özel icatlar veya mevcut tekniklerin de-¤ifltirilmesine yönelik olarak yapt›¤› do¤rudan araflt›rma çal›flmalar› bu kapsamdad›r. Benzer flekilde bir fir-man›n yap›labilir ve uygulanabilir olup olmad›¤›n› de¤erlendirmek amac›yla yeni ürün veya süreç kav-ramlar› ya da baflka yeni yöntemler gelifltirmesi de ArGe tan›m›na giren yenilik faaliyetleridir.

- Yaz›l›m gelifltirme, sistematik bazda bir bilimsel veya teknolojik ilerleme yap›lmas›n› ve/veya bi-limsel/teknolojik belirsizli¤in çö-züme kavuflturulmas›n› kapsamas› halinde, ArGe olarak s›n›fland›r›l›r.

- Hizmet gelifltirme ise, yeni bil-giler sonucunu do¤urmas› veya yeni uygulamalar gelifltirmek üzere yeni bilgi kullan›m›n› kapsamas› halinde ArGe olarak s›n›fland›r›lmaktad›r.

- Bir prototip oluflturulmas› ve denenmesi, esas amac›n daha ileri düzeyde iyilefltirmeler yapmak ol-mas› halinde, ArGe olarak s›n›flan-d›r›l›r. Bu s›kl›kla bir yenili¤in de-neysel gelifltirmesinin en önemli safhas›d›r. Bir prototip, yeni ürün veya sürecin tüm teknik özellikleri-ni ve performanslar›n› içeren oriji-nal bir modeldir. Bir prototipin ka-bulü genellikle deneysel gelifltirme safhas›n›n sona erdi¤i ve yenilik sürecinin bir sonraki safhas›n›n bafllad›¤› anlam›na gelir.

Özetle; yenilik faaliyetleri yal-n›z ArGe’den oluflmamakla birlik-te, özellikle özgün ürün ve hizmet sunan KOB‹’lerin yenilik faaliyet-leri içinde ArGe’nin önemli bir yeri bulunmaktad›r. Bu nedenle yeni-likçilik=rekabet gücü olan denklem özü itibariyle rekabet gücü=ArGe olarak da ifade edilebilir.

KOB‹’lerde ArGe Çal›flmalar› ve ArGe Desteklerine Yönelik Stratejiler

Yukar›daki aç›klamalardan da anlafl›laca¤› üzere, özellikle yeni ürün ve hizmet gelifltiren KOB‹’ler için ArGe bir yat›r›m faaliyetidir.

ArGe’ye yat›r›m olarak bakt›¤›m›z-da, do¤al olarak ArGe çal›flmalar›-n› da bir fizibilite, proje ya da ifl plan›n›n parças› olarak görmemiz gerekir. Örne¤in ArGe, orta ya da uzun vadeli bir pazar hedefi için yeni bir ürün ya da hizmetin gelifl-tirilmesi projesinin ilk aflamas›n› oluflturacaksa, bu projenin tümüne ait plan içinde bir maliyet kalemi olarak yer almas› gerekir. Ya da Ar-Ge, pazarda bize rekabet üstünlü-¤ü kazand›racak bir yenilik faaliye-tinin parças› olacaksa, bu faaliyet için haz›rlayaca¤›m›z fizibilitenin parças› olmal›d›r. Daha aç›k bir ifa-de ile, ArGe bir amaç ifa-de¤il, pazar hedeflerimizin gerçeklefltirilmesi için bir araç; hem de maliyetli ve belirli oranda riskleri olan, ancak getirisi yüksek bir araçt›r.

Peki, rekabetçili¤in ve yenilikçi-li¤in ArGe ile iliflkisi dikkate al›n-d›¤›nda firmalar› ArGe yapmaya nas›l cesaretlendirece¤iz? ‹flte bu noktada devreye, ülkelerin bilim, teknoloji ve sanayi politikalar› pa-ralelinde gelifltirilen ArGe teflvik mekanizmalar› girer. TÜB‹TAK, KOSGEB, TTGV taraf›ndan sa¤la-nan geri ödemesiz ya da geri öde-meli ArGe teflvik mekanizmalar› ile firmalar›n uzun vadede geri dönüfl hedefledikleri ArGe çal›flmalar› desteklenmeye çal›fl›lmaktad›r. AB 7. Çerçeve Program› ve KOB‹’lere özel olarak yeni oluflturulan Reka-bet Edebilirlik ve Yenilikçilik Prog-ram›’da benzer mekanizmalard›r.

Bu mekanizmalar baz› KOB‹’le-re çok iyi f›rsatlar sunmaktad›r. Ancak bu mekanizmalar yanl›fl de-¤erlendirilmemelidir. Bir pazar he-defi yönünde yeni ürün ve hizmet gelifltirme planlar›n›z varsa, ya da yenilikçilikle ilgili planlar›n›z için-de ArGe ihtiyac› mevcutsa ve ArGe için kaynak ay›rmada zorlan›yor-san›z bu mekanizmalar bir f›rsatt›r. Bu tür planlar›n›z yok ve sadece bu mekanizmalardan nas›l yararlan›-r›m diye düflünüyorsan›z yanl›fl bir noktadan bafll›yorsunuz demektir.

Çünkü bu mekanizmalar gerek mali yönetim, gerekse teknik ve idari yönetim boyutunda birinci durum varsay›larak kurgulanm›fl-lard›r. Örne¤in bu mekanizmalar

yoluyla bir projede alabilece¤iniz maddi deste¤in teorik limiti proje maliyetinin %75’ini geçemez. Ço¤u zaman yap›lan de¤erlendirmeler sonucunda bu oran çok daha alt düzeyde gerçekleflir. Bu nedenle kapsam› sizin ifl hedeflerinizle uyumlu olmayan bir ArGe çal›flma-s›n› salt böyle bir destek mekaniz-mas› içinde yer almak için gerçek-lefltirmeye kalkt›¤›n›zda büyük bir ihtimalle hayal k›r›kl›¤› yaflars›n›z. Ancak bu mekanizmalar yoluyla, zaten bir fizibiliteye dayal› olarak yapmay› planlad›¤›n›z bir ArGe ça-l›flmas› için destek al›rsan›z, cebi-nizden ç›kacak ArGe giderleriniz-de en az %50 azalma sa¤laman›z mümkündür. Elbette, baflta fikri ve s›nai mülkiyet haklar› olmak üzere, mali, idari ve teknik yönetim aç›-s›ndan iyi bir planlama ve yürüt-menin önemini ihmal etmezseniz. Basit stratejimiz flu olmal›d›r: önce pazar ve ürün hedefi, sonra iyi bir fizibilite ve planlama, sonra ArGe deste¤i aray›fl›.

Sonuç

ArGe, günümüzde KOB‹’ler için rekabet gücü denilince akl›m›-za ilk gelen yenilikçilik yaklafl›m›-n›n çok önemli bir boyutudur. Özellikle özgün ürün ve hizmet ge-lifltiren firmalar için ArGe vazgeçil-mez bir faaliyettir. ArGe faaliyetle-ri için gelifltifaaliyetle-rilen destek mekaniz-malar› KOB‹’lere yeni f›rsatlar sun-maktad›r. Ancak bu f›rsatlar›n yal-n›z gerçek ürün ve iflletme gelifltir-me hedefi olan KOB‹’ler aç›s›ndan ekonomik de¤eri vard›r.

KOB‹’lerde ArGe faaliyetleri na-s›l örgütlenmeli ve yürütülmeli ko-nusuna ise gelecek yaz›lar›m›zda de¤inece¤iz.

1 OECD Frascati K›lavuzu

2 ‹ç ArGe, firma içerisinde gerçeklefltirilen tüm ArGe çal›flmalar›d›r. Bu, hem ürün, süreç, pazarlama yeni-likleri veya organizasyonel yenilikler gelifltirilme ve gerçeklefltirilmesine katk› sa¤lamas› öngörülen ArGe faaliyetlerini hem de özel bir yenili¤in gelifltirilmesi ile do¤rudan iliflkili olmayan temel araflt›rmalar› içer-mektedir. Dahili ArGe ayn› zamanda ArGe ile do¤ru-dan iliflkili sermaye mallar› edinimini de içerir. D›fl Ar-Ge ise, ArAr-Ge hizmetlerinin ediniminden oluflmaktad›r. Bu ayn› zamanda çokuluslu teflebbüslerin yurtd›fl›n-da yerleflik birimlerinden ArGe hizmetleri al›m›n› yurtd›fl›n-da içermektedir.

‹fi GEL‹fiT‹RME

Hakan TURGUT

Parasal Zeka Program› Koordinatörü

B

B

enjamin Franklin hiçbir ülke-nin ticaret yüzünden y›k›ma u¤ramad›¤›n› söyler. Bir ulu-sun zenginli¤inin ve refah düzeyinin as›l göstergesi ithalat ve ihracat›n top-lam›ndan oluflan d›fl ticarettir. Ticare-tin y›k›ma yol açmad›¤› do¤rudur ama d›fl ödemeler dengesini sa¤laya-mayarak ticaret a盤› bulunan ülkeler-de, fazladan yurtd›fl›na ç›kan dövizin yeri doldurulamad›¤› takdirde gayri safi milli has›lan›n düflece¤i de aç›kt›r. Krizsavar: ‹hracat

Ekonomik kalk›nma seviyesi ile d›fl ticaret dengeleri do¤rudan iliflkili-dir. Ekonomik kalk›nman›n temelin-de yatan unsur kifli bafl›na düflen mil-li gemil-lir oran›n›n yüksek olmas›d›r. Yüksek milli gelire sahip olman›n yollar›ndan biri de ticareti, özellikle ihracat› art›rmakt›r.

Türkiye’nin flu an içinde bulundu-¤u ekonomik durumu göz önüne ala-cak olursak, krizden tek ç›k›fl yolu üretimi art›rmak ve üretilen yeni ürünleri d›fl pazarlara ihraç etmek olarak gözü-küyor. Bunun içinde ulusal olarak firmalar›m›z›n ihra-cat ve pazarlama stratejileri gelifltirmeleri, bu stratejilere odaklanarak uzun vadeli ifl-birlikleri kurmalar›, kar marj-lar›n› de¤il pazar paymarj-lar›n› art›rmalar› gerekiyor.

Teknoloji ve iletiflimde flanan geliflmelerin ihracatta ya-flanan temel zorluklardan olan mesa-felerin önemini azaltmas›, dil

farkl›-l›klar›n›n globalleflme ve bilgiye ko-lay eriflim sayesinde art›k küçük problemler haline gelmesi; ödemele-rin internet, kablosuz ba¤lant›lar ya da online olarak daha h›zl› yap›labil-mesi ihracatç›lar aç›s›ndan bilgi ça¤›-n›n avantajlar› olarak nitelenebilir. Bunun yan›s›ra internetin giriflimci olan herkes için eflit imkanlar sunma-s› bir dezavantaj olarak görünse de, Michael Porter’a göre bir rekabet ava-naj› yaratmaz. Bunun sebebi ise inter-netin herkesin kullan›m›na aç›k ol-mas›d›r. Bu durum eflit flartlarda re-kabet etmeyi sa¤l›yor, ama di¤er yan-dan kullanmayanlar için bir dezavan-taj oldu¤u gerçe¤i yads›namaz.

Bütün giriflimcilerin eflit flartlarda mücadele etti¤i bir serbest piyasa ekonomisinde fark› yaratan nedir? Uzun vadeli stratejiler... Honda’n›n üst düzey yöneticilerinden birinin dedi¤i gibi uzun vadenin flirket kül-türündeki anlam› "daima"d›r. Bunun anlam› aç›kt›r; küresel ifl stratejileri gelifltiren firmalar girdikleri pazarda tutunmalar› daha kolay olaca¤›ndan

rekabette avantajl› konuma geçmifl olacaklard›r. Olumsuz koflullardan korunmak için etkili bir global pazar-lama stratejisi gelifltirmenin 5 temel dayana¤› vard›r:

*Bafll›ca pazarlarda büyük oynamak *"Öz ürün"de standardizasyon *De¤eri yüksek faaliyetlerin az sa-y›da ülkede yo¤unlaflt›r›lmas›

*Tekdüze bir pazarlama progra-m›n›n uygulanmas›

*Rekabet stratejilerinin ülkeler aras›nda bütünlefltirilmesi

‹hracat›n kendine özgü avantajlar› da vard›r ki bunlara örnek olarak iç ticarete göre daha kolay sermaye bu-lunmas›, resmi yard›mlardan yarar-lanma verilebilir.

Küresel ‹flletmelerde ‹hracat Faaliyetleri

Günümüz iletiflim ortam› dünya pazarlar›n›n daha global hale gelme-sine sebep olmufltur. Bunun sonucu olarak yat›r›m ticaretin önünde git-mektedir. Örne¤in Pontiac Le Mans Almanya’da tasarlanm›fl, Japon aksa-m›yla Kore’de imal edilmifltir. Honda Amerika’da yapt›¤› arabalar› kendi ülkesine ithal etmektedir. Küresel ifl-letmeler sadece çal›flanlar›n farkl› uluslardan olmas›yla geleneksel iflletmecilik anla-y›fl›ndan ayr›lm›yor. Bu ifl-letmeler üretim ve imalat kal›plar›nda ve süreçlerinde de farkl›l›klar gösteriyor.

Bütün bu yaz›lanlar ihra-cat temsilcilikleri, yurtd›fl›n-daki acenteler, redevans ücre-tini ödeyerek yurtd›fl›nda üre-timde bulunma lisans› alma, ihracat departman› kurma ya da yurtd›fl›nda üretim yapma gibi kla-sik ihracat yöntemlerinden farkl›

Belgede 16 6 (sayfa 41-44)

Benzer Belgeler