• Sonuç bulunamadı

Anadolu Efes faaliyetlerini tutku, iş birliği, adillik, sorumluluk ve çeviklik etrafında bir

Belgede 2020 FAALİYET RAPORU (sayfa 102-107)

değerler sistemi çerçevesinde yürütmektedir.

Bütün faaliyetlerini, bulunduğu ülkelerde geçerli yasalara ve yasal düzenlemelere uygun biçimde yürüten Anadolu Efes, şirket politikaları, stratejileri ve iş süreçleri, uluslararası ölçekte kabul gören normlara göre titizlikle belirliyor ve tüm çalışanların da bu kurallara uymalarını sağlıyor.

Bağlı olduğu Anadolu Grubu’nun kurumsal yönetişim anlayışını ve temel değerlerini benimseyen Anadolu Efes, ortaklarının ve bütün paydaşlarının çıkarlarına en doğru ve en uygun şekilde hizmet etmek üzere geliştirdiği yapı ve prensiplerin yer aldığı oldukça detaylı bir “İş Etiği İlkeleri” kılavuzu oluşturdu.

İnternet sitesi üzerinden kamuya da duyurulan bu belgede yer alan kurallar seti, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) halka açık anonim ortaklıklar için yürürlüğe koyduğu Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne, diğer ilgili SPK mevzuatına, Anadolu Efes etik değerlerine ve kurum kültürüne dayanıyor.

Yönetim Kurulu üyeleri dâhil olmak üzere tüm çalışanlar için bağlayıcı olan İş Etiği İlkeleri (“Kod”), Anadolu Efes’in bütün faaliyetlerini kapsıyor. Ayrıca Şirket’in bütün distribütörlerinin, tedarikçilerinin ve diğer iş ortaklarının da bu Kod’a uymaları bekleniyor.

ANADOLU EFES İŞ ETİĞİ İLKELERİ İNSAN HAKLARI, AYRIMCILIK VE TACİZ Anadolu Efes, faaliyetlerinde uluslararası ölçekte kabul gören insan haklarına, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) bunlara ilişkin standartlarına ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne uygun hareket etmektedir.

ÇEVRE SORUMLULUĞU

Çevre üzerindeki etkisini önemli ölçüde azaltmayı kararlılıkla sürdüren Anadolu Efes için çevresel sürdürülebilirlik işinin merkezinde yer almaktadır. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni (UN Global Compact) ve CEO Su Direktifi’ni (CEO Water Mandate) imzalayan Şirket, söz konusu direktifin temel kurallarına uyma konusunda taahhüt vermiştir.

SORUMLU PAZARLAMA

Anadolu Efes, milyonlarca tüketicinin ürünlerini keyifle tükettiği bir coğrafyada üretim ve satış yapmaktadır. Şirket, pazarlama iletişiminde ve faaliyetlerinde yasal mevzuata olduğu kadar, adil rekabet ve dürüst iş yapmanın genel kurallarına da saygılı hareket etmektedir.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Etkin bir sağlık ve güvenlik yönetim sistemi uygulayan Anadolu Efes, bütün çalışanlarına, yüklenicilerine ve ziyaretçilerine emniyetli, sağlıklı ve vukuatsız bir işyeri ortamı sağlamaktadır.

BİLİNÇLİ TÜKETİM

Anadolu Efes alkollü içeceklerin aşırıya kaçmadan, yasal mevzuata uygun ve bilinçli bir şekilde tüketilmesini desteklemektedir.

TİCARİ VE MALİ KAYITLAR

Anadolu Efes’in bütün ticari ve mali kayıtları, hesapları ve mali tabloları makul derecede ayrıntılı ve doğru bir şekilde tutulmaktadır. Bu kayıtlar, Şirket’in işlemlerini usulüne uygun biçimde yansıtmakta, yürürlükteki yasal mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesini sağlamaktadır.

ŞİRKET VARLIKLARI

Şirket’in varlıkları ve kaynakları, verimli, dikkatli ve profesyonel bir biçimde ve sadece asıl iş amaçları için kullanılmaktadır.

SOSYAL MEDYA

Çalışanlar Anadolu Efes’in kurumsal kültürü doğrultusunda; ticari sırlar dâhil ve fakat bununla sınırlı olmamak üzere hiçbir gizli veya stratejik bilgiyi, Şirket’in itibarını zedeleyebilecek hiçbir olumsuz içeriği sosyal medya/sosyal ağlardaki kişisel hesaplarında paylaşmamaktadır.

GİZLİ BİLGİLER

Gizli bilgilerin veya genel olarak kamuoyunca bilinmesi beklenmeyen bilgilerin izinsiz olarak açıklanması yasaktır.

KİŞİSEL VERİLER VE GİZLİLİK

Anadolu Efes çalışanlarının, iş ortaklarının ve tüketicilerinin mahremiyetine ve haklarında tuttuğu kişisel verilerin gizliliğine saygı göstermektedir.

Başkaları hakkındaki kişisel verileri işleyen çalışanlar; (i) kişisel verilerin korunması ile ilgili mevzuat ve Şirket politikalarına uygun hareket etmekle, (ii) söz konusu bilgileri sadece meşru iş amaçları için toplamak, kullanmak ve işlemekle, (iii) kişilerden ilgili mevzuatın gerektirdiği rızayı almakla, (iv) bilgilere erişimi, bunları görmesinde meşru iş amacına sahip kişilerle sınırlamakla ve (v) kişisel verileri gizli ve güvende tutmakla yükümlüdür.

İÇERİDEN ÖĞRENENLERİN TİCARETİ

Anadolu Efes, payları Borsa İstanbul’da işlem gören halka açık bir şirket olup, yasal mevzuat uyarınca, azınlık pay sahipleri ve yabancı pay sahipleri dâhil, tüm pay sahiplerine eşit muamele etmektedir. Bu durum, bütün yatırımcıların aynı bilgilere aynı anda ulaşabilmesi gerektiği anlamına gelir.

Tüm çalışanlar içeriden öğrenenlerin ticareti faaliyetinde bulunmak veya maddi ya da ticari menfaat elde etmek amacıyla Şirketin gizli bilgilerini kullanmaktan veya açıklamaktan kaçınmaktadır.

ÇIKAR ÇATIŞMALARI

Anadolu Efes Şirket içinde şahsi menfaatlerin ve ilişkilerin, Şirket çıkarı için en iyi sonucu verecek kararları alma kabiliyetinin önünde engel oluşturmaması ve çıkar çatışmasının önlenmesi konusunda tüm tedbirleri almıştır.

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE Anadolu Efes, rüşvet ve yolsuzluk karşısında hiçbir şekilde müsamaha göstermemektedir.

Bu tutum, Şirket’in faaliyet gösterdiği tüm ülkelerdeki bütün şirketleri ve işlemleri için geçerlidir.

HEDİYELER, EĞLENCE VE AĞIRLAMA

Anadolu Efes, hediye verme, eğlendirme veya ağırlama faaliyetlerini, iş ortakları arasında iyi niyeti artırma amacına yönelik jestler olarak kabul etmekte, ancak bu durum bir iş ilişkisini adil olmayan bir biçimde etkileme algısı yaratıyorsa bu davranıştan kaçınılmasını sağlamaktadır.

SİYASİ OLUŞUMLARA KATKILAR

Şirket varlıklarının siyasi faaliyetler için kullanılmasına izin vermeyen Anadolu Efes, politikacılara veya siyasi partilere bağış yapmamaktadır.

İŞ ORTAKLARIYLA İLİŞKİLER

Anadolu Efes, tedarikçilerinden ve diğer iş ortaklarından belirlediği iş ilkelerine aykırı bir davranışta bulunmamalarını ve toplum, çevre ve etik konularındaki Şirket standartları doğrultusunda hareket etmelerini beklemektedir.

REKABET UYUM

Dürüst rekabeti benimsemiş ve içselleştirmiş olan Anadolu Efes, faaliyet gösterdiği ülkelerde yürürlükte olan bütün rekabet yasalarına uygun davranmaktadır.

Daha fazla bilgi için:

www.anadoluefes.com

BİLGİLENDİRME POLİTİKASI

Tüm pay sahipleriyle diğer menfaat sahiplerinin bilgilendirilmesinde eşitlik, doğruluk, tarafsızlık, tutarlılık ve zamanlama prensipleri çerçevesinde davranılması ilkesini benimseyen Anadolu Efes, bu bilgilendirmelerin, Şirket’in hak ve sorumluluklarını da gözetecek şekilde, zamanında, doğru, eksiksiz, anlaşılabilir, analiz edilebilir ve düşük maliyetle kolay erişilebilir bir şekilde yapılmasını esas şart koşmaktadır. Bu doğrultuda oluşturulan Bilgilendirme Politikası Şirket internet sitesinde yayınlanmaktadır.

Pay sahiplerinden ve diğer menfaat sahiplerinden gelen bilgi istekleri ve görüşme talepleri Bilgilendirme Politikası çerçevesinde ele alınmakta; bilgi paylaşımı daha önce kamuya açıklanmış içerik kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Pay sahiplerinden ya da yatırımcılardan gelen ve daha önce kamuya duyurulmamış konulara ilişkin bilgi talepleri aynı yaklaşımla değerlendirilmekte ve özel durum veya basın açıklamalarıyla tüm pay sahipleri ve yatırımcılar eş zamanlı olarak bilgilendirilmektedir.

PAY SAHİPLERİ İLE İLİŞKİLER

Yerli/yabancı pay sahipleri, menfaat sahipleri, yatırımcılar ve sermaye piyasası kurumları başta olmak üzere tüm paydaşları ile aktif ve şeffaf bir iletişim içinde olan Anadolu Efes’in pay sahipleri ile ilişkiler faaliyetlerini, Grup Mali İşler Direktörlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Yatırımcı İlişkileri Bölümü yürütmektedir.

Yatırımcı İlişkileri Bölümü, pay sahipliği haklarının korunmasının ve kullanılmasının kolaylaştırılmasında önemli bir role sahiptir.

2020 yılı içinde toplam 299 adet yerli ve yabancı kurumsal ve 500’ün üzerinde bireysel yatırımcı ile Şirket faaliyet sonuçları, performansı ve dönem içindeki diğer gelişmeler hakkında görüşmeler yapılmıştır.

Şirket ayrıca düzenli olarak her çeyrek döneme ilişkin finansal sonuç açıklamasının hemen akabinde tüm paydaşların katılımına açık telekonferanslar düzenlemekte, bunlara ilişkin toplantı kayıtlarını internet sitesinde paylaşmaktadır.

Anadolu Efes, pay sahiplerini ve yatırımcıları bilgilendirmeye yönelik olarak yapılan yurt içi ve yurt dışı konferansların yanı sıra çeşitli sanal konferanslara ve organize ettiği diğer toplantılara katılım sağlamaktadır. Bu kapsamda 2020 yılında yurt dışında ve yurt içinde toplam 18 roadshow/ konferansa iştirak edilmiştir.

Anadolu Efes, dönem içindeki faaliyetlerinin sonuçlarını, performans ve diğer gelişmelerle ilgili bilgileri ve pay sahipliği haklarının kullanımını etkileyebilecek nitelikteki her türlü bilgi ve açıklamayı internet sitesinde pay sahiplerinin kullanımına güncel olarak sunmaktadır.

SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri’nde belirtilen hususlar doğrultusunda, Şirket internet sitesi (www.anadoluefes.com), Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde hazırlanmıştır. İnternet sitesinde ve şirketin mobil aplikasyonunda, Şirket tarafından yapılan özel durum açıklamaları ile yurt içi ve yurt dışı bilgilendirme toplantılarında yararlanılan sunumların birer kopyası bulunmaktadır.

Ayrıca, üç ayda bir hazırlanan finansal sonuçlar ve ilgili bilgilendirme notları ile çeyreksel bazda yayınlanan faaliyet raporları da İngilizce ve Türkçe olarak internet sitesinde yer almaktadır.

Geleneksel bilgi dağıtım kanallarının yanı sıra çeşitli haberleşme araçları da kamunun bilgilendirilmesi amacı ile kullanılmaktadır. Bu çerçevede, Şirket tarafından yapılmış olan özel durum açıklamaları, internet sitesi ve diğer kanallar yolu ile iletişim bilgilerini ileterek ek talepte bulunan menfaat sahiplerine doğrudan elektronik posta vasıtası ile de gönderilmektedir.

Ayrıca bireysel ve kurumsal yatırımcılardan gelen sorulara elektronik posta veya telefon yoluyla dönüş sağlanmaktadır.

Anadolu Efes 2020 yılında

Belgede 2020 FAALİYET RAPORU (sayfa 102-107)