• Sonuç bulunamadı

ANADOLU EFES

Belgede 2020 FAALİYET RAPORU (sayfa 78-81)

Yerel Ekonomiye Katkı

Toplumsal ve Sosyal Yatırımlar

Sürdürülebilir Tarım ve Çiftçiye Destek Yetenek

Yönetimi İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi

Sorumlu ve Sürdürülebilir Tedarik Çalışan Bağlılığı

Su Riskleri ve Yönetimi

Ürün Kalite ve Güvenliği İş Sağlığı ve

Güvenliği Atık ve Ambalaj

Yönetimi

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YÖNETİMİ

Sürdürülebilirliği faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelere ve çalışanlarımıza yayma hedefiyle çalışıyoruz. 2021 yılında güncellenen yeni yapı ile CEO’muzun başkanlık ettiği Sürdürülebilirlik Komitesi; Ülke Müdürleri, Tedarik Zinciri Direktörü, Mali İşler ve Yatırımcı İlişkileri Direktörü, İnsan Kaynakları Direktörü, Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü ve Risk Yönetimi Direktöründen oluşur. Her ülkede Komiteye bağlı faaliyet gösteren çevre ve değer zinciri, çalışanlar, toplumsal yatırımlar ve entegre

risk yönetimi komiteleri ve bu komitelerin alt çalışma grupları bulunur. Bu komitelerin çalışmaları ülke liderleri ve merkez komite liderleri tarafından takip edilir. Gelişmeleri ülke liderleri merkez liderlerine, merkez komite liderleri ise Sürdürülebilirlik Komitesine raporlar.

Sürdürülebilirlik komitesinin görevleri arasında strateji, hedef ve politikaları belirlemek yer alır. Alt komite ve çalışma grupları ise Komiteyi desteklemekten ve belirlenen strateji ve hedeflerin hayata geçirilmesinden sorumludur.

Çalışma grupları her ay toplanırken komiteler üç ayda bir toplanır.

ETİK İLKELER

Anadolu Efes İş Etiği İlkelerimiz iş yapışımızın temel dayanağını oluşturuyor. İlkelerin ihlal edildiği durumlarda isimsiz olarak her ülkeye tanımlanmış telefon hattını kullanarak, www.efesethicsline.com adresindeki bildirim formunu doldurarak veya efes@efesethicsline.

com adresine e-posta göndererek, ihlaller bildirilebiliyor. İhbarlar bağımsız bir şirket tarafından anonim olarak ve gizlilik ilkesiyle değerlendiriliyor konuyla ilgili gerekli önlemler alınıyor ve çözüme kavuşturuluyor. Anadolu Öncelikli Konu Matrisi

PAYDAŞLAR İÇİN ÖNEMİ

ANADOLU EFES İÇİN ÖNEMİ yüksek

Efes Etik Komitemiz de ihlallerin ele alınması ve disiplin işlemlerinin belirlenmesi amacıyla faaliyet gösteriyor. Rusya operasyonlarında ortaklığımızın bulunduğu AB InBev Efes etik hatları aracılığıyla gelen bildirimler de değerlendiriliyor. 2020 yılında AB InBev Efes üzerinden toplanan bildirimler de dahil olmak üzere etik hatta toplam 86 bildirim ulaştı. Bu bildirimlerin 78’i çözümlendi. Diğer bildirimlerin çözümlenmesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

Anadolu Efes’te yeni işe başlayan tüm çalışanlar oryantasyonun bir parçası olarak İş Etiği İlkeleri eğitimini alıyor. Bunun yanı sıra çalışanlarımıza periyodik aralıklarla rüşvet ve yolsuzlukla mücadele konularını da içeren İş Etiği İlkeleri eğitimi veriyoruz. Bu kapsamda 2020 yılında 121, toplamda ise 1.481 çalışanımız eğitimlerini tamamladı. AB InBev Efes Rusya ve Ukrayna operasyonlarında ise 3010 çalışan ve 651 yönetici 50 dakikalık etik ilkeler eğitimi aldı.

PAYDAŞLARLA İLETİŞİM

Faaliyetlerimize doğrudan ve dolaylı etkisi olan, başarıya ulaşmamızda rol oynayan paydaşlarımızla çift yönlü, açık ve şeffaf iletişim kuruyoruz. Paydaşlarımızı haritalıyor, onlarla ilişkilerimizi etkin şekilde yönetmek adına grupluyor, her bir paydaş grubu için en ideal iletişim yöntemini ve sıklığını belirliyoruz.

Sürdürülebilirliğin çok paydaşlı bir yapıyla sağlanabileceğine inanıyoruz.

Farklı dernek ve girişimlerin parçası oluyor, çalışma gruplarında aktif rol alarak öncülük ediyoruz. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (United Nations Global Compact - UNGC), UNGC CEO Water Mandate ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles - WEPs) imzacısı olarak küresel girişimlere dahil oluyoruz. CEO’muz Can Çaka Global Compact ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği‘nin (SKD) Yönetim Kurulu üyeleri arasında yer alırken ayrıca SKD’nin Döngüsel Ekonomi Çalışma Grubu Başkanlığını yürütüyor.

Paydaşlarla iletişim yöntemlerine ve üye olunan dernek ve kuruluş 2019 Sürdürülebilirlik Raporu 32 ve 33. sayfalardan ulaşabilirsiniz.

ÇALIŞANLARIMIZ

Gelecek hedeflerimize ulaşmamıza aracı olan en önemli sermayemiz yetenekli çalışanlarımız.

Bu nedenle insan sermayemize yatırım yapmak, stratejik önceliklerimizden biri. Bugün Türkiye başta olmak üzere farklı ülkelerdeki tüm operasyonlarımızda yeteneklere yatırım için gerekli olan araç ve sistemleri geliştiriyor, en çok çalışılmak istenen şirket olarak konumlanmaya odaklanıyoruz. Yüksek çalışan bağlılığını hedefleyen, fırsat eşitliğini gözeten, farklılıklara saygılı ve gelişim odaklı kapsayıcı bir iş ortamı sunuyoruz. Çalışanlarımızla kurduğumuz ilişki adalet, eşitlik ve dürüstlüğü temel alan İnsan Kaynakları Politikamıza dayanıyor. Geniş bir coğrafyada operasyonlarımızı, etik ve şeffaf yönetim anlayışıyla, Anadolu Efes Çalışma ve İş Etiği İlkeleri rehberliğinde yürütüyoruz.

Çalışanlar konusunda dört öncelikli konuya odaklanıyoruz:

• Yetenekleri kazanmak, geliştirmek ve elde tutmak

• Yetkinlikleri güçlendirmek

• Şeffaf iletişim kültürünü teşvik etmek

• Keyifli ve esnek bir iş ortamı yaratmak İnsan Hakları

Çalışanlarımız, tedarikçilerimiz, iş ortaklarımız ve içinde yer aldığımız toplum ile olan ilişkilerimizde insan haklarına saygı en temel ilkelerimizden birini oluşturuyor. Bu doğrultuda oluşturduğumuz İnsan Hakları Politikası bize rehberlik ediyor. İnsan Hakları Politikasının uygulanmasından Anadolu Efes CEO’su başta olmak üzere faaliyet gösterilen ülkelerde şirket Genel Müdürleri birinci derecede sorumlu bulunuyor. Anadolu Efes İnsan Hakları Politikası, Anadolu Efes İcra Kurulu tarafından denetleniyor. Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki çalışan oranımız %48’dir.

Anadolu Efes İnsan Kaynakları Politikasına ulaşmak için aşağıdaki QR kodu okutunuz.

https://www.anadoluefes.com/sayfa/1/410/

ik-politikasi

Anadolu Efes İnsan Hakları Politikasına ulaşmak için aşağıdaki QR kodu okutunuz.

https://www.anadoluefes.com/sayfa/1/738/

insan-haklari-politikasi

Anadolu Efes İş Etiği İlkelerine ulaşmak için aşağıdaki QR kodu okutunuz.

https://www.anadoluefes.com/Upload/Docs/

AEFES-is-etigi-ilkeleri.pdf

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kapsayıcılık Başta Türkiye olmak üzere farklı ülkelerdeki toplam 8.547 çalışanımıza insan kaynakları süreçlerinde kültür, düşünme tarzı, ırk, din, dil, yaş, milliyet, etnik kimlik ve cinsiyet ayrımı yapmıyor, eşit işe eşit olanaklar sunuyoruz.

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler (United Nations Global Compact) ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles - WEPs) imzacısı olarak adil, eşitlikçi, insan haklarına saygılı bir çalışma ortamı sunmayı taahhüt ediyoruz.

• Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (Women’s Empowerment Principles – WEPs) 2015 yılında imzaladık.

• KAGİDER önderliğinde, Dünya Bankası teknik desteği ile geliştirilen Fırsat Eşitliği Modeli Sertifikası’nı 2013 yılında elde ettik.

• Çalışanlarımız ve iş ortakları nezdinde bir yol haritası niteliğinde olması için 2019 yılında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi’ni yayımladık.

• Aralık 2020’de Türkiye operasyonları için İşte Eşit Kadın Sertifikasını alarak FMCG sektöründe bu sertifikayı alan ilk şirket olduk.

• Çalışanlarımızın %30’unu, yöneticilerin ise yaklaşık %40’ını kadınlar oluşturuyor.

• Herkes için erişilebilir bir dünya dileyen Blind Look’un hazırladığı “Engelsiz İletişim Eğitimi’ni çalışanlarımız ve iş ortaklarımızla paylaştık.

• 14 yıldan bu yana yürüttüğümüz sosyal fayda projeleriyle kadınların toplumsal olarak güçlenmesine imkan sunuyoruz.

Gelecek Turizmde kapsamında bugüne kadar gerçekleştirilen projelerde 300’den fazla kadına doğrudan veya dolaylı istihdam yarattık.

• Girişimcilik ekosistemini desteklerken, hem şirket içinde hem de şirket dışında kadın girişimciliğini özellikle teşvik ediyoruz.

Yetenek Yönetimi

Yetenek yönetimi yaklaşımımız; şirketin stratejik hedeflerine odaklı, takım halinde çalışan, motivasyonu ve bağlılığı yüksek, eğitimli bir insan kaynağı oluşturmak üzerine kurulu.

Her zaman ilk ve en çok tercih edilen işveren markası olmak için çalışıyoruz. Yetenek yönetimi doğrultusunda, öncelikle doğru kişileri doğru görevler için bünyemize çekmeyi, daha sonra da etkili eğitim ve gelişim imkanları ile bu kişilerin potansiyellerini açığa çıkarmayı hedefliyoruz.

Sektörün gerekliliklerine ve çalışanlarımızın farklı ihtiyaçlarına odaklanarak, onları yarına hazırlamak amacıyla her aşamada ve düzeyde eğitime büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda liderler yetiştirmek, ortak bir yönetim dili oluşturmak ve sürekli öğrenmeyi teşvik eden kültürümüzü derinleştiriyoruz.

• Çalışan başına ortalama 13 saat eğitim verdik.

• Üyesi olduğumuz UN Global Compact’in 10 ülkede eş zamanlı yürüttüğü Genç Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Yenilikçileri (Young SDG Innovators) Programı’na katılan şirketlerden biri olduk.

Çalışan Bağlılığı

Yeteneklerin Anadolu Efes bünyesinde tutulması en önemli hedeflerimizden biri.

Başarılarımızı sürdürülebilir kılmamızdaki en önemli kaynağımız olan çalışanlarımızın bağlılığı ve memnuniyetini artırmaya odaklanıyoruz. Tüm Anadolu Efes operasyonlarında iş ortamlarını daha dinamik ve esnek hale getirmeyi önceliklendiriyoruz.

• Anadolu Grubu Uzaktan Çalışma Prosedürüyle beraber Mart 2020’den itibaren merkez ofis ve fabrikalardaki beyaz yakalı çalışanlar için esnek/uzaktan çalışma programları uyguladık. Satış ekipleri için mümkün olan yerlerde esnek/uzaktan çalışma programlarını hayata geçirdik.

Çalışanlarımızın %30’unu,

Belgede 2020 FAALİYET RAPORU (sayfa 78-81)