• Sonuç bulunamadı

ALTINCI BÖLÜM

Belgede T.C MALTEPE ÜNİVERSİTESİ (sayfa 21-28)

Yeşil tedarik zinciri için; üretimde çevreye en az zarar verecek , kalan ambalaj ve hammadeleri tekrar kullanabileceğimiz geri dönüşümü olan, sürdürülebilir yaşam sağlanabilmelidir.

22 Unileverde;

Sürdürülebilir Yaşam Planı

gösterirken diğer yandan herkesin keyifli ve iyi bir yaşam sürmesine yardımcı olmayı hedefliyor.

2020 yılına kadar üç büyük hedefimizi gerçekleştirmeyi planlıyoruz:

1. Ürünlerimizin üretimi ve kullanımından kaynaklanan çevresel ayak izini yarı yarıya azaltmak.

2. Bir milyardan fazla insanın sağlık ve esenliklerini geliştirmek üzere harekete geçmelerine yardım etmek

Tarımsal hammaddelerin 100% ‘ ünü sürdürülebilir kaynaklardan elde etmek. Unilever olarak, insanların, kendileri ve başkaları için iyi olan marka ve hizmetlerle kendilerini iyi hissetmelerine, iyi görünmelerine ve hayattan daha fazla keyif almalarına yardım ediyoruz.

Her gün daha iyi bir gelecek yaratmak için çalışıyoruz. Fakat iddialı büyüme hedeflerimize ulaşmak için, şirketimizin çevre üzerindeki toplam etkisini azaltmamız gerektiğinin

farkındayız. Bu çerçevede şirketimizin büyüklüğünü iki katına çıkaracak hemde çevresel etkilerimizi azaltacak yeni iş yapış yöntemleri geliştiriyoruz.

Güçlü markalardan oluşan portföyümüz, gelişmekte olan pazarlardaki varlığımız ve ortak değer yaratılmasına yönelik uzun süreli kararlılığımızla, bu iddialı hedefi elde etmek açısından uygun konumda olduğumuza inanıyoruz.

Taahhüdümüz, hammadde tedarikinden kendi üretim ve dağıtımımıza, tüketicilerin

kullanımına ve ambalaj artıklarının boşaltımına kadar değer zincirimizin tamamını kapsıyor.

Bu hedefe ulaşmak için tedarikçilerimiz, müşterilerimiz ve diğer iş ortaklarımızla birlikte uzun vadeli bir program başlatıyoruz.

Değer zincirinin tamamındaki etkileri değerlendirmek

İklim değişikliğinin en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilen sera gazı oluşumundaki etkilerimizi azaltmak üzere önce karbon ayak izimizi azalttık ve azaltmaya devam ediyoruz.

Bununla birlikte sudaki ayak izimizi küçülterek, işimizi sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde geliştirmeyi amaçlıyoruz.

Hedefimiz doğrultusunda planımızın çevresel kısmını ölçüp değerlendiren bir dizi ‘canlılık kriteri’ geliştirdik ve öncelik verdiğimiz konuları kapsayan göstergeler belirledik:

Sera gazı salınımı

Su

Atık

Sürdürülebilir kaynaklar

23 Canlılık kriterlerimiz, markalarımızın tüketicilerimiz tarafından kullanımından doğan etkiyi ölçüyor. Örneğin; bir deterjanın kullanımıyla ortaya çıkan çevresel etkilerin belirlenmesini sağlıyor.

P&G de;

Operasyonel İyileştirme

P&G;

HEDEF: Çevresel profili iyileştirilmiş “sürdürülebilir yenilikçi ürünler”geliştirmek ve kümülatif satışları en az 50 milyar dolara ulaşacak şekilde pazarlamak.

Üretim tesislerimizde yürütülen operasyonların tümünde, sürdürülebilir üretim anlayışı

çerçevesinde kalıcı iyileştirmeler yapıyoruz. Bütünsel bir

yaklaşım doğrultusunda; hammadde sevkiyatından başlayarak tüm üretim kademelerinde,

yardımcı tesis faaliyetlerinde ve nihai ürün sevkiyatında

her adımı dikkatle inceliyor ve sürdürülebilirlik projelerini hayata geçiriyoruz.

Üretim

Hammaddeden nihai ürüne varan süreçte, sistematik muhafaza çabalarımız ile atık, su, enerji ve CO2 emisyonu değerlerini azaltmaya çalışıyoruz. İnşaat proseslerinde yenilikçi geliştirmelerle birlikte akıllı

“eko-tasarım” uygulamaları kullanıyoruz. Mümkün olan her yerde atık yaratmadan tekrar kullanımı devreye sokuyoruz.

NihaiÜrünNakliyatı

Avrupa içi ithalatlarımızda CO2 emisyonunu azaltmak için nakliye ağımızı ağırlıklı olarak raylı sistem ve deniz ulaşımıüzerine kuruyoruz. Avrupa içi kara taşımaları ve limandan antrepoya olan teslimatlar en az CO2 üreten, çevre dostu Euro 5 motorlara sahip araçlarla yapılıyor. Fabrikadan alınan ürünler, bölgesel toplama merkezlerinde başka üreticilere ait ürünlerle transfer ediliyor, böylece ürünlerin taşınması esnasında da verimlilik artışı ve tasarruf sağlanıyor. Kara nakliyesi en düşük seviyede tutularak, en yakın tren istasyonu ve limana ürünler transfer edilip ana ithalat yolculuğuna çıkıyor

24

HEDEF: P&G tesislerinde CO2 emisyonlarında,

enerji tüketiminde, su tüketiminde ve bertaraf edilen atık miktarında ilave %20’lik bir

düşüş (birim üretim başına)

sağlayarak on yıllık süre içerisinde toplamda en az

%50 düşüş elde etmek.

HEDEF: 300 milyon çocuğun “Yaşamasını, Öğrenmesini ve

Başarmasını” sağlamak.

(2) Çocuklara Sağlıklı İçme Suyu Ulaştırma Programı’mız

kapsamında 4 milyar litre

temiz su temin ederek, hasta olarak geçen 160 milyon günü önleyip

20 bin hayatı

kurtarmak. (3)

25 Tersine Tedarik Zincirinde; elimizde fazla kalan örneğin ambalaj gibi geriye

dönüştürülerek tekrar kullanımı sağlanmalı. Enerji tüketimi, su tüketimi, atık çıkışı oranları en az seviyeye indirilmeli.

Unileverde ;

çöp(m)adam projesi nedir?

Türkiye’de kadın istihdamının ve geri dönüşümün önemi üzerinde denemeler yaparak Ayvalık’ta yerel bir kalkınma projesi olarak hayata geçirilen çöp(m)adam projesi ambalaj atıklarını yaratıcı, farklı, estetik ve benzersiz şekilde kullanıp satışa sunmayı hedefliyor.

Her gün daha iyi bir gelecek yaratmak için çalışan Unilever, dünyanın 170 ülkesinde her gün 2 milyar tüketiciye ulaşıyor. Sürdürülebilirlik ilkesini tüm işlerinin kalbine koyan Unilever, bu doğrultuda sosyal sorumluluk projelerine de büyük önem veriyor. “Ana Destekçisi” olduğu çöp(m)adam projesi kapsamında ambalaj malzemelerinin geri dönüşümü ile atık yönetimi yapılıyor ve kadınların işgücüne katılımı destekleniyor. Unilever, projeye Becel, Calve, Knorr, Lipton, Magnum ve UFS markalarına ait atık ambalajlarını tedarik ederek katkı sağlıyor.

Unilever Türkiye’nin Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri ile birlikte hayata geçirdiği çöp(m)adam projesi kapsamında, başta Ayvalık, Diyarbakır ve İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde, bugüne kadar aktif olarak iş hayatına katılmayan ev kadınları geri dönüşümlü ambalaj malzemelerinden el çantası yapımını öğreniyor. Günlük hayatımızda sürekli kullandığımız ürünlerin hiç düşünmeden çöpe attığımız ambalajlarından üretilen çöp(m)adam ürünlerinin hepsi, özgün ve benzersiz bir tasarıma sahip. Hayatları boyunca düzenli gelire sahip olmamış kadınlar tarafından üretilen çanta ve ürünlerin her biri, üreten bayan tarafından imzalanıyor.

Becel, Calve, Knorr, Lipton, Magnum ve UFS markalarına ait, çeşitli yollarla ortaya çıkan katı ambalaj atıklarının çok şık çantalara dönüştüğü projeyle bir yandan evsel atıkların yönetimi konusunda farkındalık yaratılırken; diğer yandan ev kadınlarına emeklerini değerlendirebilecekleri farklı, yaratıcı ve eğlenceli bir iş kolu yaratılıyor.Proje kapsamında, atık ambalajdan üretilen çanta ve aksesuarlar, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin farklı illerinde hanımlar tarafından beğeniyle kullanılıyor.

2008 yılından beri sürdürülen çöp(m)adam projesiyle 20 ton ambalajın geri dönüşümüyle yaklaşık 250 ev kadınına gelir ve istihdam sağlandı.

P&G’de;

Üretim tesislerinde ortaya çıkan atıkların %95’i geri dönüştürüldü.

P&G Gebze ve Şekerpınar retim tesislerinde su, enerji kullanımı ve atık

azalt-ımı konularına büyük önem veriliyor. Sürdürülebilir kalkınmanın amaçlandığı çeşitli verimlilik ve tasarruf projelerine bağlı olarak;

Üretim tesislerinde ortaya çıkan atıkların %95’i geri dönüştürülüyor.

26

Yıllık bazda enerji verimliliği projeleri ile elektrik ve yakıt tüketimleri azaltılıyor.

2005 yılında fuel oil’den doğalgaza geçiş ile sera gazı başta olmak üzere hava emisyonlarında önemli azalmalar sağlanıyor.

Türkiye’deki tüm P&G üretim tesislerinin sürdürülebilir kalkınma ile ilgili hazır-ladığı bir

eylem planı bulunuyor.

Ayrıca her tesiste konusunda uzman kişiler “Fabrika Enerji Sorumlusu” (Site Energy Owner),

“Fabrika Çevre Lideri” (Site Environmental Leader), ”Atık ve Su Sorumlusu” (Waste&Water Owner) gibi görevler üstlenerek hazırlanan eylem planının hayata geçirilmesinde rol oynuyor.

Bu konuda tüm fabrikaların 2012 yılı itibariyle tüketim ve emisyon değerlerinin %20

azaltılması hedefleniyor. P&G

Türkiye üretim tesislerinde bu hedefe 2012 yılından önce ulaşılması planlanıyor.

Diğer tedarik zinciri önerileri; Örneğin konsantre ürünler üreterek çevresel iyileştirmeler sağlanmalıdır.

Unilever;

Ürün ambalajlarında kağıt, karton, plastik, cam, alüminyum, çelik ve karışık malzemeli laminatlar dahil çok çeşitli malzemeler kullanıyoruz. Nihai hedefimiz olan tamamen

sürdürülebilir ambalaja giden yolda, çevresel etkilerimizi en aza indirecek malzemeler tercih ediyoruz. Tedarikçilerimizden sipariş ettiğimiz ambalaj ürünlerini sevk ederken daha az dış ambalaj kullanmalarını istiyoruz.

Unilever Türkiye olarak, 2009 yılı itibariyle tüm ambalaj malzemelerinde PVC kullanımından vazgeçerek daha az ambalaj kullanabileceğimiz alternatif paketleme metotlarına yönelmiş bulunuyoruz. Plastik şişe ve bidonlarda ise daha az plastik madde kullanımı yönünde çalışmalarımız devam ediyor.

Tedarikçilerle aynı yolda yürümek!

Unilever Türkiye olarak çevresel etkilerimizi azaltma hedefimiz, tüm faaliyetlerimizi de şekillendiriyor. Bu kapsamda, bizimle aynı doğrultuda yürüyen tedarikçi ve iş ortakları seçmeye özen gösteriyor, bizimle paralel vizyon ve misyona sahip firma ve kuruluşlarla işbirlikleri gerçekleştiriyoruz.

Yaptığımız Ar-Ge çalışmaları, tüketici araştırmaları ve interaktif iletişimler doğrultusunda hem kendimizi geliştiriyor, hem de bizimle birlikte çalışan tedarikçilerimizi standartlarımıza uymaları için teşvik ediyoruz.

Unilever Türkiye olarak 2.500’den fazla tedarikçi ve 600 iş ortağı ile çalışıyoruz.

Tedarikçilerimizden beklentilerimiz, İş Ortaklığı kurallarımızda (Business Partner Code) belirtilmiştir. Bu kurallar, iş sağlığı ve emniyeti, iş etiği, işgücü standartları, tüketici güvenliği ve çevre gibi kilit konulardaki sorumlu satın alım gereklerimizi belirlemektedir.

27 Unilever Türkiye olarak son dönemde yaptığımız en kapsamlı tedarikçi çalışmalarından biri

‘Business Partner Code’ programı şeklindeki çalışmadır. Bu kapsamda 2009 yılında 200’e yakın tedarikçimizi üretim yerlerindeki çalışma koşullarını değerlendiren bir sistem olan SEDEX’e (Supplier Ethical Data Exchange) davet ettik. “SEDEX nedir, niçin üye olunmalı, nasıl üye olunacak ve sonrasında neler olacak” şeklinde 5 farklı seansta eğitimler verdik. Öte yandan, dünyanın önde gelen perakendecilerinin de aralarında bulunduğu ve yıllık cirosu 1 trilyon doların üzerinde gerçekleşen 21 şirketin bir araya geldiği Sorumlu Kaynak Kullanımı Platformu' nun Türkiye' de gerçekleştirilen ilk toplantısına ev sahipliği yaptık.

Üretici firmaları bir araya getiren sektörel bir girişim olan AIM Progress tarafından

gerçekleştirilen toplantıda; insanlara, hayvanlara ya da doğal çevreye zarar vermeden mal ve hizmetlerin tedarik edilmesi süreci olarak tanımlanan ' Sorumlu Kaynak Kullanımı' nın, şirketler ve tedarikçiler açısından işleyişi konuşuldu, tedarikçilere ve şirketlere bu sürece katılma çağrısında bulunuldu.

P&G de;

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) P&G, Türkiye’de çevrenin korunması, toplumsal gelişim ve ekonomiye katkı sağlanması amacıyla sürdürülebilir bir geri kazanım sistemini sanayinin öncülüğünde geliştirmeyi hedefleyen ÇEVKO’nun kurucu üyelerindendir.

P&G, 1991’den beri ÇEVKO’nun yürüttüğü ambalaj atıklarının ekonomiye geri kazandırılması, belediyelere model projeler tasarlanması, ambalaj ve evsel atıkların ayrı toplanması, ayırma tesislerinde cinslerine göre ayrılıp geri dönüştürülmesi ve toplumun bilinçlendirilmesine yönelik projelere destek oluyor.

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAPDER)

P&G, Türkiye’de taşınabilir pil sektörünün sürdürülebilir çevreyle uyumlu şekilde gelişmesi ve ekolojik dengenin korunması için atık pillerin toplanma, geri kazanılma ve bertarafına dair yükümlülüklerin yerine getirilmesine ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunan

TAPDER’in tüm çalışmalarında aktif rol oynuyor.

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD)

P&G, Türkiye’nin ve Türk İş Dünyası’nın global latformda sürdürülebilir başarısı ve kaynakların daha verimli kullanımına yönelik toplumsal, çevresel ve ekonomik ortam ve şartların oluşması için çalışan SKD’nin kurucu

üyesidir. P&G olarak sürdürülebilirliğin sadece bir kavram olarak kalmaması için tüm iş dünyasının el ele vererek birlikte hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz.

Sabun ve Deterjan Sanayicileri Derneği (SDSD)

P&G, Türkiye’de Sabun ve Deterjan SanayicileriDerneği (SDSD) ve Deterjan ve Bakım Ürünleri Uluslararası Birliği’nin (A.I.S.E.) “sürdürülebilir gelişme”

konusunda somut bir ilerleme kaydetmek adına başlattığı Yeni Nesil Çamaşır Deterjanları Projesi’ne (YNÇDP) destek veren ilk üreticilerden biri olmuştur.

YNÇDP’nin amacı, toz çamaşır deterjanları için sürdürülebilirlik açısından önemli faydalar sağlamaktır. “Konsantre Matik” logolu ürünlerde standart çamaşır makinesi yükü için tavsiye edilen deterjan oranı, miktar cinsinden en az %33 ve hacim cinsinden en az

%25 azaltılmaktadır. Yeni nesil çamaşır deterjanlarında yıkama başına, %11’den %44’e varan

28 çevresel iyileşmeler hedeflenmektedir. P&G, “sürdürülebilir tüketim”e katkıda bulunmak için tüm toz deterjan markalarını konsantre hale dönüştürmüştür

Belgede T.C MALTEPE ÜNİVERSİTESİ (sayfa 21-28)

Benzer Belgeler