• Sonuç bulunamadı

Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4. YÖNTEM

5.1. Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

150 Reklam No 1: Hansaplast – Su Geçirmez Şeffaf Yara Bandı

151 Reklam No: 1

Reklamın Konusu: Su Geçirmez Şeffaf Yara Bandı Tanıtımı

Reklamın Aldığı Ödül: 2005 yılında Kırmızı Reklam Ödüllerinde, “Basında En İyiler Diğer Kategorisi”nde “Kırmızı Ödülü” almıştır.

Reklamveren: Eczacıbaşı Beiersdorf Ajans: TBWA\NETWORK

Yayın Tarihi: 2005 Yayınlanan Mecra: Dergi Slogan: -

Başlık: - Alt Başlık: -

Metin: Anlatıcı Metin

“Su Geçirmeyen Şeffaf Yara Bandı”

Renk: Siyah, Beyaz, Lacivert

Görsel: Islak deniz gözlüğü, Yara bandı, Ürün

Kurum Kimliği: 1909 yılında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı tarafından kurulan Eczacıbaşı Holding bünyesinde birçok ürün grubu altında markaları barındırmaktadır. Bunlardan biri olan Hansaplast Su Geçirmez Şeffaf Yara Bandı tüketim ürünleri grubunda yer alan Nivea ile %50 ortaklığı bulunan markanın ürünüdür. Beiersdorf ile de %50 ortaklığı bulunmaktadır.

Problem: Yara bantlarının su geçirmesi ve koruyucu özelliğini kaybetmesi

Reklamın Amacı: Yara bandının su geçirmediğini ispatlar nitelikte kullanılan görselle hedef kitleyi satın almaya ikna etmek.

Hedef Kitle: Yara bantlarının ıslanarak koruyu özelliğini kaybetmesinden ve görüntüsünden rahatsız olan orta ve üst gelir seviyesindeki kadınlar ve erkekler.

152 Yaratıcı Fikir: Islak bir deniz gözlüğü üzerine yapıştırılan bant ile bandın suya dayanıklılığının anlatılması.

Kullanılan Temel Yaratıcı Strateji Yaklaşımı a. Temel Satış Vaadi Yaklaşımı

Farklılık: Ürünün su geçirmez ve şeffaf özelliği ile diğer yara bantlarından farkının ortaya konarak tüketiciye fayda sağlaması.

Satış: Yara bandının ıslandıktan sonra özelliğini yitirmesi, şeffaf olması ile de görüntü açısından rahatsızlık vermemesi ve bunun inandırıcı bir kurgu ile reklama yansıtılması satın almaya teşvik edici niteliktedir.

• Öneri (Vaad): Ürünün su geçirmeyeceğine dair vaad verilmiştir. b. Marka İmajı Yaklaşımı: -

c. Konumlandırma

Ürün Özellikleri ve Tüketici Yaklaşımı: Ürünün su geçirmezlik özelliği ile ortaya konarak fayda sağlayacağı mesajı verilmektedir.

Fiyat ve Kalite Yaklaşımı: Ürünün diğer yara bantlarına kıyasla tüketici ihtiyacını karşılayan özelliklerin bulunması daha kaliteli olduğunu göstermekte ve fiyatına yansımaktadır.

Kullanım ve Uygulama Yaklaşımı: Ürünün diğer ürünlerden farklı olarak su geçirmemesi ve şeffaf olması kullanım alanındaki farklılığı ortaya koymaktadır.

Ürün ve Kullanıcı İlişkisi Yaklaşımı: - Ürün Sınıfı Yaklaşımı: -

Kültürel Simgeler Yaklaşımı: - Rakip Yaklaşımı: -

Değerlendirme

Eczacıbaşı Beiersdorf tarafından Hansaplast Su Geçirmez Şeffaf Yara Bandının tanıtımı yapılan 9 numaralı reklam, 2005 yılında Kırmızı Reklam Ödüllerinde, “Basında En İyiler Diğer Kategorisi”nde “Kırmızı Ödülü” almıştır.

153 Dikey bir alanda kullanılan reklam iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde beyaz zemin üzerindeki ıslak görünümlü siyah deniz gözlüğü ve üzerine yapıştırılmış beyaz yara bandı ile kontrastlık sağlanarak dikkati yara bandı çekmektedir. Görselin altında yer alan ve 2. bölümü oluşturan metinde “Su Geçirmeyen Şeffaf Yara Bandı” ifadesi görseli anlamlandırmaktadır. Metinin hemen yanında yer alan ve onunla bir bütün olarak görünen görselde de ürün ile markayı görmek mümkün olmaktadır.

Reklamda görselin düşünsel etki yaratıp merak uyandırması amaçlandığı için dikkati görsel üzerinde yoğunlaştırmak adına metin ve marka ikinci plana atılmıştır. Ayrıca espirili bir anlatımla ürünün kullanım sonrasındaki etkisi gösterilerek zihinde akılda kalıcılık sağlanmıştır. Reklamın yaratıcı fikri de burada yer almaktadır. Yara bandının kullanıldığı alan suyun içerisine girse bile özelliğini yitirmeyeceği mesajı verilmektedir. Ayrıca bandın şeffaf olduğu da metinde yer almaktadır ve ürünün kutusu üzerinde gösterilmiştir. Fakat deniz gözlüğünün üzerindeki beyaz yara bandı dikkati çekmek ve öncelikli olan faydasını belirtmek amacı ile kullanılmıştır. Bu bağlamda reklamda verilen birincil vaad su geçirmeyen ve suya dayanıklı bir yara bandı oluşudur. Şeffaf oluşu ise yan vaad olarak ele alınmıştır. Yapıştırılan bölgede görüntü açısından diğer yara bantlarına göre daha az fark edilmesi ve bunun beraberinde su geçirmez özelliği ile fayda sağlaması ürün özellikleri ve tüketici yaklaşımını işaret etmektedir. Yine söz konusu özellikler diğer yara bantlarında bulunmadığı için farklılık yaklaşımını da kapsamaktadır. Diğer yara bantlarının sudan çıkınca özelliğini yitirmesi ve renginden dolayı bazı kişiler tarafından bazı bölgelerde kullanılmaması kullanım ve uygulama yaklaşımının da uygulandığını göstermektedir. Tüketicinin bu ihtiyaçlarına cevap veren ürünün diğerlerinden daha özellikli ve kaliteli olması dolayısı ile de bunun fiyatına yansıması fiyat ve kalite yaklaşımının bir göstergesidir. Reklamda yapılan kurgunun inandırıcılığı ve dikkat çekiciliğinin etkisi ile satış yaklaşımı da ele alınmıştır.

Özellikleri arttırılmış bu yara bandının orantılı olarak fiyatının da yükselmesi orta gelir ve üzerindekilerin hedef alındığını ortaya koymaktadır.

154 Reklam No 2: BMW-M3

155 Reklam No: 2

Reklamın Konusu: Otomobil Tanıtımı

Reklamın Aldığı Ödül: 2005 yılında Kırmızı Reklam Ödüllerinde, “Basında En İyi Otomobil Reklamı” kategorisinde “Kırmızı Ödülü” almıştır.

Reklamveren: Borusan Otomotiv Ajans: TBWA\\ISTANBUL Yayın Tarihi: 2005

Yayınlanan Mecra: Gazete Slogan: -

Başlık: İndirekt (Dolaylı) Başlık “M3. Kralın Dönüşü” Alt Başlık: -

Metin: -

Renk: Siyah, kırmızı, beyaz Görsel: At, ürün, logo

Kurum Kimliği: 1984 yılında 47 kişilik ekibi ile BMW distribütörü olarak kurulan ve o yıl 16 adet otomobil ile 2 adet motosiklet satışı gerçekleştiren bir şirketten, bugün BMW, MINI ve Land Rover gibi üç değerli markayı bünyesinde bulunduran, ana bordrosu ile 534 kişiyi, destek ekip çalışanları ile birlikte 898 kişiyi, diğer yetkili satıcıları ve servisleri ile yaklaşık 1.400 kişiyi barındıran, yıllık otomobil satış hacmi 10.000 adedi geçmiş, 2009 sonuna kadar 92.000 adet otomobil ve 5.000 adet motosiklet satışı yanında 96 milyon € yatırım yapmış; tesisleri, teknolojisi, kalite standartları, yetkin çalışanları, müşteri odaklılığı, sosyal sorumluluk bilinci ile anılan, sektöründe öncü ve birçok yeniliği Türkiye’ye kazandırmış bir şirkete dönüşmüştür. Şirketin %50 ortağı Borusan Holding, 2009 yılında Türkiye’nin en beğenilen şirketleri arasında 13. sırayı almış olup, ilk 20 şirket içindeki 5 holding’den biri olmuştur.

156 Problem: Diğer araçların BMW’ye atfedilen özelliklere sahip olmaması

Reklamın Amacı: Reklamda, kimsenin önünde eğilmeyen, sürekli ayakta dimdik duran ve en asil hayvanlardan biri olan atı, ürünün önünde eğildiğini gösterip ürüne, atın özelliklerinden daha fazlasını yükleyerek zihinsel bir kişilik kazandırmıştır.

Hedef Kitle: Lüks tutkunu ve imaja önem veren kişiler

Yaratıcı Fikir: Ürünün hiçbir özelliğinden bahsetmeden atın ürünün önünde eğilmesi ile ürünü özel hale getirmiştir.

Kullanılan Temel Yaratıcı Strateji Yaklaşımı a. Temel Satış Vaadi Yaklaşımı

Farklılık: - Satış: -

• Öneri (Vaad): Ürüne imaj yüklendiği için ürünü satın alan kişilerin bu imajı da satın alacağı vaadini vermektedir.

b. Marka İmajı Yaklaşımı: Atın ürünün önünde eğilmesi ile atın özellikleri olan; asil, hızlı, dimdik ayakta duran vb. anlamların yüklenmesi ürünü kişiselleştirmiş ve prestijini ön plana çıkartmış.

c. Konumlandırma

Ürün Özellikleri ve Tüketici Yaklaşımı: - Fiyat ve Kalite Yaklaşımı: -

Kullanım ve Uygulama Yaklaşımı: - Ürün ve Kullanıcı İlişkisi Yaklaşımı: - Ürün Sınıfı Yaklaşımı: -

• Kültürel Simgeler Yaklaşımı: Ata yüklenen anlamlar kullanılmıştır. Rakip Yaklaşımı: -

Değerlendirme

Borusan Otomotiv tarafından BMW M3 serisinin tanıtımını yapan 15 numaralı reklam, 2005 yılında Kırmızı Reklam Ödüllerinde, “Basında En İyi Otomobil Reklamı” kategorisinde “Kırmızı Ödülü” almıştır.

157 Reklam yatay bir alanda kullanılmış ve iki bölümden oluşmaktadır. Öncelikle siyah bir zeminde yerde toprak bulunan bir alanda eğilmiş beyaz at ve otomobil göze çarpmaktadır. Kullanılan renkler de kontrastlığı sağlayarak dikkati verilmek istenen mesaja çekmiştir.

At, cesur ve atılgan olduğu gibi sahibine son derece sadıktır. Sahibi dilerse dolu dizgin, dörtnala koşar, isterse aheste yürür, isterse durur. Her durumda sahibini memnun etmeye dikkat eder. Yorgunluğa bakmaksızın kendini çatlatmak pahasına da olsa olanca gayret ve kuvvetini itaat uğruna sarf eder. Atların bacaklarında hızlandıkça harcadıkları kuvveti düşüren buna karşın hareket edebilme yeteneklerini artıran bir kemik-kas mekanizması vardır. Bu mekanizmanın çalışmasını arabalardaki vites sistemine benzer. Ayrıca kimsenin önünde eğilmez ve ayakta uyur. Bu yüzden burada atın ürünün önünde eğilmiş olması dikkati çekmektedir. Bu da ürüne prestij kazandırır niteliktedir. Çünkü söz konusu özelliklere sahip bir hayvanın otomobilin önünde eğilmesi, ürünün yani otomobilin sahibi için attan çok daha fazlasını yapabileceğinin bir göstergesi olarak anlamlandırılmıştır.

Sağ üst kısımda yer alan “M3. Kralın Dönüşü” başlığı ile de görselin anlamlandırılması desteklenmiştir. M3 serisinin gücüne güç katarak yeni bir model daha çıkarttığını ifade etmektedir.

Reklamda ata yüklenen anlamlar ve atın herkes tarafından bilinen özellikleri kullanılarak kültürel simgeler yaklaşımı ele alınmıştır. Ürünün teknik olarak hiçbir özelliğini ele almadan atın duruşu ile onun özelliklerinin daha fazlasının bir imaj olarak ürüne yüklendiği ortaya çıkmaktadır. Bu da marka imajı yaklaşımının kullanıldığını göstermektedir. Ayrıca kişi bu ürünü satın aldığı zaman o imajı da satın alacağı düşündürülerek reklamın vaadi oluşturulmuştur.

Reklamda imaj yaklaşımının ön planda olması lüks tutkunu ve imaja önem veren yüksek gelirli kişilerin hedef alındığını göstermektedir.

158 Reklam No 3: Arçelik – No-Frost Buzdolabı

159 Reklam No: 3

Reklamın Konusu: No-Frost Buzdolabı Tanıtımı

Reklamın Aldığı Ödül: 2006 yılında Kırmızı Reklam Ödüllerinde “Basında En İyi Dayanıklı Tüketim Ürünü Reklamı” kategorisinde “Başarı Belgesi” ödülüne hak kazanmıştır.

Reklamveren: Arçelik A.Ş.

Ajans: Young & Rubicam Reklamevi Yayın Tarihi: 2006

Yayınlanan Mecra: Dergi Slogan: -

Başlık: - Alt Başlık: -

Metin: Anlatıcı Metin “2 kat hızlı donduran 2 kat hızlı soğutan Süper No-Frost’lar”

Renk: Mavi, Kırmızı, Yeşil, Turuncu, Sarı

Görsel: Logo, Buz kütlesi, Balık, Yumurta, Karpuz, Meyve Suyu, Marul, Domates, Portakal

Kurum Kimliği: Arçelik, 1955 yılında kurulmuştur. Türk Beyaz Eşya Sektörü’nde ilk adımları atan Arçelik, 1959'da ilk çamaşır makinesini, 1960'da ilk buzdolabını üretmiştir. 1968 yılında Çayırova tesislerine taşınmış, 1970'li ve 80'li yıllarda ürün gamı genişletilerek 1975'de Eskişehir Buzdolabı, 1979'da İzmir Elektrikli Süpürge, 1993 yılında Ankara Bulaşık Makinesi işletmeleri faaliyete geçirilmiştir.

160 1999 büyüme ve yeniden yapılanma yılı olmuştur. Haziran ayında, pişirici cihazlar üretimi yapan Ardem kurulmuş, aynı yıl Aralık ayında Türk Elektrik Endüstrisi A.Ş. ile Atılım ve Gelişim Pazarlama A.Ş. tek tüzel kişilik olarak Arçelik A.Ş. çatısı altında birleştirilmiştir. Ocak 2001’den başlayarak, Beko Ticaret tarafından yürütülen Beko markalı ürünlerin yurtiçinde pazarlanması ve satışı Arçelik A.Ş. tarafından yürütülmeye başlanmıştır. Üretim ve satış/pazarlama faaliyetlerinin tek elden yönetimini sağlayan yeni organizasyon modeli ile faaliyetlerin eşgüdümlü yürütülmesine ve verimlilik artışına imkan tanıyan bir yapı oluşturulmuştur.

Ar-Ge Merkezi’nin yarattığı ve tüm dünyada yankı uyandıran Orbital Çamaşır Makinesi ile 1998 yılında ilk Teknoloji Büyük Ödülü, 1999 yılında ise MQM-Motor Hata Tanılama projesi ile 2. Teknoloji Büyük Ödülü kazanılmıştır.

Problem: Buzdolaplarının yeterince soğutmaması

Reklamın Amacı: Ürünün diğer derin donduruculara oranla daha fazla soğutup, hızlı bir şekilde dondurduğunu belirterek tüketiciyi satın almaya ikna etmek.

Hedef Kitle: Ürün orta gelirin üstüne hitap etmektedir.

Yaratıcı Fikir: Üst üste yerleştirilmiş, buzdolabını hatırlatan buz kütlelerin içerisine gıda maddelerinin yerleştirilmesi

Kullanılan Temel Yaratıcı Strateji Yaklaşımı: a. Temel Satış Vaadi Yaklaşımı

Farklılık: Ürünün 2 kat daha hızlı soğutması ve dondurması diğer buzdolaplarından farkını ortaya koymaktadır.

Satış: Buzdolaplarının soğutma ve dondurma özelliklerinin hedef kitle açısından başat bir özellik olması ve reklamda kullanılan görselle güçlü bir kurgu yoluna gidilmesi satın almaya teşvik eder niteliktedir.

• Öneri (Vaad): Ürünün 2 kat daha hızlı soğutacağına ve donduracağına dair vaad verilmiştir.

b. Marka İmajı Yaklaşımı: - c. Konumlandırma

Ürün Özellikleri ve Tüketici Yaklaşımı: Ürünün 2 kat daha hızlı soğutma ve dondurma özelliği ile fayda sağlamaktadır.

161 • Fiyat ve Kalite Yaklaşımı: -

Kullanım ve Uygulama Yaklaşımı: - Ürün ve Kullanıcı İlişkisi Yaklaşımı: -

Ürün Sınıfı Yaklaşımı: Diğer buzdolapları ile ilişkilendirilerek 2 kat hızlı soğutma ve dondurma özelliği öne sürülmüştür.

• Kültürel Simgeler Yaklaşımı: - Rakip Yaklaşımı: -

Değerlendirme

Arçelik tarafından No-Frost buzdolabının tanıtımı yapılan 3 numaralı reklam, 2006 yılında dergilerde yayınlanmış ve Basında En İyi Dayanıklı Tüketim Ürünü Reklamı kategorisinde “Başarı Belgesi” almaya hak kazanmıştır.

Reklam dikey bir alanda kullanılmış ve 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde buz kütleleri içerisine yerleştirilmiş gıda maddeleri ve hemen yanında yer alan metin bulunmaktadır. Buz kütlelerine buzdolabını anımsatan bir düzenleme yoluna gidilmiştir. Buzların içerisinde dikkat çekici renklerde yer alan gıda maddeleri kullanılan görselin hem buzdolabını anımsatan etkisini arttırırken hem de gıdaların canlılığını ve tazeliğini koruduğunu göstermektedir. Fonda kullanılan mavi ve tonları soğuk havanın etkisini arttırarak hedef kitlede tazelik hissini uyandırmaktadır. Buzların hemen sol yanında ise “2 kat hızlı donduran 2 kat hızlı soğutan Süper No-Frost’lar” metini yer almaktadır. Görsel; metin ile desteklenmiş ve ürünün özelliklerini anlatan, anlatıcı metin türü kullanılmıştır. Böylece reklamın temasını ele alan bu bölüm mesaj iletimini gerçekleştirmektedir.

2. bölümde ürün logosu kullanılarak marka belirtilmiştir. Gözün kaçış noktası olan sol alt köşeye yerleştirilen logo, mesaj iletimini gerçekleştirdikten sonra diğer sayfaya geçiş yaparken ürünün markasının akılda kalıcılığını arttırmaktadır.

162 3. bölümde ise iletişim numarası, web sitesi ve Arçelik firmasının Koç Grubu’na ait olduğunu belirten ibare yerleştirilmiştir. Arçelik firmasının oldukça tanınmış olmasından dolayı iletişim bilgileri geri plana atılmıştır.

Ürünün rakip firmalardan farkı özelliği görselleştirilerek metin ile desteklenmiş ve ürün sınıfı yaklaşımı ele alınmıştır. Bu yaklaşım içerisinde 2 kat hızlı dondurması ve 2 kat fazla soğutması diğer buzdolaplarından ürünün ayrımını ortaya çıkaran farklılık yaklaşımı ile verilen vaad yer almaktadır. Bu özelliklerin hedef kitle açısından başat olması fayda sağlayacağı mesajını da ileterek ürün özellikleri ve tüketici yaklaşımının kullanıldığını göstermektedir. Ayrıca kullanılan bu yaklaşım reklamın kurgusu ile hissettirilmiş, güçlü, inanılır mesajı ile satın almaya teşvik edici satış yaklaşımını da ele almıştır.

Ürünün farklı olan özellikleri, içerisindeki sistemin daha farklı çalışmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle diğer buzdolapları ile arasında oldukça fazla fiyat farkı vardır. Bu bağlamda ürünün hedef aldığı kitle orta gelir üzerinde, daha lüks yaşayan tüketicilerdir.

163 Reklam No 4: Lassa Lastikleri

164 Reklam No: 4

Reklamın Konusu: Lassa lastiklerinin yol tutuşu

Reklamın Aldığı Ödül: 2006 yılında Kırmızı Reklam Ödüllerinde, “Basında En İyi Diğer Otomotiv, Yan Sanayi & Aksesuar Reklam” kategorisinde “Başarı Belgesi” ödülü almıştır.

Reklamveren: Brisa Lastik Üreticisi

Ajans: Rafineri Reklamcılık Hizmetleri Ticaret A.Ş. Yayın Tarihi: 2006

Yayınlanan Mecra: Dergi Slogan: Mükemmel Yol Tutuş Başlık: -

Alt Başlık: - Metin: -

Renk: Siyah, Beyaz

Görsel: Lastik deseni, logo

Kurum Kimliği: Türkiye'nin köklü ve lider lastik markası Lassa'nın temelleri 1974 yılında atıldı. Sabancı Holding ve ortakları tarafından kurulan Lassa, 1978 yılında üretime başladıktan tam on yıl sonra, Japon devi Bridgestone Corporation’la ortaklık kurarak Brisa adını aldı. Lassa lastikleri, bugün Türkiye’nin en büyük lastik üreticisi olan Brisa’nın araştırma geliştirme çalışmalarıyla ve kullanılan en son teknolojiyle üretiliyor.

Brisa, Sabancı Holding ve ortakları tarafından %100 Türk sermayeli olarak, Lassa Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. adı altında, Amerikan BF Goodrich firması ile yapılan lisans anlaşmasıyla 1974 yılında kuruldu. 90.000 metrekare kapalı alanda 1977'de üretime başlayan ve 60 ilde 186 bayi ile teşkilatlanan kuruluş, 1988'e kadar Lassa markası altında lastik üretti ve ürün yelpazesini binek, kamyon ve otobüs lastiklerinden, traktör ve iş makinesi lastiklerine kadar uzattı. 1 Kasım 1988'de, dünya

165 lastik pazarı lideri Japon Bridgestone Corporation ile Sabancı Grubu hisseli olarak kurulan ortaklıkla Lassa şirketinin adı, Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak değiştirildi.

1 Temmuz 1989'da temeli atılan yeni fabrika, 196.000 metrekareye büyüyen üretim tesislerinde yeni teknolojiyle ilk seri üretime 1990'da başladı. Brisa için yeni fabrika, sahip olduğu ileri teknoloji ve donanımın ötesinde, yeni bir yönetim, üretim ve kalite anlayışının da simgesi oldu. 1997'de gerçekleştirilen radyalizasyon yatırımı ile Brisa üretim tesisleri, 260.000 metrekare kapalı alana ulaştı. Brisa Türkiye'nin lider, Avrupa'nın yedinci büyük lastik üreticisidir.

Problem: Lastiklerin aracın performansını düşürmesi, güvenli bir şekilde yol alamamasına neden olması ve fren mesafesini uzatması.

Reklamın Amacı: Lastiklerin yol tutuş özelliğini velcro (cırt cırt) malzemesi ile kişiye hissettirmek

Hedef Kitle: Araç sahibi olan kişiler.

Yaratıcı Fikir: Velcro (cırt cırt) malzemesi ile birbirine yapıştırılan sayfaların yol tutuşunu bir basın ilanında hissettirir nitelikte olması.

Kullanılan Temel Yaratıcı Strateji Yaklaşımı a. Temel Satış Vaadi Yaklaşımı

Farklılık: -

Satış: Lastiklerin yol tutuş özelliğini velcro (cırt cırt) malzemesi ile kişiye hissettirip güven vererek kişiyi satın almaya ikna etmektedir.

• Öneri (Vaad): Ürünün mükemmel bir yol tutuş özelliğinin olduğu öne sürülerek daha güvenli yolculuklar vaad etmektedir.

b. Marka İmajı Yaklaşımı: - c. Konumlandırma

Ürün Özellikleri ve Tüketici Yaklaşımı: Ürün yol tutuş özelliği ile ilişkilendirilmiştir.

Fiyat ve Kalite Yaklaşımı: -

Kullanım ve Uygulama Yaklaşımı: - Ürün ve Kullanıcı İlişkisi Yaklaşımı: -

166 • Ürün Sınıfı Yaklaşımı: -

Kültürel Simgeler Yaklaşımı: - Rakip Yaklaşımı: -

Değerlendirme

Brisa lastik üreticisi tarafından lassa lastiklerinin yol tutuş özelliğinin tanıtımını yapan 13 numaralı reklam kampanyası 2006 yılında Kırmızı Reklam Ödüllerinde, “Basında En İyi Diğer Otomotiv, Yan Sanayi & Aksesuar Reklam” kategorisinde “Başarı Belgesi” ödülü almıştır.

Dergi ilanı olarak yayınlanan bu tanıtımda velcro (cırt cırt) malzemesi kullanılarak farklı bir uygulama yoluna gidilmiştir. İlan dört sayfadan oluşmaktadır. Karşımıza çıkan ilk sayfada siyah zemin üzerinde sadece “Mükemmel Yol Tutuş” sloganı yer almaktadır. Başka hiçbir öğe kullanılmadığı ve açıklama yapılmadığı için merak uyandıran bu bölümden sonra diğer sayfaya geçiş sırasında birbirine yapışık şekilde duran iki sayfayı ayırmak için çaba sarf etmek gerekmektedir. Sayfayı açtıktan sonra üretilen lastiklerin mükemmel yol tutuş özelliğini anlatmak için sayfaların velcro (cırt cırt) malzemesi ile birbirine tutturulduğu anlaşılmaktadır. Sol sayfada lassa lastik deseni sağ sayfada ise yol zeminini simgeleyen siyah velcro malzemesi görünmektedir. Ardından sayfa tekrar çevrildiğinde lassa logosu ile karşılaşılmaktadır. Lastiklerin yol tutuş özelliğini velcro (cırt cırt) malzemesi ile hissettirilmeye çalışılmıştır. İlanın düşündürücü ve etkileyici kurgusu ile hedef kitle motive edici niteliktedir. Farklı bir uygulama yapılması da dikkat çekiciliği arttırmıştır.

Ürün sadece yol tutuş özelliği ile öne çıkartılarak ürün özellikleri ve tüketici yaklaşımını ele almıştır. Ancak bir aracı kullanırken lastiklerin yol tutuş özelliğinin anlaşılmaktadır. Fakat bir dergi ilanına yol tutuş özelliğinin böyle bir uygulama ile aktarılması etkileyici ve güven veren bir his yaratmaktadır. Bu da kişiyi satın almaya teşvik etmektedir. Mükemmel bir yol tutuş hissinin yaratılması ile de daha güvenli yolculuklar vaad edilmektedir.

167 Reklam No 5: Volkswagen - Eos

168 Reklam No: 5

Reklamın Konusu: Otomobil Tanıtımı

Reklamın Aldığı Ödül: 2007 yılında Kırmızı Reklam Ödüllerinde, “Basında En İyi Otomobil Reklamı” kategorisinde “Başarı Belgesi” ödülü almıştır.

Reklamveren: Doğuş Otomotiv Ajans: Medina Turgul DDB Yayın Tarihi: 2007

Yayınlanan Mecra: Dergi Slogan: -

Başlık: Nasıllı Başlık

“ Kışı üstü kapalı geçiştirmeyin.” Alt Başlık: -

Metin: Sebep Gösteren Metin

“EOS, cam tavanı sayesinde üstü kapalıyken de üstü açık bir Volkswagen. Dünyada ilk kez 5 parçalı katlanabilir kayar coupe CSC (Convertible Sliding Coupr) tavanı cam tavanla birleştiren EOS, güneşin tadını kış aylarında da her

Benzer Belgeler