• Sonuç bulunamadı

3.6. ARAŞTIRMANIN BULGULARI

3.6.1. Altınoluk’la İlgili Bulgular

3.6.1.8. Altınoluk’la İlgili Planlama Çalışmaları

Altınoluk’ta imar hareketleri 1989 yılına kadar, 1982 yılı onaylı Edremit Körfezi kıyı kesimi çevre düzeni planına göre yapılmıştır. 1989 yılında, imar uygulamalarının daha düzenli hale getirilmesi amacıyla yeni bir nazım imar planı yapılmıştır. Daha sonraki uygulamalar da bu imar planına göre yapılmıştır. 1996 yılında, Bayındırlık Bakanlığı’nın yaptığı bir değişiklikle 2500 hektarı kapsayan bu imar planına 220 hektarlık bir alan ilave edilmiştir (*Öznal).

Bölgenin planlamasıyla ilgili üzerinde durulması gereken konu başlıkları şunlardır (İrtem ve Karaman, 2004: 11-12):

- Koruma politikalarının belirlenmesi, - Su havzası koruma çalışmaları, - İkinci konut yönetimi,

- Tarihi eserlerin korunması ile ilgili çalışmalar,

- Atık su, katı atık ve endüstriyel kirliliği önleme yönetimi, - Trafik ve ulaşım durumu.

Altınoluk’un bölge planlaması ve turizm planlamasıyla ilgili hedefleri ise şu şekilde sıralanabilir:

- Turizm yatırımlarının ve gelirlerinin arttırılması, - Turizm sezonunun uzatılması,

- Yabancı turistlerin bölgeyi ziyaret etmesinin sağlanması,

Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi ve bunlarla bağlantılı mevcut sorunların çözülmesi halinde, bölgenin turistik değerinin hızla artacağı düşünülmektedir.

Altınoluk Belediyesi’nin, çevre ve temizlik, turizm ve tanıtım, tarih, kültür ve sanat, sağlık ve spor hizmetleriyle ilgili bölgede gerçekleştirilmesini planladığı somut projeler ve çalışmalar şu şekilde sıralanabilir (www.altinoluk.bel.tr):

Çevre ve temizlik hizmetleri kapsamında yapılması planlanan en önemli çalışma, Kaz Dağları’nda ve Madra Dağı’nda siyanürle altın arama çalışmalarının engellenmesi konusunda gerekli örgütlenmenin gerçekleştirilmesidir. Bu konuda bölge halkının desteği de son derece önemlidir. Bölgede bunun dışında kötü durumdaki derelerin ıslah edilerek piknik alanı haline getirilmesi, çevre belediyelerle iş birliğine gidilerek katı atık çöp fabrikasının kurulması, arıtmadan çıkan suyun uygulanacak bir proje yardımıyla zeytinliklerin sulanmasında kullanılması ve dereler üzerindeki ulaşımı kolaylaştırmak için dört adet köprü yapılması planlanmaktadır.

Turizm ve tanıtma hizmetleri kapsamında, daha önce kurulduğu alan nedeniyle kaldırılan turizm danışma bürosunun, beldenin uygun bir yerine yeniden kurulması planlanmaktadır. Ayrıca, Altınoluk’un daha iyi tanıtımı için başta dizi ve film yapımcılarına gereken destek ve olanakların sağlanması olmak üzere her türlü tanıtma faaliyetine önem verilmesi de planlanmaktadır. Beldeye beş yıldızlı bir otel yapımı da düşünülmektedir. Ayrıca, bölgede termal su arama çalışmalarına devam edilmesi de planlanmaktadır.

Tarih, kültür ve sanat hizmetleri kapsamında, her yıl düzenlenen “Antandros Yaşama Saygı Kültür ve Sanat Festivali”ne uluslararası boyut kazandırılmasıyla ilgili çalışmaların yapılması planlanmaktadır. Ayrıca, Altınoluk’ta çok amaçlı bir müze kurulması da düşünülmektedir. Restorasyonu yapılması düşünülen binaların turizmin hizmetine sunulması da planlanmaktadır. Bunun dışında, Şahin Dere kenarında bir eğlence merkezi kurulması planlanmaktadır. Ayrıca, Antandros kazı çalışmalarına verilen destek ve Antandros’un tanıtımı yönünde ilk adımların atıldığı Aeneas

gemisinin tekrar inşa edilmesi ve İtalya yolculuğunun yeniden canlandırılması çalışmalarının da devam ettirilmesi gerekmektedir. Kentsel sit alanı içinde restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarının da devam ettirilmesi düşünülmektedir.

Sokak sağlamlaştırma çalışmalarıyla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında belirlenen kentsel sit alanları ve koruma alanlarında, taşınmaz kültür varlıklarının sokağa bakan cepheleri ile birlikte avlu duvarları, çeşme gibi mimari elemanların özgün sokak dokusu ve kentsel mobilya ile birlikte korunması, sağlıklaştırılarak yaşatılması ve çağdaş yaşama katılmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Ayrıca sokak dokusunu tanımlayan tüm öğelerin korunması ve belgelenmesine yönelik röleve, restorasyon, kentsel tasarım projeleri ile mühendislik dallarında yapılması gereken her türlü projenin elde edilmesi de sokak sağlamlaştırma çalışmaları kapsamındadır (www.kultur.gov.tr).

Sağlık ve spor hizmetleri kapsamında, astım hastanesi rehabilitasyon merkezinin, girişimci firmanın durumuna da bağlı olarak, yasal kurallar çerçevesinde gerekirse belediye tarafından işletilmesi planlanmaktadır. Ayrıca, geniş kapsamlı iki sağlık evi açılması, Şahin Deresi’nin iki yanına koşu ve yürüyüş parkurlarının yapılarak rekreasyon alanı projesinin gerçekleştirilmesi, yeni yerleşim merkezlerine otuz adet park yapılarak bu parklardan beşinin spor araç-gereçleriyle donatılması ve iki bin kişilik kapalı spor salonunun yapılması da belediye tarafından planlanmaktadır.

Bölgede yapılması planlanan diğer çalışmalar ise şunlardır (*Urkun):

- Yazlıklarla ilgili şu anda gündemde olan bir çalışma olmamasına rağmen, ileriki zamanlarda yazlıkların ev pansiyonculuğuna açılması yönünde çalışmalar düşünülmektedir.

- Tarihi eserlerin korunması konusunda bugüne kadarki girişimler pek başarılı olamamış ve bakanlığa belediye tarafından yapılan başvurular sonuçsuz kalmıştır.

Önümüzdeki dönemde restorasyon çalışmaları ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları için farklı kaynak ve fonlar araştırılarak kırka yakın tescilli bina ve kentsel sit dokusunun etkin şekilde korunması planlanmaktadır. Bunlardan öncelikli olanlar ise, projeleri hazır bulunan hamam, İbrahim Erdim zeytinyağı fabrikası ve Sıra Odalar Sokak düzenlemeleridir.

- Şu anda tam kapasiteyle çalışmakta olan arıtma tesisinin kapasite arttırma ve ek tesis hazırlıkları yapılmaktadır. Katı atık tesisinin iyileştirme çalışmaları için de girişimlerde bulunulmaktadır.

Bölgeyle ilgili altyapı düzenlemeleri ise şu şekilde ifade edilmektedir (*Urkun):

- Deniz ve akarsuların temizliği sağlayan arıtma tesisi,

- Kent içi ulaşımı kolaylaştırarak mekânsal kaliteyi arttıran yol çalışmaları, - Kentsel sit alanı içinde yakın zamanda tamamlanmış yol döşemesi ve kent meydanının düzenlenmesi çalışmaları,

- Park alanı olarak tahsis edilmiş alanlarda yapılan ve yapılacak yeşil alan düzenlemeleri,

- Şahin Dere boyunca ve sahilde yapılacak çevre düzenleme çalışmaları.

Altınoluk’u daha çağdaş bir belde haline getirme çalışmaları kapsamında, mevcut biyolojik atık su arıtma tesisinin günlük 12.000 metreküp olan kapasitesi yaz aylarının da yoğunluğu göz önüne alınarak günlük 16.000 metreküpe (80.000 kişi kapasiteli) çıkaran dördüncü havuz yapımı tamamlanmıştır. Ayrıca belediye tarafından koku giderme istasyonu (kimyasal püskürtme yoluyla arıtma tesisinden yayılan kötü kokuların önüne geçilmesi amacını taşıyan) kurulması yönündeki çalışmalar da tamamlanmıştır (www.altinoluk.bel.tr).

İlçe sağlık kurumları tarafından yapılan düzenli denetimler sonucu Altınoluk’ta akarsu ve denize kanalizasyon sularının karışmadığı, yüzme suyundan alınan numunelere göre ise denize girilmesinde hiçbir sakınca olmadığı

Benzer Belgeler