• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.2. Araştırmanın Nitel Verilerine İlişkin Bulgular

4.2.6. Altıncı Soruya Ait Bulgular

Araştırmanın altıncı sorusu olan “AOBM‟nin mevcut öğretim programı ile uyumu hakkındaki düşünceniz nedir?” sorusuna ilişkin öğretmen görüşlerine ait frekans ve yüzde dağılımı Şekil 12‟de verilmiştir:

ġekil 12. Öğretmenlerin AOBM’nin Mevcut Öğretim Programı ile Uyumuna ĠliĢkin GörüĢleri

Şekil 12‟de görüldüğü gibi öğretmenlerin büyük bir bölümü (%54.54) AOBM ile mevcut öğretim programını uyumlu bulmamaktadır:

“Hayır, müfredat bence uygun değil. Kazanımların çoğu denk gelmiyor, karşılık bulmuyor.” (Ö. 5)

“Yani çok vakıf değilim CEFR‟a ama ben çok yetersiz olduğunu düşünüyorum. Çok basit düzeyde kaldığını düşünüyorum. Sadece kelime öğretimi yapıyor gibiyiz. Hani kendiniz cümle kurmazsanız ya da öğretmezseniz sanki kitaba ya da müfredata göre hiçbir şey öğretmememiz gerekiyor. Sadece adını sorma, nasılsın deme vs.” (Ö. 11) “Şu an mevcut olan sistemlerin CEFR‟ın çok da uyumlu olduğunu düşünmüyorum.” (Ö. 3)

“Hmm.. bizim programlarımızı düşünüyorum.... tam anlamıyla değil. Aslında CEFR uyumlu olduğunu düşünüyoruz ama dilbilgisi istemesek de var, gramer var ve onu vermeden de olmuyor. Yani tam anlamıyla uyumlu değil bence. Bizim müfredatımız ağır.” (Ö. 7)

“Hayır, kesinlikle uyumlu değil, basit ve yetersiz. Sadece kelime... gramer yok, speaking de yok.” (Ö. 4)

Öğretim Programı - AOBM Uyumu Uyumlu/Kısmen Uyumlu {2, %18.18} Teoride Uyumlu, Pratikte Uyumsuz {3, %27.27} Uyumlu Değil {6, %54.54}

Öğretmenlerin %27.27‟si ise mevcut ilkokul İngilizce öğretim programının teoride AOBM‟de yer alan ilke, yöntem ve stratejilerle uyumlu olduğunu fakat uygulama safhasında gerek alt yapı ve donanım gerekse öğrencilerin hazırbulunuşluk seviyelerindeki farklılıklardan dolayı istenilen verimin alınamadığını ifade etmektedir:

“Aslında teorik olarak baktığımızda uyumlu yani bir sıkıntısı yok, ama uygulamaya geçerken ne yazık ki bizde bir şeyler ters gidiyor yani onu çözemiyoruz da yani eldeki koşul, eldeki malzemeden mi kaynaklanıyor… Teoride kalıyor.” (Ö. 10)

“Uyumlu olduğunu düşünüyorum zaten ama CEFR‟ın tam içeriği ile ilgili çok bir şey diyemeyeceğim. Ama şu anki uyguladığımızın üzerine biraz daha katıldığını düşünüyorum ama seviye seviye ayrıldığı zaman da olmuyor işte olmuyor ya.” (Ö. 2) “Ders defterine yazdığımız “Students will be able to recognize the numbers” kazanımını tam olarak verebiliyorum ama sürekliliği yok örneğin ünitede işlediğin bir konuyu bir sonraki ünitede uygulamaya gel, orada gördüğü sayıları ikide üçte de görüyor olabilmesi lazım ki biz üzerine koyabilelim. niteler birbirine uyumlu gidiyor ama konular çok fazla. Geriye sıçrayış yapsın istiyorum bazı konularda.” (Ö. 2)

İki öğretmen ise (%18.18), mevcut ilkokul İngilizce öğretim programının AOBM ile uyumlu olduğunu ya da öğrencilerin seviyeleri de göz önünde bulundurularak uyumlu hale getirilebileceğini düşündüğünü ifade etmektedir:

“Aslında öğretmenin elinde, yani onu uyumlu hale getirebiliyoruz. Yani sonuçta fiziki şartlar, çocuklar farklı atıyorum bir kolejdeki çocuğa öğretmek farklı olur, bir köy okulundaki çocuğu öğretmek farklı olur. Onun ihtiyacı nasılsa ona göre düzenlenip tekrardan yapılabilir diye düşünüyorum. Yani öğretilebilir.” (Ö. 6) “Bence uyumlu. uyumlu hale getirilmiş, kullanılan etkinlikler kazanımlar... Bir problem olduğunu düşünmüyorum ben ama işte dediğim gibi biz çok üstünde durmuyoruz. Bundan sonra daha iyi bakarım aslında.” (Ö. 1)

Elde edilen görüşleri sağlıklı değerlendirebilmek adına öğretmenlere daha önce mevcut ilkokul İngilizce öğretim programı ile ilgili herhangi bir eğitime katılıp katılmadıkları sorusu yöneltilmiştir. Öğretmenlerden alınan yanıtlar Şekil 13‟te verilmiştir:

ġekil 13. Öğretmenlerin Mevcut Ġlkokul Ġngilizce Öğretim Programı ile Ġlgili Eğitim Alma Durumları

Öğretim Programı ile İlgili Seminer

Aldım fakat faydalı değildi.

{5, %45.45}

Almadım.{4, %36.36}

Almadım fakat kitapçık olarak okudum.

Öğretmenlerin %45.45‟i mevcut öğretim programı ile ilgi bir seminere katıldıklarını fakat bunun tam anlamıyla verimli olmadığını ifade etmişlerdir:

“Geçen sene bir seminere katılmıştık daha çok genel kazanımlarda değişikliklerle alakalıydı.” (Ö. 10)

“Kazanımlarla ilgili değişiklikler olduğunu, yani mümkün olduğunca kazanımların azaltılmaya çalışıldığı söylendi.” (Ö. 9)

“İki sene önceydi sanırım. Müfredat genel olarak değiştirildiğinde bir toplantı yapıldı. Çok da faydalı olduğunu düşünmediğim bir toplantıydı.” (Ö. 11)

“Çok saçma bir toplantı oldu.” (Ö. 4)

“Yok hayır, yani aslında sene başında Sanki bir toplantıda konuşulmuştu ama çok biliyorsunuz. Her toplantı gibi dikkate alınmadı. Yani bilmiyorum.” (Ö. 8)

Öğretmenlerin %36.36‟sı ise mevcut öğretim programı ile ilgi herhangi bir seminere katılmadıklarını belirtmişlerdir. Seminere katılmamalarına rağmen öğretim programını okuduğunu belirten iki öğretmenin (%18.18) görüşleri aşağıda sunulmuştur:

“Evet kitapçık olarak var, okudum.” (Ö. 5)

“Okudum. Yani okul çapında, kendi içimizde seminer döneminde sanıyorum öyle bir üstünden geçmiştik öğretim programının.” (Ö. 7)

Mevcut öğretim programımı AOBM temelli yapılandırılmış olmasına rağmen öğretim programı ile ilgili hiçbir toplantıda AOBM hakkında herhangi bir bilgi paylaşımı yapılmamıştır:

“Hiç hatırlamıyorum. Hayır.” (Ö. 11) “Yok hayır bahsedilmedi.” (Ö. 4)

“AOBM‟nin mevcut öğretim programı ile uyumu hakkındaki düşünceniz nedir?” sorusu yöneltilen öğretmenlerin yarıdan fazlası AOBM ile mevcut öğretim programını uyumlu bulmadıklarını, öğretim programının gramer ve kelime öğretimi ile sınırlı kaldığını belirtmişlerdir. Öğretmenler arasındaki genel kanı, öğretim programının teoride AOBM‟de yer alan ilke, yöntem ve stratejilerle uyumlu olduğu fakat uygulama safhasında gerek alt yapı ve donanım gerekse öğrencilerin hazırbulunuşluk seviyelerindeki farklılıklardan dolayı istenilen verimin alınamadığıdır. Elde edilen görüşleri sağlıklı değerlendirebilmek adına öğretmenlere daha önce mevcut ilkokul İngilizce öğretim programı ile ilgili herhangi bir eğitime katılıp katılmadıkları sorusu yöneltilmiştir. Öğretmenlerden yarısı eğitim aldıklarını

fakat faydalı olmadığını, yarıya yakını ise hiçbir eğitim almadığını belirtmiştir. 11 öğretmenden ikisi ise öğretim programını incelediğini belirtmiştir.

Benzer Belgeler