• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.2. Araştırmanın Nitel Verilerine İlişkin Bulgular

4.2.3. Üçüncü Soruya Ait Bulgular

“Derslerinizde ne tür etkinliklere ağırlık veriyorsunuz?” sorusuna ilişkin öğretmen görüşlerine ait frekans ve yüzde dağılımı Şekil 8‟de verilmiştir:

ġekil 8. Öğretmenlerin Derslerde Ağırlık Verdikleri Etkinliklere ĠliĢkin GörüĢleri

Etkinlikler

Oyun {10, %90.90} Şarkı {9, %81.81}

Drama-Rol Oynama {7, %63.63} Çevrimiçi siteler, WEB 2.0 Araçları ve

Etkileşimli Materyaller {5, %45.45}

Kesme-Yapıştırma, Boyama {5, %45.45}

Bulmaca, Yap-Boz {2, %18.18} Basılı Materyaller (Fotokopi, Test) {3,

Şekil 8‟de görüldüğü gibi derslerinde ağırlık verdikleri etkinlik türleri sorulduğunda öğretmenlerin %90.90‟ı “oyun” yanıtını vermektedir. Öğretmenlerin bu konudaki görüşleri aşağıda belirtilmiştir:

“Biz hep oyunlaştırmaya çalışıyoruz.” (Ö. 11)

“Kelimelerle "what's missing?" oynuyoruz, "magic eyes" yapıyoruz, "flyswatter" oynuyoruz. Sonra "challange" yapıyoruz, bilgi yarışması. Bunun gibi çok oyunlarımız var. Ben üretiyorum, türetiyorum.” (Ö. 7)

“Sınıf içerisinde topu alıp sen ona at o sana atsın herkes birbirine sorsun herkes birbirine cevap versin. Bu tarz aktiviteler yapıyoruz.” (Ö. 3)

“OKUL G‟de kendi sınıfımda da bir tane kocaman kelime kutumuz hani sınıfa ait bir kutumuz var tombala oynar gibi biraz da. o tarz etkinlikler kullanıyorum.” (Ö. 6) “Bu jeopardy tarzı oyunları çok seviyorlar. İnteraktif böyle işte şeyden tahta oyunlarına bayılıyorlar. Bütün çocukların aktif olabileceği, güzel grup oyunlarından acayip keyif alıyorlar, çok seviyorlar.” (Ö.1)

Bir öğretmen ise oyunun etkili olduğuna inandığını fakat çok sık tekrarlandığında olumsuz etkilerinin de olduğunu düşünmektedir:

“Genellikle dinleme üzerine olan etkinliklerde oyunlar devreye giriyor ama ben, edindiğim deneyimlerde şunu da gördüm, eğer oyunla başlayıp oyunla bitirirsek sürekli eğlenceli bir etkinlik yaparsak çocuklarda beklenti düzeyi çok yükseliyor ve bu da ne yazık ki olumsuz etkiliyor. Çocuklar bu sefer en ufak bir yazı yazmada veya daha durağan geçen bir derste dikkati çok çabuk dağılabiliyor, o yüzden de evet dinleme yapıyoruz, oyun oynuyoruz, kesme yapıştırma yapıyoruz ama bunları dersin belli bir süresine yerleştirmek bence daha mantıklı.” (Ö. 10).

Oyunun yanı sıra şarkıların da dil öğrenme süreçlerinde çokça kullanıldığını dile getiren öğretmenlerin (%81.81) bu konu ile ilgili görüşleri ise aşağıda yer almaktadır:

“Şarkıya önem veriyoruz çünkü neden? Çocuklar mutlu.” (Ö. 1)

“Şarkılar bol bol dinletiyorum. OKUL G‟de daha çok müzikler eşliğinde öğretiyorum.” (Ö. 6)

“Şarkı bizde çok fazla ön planda, şarkıları ezberliyoruz.” (Ö. 8)

“Özellikle şarkıdan çok hoşlanıyorlar şarkı dinletiyorum, diyalog dinletiyorum özellikle başka yerlerden de konuyla ilgili.”(Ö. 2)

Derslerde etkinlik olarak drama ya da rol oynamaya yer verdiğini dile getiren öğretmenler (%63.63) ise bununla ilgili şunları söylemektedir:

“Ben şarkı, oyun ve role oynama yaptırıyorum. Tahtaya kaldırıp birbirleriyle o anki tahtadaki görüntü eşliğinde oradakinin aynısını tiyatro gibi oynamaya çalışıyorlar.” (Ö. 5)

“Diyalog, tahtada beraber canlandırma yapıyoruz. Genelde drama şeklinde diyaloglar yapıyoruz. Çocuklar kendi aralarında yapıyor.” (Ö. 9)

“Drama tarzı etkinlikler yapıyoruz, kendileri hazırlayıp bir şeyler getiriyorlar. Onlardan konuşma yapıyoruz.” (Ö. 1)

“Oyunlar ve drama ile öğretmeye çalışıyorum.” (Ö. 7)

“Bazen kuklalarımız oluyor elimizde onları konuşturuyoruz.” (Ö. 10)

Akıllı tahtaların kullanım alanları oyun ve şarkılarla sınırlı kalmamaktadır. Aynı zamanda çevrimiçi siteler, WEB 2.0 araçları ve hazırlanan etkileşimli materyaller de sıkça faydalanılan etkinlikler arasındadır. Bunlardan faydalanan öğretmenlerin (%45,45) görüşleri aşağıda yer almaktadır:

“Okulistik‟i mesela çok kullanıyorum. Konu bittiğinde test çözüyoruz, muhakkak bir tekrar yapıyoruz ya da konuya yeni başladıysam, oradan minik bir konu anlatımı dinliyoruz. Konu anlatımı var artı üzerine yapılmış alıştırmaları var güzel.” (Ö. 4) “Birebir etkileşimli etkinlikleri kullanabiliyorum, videoları izletebiliyorum, Eba dersin vs. sunmuş olduğu materyalleri kullanabiliyoruz tahtada birebir test çözdürebiliyorum.” (Ö. 6)

“Kahoot kullanıyorum o kelime grupları ile ilgili.” (Ö. 7)

“Akıllı tahta varsa o çok büyük bir avantaj. Videolarını mutlaka izletiyorum.” (Ö. 10) “Morpa tarzı Okulistik tarzı şeylerden Test çözelim eşleştirme yapmayı seviyorlar. Başka öğretmen arkadaşların hazırladığı etkinlikleri kullanıyorum. Bir de İngilizce öğretmenleri Türkiye‟nin çeşitli yerlerinde web 2.0 araçlarını kullanarak hazırladığı materyaller var çok faydalanıyorum.” (Ö. 1)

“Akıllı tahtalarda akıllı uygulamalar var, onlarda etkinlikler hem görsel oluyor hem çocuklar işitsel olarak duyuyorlar.” (Ö. 3)

Kesme, yapıştırma ve boyama etkinliklerinin ise öğrenciler tarafından çok sevildiğini belirten öğretmenler (%45.45) ise şunları söylemektedir:

“Özellikle kesme yapıştırma ilkokul 2. sınıfta çok kullanıyorum.” (Ö. 7) “Kesme yapıştırmaları çok yapıyoruz.” (Ö. 10)

“Kes yapıştır yapıyoruz bazen.” (Ö. 3)

“Mesela boyalamalar çok güzel oluyor renkleri öğretirken.” (Ö. 11)

Bulmaca ve yapbozu da ders içi etkinlik olarak kullanan öğretmenler (%18.18) ise şunları dile getirmektedir:

“Bir de saklı kelimeleri bulmayı çok seviyorlar. Şöyle bir şey resim karışık resim veriyorum içerisine nesneler saklanmış oluyor bu nesnelerin İngilizcelerini bulup Yazmalarını söylüyorum ondan çok hoşlanıyorlar.” (Ö. 2)

“Laminasyonda parça parça bir yerde resim var bir yerde soru işareti ya da işte negatif pozitif öbür tarafta. Onları tahtada birleştirmek acayip hoşlarına gidiyor.” (Ö. 1)

Oyun, şarkı ya da etkileşimli oyunlara ağırlıklı olarak yer verilmesine rağmen ders içi etkinlik olarak fotokopi ile çoğaltılan yazılı materyaller ve testler de kullandığını ifade eden öğretmenler (%27.27) şunları belirtmektedir:

“Kitaplardan ziyade biz fotokopiler yapıyoruz. Dışarıdan araştırıyoruz, hazırlanmış buluyoruz, hazırlıyoruz, onları çoğaltıyoruz.” (Ö. 4)

“Kitabın çok faydasının olduğunu düşünmüyorum ben. Fotokopiye yöneliyoruz.” (Ö. 11)

Derslerinde ağırlık verdikleri etkinlik türleri sorulduğunda öğretmenlerin tamamına yakını kelime öğretiminde ya da öğrenilenleri tekrar ederken oyunları kullandıklarını, özellikle interaktif olan oyunların çocukların ilgisini çektiğini belirtmişlerdir. Buna rağmen bir öğretmen oyunun etkili olduğuna inandığını fakat çok sık tekrarlandığında olumsuz etkilerinin de olduğunu öğrencilerde beklenti düzeyinin çok yükseldiğini, en ufak bir yazı yazmada veya daha durağan geçen bir derste dikkatlerinin çok çabuk dağılabildiğini ifade etmiştir. Oyunun yanı sıra şarkılar, drama ve rol oynama (role play), kesme, yapıştırma ve boyama etkinlikleri, yapboz ve bulmacalar da dil öğrenme süreçlerinde çok kullanılmaktadır. Aynı zamanda çevrimiçi siteler, WEB 2.0 araçları ve hazırlanan etkileşimli materyaller de sıkça faydalanılan etkinlikler arasındadır. Oyun, şarkı ya da etkileşimli oyunlara ağırlıklı olarak yer verilmesine rağmen öğretmenler ders kitaplarının beklenilen düzeyde olmadığını belirterek, ders içi etkinlik olarak fotokopi ile çoğaltılan yazılı materyaller ve testler de kullandıklarını belirtmişlerdir.

Benzer Belgeler