• Sonuç bulunamadı

1.2. ALTI SİGMA

1.2.5. Altı Sigmanın Diğer Yaklaşımlarından Farkı

Altı sigma ile diğer yaklaşımlar arasındaki anahtar fark nicel ve veriye dayalı yüksek disiplinli bir sürecin entegrasyonu olmasıdır. Altı sigmanın bugün güncelliğini koruması aşağıdakilerin kombinasyonu dolayısıyladır (Hahn, 2005: 226):

• Globalleşmeye neden olan yoğun rekabet baskısı

• Düşük kalitenin maliyetinin farkında olan yönetim ve yüksek kaliteli ürün isteyen müşteri beklentisi

• Geniş veri tabanlarına ulaşabilme ve veriyi düzenleme ve analiz yeteneği

Birçok firma geçmişte TKY, sıfır hata ve kalite çemberleri ile iyileşme gerçekleştirmişlerdir, bugün ise altı sigma’ yı kullanmaktadırlar. Dolayısıyla akla “Altı sigma nedir?” ve “Gerçekten farklı mıdır?” soruları gelmektedir. Altı sigmanın bazı önemli özellikleri şu şekilde sıralanabilir (Walters, 2005: 221-223):

• İnanç: Yönetim sadece kabul etmez, yönetimin desteği kritik önem taşır. Yönetim zaman, emek ve kaynaklarını tamamen girişim için ortaya koymalıdır. Yönetim sadece üst yönetimi içermez, aynı zamanda orta ve alt kademe yönetimi de içerir. Tabi ki geçmişteki her kalite programı da aynı şeyi gerektirmiştir, fakat daha önceki programlardan sadece birkaçı Altı sigma şampiyon ya da altı sigma yöneticisi eğitimi gibi yönetim için özel eğitime sahip olmuştur.

• Yetkilendirme: Bir kişiyi eğitimi sırasında pratik yapmasına ve eğitildiği alanda bir şeyler başarmak için çalışmasına izin verilmezse, bu çok az bir başarı kazandırır. Geçmişteki programlarda insanlar eğitilmiş fakat çeşitli politik ve teknik sebeplerden dolayı aslında yeteneklerinin organizasyon içinde kullanılmasına izin verilmemiştir. Altı sigma, özel yetenekleri olan insanları eğitilmiş kara kuşaklar olarak tahsis etmeye çağırır. Her katılımcı organizasyonunda, aynı zamanda gerçek problemler üzerinde çalışmalıdır. Bu sadece kara kuşağa değil aynı zamanda organizasyona da yardımcı olur. • Eğitim: Altı sigma eğitimi geçmişteki çabalardan daha yoğun bir eğitimdir.

Bazı kavramlar aynı olmasına rağmen, altı sigma eğitimi daha yoğun, daha odaklanmıştır ve materyaller daha iyidir. Yaklaşık altı aylık tam zamanlı

çalışma çoğu kara kuşak için araçları öğrenme ve onlara hakim olmak için gereklidir. Geçmişteki kalite programlarında eğitim bu kadar yoğun değildir. • Ölçme: Altı sigma modern istatistiksel araçları desteklemek için, çoğu

firmanın yetersiz ölçüm ve veri toplama sistemine sahip olduğu gerçeğini dikkate alır. Altı sigma metodu “TÖAİK” olarak kısaltılan bazı adımlara bölünmüştür. —tanımla, —ölç, —analiz et, —iyileştir, —kontrol et.

Geçmişteki çoğu program sadece “tanımla” kısmı ile ilgilendi ve “ölç” kısmını tamamen atlayarak analiz etme, iyileştirme ve kontrol etme adımlarına yöneldi. Fakat doğru olaylar üzerinde, tam ve doğru veri olmaksızın, bir şeyin analiz, iyileştirme ve kontrolü imkânsızdır.

• Sonuç: Altı sigma iyileştirme çalışmalarını kalite departmanından dışarı çıkarır. Altı sigma projelerinin finansal etkilerine odaklanmak herkesin, özellikle üst yönetimin dikkatini çeker. Ayrıca satılan ürün ve hizmetlerin kalitesinden başka, firma sonuçlarına etki eden daha fazla şey vardır. Sadece üretim değil, bütün işletmenin bir süreç olduğunu tanımlayarak daha fazla değer sağlanabilir.

• Proje yaklaşımı: Altı sigma işin yapılması için bir kişinin sorumlu olması gerektiğini tanımlar. Takımlar buldukları fikirler ile iyi çalışırlar, fakat yine de bir kişinin çabayı yönetmesi gerekmektedir. Bu kişi kara kuşaktır. Altı sigma firma çapında bir girişim olmasına rağmen, kara kuşaklar işin yapılmasında katalizör görevi görürler. Yönetimin tam desteği ile daha hızlı ilerlerler.

• Pratik Yapma: Altı sigma insanların kullanmadıkları şeyleri hızlıca unutacaklarını tanımlar. Öğrenilen istatistiksel araçlar ve problem çözme yetenekleri de farklı değildir. Bu yüzden eğitim boyunca kara kuşaklara çözümlemeleri için ve işyerlerinden gerçek problemler üzerinde çalışmaları için pratik örnekler verilir. Bunun insanların kendine güvenini ve doğru olduğuna inandıkları bir şeyi gerçekleştirmedeki isteklerini ne kadar geliştirdiğini görmek şaşırtıcıdır.

yeteneklere sahip değildir. Altı sigma eğitimi sırasında bütün araçlar, bilgisayar ve takip eden projelerde kullanılacak olan yazılımları kullanarak öğretilir.

• Yol haritası: Geçmişteki çoğu iyileştirme programı yapılması gerekenlerin ne olduğunu söylüyordu, fakat nasıl yapılacağını söylemiyordu. Altı sigma bize sadece “ne” yapılacağını anlatmaz, daha önemlisi “nasıl” yapılacağını anlatan bir “A’ dan Z’ ye” süreçtir.

Altı sigma, en iyi başarı elde etmiş firmaların ortak karakteristiklerinin listelenmesi ile açıklanabilir. Bu temel elementler şu şekildedir (Caulcutt, 2001: 305):

1) Süreçlere odaklanma, dolayısıyla müşterilere odaklanma

2) Süreç performansında bir kazanç, her seviyede ve süreç yeterliliğinin firma kapsamında ölçülmesi

3) Kara kuşaklar, uzman kara kuşaklar ve yeşil kuşaklar

4) Hataları ve/veya varyasyonları azaltmaya odaklanan kara kuşak projeleri 5) Gerçeklerle yönetim

6) İşletme amaçları ile ilişkili kara kuşak projeleri

7) Üst yönetimin açık vizyon, değer ve hedeflere sahip olması

8) Üst yönetimin hedeflerinin tamamen alt kademeye ve müşteri ilişkisi seviyesine yayılması

Altı sigmanın başarısı tamamen dikkate değerdir. Yukarıda listelenen “altı sigmanın temel elementleri” düşünüldüğü zaman bunlar altı sigma yaklaşımını benimsemeyi istememiş organizasyonlarda da bulunabilir. Ayrıca bu elementlerin çoğu daha önceki girişimlerin bir parçası olarak desteklenmiştir. Varyasyonun azaltılması yıllar önce işletme performansının geliştirilmesinin anahtarı olarak Deming ve Taguchi tarafından desteklenmiştir.

Altı sigma başarısını yeniliğinden dolayı sağlamamaktadır, bu yaklaşımların çoğu yeni değildir. Belki de gücünü bütün elementlerin kombinasyonundan ve birbirlerini destekleme şeklinden almaktadır (Caulcutt, 2001: 306).

Altı sigma’ da yeni olan, süreç ortalamasının tolerans aralığı ortasından ±1.5σ kadar sapabileceği, dolayısıyla milyonda 3.4 kusurluya ulaşılabileceği

gerçeğinin Motorola’nın deneyimleri ile ortaya konmuş olmasıdır. Ayrıca istatistiksel yöntemlerin ve özellikle de istatistiksel deney planlamasının bilinçli, istekli ve etkin kullanımının vazgeçilemez önemde olduğunun anlaşılmış olmasıdır (Kasa, 2002: 3).

Benzer Belgeler