• Sonuç bulunamadı

ALINDIĞINI GÖSTEREN METĐN Araştırma ile ilgili çalışmalar:

Koordinasyon, denge, koordinatif yetenekler, hareket deneyimleri temelinden kaynaklanan öğrenme süreçlerinin sonucunda ortaya çıkar. Ayrıca, koordinatif hareketlerin uygulanması ve öğrenilmesi nöro-müsküler yapının kalitesi ile ilgili olduğu bilinmektedir. Beyin yeni öğrenilen bir bilgiyi nöral bağlantılar kurarak kullanışlı hale getirir. Kurulan bağların sayısı ne kadar fazla olursa bilişsel performansta o kadar yüksek olur. Nöronlar arasındaki impuls geçişini nörotransmitter olarak adlandırılan kimyasallar sağlar. Omega 3 yağ asitleri çoklu doymamış elzem yağ asitleridir. Omega 3 yağ asitlerinin nöronlar arasındaki iletişim kalitesini arttırarak özellikle çocukların zihinsel gelişimlerine olumlu etki ettiği bilinmektedir. Omega 3 yağ asitleri insan vücudu tarafından biyosentez edilemediği için elzemdirler ve dışarıdan besinler yoluyla ya da yağlı balıkların preslenmesi ile üretilen destek ürünlerle alınması gerekmektedir. Omega 3 destek ürünleri ile yapılan tüm araştırmalar bu ürünlerin hiçbir yan etkisinin bulunmadığını kanıtlamıştır.

Amaç:

Tüm bu bilgilere dayanarak, omega 3 nöral bağlantıları güçlendirerek, bilişsel performansı, dolayısıyla da koordinatif hareketlerin uygulanması ve öğrenilmesine de etki edebilir. Bu sonuç doğrultusunda; 10–12 yaş arası çocuklarda omega 3 yağ asidi kullanımının beceri edinimi üzerine etkisinin incelenmesi olarak adlandırdığımız çalışmada; çalışma gruplarına oral olarak verilecek olan omega 3 desteği ile koordinatif özelliklerinizin geliştirilebileceği düşünülmüştür. Çalışmamızda çocuklarda omega 3 desteğinin; koordinatif özelliklerin gelişimi, reaksiyon süresinin gelişimi, beceri edinimi üzerine etkisinin incelenmesi amaç olarak belirlenmiştir.

Đzlenecek Đşlemler:

10-12 yaş arası, , daha önce düzenli spor yapmamış, sağlıklı ve gönüllü olan toplam 120 kız ve erkek çocuk bu çalışmaya katılacaktır. Spor yapmasına engel teşkil edecek sağlık problemi olanlar çalışmalara katılamayacaklardır. Araştırmaya katılması uygun görülen 120 öğrenci homojen olarak 30 ar kişiden oluşan 4 gruba ayrılacaklardır. Sizler bu çalışma içerisinde destek ürün almayan ve antrenman yapan kontrol grubu içerinde bulunacaksınız. Sizin dışınızdaki 90 öğrenciden 30’u hiçbir destek ürün almayacak ve tenis antrenmanlarına da katılmayacaklardır. Yalnızca testlere alınacaklardır. 60 öğrenci ise plesebo ya da omega 3 alacak ve tenis antrenmanlarına katılacaklardır.

Toplam 19 hafta sürecek olan çalışma test ve antrenmanları kapsayan 3 periyottan oluşacaktır. Tüm uygulamalar Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulunda tenis kortlarında yapılacaktır (laboratuar testleri; Akdeniz Üniversitesi Araştırma ve uygulama Merkezi laboratuarlarında yapılacaktır). Çalışmanın ilk 2 haftasında koordinasyon ve testlere hazırlık antrenmanları uygulanacaktır. Daha sonra ön test periyoduna geçilecek ve bu testler 1 hafta içerisinde normal antrenman gün ve saatlerinde yapılacaktır. Ön test sonrası periyotta

sizlere tenis teknik antrenmanları uygulanacaktır. Son periyotta son test olarak sizlere ara ve ön test periyodundaki aynı testler uygulanacaktır.

Şema 1: Çalışma Periyotları

19 haftalık çalışma süresince 2 kez aynı testlere alınmış olacaksınız bu testlerde sizlere; boy, ağırlık, yüzde yağ, hedefe top atma, raket üzerinde top sektirme, raketle top taşıma, çift el-göz koordinasyonu, aynada iz sürme, dairesel takip, tenis beceri testi, işitsel ve görsel reaksiyon sürati testi ve flamingo denge testleri uygulanacaktır. Ayrıca testlerden önce sizlerden 3 günlük besin tüketim kayıt formunu doldurmanız istenecek ve besin tüketiminiz hesaplanacaktır. Bu çalışma süresince de normal beslenme şeklinizde bir değişiklik yapmamanız istenmektedir. Yapılacak olan testler sizlerin koordinasyon, denge, tenis becerilerinizi ölçmeye yönelik testlerdir. Bu testler sonucunda seviye belirlemeye yönelik herhangi bir notlama işlemi yapılmayacaktır. Sadece omega 3 alınımının beceri düzeylerinize etki edip etmediğini araştırmak ve gelişen beceri düzeyinizi görmek amacı ile yapılacaktır. Ayrıca uygulanacak tenis antrenmanları da sizlerin koordinasyon gelişiminize ve temel tenis eğitimine yönelik antrenmanlar olacaktır.

Araştırmaya alınırken ve araştırmadan çıkarılırken Akdeniz Üniversitesi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı doktorlarından Dr. Nihal OLGAÇ DÜNDAR tarafından değerlendirileceksiniz. Sağlıkla ilgili araştırmaya bağlı bir şikayetiniz olduğunda bu şikayetler araştırmacılar tarafından karşılanacaktır. Sorunları çözerken hiçbir maddi yük altında olmayacaksınız. Araştırmacıya (Yrd.Doç.Dr Alparslan Erman ve Funda Zeytinoğlu) gerekli açıklamayı yaparak istediğiniz zaman çalışmayı bırakabilirsiniz. Çalışmanın sonunda, ailelerinize, Beden Eğitimi öğretmenlerinize ve antrenörlerinize, sizlerin koordinatif özelliklerinizin gelişimi sırasında nasıl beslenmeniz gerektiği konusunda bazı bilgilerin yanı sıra çocuklarda beceri ediniminin daha kolay hale getirilebilmesi için bazı tavsiyelerde bulunulabilecektir. Ayrıca bir beceriyi öğrenemediği ya da koordine edemediği için spor yapmaktan uzaklaşma eğiliminde olan çocukların da spor alanlarına daha kolay girmelerine yardımcı olacaktır.

Muhtemel zarar durumunda gönüllünün veya yakınının bilgi için ilişki kuracağı kişinin ismi:

Yrd. Doç.Dr Alparslan Erman ve Funda Zeytinoğlu

Araştırmanın herhangi bir zamanında araştırmacıya haber vererek çekilme hakkım olduğu bildirildi. Araştırma sırasında herhangi bir sağlık sorunumda, araştırmacıyı telefonla arayabileceğim ve bilgi alabileceğim. Bu konuda bana bilgi ve telefon numarası verildi. Çalışma sırasında, araştırmacı tarafından benim zararıma olabileceği düşünülen durumlarda çalışmadan çıkarılabileceğim ve bunun

3. HAFTA Testlere hazırlık ve koordinasyon antrenmanları 1. ve 2. HAFTA 12. – 18. HAFTA 19. HAFTA SON TEST ÖN TEST Tenis antrenmanları

nedenlerinin bana açıkça anlatılacağı belirtildi. Çalışmaya yaklaşık 120 kişi katılacağını biliyorum. Çalışma sırasında tutulan bütün kayıtların ve dosya bilgilerinin gizli tutulacağını, fakat çalışmanın sonuçlarının bilimsel toplantılarda ya da yayınlarda sunulabileceğini, ancak kimliğimin gizli tutulacağını biliyorum.

Yukarıda yer alan ve araştırmadan önce bana verilen bilgileri içeren bilgilendirme metnini kendi ana dilimde okudum. Bu bilgilerin içeriği yazılı ve sözlü olarak açıklandı. Aklıma gelen bütün soruları sorma olanağı tanındı ve sorularıma doyurucu cevaplar aldım. Çalışmaya katılmadığım ya da katılmaktan vazgeçtiğim durumda hiçbir yasal hakkımdan vazgeçmiş olmayacağım. Bu koşullarda söz konusu araştırmaya kendi rızamla, hiçbir baskı ve zorlama olmaksızın katılmayı kabul ediyorum. Gönüllünün Veli ya da Vasinin; Adı- Soyadı : Adresi : Telefon : E-mail : Đmzası : Tarih :

Açıklamaları Yapan Araştırmacının;

Adı- Soyadı : Yrd.Doç.Dr.Alparslan ERMAN

Adres : Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

Telefon :227 45 35

E-mail : ermana@besyo.akdeniz.edu.tr

Đmzası :

Tarih :

Rıza alma işlemine başından sonuna kadar tanıklık eden görevlinin; Adı- Soyadı : Funda ZEYTĐNOĞLU

Adres : Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

Telefon :310 17 99

E-mail :fundaz@akdeniz.edu.tr

Đmzası :

EK–6

Benzer Belgeler