• Sonuç bulunamadı

Ö renmenin gerçekle#ti i s n f ortam n n düzeni, ö rencilerin ö renme ba#ar s nda oldukça önemli bir yere sahiptir. Ö renciyi merkeze alan aktif ö renmenin uyguland s n flar n düzeni, geleneksel yakla# ma k yasla oldukça farkl d r. Geleneksel anlay #ta ö renciler arka arkaya otururlar ve ö retmen genellikle tahta önünde ve s ralar n aras nda gezerek dersi anlat r. Aktif ö renmede ise s n flar, ö rencilerin grup çal #mas yapabilece i ve gruplar n etkile#imde bulunabilece i bir #ekilde düzenlenmelidir.

Bir s n f n yerle#im düzeni, ö rencilerin o s n fta edilgen ya da etkin bir role sahip olup olmad klar n n belirleyicisidir (Saban, 2002). S n f ortam nda ö rencilerin etkin olabilmesi s n f n esnek yap lanmaya olanak vermesiyle sa lanabilir. Bunun için gerekti inde s n fta farkl yerle#im düzenleri yap labilmelidir. Ö renciler, ö retmenin aç klamalar n dinlerken s ralar halinde, kar# l kl ö retim yap l rken U veya O #eklinde, grup çal #malar yap l rken s n f n farkl alanlar na da lm # gruplar halinde oturma plan düzenlenebilir. Dolays yla, s n f ortam nda yap lacak ö retimsel i# veya modele göre s ralar ayarlanabilmektedir. Örne in ö rencilerin hepsinin birbirini görmesi ve yüz yüze etkile#imleri aç s ndan s ralar n U #eklinde veya yar m daire #eklinde dizilmesi ö renci say s az olan s n flar için uygun bir ö renme ortam sa lar (Gekil 2.1 (a), (b), (c)). Bu düzenleme ö rencilerin birbirleriyle yüz yüze

ileti#im içerisinde olmalar n n yan s ra s n f ortam nda gerçekle#tirilen tüm etkinliklere de aktif kat l mlar n sa lar. Ö retmen, U içerisinde olan ö retmen, tüm ö rencilere e#it mesafede durarak onlar n, ö renme sürecine kat l mlar n sa lar.

Bekil 2.1

Aktif Ö;renmede Oturma Düzeni

E er s n f yeterince büyük ve uygunsa masa ve sandalyeler küçük grup çal #malar Gekil 2.1 (c)’de görülen ayr k kümeler olu#turulabilir için düzenlenebilir. Gruplar olabildi ince birbirinden uzak biçimde olu#turulur ve böylece ekipler birbirini rahats z etmeden, birbirlerinden ileti#imleri kesilmeyecek #ekilde ve birbirlerini rahats z etmeyecek #ekilde olu#turulmal d r.

Yap land rmac yakla# ma dayal aktif ö renmenin uyguland bir s n fta ö renme;

1. Yap)land)r)lm)*t)r: Ö renciler, bilgilerin üzerlerine yap #t r ld bo# tabakalar de ildir. Onlar ö renme ortam na zaten var olan bilgileri, alg lar ve fikirleriyle gelirler. Bu önceki bilgiler, yeni olu#turulacak bilgiler için ham malzemeyi olu#turur.

a

b

2. Aktiftir: Ö renci kendi için yeni anlamlar yaratan ki#idir. Ö retmen yönlendiren, rehber olan, te#vik eden ve ö rencilerin denemelerine, soru sormalar na deneyim kazanmalar na olanak sa layan ki#idir. Ö renme sürecinin en önemli parças ö rencilerin kendi aktiviteleri üzerinde konu#mas ve bu aktiviteleri de erlendirmesidir. Ayr ca ö renciler kendi hedeflerini ve de erlendirmelerini de ortaya koyarlar.

3. Etkile*imlidir: Ö renciler kendi ö renme süreçlerini kontrol ederler ve kendi deneyimlerinden yola ç karak bir yol çizerler. Bu süreç onlar n kendi ö renmelerinde bir uzman olmalar n sa lar. Ö retmen, ö rencilerin rahatl kla soru sorabilece i ve ö renme süreçlerini takip edebilecekleri, grup tart #malar yapabilecekleri güvenli ortamlar yarat lmas na yard mc olur. Ayr ca ö retmen, ö rencilerin önceki bilgi ve deneyimlerini yans tabilecekleri aktivitelerin yarat lmas na da imkân sa lar.

4. *birliklidir: Yap land rmac l k, s n fta ö renciler aras ndaki i#birli ine önem verir. Ö renciler i#birlikli ö renme sürecinde arkada#lar yla birlikte ö renirler. Ö renme süreçlerini arkada#lar yla birlikte düzenlerken, beraber strateji olu#tururlar.

5. Ara*t)rmaya dayal)d)r: Yap land rmac s n fta en önemli aktivite problem çözmedir. Ö renciler çözüm ve cevaplar bulabilmek için soru sormak, inceleme yapmak ve çe#itli kaynaklardan yararlanmak zorundad rlar.

6. Geli*im içindedir: Ö renciler deneyimleri sonras nda eksik, yanl #, geçersiz oldu unu gördükleri baz fikirlere sahip olabilirler. Bu tür fikirler bilginin olu#mas s ras nda her basamakta yer alabilir ve yeni deneyimlerle de i#ir. Örne in bir çocuk her zaman yemye#il olan bir orman görene kadar bütün a açlar n sonbaharda yapraklar n döktü üne inanabilir. Yap land rmac l k ise ö rencinin o an var olan bilgisini dikkate al r ve bunlardan yeni bilgiler in#a eder.

Aktif ö renmede ortam ndaki ö renme sürecinde dikkat edilmesi gereken baz önemli noktalar Silberman (1996) taraf ndan özetlenmektedir.

• Aktif ö renmede etkinlikler, geleneksel yakla# ma k yasla daha çok zaman ald ndan zamandan tasarruf etmek amac yla;

1. Derse zaman nda ba#lanmal d r.

2. Yönergeler, etkinlik öncesinde net olarak verilmelidir. 3. Zaman kazanmak için görsel bilgiler haz rlanmal d r. 4. Çal #ma ka tlar h zl ca da t lmal d r.

5. Alt gruplar n rapor vermeleri h zland r lmal d r. 6. Tart #malar n uzun sürmesine izin verilmemelidir. 7. Gönüllüler h zl ca belirlenmelidir.

8. Yo un ve yava# gruplar için haz r olunmal d r. 9. Zaman zaman etkinlikler daha h zl yap lmal d r. 10. S n f n dikkati zaman nda çekilmelidir.

• Ö rencilerin etkinliklerde s n f düzenini bozmalar durumunda; 1. Sözel olmayan uyar da bulunulmal d r.

2. Etkin olarak dinleme.

3. Ö rencilere s rayla söz verilmelidir. 4. Kat l m kurallar belirtilmelidir.

- Rol yapma süresince gülünmemelidir. - Konu#mam # ö renciler kat labilmelidir.

- Ba#kalar için de il, kendileri için konu#mal d rlar. - Her birinin dü#ünceleri geli#tirmelidir.

5. Do al davranmal d r.

6. Ki#isel düzeyde ili#kilendirmelidir. 7. Kat l m yöntemini de i#tirmelidir.

8. Olumsuz davran #lar sakince görmezlikten gelmelidir. 9. En olumsuz davran #lar n tart # lmas na öncelik verilmelidir. 10. Kar# la# lan güçlükleri ki#isel olara üstlenilmemelidir.

2.5. *birlikli Ö;renme

Ö renme verimlili inin artt rmaya yönelik yo un ara#t rmalar olan Slavin (1994 ve 1996), ö rencilerin; derslerde aktif kat l mc oldu u, bilgiye ara#t rarak, tart #arak ula#t klar ve içselle#tirdikleri, yeni bilgilerle eski bilgiler aras nda ba lant y kurabildikleri, sentez ve yorum yapabilecekleri ortamlarda üst düzey verimlili e ula#abileceklerini belirtmektedir. Doymu#, Gim#ek ve Gim#ek (2005), ö rencilerin konuyla ilgili bireysel dü#üncelerini rahatl kla aç klayabilecekleri, birbirlerinin fikirlerini sayg duyarak dinleyebilecekleri ve tart #abilecekleri ortamlar n, ö retme-ö renme etkinliklerinin daha etkili ve verimli oldu unu belirtmi#lerdir. Bu amaçla geli#tirilmi# olan ve özellikle son 20 y lda üzerinde yo un ara#t rmalar n yap ld 3#birlikli Ö renme (Cooperative Learning) ön plana ç km #t r.

Aç kgöz (2003), i#birlikli ö renmeyi, ö rencilerin ortak bir hedef do rultusunda küçük gruplar halinde birbirinin ö renmesine yard m ederek çal #malar olarak tan mlamaktad r. Johnson, Johnson ve Stanne (2000), i#birlikli ö renmeyi ö rencilerin üç-dört ki#ilik heterojen gruplarda ortak bir amaç do rultusundaki görevler için birlikte çal #t klar s n ftaki ö renme çevresi olarak tan mlamaktad r. 3#birlikli ö renme; ö rencilerin küçük, heterojen gruplarda ortak bir amaca ula#mak için çal #t klar , grup üyelerinin birbirlerinin ö renmelerinden sorumlu olduklar ve birbirlerine yard m ederek tüm grup üyelerinin ba#ar s için çaba gösterdikleri bir yöntemdir (Mallinger, 1998; Slavin, 1990).

3#birlikli ö renme, aktif ö renme yöntemlerinin temelindeki; konu#ma, dinleme, yazma ve yans man n kullan ld , bili#sel ve duyu#sal ö renme ürünleri üzerinde olumlu etkileri kan tlanm #, i#birli i becerilerinin ön plana ç kt , temelinde sosyal etkile#im olan, ö rencilerin ihtiyaçlar na cevap verebilen, zihinsel yeteneklerini kullanmas n sa layan bir ö retim yöntemidir. Ayr ca ö rencinin kendi ö renmesi ile ilgili kararlar almas na olanak verir (Y ld z 1999).

Klasik küme çal #mas na benzese de her grup çal #mas i#birlikli ö renme de ildir. Bir grup çal #mas n n i#birlikli ö renme olabilmesi için gruptaki ö rencilerden beklenen, hem kendilerinin hem de di erlerinin ö renmesini en üst düzeye ç karmaya çal #malar d r. 3#birli ine dayal ö renme ortam nda; ö rencilerin ö renme amaçlar ortak olup, bireysel de il grup ba#ar s söz konusudur. Grup üyelerinden birinin ö renmedeki amac na ula#mamas , tüm grubun amac na ula#amamas anlam na gelmektedir. Dolay s yla; i#birlikli ö renmede, grup içinde amac n gerçekle#mesi için bireyler aras nda birbirlerini destekleyen, pozitif bir dayan #ma vard r. Bu pozitif dayan #ma gruplar aras i#birli ine de yans r. Sonuçta elde edilen ba#ar tek tek bireylerin katk s yla elde edilmi# grup ba#ar s d r. Bu nedenle, i#birlikli ö renme tak m ruhu ve tak m çal #mas na yatk nl geli#tirme konusunda çok önemli bir ö renme kuram kabul edilmektedir.

3#birlikli ö renme, özellikle meslek ya#am nda ihtiyaç olan grup halinde çal #ma becerilerini geli#tirmeyi sa lar. 3#birlikli ö renmenin uyguland gruplarda ö renciler, di er gruplar rahats z etmeyecek tonda yüksek sesle konu#urlar, bu arada örne in problem çözme becerisi yüksek olan bir ki#inin çözüm sürecindeki yakla# mlar nda nas l dü#ündü üne tan k olur. Grup içersinde bulunan ö rencilerin, heterojen nitelikler ta# yor olmas birbirlerinin ta# d klar farkl l klar daha iyi anlamalar na, dolay s yla daha sosyal özellik kazanmalar na imkan sa lar. 3#birlikli ö renme küçük gruplarda uygulanan ba#ar l bir ö renme yöntemidir. 3#birlikli ö renme grubunda bulunan her bir ö renci, yaln zca bireysel ö renmeden de il grup arkada#lar n n tümünün ö renmelerinden sorumludur. Bu durum i#birlikli ö renme grubunda; yarat c bir atmosferi ortaya ç kar r. Ö renciler, tüm grup üyelerinin ö renme sürecini ba#ar l bir #ekilde tamamlay ncaya kadar çal #malar na devam ederler. Bu sebeple i birlikli ö.renme grubu üyeleri;

• Ortak bir amac payla#t klar n kabul ederler. Üyeler ya birlikte ba#aracaklar n veya birlikte batacaklar na ve birinin ba#ar s zl n n tümünün ba#ar s zl olaca na inan rlar.

• Kendilerinin ve di er ö rencilerin ortak hedeflerini ba#armak için yüksek kalitede i# yapma sorumluluklar oldu unun fark ndad rlar. Birbirlerine kar# sorumlu ve ba ml d rlar.

• Amaca ula#mak için problemi anlamada fikir al #veri#inde bulunurlar, birbirlerine destek olurlar ve birbirlerinin ba#ar s na yard mc olurlar.

• Ki#isel ele#tirilerden kaç narak birbirlerinin sorular n , önerilerini anlamaya çal # r, çözüm üretirler.

• Ödevin payla# m için sorumluluk al r ve ürettiklerini zaman nda teslim ederler.

• Çal #ma sonucunda üretilenlerin, grubun ortak ürünü olarak kabul ederler.

• Gruptaki her ö rencinin ba#ar s n n grup içinde kar# l kl etkile#im sonucunda olu#tu unun bilincindedirler.

• Grup üyeleri sosyal becerilerinin geli#ece i inanc ndad r. Her bir ö renci, bu kazan mlar n , hedeflerine ula#ma sürecinde sergilerler. Bu durum; grup çal #ma becerileri olarak belirtilir ve her bir grup üyesi liderlik görevini üstlenmeye haz rd r.

3#birlikli ö renme gruplar ile geleneksel ö renme gruplar aras nda önemli farkl l klar vard r. Geleneksel Gruplar; ö rencilerin istekleri göz önünde bulundurularak olu#turulurlar ve çal #ma sonucunda bireysel olarak de erlendirilirler. Böyle bir grupta, bireyler birbirlerinin bilgilerini ara#t r rlar; ancak bildiklerini grup arkada#lar na ö retmekten sorumlu de illerdir. Baz üyeler kendilerine dü#en görevleri yerine getirmeksizin, di er grup arkada#lar n n gerçekle#tirdikleri çal #malardan emek vermeksizin yararlanamaya çal # rlar (Tablo 2.1).

Tablo 2.1

Geleneksel ve *birlikli Ö;renme Gruplar)n)n K)yaslanmas) *birlikli Ö;renme Gruplar) Geleneksel Ö;renme Gruplar) Grup

Özelli;i

Ö rencilerin ki#isel özellikleri birbirinden farkl d r.

Gruplar; genelde özellikleri birbirine benzeyen ö rencilerden olu#ur.

Amaçlar Ö renciler; kendi yeterlilikleri d # nda, di er grup üyelerinin yeterlilikleriyle de ilgilenerek amaç do rultusunda

bilgiye ula# r, yararlan r yani

ö renmeyi ö renirler.

Ö renciler; birbirlerinin yetenekleriyle pek fazla ilgilenmeksizin ö renme sürecinde konu içeri ine ba ml kal rlar.

Grup çi Sorumluluk

Ö renciler, bireysel ve grup içi birbirinin ö renmelerinden sorumludurlar. Ö renciler, geli#im düzeyleriyle ilgili birbirlerine dönüt verirler.

Ö renciler, bireysel sorumluluk ta# rlar, di erlerinin ö renmelerine kar# nadiren sorumluluk duyarlar. Baz ö renciler bir #ey yapmadan di erlerinin çal #malar n n bir k sm n veya tamam n kopya ederler.

Liderlik Grup üyeleri aras nda payla# l r. Payla# m yoktur, bir ki#i üstlenir.

Ö;renme Süreci

Her ö rencinin en üst düzeyde ö renebilmesi ve ö renciler aras ndaki iyi çal #ma ili#kilerinin yap land r lmas amaçlan r.

Ö renciler, genellikle bireysel olarak çal # rlar.

Ö;renme Ortam)

S n f d # nda da gerçekle#ebilir. S n f içinde gerçekle#tirilir.

Ö;retmenin Rolü

Gruplar n daha etkili çal #malar için çal #ma süreci boyunca gerekli a#amalar yap land r r.

Gruplar gözler, rehberlik eder ve ba#ar düzeyini artt rmak amac yla her gruba dönüt verir.

Ö renme sürecinde di er konu ve alanlarla ba lant kurulmas na, yorum yap lmas na destek sa lar

Ö renme düzeyini artt rmaya yönelik daha etkili çal #malar için herhangi bir i#lem yapmaz.

Ö retici ve kararlar vericidir,

rehberlik rolünü üstlenmez.

Ö renme süreci yaln zca mevcut konuyla s n rl d r.

Sosyal Kazan)m

Birlikte çal #mak için gerekli olan toplumsal beceriler do rudan ö retilir.

Bireyler aras ili#kiler ve küçük grup becerileri genellikle yanl # biçimlendirilir ve ö renme amaçl de ildir.

*birlikli ö;renme;

• Basit küme çal #mas de ildir,

• Ö renci ya da gruplar n yar # de ildir,

• Grupta birinin anlat p di erlerinin dinlemesi de ildir,

• Birilerinin çaba gösterip di erlerinin bundan yararlanmas de ildir,

• Basit küme çal #malar nda oldu u gibi ö rencilerin konular payla# p, her ö rencinin kendi pay ndan sorumlu oldu u bir çal #ma de ildir,

• Her bir ö rencinin sadece kendisinin ba#ar s n geli#tirmeye çal #t bir çal #ma de ildir.

2.5.1 *birlikli Ö;renmenin Kriterleri

3#birli ine dayal ö renme, ö rencilerin küçük gruplar halinde birlikte çal #mas n gerektiren bir grup aktivitesi olmakla birlikte, çal #ma gruplar , proje gruplar , laboratuar gruplar ve okuma gruplar gibi di er grup tekniklerinden farkl d r. Sadece ö rencilerin grup halinde birlikte çal #t klar , ö renme de birbirine yard mc olduklar , ö renme materyallerini payla#t klar bir grup etkinli i olman n ötesinde, i#birli ine dayal ö renme metodunun ba#ar s ; pozitif (olumlu) dayan #ma, bireysel sorumluluk, yüz yüze etkile#im, sosyal becerilerin kullan lmas , grubun kendi kendisini de erlendirerek geli#tirmesi ve grup ödülü gibi kriterlere sahip olu# derecesine ba l d r (Johnson ve Johnson, 1999). Bu kriterler;

Pozitif Dayan)*ma; 3#birli ine dayal ö renmenin özünü olu#turan bu ilk kriter, grup üyelerinin her birinin, gruptaki di erlerinin de ö renmesinden sorumlu olduklar bilincine sahip olu#unu ifade eder. Gruptaki her ö renci kendi çal #mas n n, gruptaki herkese ve gruptaki di er bireylerin çal #malar n n da kendisine yararl oldu u bilincindedir. Grubun ba#ar s , grup üyelerinin her birinin ö renme amaçlar n gerçekle#tirmesine ba l d r (Johnson ve Johnson, 1994).

Grup üyeleri, grup üyelerinden birinin dahi ba#ar s z olmas durumunda tüm grubun ba#ar s z say laca n n bilincindedir. Böyle bir olumlu dayan #man n grup üyelerinin tamam n , yapabileceklerinin en iyisini yapmaya maksimum düzeyde motive edece i aç kt r. Olumlu ba ml l k kriteri, ö rencilerin çal #maya katk sa lamalar n n yan s ra bireysel sorumluluk, birbirlerini destekleme ve rehberlik yönlerinin aç a ç kmas na neden olabilir. Böylece, sorumluluktan kaçma ve yard m etmek istememe gibi davran #lar önlenebilir.

Bireysel Sorumluluk; 3#birli ine dayal ö renme gruplar n n en önemli amac , her üyesinin bilgi, beceri ve davran # bak m ndan güçlü bireyler olmas n ve potansiyeli ölçüsünde grubun amaçlar n n gerçekle#tirilmesine katk da bulunmas n sa lamakt r. Çal #ma süresinde; grubun amac , aç k olarak bilmesi ba#ar y olumlu yönde etkileyecektir. Bu amac n gerçekle#tirilebilmesi için grup üyelerinin her biri, kendisine dü#en görevi en iyi #ekilde yerine getirmek sorumlulu u ile yükümlüdür. Her üye, hiçbir #ey yapmaks z n gruptaki di erlerinin ba#ar s na ortak olamayaca n n bilincinde olmal d r. Ö retmen ise bireysel sorumlulu u kazand rmak için ö rencilerin her birinin performans n belirli bir standarda ba ml olarak ayr ayr de erlendirip, sonucu birey ve tüm grupla payla#mal d r. Bu sonuçlar do rultusunda hangi ö rencinin daha fazla yard ma, deste e veya te#vike ihtiyac oldu u belirlenmelidir. Ö retmen ayr ca, gruplar çal #ma halindeyken gözlemleyip her üyenin katk lar n kaydederek, rasgele seçti i üyelere sorular sorarak, grubun ya da kendisinin çal #mas n özetlemesini ve ö rendiklerini tüm s n fla payla#mas n isteyerek ö rencilerin bireysel sorumluluklar n n geli#mesine katk da bulunmal d r (Johnson ve Johnson, 1994).

Yüz yüze etkile*im; Bu kriter, ö renmenin daha etkili ve verimli gerçekle#mesi için grup üyelerinin birbirini cesaretlendirmesi, desteklemesi ve yard m etmesini ifade eder. Grup üyeleri kar# la#t klar problemleri nas l çözdüklerini birbirlerine aç klamal , edindikleri fikirleri grup arkada#lar yla tart #mal ve bu hususlarda birbirlerini cesaretlendirmeli, desteklemeli ve yard m etmelidirler (Slavin 1995). Böylece üyeler, birbirlerinin ba#ar lar n n yükselmesine katk da bunmu# olurlar. Grup üyeleri aras nda yüz yüze etkile#imin artmas , üyelerin birbirine kar# sorumluluk duygusunun, ak l yürütme ve sonuç ç karma yetilerinin geli#mesini ve sosyal dayan #man n artmas n da beraberinde getirir (Johnson ve Johnson ve Smith, 1998). Yüz yüze etkile#im sayesinde, sözlü olmayan ileti#imin yararlar da ö renme ortam na ta# nm # olur. Yüz yüze etkile#imin istenilen etkiyi sa layabilmesi için i#birli ine dayal ö renme gruplar n n üye say s mümkün oldu unca küçük olmal d r. Johnson ve di er (1998), i#birli ine dayal ö renme gruplar ndaki üye say s n n 2 ile 4 aras nda olmas n n ideal oldu unu, dörtten fazla

ö rencinin bir grupta toplanmamas gerekti ini belirtmektedirler. Ayr ca oturma düzeni ise, ö rencilerin birbirini görebilece i #ekilde düzenlenmelidir.

Sosyal Beceriler; 3# birli ine dayal ö renme çal #malar n n etkili ve verimli olmas , ki#iler aras ileti#im becerilerin yan nda di er sosyal becerilerin de kullan lmas n gerektirir. E er grup üyeleri birbirini yeterince tan m yor, birbirine güvenmiyor, birbiriyle etkili ileti#im kuram yor ve birbirine yeterince destek olam yorsa i#birli ine dayal ö renme çabalar ndan al nacak verim dü#er. Bu nedenle ö retmen, sadece ders konular n n ö retilmesinde de il liderlik, ba#kalar na güven, empatik yakla# m, uzla#ma ve etkili ileti#im becerilerini kazand rmakla da kendisini sorumlu hissetmelidir. Grup üyelerinin her biri, etkili bir liderin karar verme yetisine sahip, güvenilir, ileti#imi güçlü, mücadeleci ve yönetme yetene ine sahip olmas gerekti ini bilmelidirler.

Grubun Kendini De;erlendirmesi; 3#birli ine dayal ö renmenin bu kriteri, bizzat grup üyelerinin, bireysel ve grup amaçlar n ne düzeyde gerçekle#tirip gerçekle#tiremediklerinin de erlendirilmesi ve birlikte çal #ma becerilerinin geli#tirilerek devam ettirilmesini ifade eder. Grup üyeleri; hangi etkinli in faydal ve hangilerinin gereksiz oldu una, hangi etkinliklere devam edilmesi, hangilerinin de i#tirilmesi gerekti ine tart #arak karar vermelidir. Grup çal #mas n n hedeflenen ba#ar ya ula#mas için gerekli de erlendirme stratejilerine de zaman ayr lmal d r. Böyle bir de erlendirme, grup üyelerinin ö renme etkinli inden maksimum verimi elde etmelerini sa layaca gibi, grup bilincini ve birlikte çal #ma al #kanl n da kazand racakt r. Bu kriterde gruptaki ö renciler; hedefe ula#ma, çal #may tamamlama, birbirleri aras ndaki ili#kiyi geli#tirme yollar n ve her bir bireyin çal #maya ne düzeyde katk sa layabilece ini tart # rlar. Ayn zamanda; hangi davran #lar n devam edece ini veya de i#ece ini de karar verirler. Ö retmen de, verilen ödevi tamamlamak için, ö rencilerin gerçekle#tirdi i çal #malar ve sosyal davran # stillerini de erlendirebilir.

Grup Ödülü; 3#birlikli ö renme ile grup çal #mas nda elde edilen ortak sonuç ödüllendirildi inden, grup üyelerinin bireysel sorumluluklar grup ba#ar s n

etkilemektedir. Grup üyelerinin ba#ar l olabilmesi için, önce grubun ba#ar l olmas gerekmektedir. Grubun ba#ar s , tüm grup üyelerinin ö renme performans na ba l oldu undan birbirlerini cesaretlendirerek grubun ba#ar düzeyini artt rmaya çal # rlar. Bu durum, i#birlikli ödül yap s ve i#birlikli i# yap s ile gerçekle#tirilebilir (Slavin, 1990). 3#birlikli ödül yap s nda grup üyeleri çal #ma sonucunda ba#ar ya ula#t klar nda grup olarak ödüllendirilmesine ra men, i#birlikli i# yap s nda grup üyeleri bireysel olarak ödüllendirilirler. Grup üyelerinin bireysel puanlar n n toplam ise, grup ba#ar s n ortaya ç karmaktad r.

3#birli ine dayal ö renme metodunun etkili ve verimlili i yukar da aç klanan 6 kriterin tam ve uygun kullan m na ba l d r. Ö retmenler bu ö renme- ö retme stratejisini kulland kça deneyim kazanacaklar, zamanla bu stratejilerin her düzeyde, her derste ve her konu alan n n ö retiminde kullan labilece ini göreceklerdir.

*birlikli ö;renmenin gerçekle*ece;i bir ortamda;

• Ö renciler, kendilerini güvende hissetmeli, aktif kat l mlar sa lanmal ,

• 2-7 ki#iden olu#an küçük gruplar halinde çal #malar gerçekle#tirilmeli

• Gerçekle#tirilecek aktiviteler için gerekli malzeme ve sistemler sa lanmal ,

• Etkinlikte amaçlar aç k bir #ekilde belirtilmeli

• Ö rencilere geçmi#teki bilgilerini gözden geçirme f rsat sa lanmal ,

• Ko#ullara göre, ö retmen ö renci; ö renci ise ö retici rolünü üstlenebilmelidir.

• Farkl l klar görmelerini sa layarak çok yönlü dü#ünebilme becerilerini geli#tirir,

• Sadece akranlar na de il, konu uzmanlar na ula# m n da sa lar,

• Yarat c güçlerinin geli#mesine katk da bulunur,

• Liderlik vas flar n fark etmelerini sa lar,

• 3#bölümü ve i#gücü payla# m ile daha k sa zamanda daha çok i#i ba#arabilme becerilerini geli#tirir,

• Topluluk kurma ve bir toplulu un bireyi olma duygusunu güçlendirir,

• “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” ilkesi do rultusunda, i#birli inin

Benzer Belgeler