• Sonuç bulunamadı

Akademik Eğitim Programları Geliştirme Çalışma Komitesi Toplantısı Toplantısı

4) Akademik Forumlar, Meslek Kongremiz gibi önemli bir etkinlik haline gelmiş, (AİK) vizyon ve misyonu çerçevesinde değer yarattığı görülmüş, mesleğin akademik

7.2. Çalışma Gruplarının Faaliyetleri

7.2.1. Akademik Tez Envanteri ve Eğitim Programları Geliştirme &

7.2.1.1. Çalışma Toplantıları

7.2.1.1.3. Akademik Eğitim Programları Geliştirme Çalışma Komitesi Toplantısı Toplantısı

9 Ağustos 2012 tarihinde yapılan (AİK) (ATE-EP) Çalışma Grubu Açılış Toplantısında ayrı bir çalışma komitesi olarak teşkilatlanan Akademik Eğitim Programları Geliştirme Alt Çalışma Komitesi’nin 4 Ekim 2010 tarihinde TİDE Merkezinde düzenlenen toplantısına, Prof.Dr. Lerzan KAVUT, A.Murathan BAYRI, Besim ÇALIŞKAN, Ferhat YAZGILI, Filiz EROL ve Doğan Aktay katılmışlardır.

Akademik Tez Envanteri ve Eğitim Programları Geliştirme alt komitesinin geçmiş dönem çalışmalarını içeren tablo üzerinden gidilerek açılan toplantıda, eğitim programları ile ilgili analiz çalışmasında İşletme Fakülteleri ve İşletme Bölümü olan Üniversitelerin öncelikli araştırılması önerisi dile getirilmiş, çalışma kapsamında Lisans

(TİDE) Akademik İlişkiler Komitesi Faaliyet Raporu - 2012

30

30 ve Yüksek Lisans programlarının ayrı ayrı taranması üzerinde durulmuştur. Eğitim

Programları Envanteri çalışması için ilk etapta Devlet Üniversitelerinin ikinci etapta ise Vakıf Üniversiteleri’nin gözden geçirilmesi, benzer şekilde öncelikle lisans üzeri (yüksek lisans ve doktora) eğitimlerin, sonrasında lisans düzeyinde eğitim veren programların üzerinde durulması kararlaştırılmıştır.

Akademik Forum 2012’de konu üzerinde bildiri sunan Prof. Dr. Lerzan KAVUT’un grup sorumlusu olarak görev yapacağı çalışma komitesi yoğun değerlendirme ve analizlerin ardından, Sn. KAVUT ve Sn. ADİLOĞLU’nun birlikte çalışarak hazırlayacakları tablo üzerinden çalışma komitesi üyelerine dağıtım yapılması benimsendi. Besim ÇALIŞKAN’ın hazırlayacağı alternatif tablo sonrasında karar oluşturularak hareket edilmesi, benimsendi.

Çalışma komitesi, 20 Aralık 2012 tarihinde ikinci toplantısını planlamış olsa da üyelerin iş programlarındaki değişim ve hava koşullarının olumsuzluğu nedeniyle bu toplantı icra edilememiştir.

(TİDE) Akademik İlişkiler Komitesi Faaliyet Raporu - 2012

31

31 7.2.2 IIA - IAEP Program (AGEP) Tanıtımı ve Katılım Teşvik

Programı Çalışma Grubu Faaliyetleri

Çalışma grubu, IIA - Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü’nün IAEP - Internal Auditing Education Partnership olarak adlandırdığı akademik gelişim programından hareketle ve bunun Türkiye’de uygulanmasına yönelik olarak hazırladığı akademik gelişim programının7 (AGEP) hayata geçirilmesine yönelik olarak faaliyetlerini planlamakta ve sürdürmektedir.

Sorumluluğunu Dr. Engin ERGÜDEN’in üstlendiği çalışma grubunda Dr. Nermin ÇITAK ve Alp BULUÇ görev yapmakta iken, Haziran 2012 sonrasında katılan yeni üyelerden Yaman ÇAKIROĞLU ve Ethem YENİGÜN aktif olarak çalışmaktadırlar.

AGEP kapsamında;

• (TİDE) – Akademi işbirliğinin sürekliliği ve gelişmesi,

• Üniversitelerin bu alanda daha donanımlı mezunlar vermesine katkı,

• İç Denetim alanında akademisyen yetişmesine destek,

• İç Denetim alanında araştırmaların desteklenmesi,

• IAEP Programına kabul sürecine hazırlık çalışmaları yürütülmüştür.

AGEP kapsamında (TİDE) (AİK) ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Muhasebe Denetimi Yüksek Lisans Programı içinde bir yönlendirme komitesi teşkil olunmuş, 2011-2012 öğrenim yılında programın uygulamaya alınması ve arzu edilen gelişimin sağlanarak, gerekli sertifikasyona başvurulması için çalışmalar sürdürülmüştür.

Söz konusu çalışmada, bazı bürokratik etkenler duraklamaya yol açmışsa da AİK Yürütme Kurulu, 2012-2013 Döneminde üniversitelerde programın tanıtılması;

alternatif çalışmalara başlanması, böyle olmakla birlikte Marmara Üniversitesi’nin pilot uygulama konusunda takibe alınmasına karar vermiştir.

7 (TİDE) (AİK) bünyesinde projeye kısaca (AGEP) adı verilmektedir. Bu raporda zaman zaman (AGEP) kısaltması kullanılmıştır.

(TİDE) Akademik İlişkiler Komitesi Faaliyet Raporu - 2012

32

32 7.2.2.1. Program Hakkında

Başvurular (1) Nisan ve (1) Ekim tarihleri son tarih alınarak yılda iki defa yapılabilmektedir. Başvuru dilinin İngilizce olması gerekmektedir. Uzaktan eğitim kabul edilmemektedir.

IAEP programında üniversiteler iç denetimin üniversitedeki akademik durumu açısından en kapsamlıdan daha az kapsamlıya doğru aşağıdaki şekilde üç kategoride sınıflandırılmaktadır:

 -İç denetim uzmanlık merkezi

 -Kapsamlı iç denetim uzmanlığı

 -İç denetim temel eğitimi

Üniversitenin IIA (AİK)’e yaptığı başvurunun değerlendirilmesi neticesinde bu üç programın biri uygun bulunabilmektedir. Her bir bölümün içeriği ve yükümlülükleri farklıdır ve zaman içinde bir bölümden diğerine geçiş olması mümkündür.

Bir üniversitenin IAEP programına başvuru şartlarının ana başlıkları olarak şunlar yer almaktadır:

 -Beş yıllık bir iş planının oluşturulması

 -İç denetim müfredatı

 -Fakülte/Akademisyenler, program koordinatörü belirlenmesi

 -Bölümün ve üniversitenin desteği

 -Akreditasyon/Uluslararası saygınlık

 -IIA Ülke Birimi ((TİDE)) desteği

 -Öğrenci stajyerliği

 -Danışma kurulu oluşturulması

 -IIA öğrenci derneği

Gerekli şartları sağlayan üniversite başvuru evraklarını doldurarak, ders izlencelerini ve hocaların özgeçmişlerini ekleyerek bu programa başvurabilmektedir.

(TİDE) Akademik İlişkiler Komitesi Faaliyet Raporu - 2012

33

33 7.2.2.2. Programın Amaçları

IIA’ın akademik dünyayla kamu ve özel sektörde kilit bir rolü olan iç denetim çalışmalarının entegre edilmesi ve iç denetimin üniversitelerde tanıtılması, zenginleştirilmiş iç denetim eğitimi verilmesi, öğrencileri iç denetim mesleğine hazırlama ve yetkin ve bilgili iç denetçilerin yetişmesi için üniversitelerin ihtiyaç duyduğu kaynakları ve araçları sağlama amacıyla uyguladığı bu programın gerek akademisyenlere, öğrencilere ve iş dünyasına gerekse IIA’e ve (TİDE)’ye karşılıklı önemli faydalar sağlaması beklenmektedir.

IIA ve (TİDE) tarafından akademik dünyaya kaynak aktarılması, konuşmacı ve müfredat içeriği desteği verilmesinin yanında kütüphanelere basılı yayın sağlanması gibi bir dizi somut faydanın ortaya çıkması söz konusudur.

Bu program sayesinde İç denetim mesleğinin akademik çevrelerde daha iyi bilinmesi, müfredatın ders materyalinin geliştirilmesi, öğrenci staj imkanlarının arttırılması, sertifika sınavlarına katılımın arttırılması, akademik çevre ve iç denetçilerinin ilişkilerinin geliştirilmesi, (TİDE) ve IIA üyelik başvuru sayısının arttırılması, akademik dünyaya olası fon imkanları, nitelikli akademisyenler ve iç denetçiler yetişmesi konularında önemli kazanımlar olması beklenmektedir.

Benzer Belgeler