• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM: MEHMET AKĠF ERSOY‟UN ZĠHĠN DÜNYASININ ARKA PLANI VE

1.2. Gençlik Hareketlerinin Temel YaklaĢımları

1.2.1.2. Ak Gençlik

Direkt olarak bir siyasi parti olan Ak Parti TeĢkilatı‘nın gençlik kollarıdır. 2001 yılı Ağustos ayında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulmuĢtur. Kurulduğu günden itibaren genel baĢkanı Erdoğan tarafından ―Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet‖ ilkelerini söylem edinmiĢtir. Ak Parti içerisinde gençlik çalıĢmaları ön planda tutulmaktadır aynı zamanda Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) partinin ülke genelinde gençlere hizmet eden en büyük teĢkilatlanmasıdır. Misyonlarını: ―Gençliğin sosyal, fiziksel, zihinsel, ruhsal ve manevi gelişimlerini gözeterek, kendini devamlı geliştiren, kültürel birikime önem veren, yenilikçi ve nitelikli insan kıymetinin oluşumuna katkı sağlamak”. Olarak ifade ederler ve vizyonlarına ise Ģu Ģekilde yer verirler ―Medeniyetimizi yeniden ihya ve inşa edecek nesilleri yetiştiren bir vakıf olmak” (URL11). Değerler kısmında ise adalet, iyilik, birlik ve ahlak konularında bir açılım yaparlar. Oldukça geniĢ bir proje yelpazesi olan yapı içinde oyunculuk, icat, fikir, dil, kitap, müzik ve hadisten Beytül Maktis‘e kadar pek çok alanda çalıĢmalar yapılmaktadır.

Asım‘ın Nesli söylemi ile en çok 15 Temmuz sonrasında gündeme gelen bir Ak Gençlik‘ten bahsedilebilir. Aynı zamanda Ak Parti cephesinde en çok konuĢulan konulardan birisi olarak ―Asım‘ın Neslinden Bir Usta: Recep Tayyip Erdoğan‖ kitabı Tahir Fatih Andı tarafından kaleme alınmasının ardından ülke de çok sayıda konferansa konu olmuĢtur. Bu konferanslardan birine katılan Erdoğan, partinin genel baĢkanı olarak yaptığı bir konuĢmasında açıkca Ģunları dile getirmiĢtir: “Biz son 13 yıldır bu ülkeye faydalı bir nesil yetiştirmenin, Asım‟ın neslini ayağa kaldırmanın mücadelesini veriyoruz. Bu mücadelemizi de 78 milyonun tamamı için yapıyoruz. Bu ülkenin hiçbir gencinin heba olmasına, yitip gitmesine gönlümüz razı değil”. Sözlerine Mehmet Akif‘in özel yönlerinden vurgu yapmaya devam ederek yüceltir hayatının bir ilham kaynağı olmasına değinir, öyle ki Akif, ―Asım‟ın Nesli‟ni yetiştirmek için ter döken bir muallim, bir fikir işçisi olan Mehmet Akif, ömrü boyunca bunun mücadelesini verdi” sözlerini Ģöyle sürdürür: ―Onun tek umudu gençlikti. Nitekim ebedi istirahatgahına da, hayatını adadığı o gençlerin omuzlarında gitti. Onun hayal ettiği gençlik; „Paris'e gitmeden önce millete Fatih Cami'nin minaresinden, gelince de Eyfel Kulesi'nden bakan”, yani kendine, değerlerine yabancılaşan bir gençlik değildi. Tam aksine tarihine, medeniyetine, kültürüne sahip çıkan, bu birikimi Batının fenniyle, bilgisiyle, tekniğiyle teçhiz eden, tahkim eden bir gençlik peşindeydi”. Asım‘ı milli ve yerli bir kaynak olarak iĢaret ederek bugün ülkede yaĢanan gençlik krizlerinden bahseder. ―Hâlbuki biz, tıpkı Mehmet Akif gibi, elindeki çivili sopalarla eğitim görenlere, namaz kılanlara hücum eden değil, elindeki molotofla, kalaşnikofla, roketatarla devletine, kendi halkına saldıran değil, “Asım‟ın Nesli”

bir gençliği görmek istiyoruz” diyerek bir Asım özlemi ve olaylara bakıĢ açısından bu Ģekilde bahseder. ―Hamdolsun, işte şu karşımda gördüğüm manzara, Çanakkale'de, Anadolu‟da akan kanların suladığı fidanların bugün meyveye durduğuna işaret ediyor. Şu karşımdaki coşku, Asım‟ın Nesli‟nin bir hayal değil, bir hakikat olduğunu gösteriyor” (URL12). Erdoğan söylemlerinde oldukça iddialı ve inançlı Ģekilde davranarak gençlerden Asım‘ın Nesli olmaları yönünde umutludur. Aynı Ģekilde parti içerisinde de kendisinin bugünün Asım‘ı olarak değerlendirilmesi Ak Parti ve gençlik yapılanmaları olarak önemli ve kullanıĢlı bir söylem halini almıĢtır.

Konuyu son bir örnekle toparlayacak olursak 15 Temmuz gecesi yaĢananları Ak Parti‘nin bir kahramanlığı olduğuna inanarak Osman Diyadin tarafından kaleme alınan köĢe yazısında Asım‘ın Nesli‘nin o gece orada olduğu ifade eder (URL13). Diyadin Ģunları dile getirir: ―Hainlerin gece millet uykuda iken 03.00‟de yapmayı planladıkları darbe girişimini “duyuldu‟ diyerek panik yapıp erkene almaları Allah‟ın elinin Asım‟ın Nesli‟ nin üzerinde olmasından başka ne olabilirdi ki! Tıpkı Arılar koruduğu Asım bin Sabit gibi… Çünkü sabaha karşı yapılmış olsa sonuç devletimizin ve milletimizin aleyhine çok daha farklı olabilirdi... Darbe girişimine karşı duruş gösteren, tankların önüne yatan, kurşunlara göğsünü geren, bombalara aldırmayan, canlarını seve seve feda eden 15 Temmuz gecesinin gençliği Asım‟ın Neslinden başka hiç bir şey değildir... Dünyada bu neslin eşi benzeri yoktur vesselam!” diyerek o gece yaĢananlarda Asım‘ı gördüğünü ifade ederek, çok daha iddialı olarak Ģunları ekler: “Asım'ın nesli o gece elinde silah yok ama kalbinde vatan sevgisi ile eli silahlı, tanklı hainlerin karşısına aslanlar gibi dikilerek büyük bir kurtuluş savaşına imza atar...Bir tarih yazıldı Ankara'da selalar altında "Asım'ın nesli" direnişe imzasını böyle attı. O nedenle AK Parti Teşkilat Başkanı Mümin Altunışık abartısız Ankara‟da o gecenin görünmeyen kahramanlarından biridir. Asım'ın nesline layık olmak ise işte böyle bir duruştur.Ders de verilir. İl Başkanı Yamalı, teşkilattan sorumlu başkan yardımcısı Altunışık bir partinin Teşkilatları en kritik ve en zor dönemde nasıl organize edilir, nasıl harekete geçirilir noktasında 15 Temmuz gecesi Ankara‟nın şanlı direnişinde tarih yazarlar. O nedenle 15 Temmuza AK Parti Ankara teşkilatları 'Asım'ın Nesli Böyle Olur' diyerek tarihten silinmeyecek şekilde adlarını yazdırmıştır”. Kısaca Asım‘ın Nesli söylemini yoğun olarak gündemleĢtiği yapı denildiğinde Ak Gençlik hareketinden bahsetmek mümkündür.

Benzer Belgeler