• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM II : MENTORLUK

3. AİLE İŞLETMELERİ TANIMLARI VE ÖZELLİKLERİ

3.4 Aile İşletmelerindeki Mevcut Statüler

Aile işletmelerindeki mevcut statüler aile üyesi olan üyeler ve aile üyesi olmayan üyeler olmak üzere kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır.

3.4.1 Aile Üyesi Olanların Üstlendikleri Statüler

Aile işletmelerindeki roller ve statüler diğerlerinden farklılık göstermekte yapı gereği aile içinden ve dışından olmak üzere farklı iki statüye sahip olmaktadırlar. Karpuzoğlu (2001), aile işletmesinde bulunan statüleri kurucu, varis ve akrabalar şeklinde üç gruba ayrıldığını belirtmektedir.

Tablo 3.1. Aile işletmelerinin temel özellikleri ve gelişim süreçleri

BİRİNCİ NESİL AİLE İŞLETMELERİ BÜYÜYEN VE GELİŞEN AİLE İŞLETMELERİ KOMPLEKS AİLE İŞLETMELERİ SÜREKLİ OLMAYI BAŞARAN AİLE İŞLETMELERİ

MÜLKİYET İşletme sahibi Kardeşlerle Profesyoneller ve aile

Birden çok profesyonel ve

aile arasında ÖRGÜT

YAPISI Basit ve merkezi Basit ve yarımerkezli Karmaşık Karmaşık KARAR

ALMA

YETKİSİ İşletme sahibi Kardeşlerle

Aile fertleriyle ve prof. yöneticilerle ortak Aileden ve danışmanlardan, prof. yöneticiler KARAR ALMA

ŞEKLİ Merkeziyetçi Merkeziyetçi Merkezkaç Merkezkaç

İLETİŞİM Dikey Dikey ve yatay Yatay, çapraz ve

dikey Çok boyutlu DEĞERLER Girişimci ve ailedeğerleri Girişimcinindeğerleri İş değerleri Dış-iç piyasa değerleri Kaynak: Karpuzoğlu Ebru, Büyüyen ve Gelişen Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma, Hayat Yayınları, İstanbul, 2000, s. 103.

3.4.1.2 Kurucu

Kurucunun bir parçası haline gelen işletmenin odak noktası kendisidir ve işletmeyi koruyarak büyütme, gelecek nesillerle devamlılığını sürdürme arzusu içerisindedir. Girişimciyi davranışsal boyutta ele alındığında; risk almayı seven, vizyonlu, problem çözme

becerisi olan, yaratıcı, fırsat yaratabilen (Scherhorn,1989); ekonomik olarak değerlendirildiğinde; maddi değer yaratma, risk ve refah yaratma, proje oluşturma (Wickham, 2001) becerilerinin literatürde ele alındığı görülmüştür. Kurucuların özellikleri, liderliğin psikodinamik yönleri üzerine odaklandığı kuramcıların dikkatini çekmiştir (Kets de Vries, 1985; Levinson, 1971 ve 1983; Zaleznik ve Kets de Vries, 1985) ve bu özellikler genellikle başarı ve güç için bir ihtiyaç (McClelland, 1961) yanı sıra bir iç kontrol odağı olarak kendini göstermektedir (Brockhaus, 1975; Shapero, 1975) ve işletmenin ölümsüzlüğü için derin bir arzuyu yansıttığı görülmektedir (Becker, 1973). Bu psikolojik özelliklerin kökleri çeşitli teorisyenler tarafından incelendiğinde birçok kurucunun geçmişlerinde önemli bir benzerlik olduğu genelde yoksulluktan kaçmak için girişimde bulundukları söylenmiştir (Handler, 1994). Rosow (1963), Kurucu girişimcilerin işletmedeki odak noktaları olmaları, işletmelerinden vazgeçmek istememelerinin düzeltilmesi için emeklilik planı ve tutumlarının düzenlenmesinin devri kolaylaştırmaktaki önemini vurgulamıştır.

3.4.1.3 Varis

Varis, gelecekte kurucu girişimcinin yerini alarak genel müdür veya yönetim kurulu başkanı olmayı üstlenecek ve işletmenin devamlılığını sağlama bayrağını devir alacak kişi olarak görülmektedir bu yüzden seçilecek adayın yöneticilik vasfına hazırlanması önemlidir.

Varis seçiminde doğum sırasını baz alarak en büyük erkek çocuğu seçmek yerine zamanla en küçük erkek ya da kız çocuğu seçimlerinin yaygınlaştığı (Drozdow, 1989), her durumda en büyüğün en iyi olmayabileceği belirtilmiştir. Literatürde yapılan araştırmalara bakıldığında kurucu girişimcilerin çoğunun eğitime çocuk yaşta başladığı görülmektedir, bu nedenle varislerin de aynı başarıyı yakalaması ve deneyimi kazanmaları için işletme hayatına çocuk yaşta başlayarak eğitim düzeyleri yükseltilmeye başlanmalıdır (Longenecker ve Schoen,1978; Alayoğlu, 2003).

Devir geçişinin sorunsuz ve yumuşak yaşanması için devri planlamak, varisi ve kurucuyu bu duruma alıştırmak, iki tarafında bu konuda istekli olmasını sağlanarak başarılı bir devir için çabalanmalıdır (Birley ve diğ., 1999; Handler, 1992).

Aile işletmelerinde istenen sadece torunların mülkiyeti devralması değildir aynı zamanda şirkette kurucu girişimci gibi çalışarak düzeni devam ettirmeleri, gelecekte de girişim/girişimcilik sürekliliğini sağlayarak işletmenin büyümesi için gerekli olan teşvikleri sağlamalarıdır (Dosgino ve Piro, 2017).

3.4.1.4 Akrabalar

Aile işletmeleri kendilerini büyütmek ve ayakta kalmak için ürün, süreç ve hizmet yenilikleri yoluyla değer yaratır aile işletmelerinin mülkiyetinin uzun vadeli olabilmesi için yenilikçi ve risk almaları gereken kaynakları ayırarak veliaht liderleri girişimciliğe teşvik eder dahası aile şirketlerine özgü akrabalık ilişkilerinin girişimci fırsat tanıma üzerinde olumlu bir etkisi olduğu düşünülmektedir (Barney, Clark ve Alvarez, 2003). Aile işletmeleri kendi kültürlerini taşıdığı ve üyelerin çoğunluğu aile fertleri oluşturduğu için karmaşık bir yapıya sahiptir dolayısıyla işletmenin dinamiğini de onlar belirlemektedir. Akrabalarla olan ilişkiler işletme için ilk zamanlar iyi devam etse de artan aile üyeleri sayısı ve miras telaşı işletmede huzursuzluğa, problemlere yol açabilmektedir. İşletmedeki nesil sayısı arttıkça farklı beklenti ve kişilik yapıları ortaya çıkmakta ve sorunları tetikleyebilmekte, hiyerarşiye uyulmadığında da problemler baş gösterebilmektedir (Dilbaz,2005).

Girişimciyle yakın olan akrabalar nasıl olsa işten atılmam diye düşünmemeli, işletmenin değerlerini ön planda tutarak sorumluluklarının gerektirdiğini yapmalı işletme içinde ve dışında kendilerini geliştirmeye özen göstererek işletmeyi bir sonraki nesile aktarmayı hedeflemelidirler (Sarsenova, 2010).

3.4.2 Aile Üyesi Olmayanların Üstlendikleri Statüler

Aile işletmelerinde aile ve aile üyesi olmayan çalışanlar genellikle farklı roller üstlenir ve farklı beklentiler paylaşmakta, işletme özünün baskın koalisyonda aile üyelerinin güçlü varlığı olduğu göz önüne alındığında, aile danışmanları tipik olarak örgüt hiyerarşisinde yüksek seviyede güçlü konumlara taşırlar; genellikle hem sahip hem de üst düzey yöneticidir. Sonuç olarak, aile üyesi olmayan çalışanlar sıklıkla işletmenin günlük operasyonlarını çoğunlukla orta yöneticiler olarak yapmaktan çekinirler (Gersick ve ark. 1997). Aile ve aile dışı danışmanların sahip olduğu roller ve pozisyonlar arasındaki farklılıklar göz önüne alındığında, ailelerin ve aile dışı danışmanların veliahtalara/menteelere sağladığı destek türleri de farklı olmaktadır.

3.4.2.1 İşgörenler

Aile işletmesinde çalışan olarak yalnızca aile üyeleri bulunmamakta işletme kurumsallaştıkça genişlediği için dışarıdan yönetici, çalışan gibi ihtiyaca yönelik kan bağı

olmayan çalışanlar istihdam edilmektedir. Kan bağı olmayan bu üyeler aylık belirli bir ücret karşılığında çalışan ve işletmeye iş gücü/emeğini veren, çıkarlarını gözetip koruyan kişilere iş gören denmektedir (Cemalcılar ve diğ., 1994).

3.4.2.2 Profesyonel Yönetici

Kurumsallaşan aile işletmesinde kurucu girişimci her zaman olduğu gibi yine tepe noktada yönetici olarak bulunmaktadır fakat artan ihtiyaçlar nedeniyle hukuk, personel eğitimi, muhasebe, çalışan istihdamı gibi pratik ve teorik alanlardan uzmanlığı olan çalışanlara ihtiyaç duyulmakta bu sebeple de profesyonel yönetici işletmenin devamlılığında, kurumsallaşmasından önem arz etmektedir (Ryans,1984). Profesyonel yönetici, en az kurucu girişimci kadar iş bitiren, çalışan bunu kendine meslek edinerek karşılığında ücret alan kişidir (Berman, 1984).

3.4.2.3 Ortaklar

Aynı hedefler doğrultusunda işletmenin var olan sermayesine nakit sağlayarak pay sahibi olan kişilerdir, aile üyelerinin işletmenin Pazar payının büyümesini istemeleri, yeni Pazar arayışı gibi faktörlerde tercih ettikleri aile üyesi olmayan ortakları ifade eder (Erdirençelebi, 2012). Ortakların zamanla işletme kültüründen fikirleri, vizyonları farklılaşıyorsa ve artık aynı hedefte ilerlemiyorsa, bir sonraki hedefte ortaklaşa yol çizmek zorlaşır fakat iki tarafta işletmenin geleceğini düşünüyor ve farklılıkları gelecek için bir bütün ortaya çıkarabiliyor, işletmeyi tehlikeye atmıyorsa olumlu yönde devamlılık söz konusu olabilmektedir (Karpuzoğlu, 2001).