• Sonuç bulunamadı

AİDATINI ÖDEYEN ÜYELERİMİZE FERDİ KAZA SİGORTASI YAPTIRIYORUZ

Belgede Say : 137 Temmuz-Ağustos 2016 (sayfa 41-48)

a ı ı 201 yı ı ayı a a a ı ı y a a ı a y a a ası y a ası 2016 yı ı a a a y y a a a ı ı y y a ı a a a a

a a a yı s a a a s a a ası ı a ı ı a a ı a y a ı ı y y a a ası ay ı a a ı ıy a a a ı ı a a saya a a

a a s a a a s a y a a ı 0 000 y a a a ı ı a

a yı s a a a a a s ası a sa ı a a a ı a a a a ı a s a ı ı s s y a a a ı ı s s http://www.imo.org.tr/uyegiris.php a s ay ı a y a ı ı y y s a y a a y (http://www.imo.org.tr/uyegiris.

php) a a a a a a a a a a ası ay ı

http://www.imo.org.tr/genel/sss.php?sube=0#1 a s ay ı a y a a a ı şubemizden

1 Eylül, Hitler Almanya’sının 1 Eylül 1939 tarihinde Polonya’yı işgal ederek 2. Dünya Savaşı’nı başlatması nedeniyle Dünya Barış Günü olarak kutlanmaktadır. İki Dünya savaşında ve sonrasındaki yıllarda da sayısız bölgesel savaşlarda milyonlarca insan hayatını kaybetmiş, kentler, kültürler, doğa yok olmuş, buna rağmen savaşların sonu gelmemiş, her türlü sorun silahların gölgesinde çözülmek istenmiştir.

Bu nedenle 1 Eylül Dünya Barış Günü, bir başka dünyanın, yani savaşsız bir dünyanın kurulabileceğine dair inancın simge günlerinden görülmüş ve barış mücadelesinin ete kemiğe bürünmesinin itekleyici tarihi kabul edilmiştir.

Ancak ne yazık ki ülkemiz, 2016 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü buruk karşılamaktadır. Çünkü hem ülke içinde hem de ülke dışında savaş, şiddet, terör egemenliğini ilan etmiştir. Bombaların patlamadığı, ölüm haberlerinin gelmediği, çocukların, sivillerin, güvenlik güçlerinin öldürülmediği gün yok gibidir.

Son bir ay içerisinde; Van’da, Elazığ’da, Gaziantep’te yaşanan bombalı saldırılar, terör ve şiddetin ülke gündemindeki sıcaklığını yitirmediğini göstermiştir.

Dünya Savaşlarının nihayete erdiği ancak bölgesel savaşların varlığını hissettirdiği bir zaman

dilimindeyiz. Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya bunun en somut örneğini oluşturuyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki savaşlar, iç karışıklıklar, toplumsal çatışmalar, etnik ve dini gerginlikler

ülkemize doğrudan yansımış, Türkiye özellikle de Suriye’de süren iç savaşa taraf olmak durumunda bırakılmıştır.

Türkiye, tarihinin hiçbir döneminde komşu

ülkelerdeki iç karışıklıklara taraf olmamış, sınırlarını ve vatandaşlarını korumayı bilmiş, bütün bölge ülkelerine örnek olmayı başarmıştır. Türkiye’nin kendi iç sorununu çözemeden, komşu ülkelerin iç karışıklığına müdahil olması, ne yazık ki ülkemizi Ortadoğu batağına çekmiş, ülkemiz sonu belli olmayan bir yola girmek zorunda bırakılmıştır.

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde çağrımız açıktır.

Sorunlarımızı demokratik ve barışçı temelde ve toplumsal uzlaşma yaratılarak çözüme kavuşturulmalı, komşu ülkelerdeki savaşlara müdahil olmaktan acilen vazgeçmeli, savaşın yol açacağı felaket ve barışın sağlayacağı kazanım yol gösterici olarak kabul edilmelidir.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak, yaşanan acıların sona ermesini, toplumsal hayatta hoşgörü ve barışın belirleyici olmasını, ülkemizde, bölgemizde ve bütün dünya üzerinde barışın insanları ortaklaştıran temel değer olarak ilan edilmesini istiyor, gelecek kuşaklara savaşı değil, barışı miras bırakmanın boynumuzun borcu olduğunu ilan ediyoruz.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu GELECEK KUŞAKLARA SAVAŞ DEĞİL BARIŞ MİRAS BIRAKILMALIDIR TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu tarafından,

1 Eylül Dünya Barış Günü ile ilgili yapılan açıklama

Şubemizin destekleyen kuruluşlar içinde yer aldığı TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen “Afetlerde Haberleşme ve Elektrik” konulu Panel 1 Ekim 2016 tarihinde Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapıldı. Afette toplanma alanları ve akıllı sistemlerin yapıya entegrasyonu, deprem ve elektrik tesisatı, afetlerde haberleşme sürekliliği, afet ve acil durumlarda haberleşmeye gönüllü katılım, arama kurtarma operasyonlarında iletişim organizasyonu, afet ve acil durum

yönetiminde iletişim sistemleri ve depremlerde haberleşme konu başlıklarında sunumların yer aldığı panelde, Şubemiz adına katılan Dr. Bahadır ŞADAN “Deprem Sonrası Veri Merkezlerinde İş Sürekliliği İçin Tasarım Yaklaşımları” konu başlığında bir sunum gerçekleştirdi. Panele Şube

Başkanımız Nusret SUNA, Şube Sayman Üyemiz Temel PİRLİ ve Şube Sekreter Yardımcımız Funda KILINÇ SUVAKÇI katıldı.

AFETLERDE HABERLEŞME VE ELEKTRİK PANELİ / 1 Ekim 2016

Odamızın 45. Çalışma Döneminde faaliyet yürütecek olan Afet Hazırlık Müdahale Kurulu ilk toplantısını, 29 Temmuz 2016 tarihinde yaptı. Toplantıda Kurulun 44. Dönem çalışmaları değerlendirildi ve 45. Dönemde yapılması düşünülen çalışmalar üzerine görüşler aktarıldı.

Toplantıya Şube Sayman Üyemiz Temel PİRLİ katıldı.

ODAMIZ AFET HAZIRLIK MÜDAHALE KURULU TOPLANTISI

29 Temmuz 2016

Odamızın 45. Çalışma Döneminde faaliyet yürütecek olan Afet Riski Altındaki Alanlar ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu ilk toplantısını 20 Ağustos 2016 tarihinde yaptı. Toplantıda Komisyonun çalışmaları gözden geçirildi ve 45.

Dönemde yapılması düşünülen eylem planı üzerine görüşler aktarıldı. Toplantıya Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Baykal HANCIOĞLU katıldı.

ODAMIZ AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLAR VE KENTSEL DÖNÜŞÜM KOMİSYONU

TOPLANTISI / 20 Ağustos 2016

Odamızın 45. Çalışma Döneminde faaliyet yürütecek olan Bilirkişilik Kurulu ilk toplantısını 20 Ağustos 2016 tarihinde yaptı. Toplantıda bir önceki kurulun çalışmaları değerlendirildi ve yeni çalışma dönemindeki çalışma programı görüşüldü.

Kurul toplantısına Şubemizden Mustafa SÖZER katıldı.

ODAMIZ BİLİRKİŞİLİK KURULU TOPLANTISI / 20 Ağustos 2016

Odamızın 45. Çalışma Döneminde faaliyet yürütecek olan Referans Belgesi Kurulu 2 ilk toplantısını 26 Ağustos 2016 tarihinde yaptı.

Toplantıda Kurulun bir önceki dönem çalışmaları değerlendirildi ve 45. Dönemde gerçekleştirecekleri çalışmaları görüşüldü. Oda merkezimizde yapılan toplantıya Şube Başkanımız Nusret SUNA katıldı.

ODAMIZ REFERANS BELGESİ KURULU 2 TOPLANTISI / 26 Ağustos 2016

ÜYELERİMİZ İÇİN ONLINE İŞLEM UYGULAMASI

Odamız, üyelerimizin web sitesi üzerinden online işlem yapabilmesi amacıyla sistem altyapısının hazırlıklarını tamamlayarak hayata geçirdi. Gelecek taleplerle daha da geliştirilecek uygulama üyelerimiz için büyük kolaylıklar getiriyor.

Sistemden yararlanabilmek için üyelerimizin sadece http://

www.imo.org.tr/uyegiris.php a s a ı ı a ı a ası y

Üyelerimiz; s y

a a ı ı a a ı s

a ı sy

a a ı ı a a a ı s ayı ı

a y a ı

ayı a ı ı a a ı a /

s

sa a s asy / s s

ayı a ı ı a

ay ı http://istanbul.imo.org.tr şubemizden

Odamızın 45. Çalışma Döneminde faaliyet yürütecek olan Yapı Denetim Komisyonu ilk toplantısını 21 Eylül 2016 tarihinde yaptı.

Toplantıda mevcut Yapı Denetim yasası ve uygulama yönetmelikleri görüşüldü. Toplantıya Şubemizden İlkay TELTİK katıldı.

ODAMIZ YAPI DENETİM KOMİSYONU TOPLANTISI / 21 Eylül 2016

Odamızın 45. Çalışma Döneminde faaliyet yürütecek olan Su Yapıları Kurulu ilk toplantısını 22 Eylül 2016 tarihinde yaptı. Toplantıda Komisyonun 45. Dönemde gerçekleştirecekleri çalışmaları görüşüldü. Toplantıya Şubemizden Murat GÖKDEMİR katıldı.

ODAMIZ SU YAPILARI KURULU TOPLANTISI / 22 Eylül 2016

Odamızın 45. Çalışma Döneminde yeni kurulan Yatırımları İzleme Komisyonu ilk toplantısını 22 Eylül 2016 tarihinde yaptı. Toplantıda Komisyonun yeni çalışma dönemindeki faaliyetleri ve çalışma programı görüşüldü. Toplantıya Şubemizden H. Ülkü ÖZER katıldı.

ODAMIZ YATIRIMLARI İZLEME KOMİSYONU TOPLANTISI / 22 Eylül 2016

Odamızın 45. Çalışma Döneminde faaliyet yürütecek olan İnşaat Mühendisliği Eğitimi Kurulu ilk toplantısını 24 Eylül 2016 tarihinde yaptı.

Toplantıda kurulun yeni çalışma döneminde gerçekleştireceği çalışmalar görüşüldü. Toplantıya Şubemizden Rıza Sencer ORKUN katıldı.

ODAMIZ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ KURULU TOPLANTISI / 24 Eylül 2016

Odamızın 45. Çalışma Döneminde faaliyet yürütecek olan Kadın İnşaat Mühendisleri

Komisyonu ilk toplantısını 23 Eylül 2016 tarihinde yaptı. Toplantıda Komisyonun çalışmaları

değerlendirildi ve 45. Dönemde gerçekleştirecekleri çalışmalar görüşüldü. Toplantıya Şubemizden Yönetim Kurulu Üyemiz G. Yaşın ARSLANOĞLU, Ayşegül BİLDİRİCİ SUNA katıldı.

ODAMIZ KADIN İNŞAAT MÜHENDİSLERİ KOMİSYONU TOPLANTISI

23 Eylül 2016

17 Ağustos Kocaeli Depremi’nin 17. Yılı

nedeniyle TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından Şubemiz Sekreteryası’nda yapılacak olan basın toplantısı ve deprem sergisi ile ilgili çalışmalara yönelik toplantılar 1 ve 8 Ağustos 2016 tarihlerinde Şubemizde yapıldı. Toplantılara

Şube Başkanımız Nusret SUNA, Sekreter Üyemiz Murat Serdar KIRÇIL, Sayman Üyemiz Temel PİRLİ, Yönetim Kurulu Üyemiz İsmail UZUNOĞLU ve Şube Sekreterimiz Rezan BULUT, İKK Sekreteri Cevahir Efe AKÇELİK, Jeoloji, Elektrik ve Makina Mühendisleri Odası temsilcileri katıldı.

17 AĞUSTOS KOCAELİ DEPREMİNİN 17. YILINA İLİŞKİN

TMMOB İSTANBUL İL KOORDİNASYON KURULU İLE TOPLANTILAR / 1-8 Ağustos 2016 TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu toplantısı

1 Ağustos 2016 tarihinde Şubemizde yapıldı.

Toplantıya Şube Başkanımız Nusret SUNA, Sekreter Üyemiz Murat Serdar KIRÇIL, Sayman Üyemiz Temel PİRLİ, Yönetim Kurulu Üyemiz İsmail UZUNOĞLU ve Şube Sekreterimiz Rezan BULUT katıldı. Toplantıda Şube Başkanımız Nusret SUNA, 17 Ağustos Kocaeli Depreminin 17. yılı nedeniyle Şubemiz sekreteryasında yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgilendirmede bulundu.

TMMOB İSTANBUL İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI / 1 Ağustos 2016

İMO İstanbul Şubesi olarak, özgür demokratik bir Türkiye için, darbelere hayır demek için; demokrasiyi, özgürlükleri, yargı bağımsızlığını yeniden kazanmanın yolu; evrensel hukuk ilkelerinin ve insan haklarının

geri döndürülemeyecek şekilde kurumsallaşmasını sağlamaktan geçtiği inancıyla darbe karşıtı tüm meslektaşlarımızla 24 Temmuz 2016’da Taksim’de yapılan mitinge katıldık.

ÖZGÜR DEMOKRATİK BİR TÜRKİYE İÇİN, DARBELERE HAYIR DEMEK İÇİN TAKSİM’DEYDİK… / 24 Temmuz 2016

şubemizden

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, 19 Eylül Mimar, Mühendis ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nde Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. 19 Eylül 1979’da TMMOB’nin çağrısıyla mühendis, mimar ve şehir plancılarının ekonomik ve demokratik talepleri için ülke çapında gerçekleştirilen bir günlük iş bırakma eyleminin yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında “TMMOB; 19 Eylül Mühendis,

Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nde ülkemize ve geleceğimize sahip çıkma sorumluluğu ile yoluna devam edecektir. Dayanışma Günümüz, ülkemizin aydınlık geleceğine duyduğumuz inançla kutlu olsun.” denildi. Basın açıklamasına Şube Sekreter Üyemiz Murat Serdar KIRÇIL, Şube Sekreterimiz Rezan BULUT, Şube Sekreter Yardımcımız Funda KILINÇ SUVAKÇI katıldı.

19 EYLÜL MÜHENDİS, MİMAR, ŞEHİR PLANCILARI DAYANIŞMA GÜNÜ / 19 Eylül 2016

STAJLAR

yı s aa s ya s a a a ı a ay a a a s

y s a Evren KORKMAZER, Tülay ÇALIŞKAN s s a a

a ı a a ı s a s a ı a ı

a a a a ı ya ı a a a a a y a a a a 7 a a 100 s a y a

s a y a s a a ya a 12 a a a a y

aa s ası s a s a a 2016 ı ı a s a y s a a a ı sa aya

a a ı a a a ı ya ı ı a a a s a ı

2

2

1

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, KESK İstanbul Şubeler Platformu ve İstanbul Tabip Odası, 27 Eylül 2016 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde bir basın açıklaması yaparak haksız-hukuksuz biçimde işlerine son verilen üyelerin göreve iade edilmesini talep ettiler.

İSTANBUL İKK: İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE CADI AVINA SON!

27 Eylül 2016

TMMOB 44. Dönem 1. Danışma Kurulu toplantısı 24 Eylül 2016 tarihinde, İMO Teoman Öztürk Toplantı Salonu’nda yapıldı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ’ın açış konuşmasıyla başlayan toplantıda, ülke gündemi ve TMMOB çalışmaları değerlendirildi. Toplantıda söz alan İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal GÖKÇE mesleki ve toplumsal sorunların bir bütün olarak gündemimizin ana halkasını oluşturduğunu TMMOB Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan çalışma programının anti emperyalist, demokratik ve bağımsızlıkçı bir anlayışla hazırlandığını söyledi. Demokrasiden yana namuslu ve liyakat sahibi bir çok insanın devlet kadrolarından temizlendiğini belirten GÖKÇE, sözlerine 2015 ve 2016 yıllarında yaşanan canlı bomba katliamları ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan sorunları ifade ederek devam etti. Ayrıca, emek ve demokrasi güçlerinin birliği ve mücadelesinin büyük bir önem taşıdığını, farklı bileşenleri olan örgütlerin kendi iç yapılarına zarar vermeyecek kararların alınması gerektiğini belirterek, TMMOB’nin barış eyleminden çekilme kararını doğru bulduğunu ve TMMOB’nin

bundan sonra güç birliğini veya birlikte eylem yapmayı gerektiren konulara duyarsız kalmayacağını söyledi. Daha sonra TMMOB Genel Sekreteri Dersim GÜL, TMMOB’nin Genel Kurul’dan bu yana geçen 4 aylık dönemde yaptığı çalışmalar ve programlanan çalışmalarla ilgili bir sunum yaptı. Toplantıya Şube Başkanımız Nusret SUNA, Şube Yönetim Kurulu Üyerimiz İsmail UZUNOĞLU, G. Yaşın ARSLANOĞLU ve Edirne Temsilcimiz, Edirne İKK Sekreteri Nihat ÇOLAK katıldı.

TMMOB 44. DÖNEM 1. DANIŞMA KURULU TOPLANTISI / 24 Eylül 2016

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nce (TMMOB) veya bağlı Odalarca katılım sağlanması düşünülen uluslararası toplantı ve kongreler öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiğini belirten işlemin iptali talebiyle açılan davada, itiraz konusu kuralın Anayasa’ya aykırılık iddiasını inceleyen Anayasa Mahkemesi, 6235 sayılı TMMOB Kanunu’nun Ek 1. Maddesini iptal etti. TMMOB ve Mimarlar Odası, 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu’na, 19.4.1983 tarihli ve 66 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 12. maddesiyle eklenen ek 1. maddenin, Anayasa’nın 135. maddesine aykırılığını ileri sürerek iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi talebiyle dava açmıştı.

İptali istenilen Kanun’un itiraz konusu ek 1.

maddesi şöyleydi: “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini veya Odaları temsil etmek üzere uluslararası toplantı ve kongrelere katılmak, Bayındırlık Bakanlığından izin alınmasına bağlıdır.

Bu izin verilmeden önce, İçişleri ve Dışişleri

Bakanlıkları ile toplantı ve kongrenin konusuna göre diğer ilgili Bakanlıkların görüşleri de alınabilir.”

Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesinde;

“TMMOB veya Odaların uluslararası toplantı ve kongrelere temsilci gönderebilmesini idari ve mali denetim yetkisini aşacak biçimde Bakanlığın iznine tabi kılan kural, Anayasa’nın 135. maddesine aykırıdır” denildi.

Ayrıntılı bilgi: http://www.resmigazete.gov.tr/

eskiler/2016/09/20160923-8.pdf

ANAYASA MAHKEMESİ, TMMOB’NİN ULUSLARARASI ETKİNLİKLERE KATILIMINI BAKANLIK İZNİNE BAĞLAYAN EK MADDEYİ İPTAL ETTİ / 23 Eylül 2016

Hem meslektaşlarımız hem de kentsel dönüşüm sürecinin bileşenleri açısından rehber niteliğindeki kitapçık projelerin özü, uygulanması, bileşenlerinin hak ve sorumlulukları konularında aydınlatıcı bir nitelik taşıyor. Kitapçığın, mağduriyetler yaratan kentsel dönüşüm projelerinin alan tespiti, proje, hak sahipliği, kira yardımı gibi konularda ortaya çıkacak sorunlarda kılavuz olması, mevcut mevzuattan kaynaklanan sorunların hak gaspına yol açacak sonuçlar doğurmasını en aza indirmesi amaçlanıyor. Kitaba Şubemizden ve www.imo.org.tr adresinden e-kütüphane bölümünden ulaşılabilinir.

ODAMIZ TARAFINDAN HAZIRLANAN “KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDİR?

SORULAR… SORUNLAR… ÇÖZÜMLER…” KİTAPÇIĞI şubemizden

Şubemizin de destekleyen kuruluşlar içinde yer aldığı THBB tarafından 13-15 Nisan 2016 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan Beton 2017 Kongresi 28 Ekim 2016 tarihine kadar özet yazıları gönderebileceğiniz Prof. Dr. Saim AKYÜZ adına düzenlenen Beton 2017 Kongresi Bildiri konuları “Beton Bileşenleri, Üretimde ve Yerinde Nitelik Denetimi, Özel Betonlar, Özel Projelerde Beton Tasarım ve Çözümleri,

Beton Üretiminde Geri Kazanım ve Geri Dönüşüm, Beton Yollar ve Karayolu Beton Güvenlik Yapıları, Beton Santrali ve Sevkiyat Verimlilikleri, Beton Teknolojisinde Son Gelişmeler” üzerine olacak.

Detaylı bilgi için www.beton2017.com BETON 2017

ELEĞİMİN ÜSTÜNDE KALANLAR

Belgede Say : 137 Temmuz-Ağustos 2016 (sayfa 41-48)