• Sonuç bulunamadı

29AHLAKI KURALLARI

Belgede AHLAKI KURALLARI. maxamcorp.com (sayfa 29-32)

İmtiyazlı, Gizli veya Sır Niteliğindeki Bilgilerin gayrı meşru olarak kullanılması, yalnızca bu Kuralların ihlali anlamına gelmeyip, ayrıca yürürlükteki ilgili yasaların da ciddi bir şekilde ihlali anlamına geldiğinin de belirtilmesi gerekmektedir.

3.12 Bilgilerin Uygun Bir Şekilde Kayıt Edilmesi ve İşlem Görmesi

MAXAM ile bağlantılı ekonomik, finansal, teknik, ticari, hukuki, emekle ilgili ve kişisel bilgilerin işlem görmesi, değerlendirilmesi, kayıt edilmesi ve muhafaza edilmesi, ister dâhili olarak isterse üçüncü kişilere iletilmek üzere olsun, yasal yükümlülüklere, doğruluğa ve şirket bütünlüğüne saygılı bir şekilde yapılmalıdır.

Kişisel bilgilerine göre, sadece MAXAM çalışanları, faaliyet gösterdiğimiz yerlerde uygulanabilen kişisel verilerin korunması kurallarına uymak suretiyle, iş gerekliliklerini tam olarak sağlamak için ihtiyaç duyulabilecek olan kişisel verileri, toplayacak, işlem yapacak, depolayacak, muhafaza edecek, bilgilendirecek veya kullanacaktır.

Şirketin muhasebesi, Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleriyle ya da Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarıyla belirlenmiş olduğu bir şekilde, şirketin ekonomik ve mali durumunun gerçeğe uygun sunumunu, uygulandığı şekilde yansıtmalıdır14.

Her MAXAM çalışanı, ilgili yetkinlikleri ve görevleri çerçevesinde belirtilen prensiplere uymalıdır ve diğer çalışanların da uymalarını sağlamalıdır.

İmtiyazlı, Gizli ve Sır Niteliğindeki bilgilerle bağlantılı olarak, Madde 3.11 ‘in hükümleri uygulanacaktır.

3.13 Teknoloji ve Fikri Mülkiyet

MAXAM 'ın en değerli varlıklarından birisi de, mevcut entelektüel, endüstriyel, teknolojik ve teknik bilgi mülkiyetidir (Fikri Mülkiyet). Tüm MAXAM çalışanları, bu varlıkları korumalı ve yalnızca MAXAM 'ın yararına olmak üzere, kendi gerekliliklerine ve amacına uygun bir şekilde kullanmak suretiyle muhafazasının uygun bir şekilde yapılmasını sağlamalıdır.

MAXAM 'ın Fikri Mülkiyeti, MAXAM 'ın Gizli ve Sır Niteliğindeki Bilgileri olarak değerlendirilecek ve işlem görecektir.

14 Bakınız MAXAM ‘ın Muhasebe Kılavuzu (GUI.CORP.FIN 03.01.02) .

AHLAKI KURALLARI 31 MAXAM 'ın çalışanları, üçüncü taraflara MAXAM 'ın Fikri Mülkiyetlerine (lisans, gizlilik

sözleşmesi aracılığıyla veya başka şekillerde) erişim hakkı sağlamadan önce, Kurumsal Teknoloji Departmanı'na (DITEC) veya Hukuk Departman Müdürlüğüne danışmalıdır. Bu fıkrada belirtilen yükümlülükler, herhangi bir nedenden ötürü MAXAM 'dan ayrılan veya ilişiği kesilen MAXAM çalışanları için de geçerli olacaktır.

MAXAM çalışanları, görevlerini yerine getirirken kendilerine erişim hakkı verilen üçüncü kişilerin Fikri Mülkiyet haklarına saygı göstermelidir. Üçüncü tarafların Fikri Mülkiyet Haklarının yetkisiz bir şekilde kullanımı, şirketi yüksek düzeyde talep ve cezalara maruz bırakabilir.

3.14 İş Seyahatleri

İş amaçlı seyahat etmek zorunda olan çalışanlar, ilgili seyahat rezervasyonlarını MAXAM tarafından kendisine sağlanan araçları kullanarak yapacaklardır.

Seyahat rezervasyonları, şirket politikaları ve prosedürlerini uygulamak suretiyle ve bu İş Ahlakı Kurallarında belirlenen kriterlere ve güvenlik standartlarına uyulmasını garanti eden MAXAM tarafından sözleşmeli olan seyahat acentesini kullanmak suretiyle, onaylı bir şekilde yapılmak zorundadır15.

Uluslararası bir iş seyahati gerçekleştirildiği zaman, her çalışan, seyahat acentesinin kendisinin sağladığı sağlık ve güvenlik tavsiyeleri (aşılar, ilaçlar vs.) ve MAXAM 'ın çalışanlarına sunduğu uluslararası kuruluşların hizmetleri (Uluslararası SOS gibi) ile ilgili tavsiyeleri izleyerek seyahate hazırlanmaktan sorumludur16.

15 Bakınız: Global Kurumsal Seyahat Politikası ve PRO.CORP.FIN (03.05.01) Seyahat ve Giderler.

16 Bakınız: MAXAM Place 'deki Kurumsal Güvenlik İşlevi sayfasındaki Bilgiler.

31

Sağlık ve Güvenlik MAXAM 'da temel unsurlardır. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, İş Merkezlerinin Yönetim Sistemlerinin bir parçasını oluşturur ve politikaları ve prosedürleri17 zorunlu uygulamalardandır ve önceliklidir.

Aşağıdaki İlkeler, Sağlık ve Güvenlik konusundaki taahhüdümüzün temelini oluşturmaktadır:

n Yaşam tarzı olarak bir Güvenlik Kültürü: Güvenlik kültürümüz, Kurum içindeki liderlerin ve bireylerin, Güvenliği kritik bir profesyonel iş boyutu haline getirmek için çok yönlü vermiş oldukları toplu bir taahhüdün sonucudur. Güvenlikteki işleyişin itici gücü olacak bir kültür oluşturacak şekilde, çalışanlardaki güvenlik ve sıhhat alışkanlıklarını sürekli etkin kılar.

Bilgi alışverişi ve paylaşımı yoluyla, Güvenlik kültürümüz, mesleki risklerin genel seviyesini azaltmak ve buna bağlı olarak da, sağlıklı bir çalışma alanı oluşturmak için tehlikeleri veya riskleri tanımlamak, kontrol etmek ve/veya ortadan kaldırmak için proaktif bir yaklaşım benimsemektedir.

n Üst Yönetimin Bariz ve Tutarlı Liderliği: En üst düzeydeki Liderlerimiz, Güvenlik davranışları ile bağlantılı beklentileri açıkça tanımlarlar. Vizyonumuzu tanımlarlar;

Güvenlik hedeflerini uygulamak için kaynaklar, eğitimler ve araçlar sağlayıp, sürekli liderlik ve rehberlik sağlarlar ve Güvenliğin kuruluşun kurumsal dilinin bir parçası olması için gerekli olan yolları belirlerler. Güvenlik hususu pazarlık konusu değildir ve işin temelini oluşturmaktadır. Ayrıca, Sağlık ve Güvenlik alanlarında sürekli iyileştirme ve yeniliği teşvik eden taahhüt altındaki çalışanları, çalışma gruplarını ve işyerlerini tanımak amacıyla politikalar oluştururlar.

n Sorumluluk alan ve örnekleme üzerinden önderlik yapan Yönetim: Tüm Müdürler, çalışanlarla doğrudan bağlantıları nedeniyle organizasyonda Sağlık ve Güvenlik kültürü için önemli bir rol oynamaktadırlar. Tüm çalışanların eğitim ve kaynaklarından sorumludurlar. Her seviyedeki Yönetim, aynı zamanda, organizasyonun geçerli olan tüm mevzuatlara uymasını sağlamanın yanı sıra, davranışları ve tutumları kalıcı olarak değerlendirip doğrulamalı ve en işlevsel iki yönlü iletişim kanallarını kurmalıdır. Eğitim bir yatırımdır ve üretim zincirimizin başka bir unsurudur.

17 Bakınız: Kurumsal İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğünün Politikaları, Prosedürleri ve Kurumsal Kılavuzları.

4 SAĞLIK VE GÜVENLİK KURALLARI

Belgede AHLAKI KURALLARI. maxamcorp.com (sayfa 29-32)

Benzer Belgeler