• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

4.2. AG-Kitapla ilgili öğrenci görüşlerinin incelenmesi

Bu başlık altında araştırmada bağımsız değişken olarak kullanılan AG-Kitap hakkında B (Deney) grubundaki öğrencilerin görüşlerine ve bu görüşler çerçevesinde araştırmacı tarafından yapılan yorumlara yer verilmiştir. Öğrenci görüşleri hazırlanan Öğrenci Görüş Formu aracılığıyla toplanmıştır. (Bkz. EK-4. Öğrenci Görüş Formu)

Soru 1. Derste kullandığınız AG-Kitap uygulaması işlediğiniz konuların daha iyi anlaşılmasında yardımcı oldu mu? Açıklayınız, örneklendiriniz, tartışınız.

Aşağıda bu soru hakkında öğrenciler tarafından verilen cevaplarda tekrarlanan ortak noktalar tespit edilmiş ve frekansları tablo halinde verilmiş, sonrasında bu tabloya göre oluşan durum yorumlanmıştır.

Tablo 7. Öğrencilerin, AG-Kitap Uygulamasının İşlenen Konuların Daha İyi Anlaşılmasında Yardımcı Oldu Mu Sorusuna Verdikleri Ortak Cevaplar ve Frekansları.

Olumlu görüş Frekans Olumsuz görüş Frekans

Görsellik 8 Webcam-marker uyumsuzluğu 5

Kolaylık 2 AG-Nesnesi anlamsızlığı 5

Eğlence 1 Kullanılan AG yazılımı

yetersizliği 2

AG-Kitap vs. Bilgisayar

Donanımı dersi 3

Tablo 7’deki frekanslara göre AG-Kitap uygulamasının Bilgisayar Donanımı dersi bağlamında kullanılmasını olumlu gören öğrenciler özellikle görselliğin daha kalıcı, anlaşılır ve ayrıntılı eğitim sağladığını belirtmişlerdir. Olumsuz görüş bildiren öğrencilerden bazıları kullanılan teknoloji (webcam ile marker tabanlı AG-Kitap) ve AG yazılımı kaynaklı problemleri dile getirmiştir. Örneğin webcam ile markerı sürekli entegre bir şekilde tutmak zorluğu, kullanılan yazılımın masaüstü bilgisayarlara ait olması gibi problemler öğrencileri ders işlenmesi esnasında yormuştur. Olumsuz görüş bildiren diğer öğrenciler ise AG-nesnelerinin ve AG-kitabın doğrudan Bilgisayar Donanımı dersi ile alakalı olmadığını belirtmişlerdir. Bu öğrenciler Bilgisayar Donanımı dersini doğrudan fiziksel parçalarla yapılması taraftarıdır.

Aşağıda bu soru hakkında öğrenci görüşleri maddeleştirilerek verilmiş ve yorumlanmıştır. “Derslerin anlaşılmasında kolaylık sağladığını düşünüyorum.Derste bu kitap yardımıyla gördüğümüz resimler ve izlediğimiz videolar konunun zihnimizde daha fazla kalıcılık sağladığını düşünüyorum.”

“konuların anlatılmasında daha iyi anlaşımasına yardımcı oldu. Örneğin sınıf mevcudu açısından her birimizin bir bilgisayarı parçalarına ayırıp toplamak gibi bir imkanımız yok; fakat bu kitapta artırılan öğretim nesneleri sayesinde her bireyin daha anlamlı öğrenme sağladığını düşünüyorum.”

“Kısmen oldu. Dersin daha eğlenceli geçmesini sağladı. Bununla birlikte bazı dejavantajları var. Örneğin, artırılan video’yu takip etmek güç. Videolar küçük ve kamera markerdan irtibatı kesilince görüntüde gidiyor.”

“Kısmen oldu. Arttırılan video ve resimler sayesinde daha ayrıntılı bilgilere ulaşabildik.”

“Dezavantajlarıyla birlikte güzel bir uygulama fakat bu ders için uygun değil. Bunun yerine hoca birebir göstererek anlatması daha kalıcı olacağını düşünüyorum”

“Kesinlikle yardımcı oldu, fakat daha profesyonel çalışmalar hazırlanabilirdir.” “Eksikleri olmakla birlikte evet, ama kullanım alanını genişletmekte yarar var.” “Hem evet hem hayır. Özellikle teorik bilgi ve düz görsel kullanımı olan noktalarda gereksiz, fakat 3 boyutlu çok yönlü görsel ve grafik kullanılan konularda yararlı.” “Bence olmadı. Dersin işleyişinde kopukluğa sebep oluyor.”

Öğrenciler, genel anlamda AG teknolojisinin özel de ise AG-Kitapların eğitim için anlamlı olduğunu düşünmektedirler. Bununla birlikte Bilgisayar Donanımı dersinde AG-Kitabının kullanımı konusunda öğrencilerin çeşitli tereddütleri bulunmaktadır. Konu hakkında görüş belirten öğrencilerden bazıları AG-Kitap’ın bu ders için tamamen anlamsız olduğunu düşünürken, bazıları farklı teknolojiler kullanarak AG-Kitap ile bu dersin daha anlamlı hale geleceği kanaatindedir. Öğrenciler teknoloji olarak masaüstü bilgisayarlar yerine tabletlerin kullanılması taraftarıdır.

Soru 2. AG-Kitap'ı kullanırken karşılaştığınız güçlükleri-zorlukları-eksiklikleri belirtiniz.

Aşağıda bu soru hakkında öğrenciler tarafından verilen cevaplarda tekrarlanan ortak noktalar tespit edilmiş ve frekansları tablo halinde verilmiş, sonrasında bu tabloya göre oluşan durum yorumlanmıştır.

Tablo 8: Öğrencilerin, AG-Kitap Kullanıken Karşılaştıkları Güçlükler Nelerdir Sorusuna Verdikleri Ortak Cevaplar ve Frekansları.

Görüş Frekans

Marker-webcam sabitlemesi 11

Webcam’in markerı ıskalaması 8

AG nesnesine müdahale 4

Marker-AG nesnesi uyumsuzluğu 3

Tablo 8’den elde edilen sonuçlara göre öğrenciler en çok kamerayı ve kitapçık üzerindeki markerı birdiğerine eşleştirmekte zorluk çekmişlerdir. Sürekli kamerayı marker üzerinde tutmak ve bir yandan da dersi takip etmek eğitim sürecini sekteye uğratmıştır. Kamera markerı ıskaladığı zaman artırılan öğretim nesnesi kaybolmaktadır. Kamera tekrar markerı okuyunca nesne en baştaki haliyle arttırılmaktadır. Bunun yerine kamera markerı bir kere okuyunca arttırılan nesne bir daha kaybolmamalı ve öğrenci tarafından durdurulabilmeli, geriye sarıp tekrar izlenebilmeli, büyültülüp küçültülebilmelidir. Karşılaşılan bir diğer eksiklik ise kullanılan yazılımdan kaynaklanmaktadır. Yazılım bazen ‘R01’ markerını ‘V01’ markerı olarak algılayıp bir resim açacağına ilgisiz bir video açabilmektedir. Bazen bu yanlışlıklar araştırmacı tarafından yapılmıştır. Araştırmacı ‘V05’ markerını ‘V06’ videosu ile ilişkilendirebilmiştir. Donanımsal olarak karşılaşılan bir diğer problem ise masaüstü bilgisayarların ders bağlamında uygun olmadığıdır. Öğrenciler özellikle tabletlerin kullanılması gerektiğini belirtmişlerdir.

Aşağıda bu soru hakkında öğrenci görüşleri maddeleştirilerek verilmiş ve yorumlanmıştır. “Kitabı okurken değil ama video ve resimleri izlerken zorluk çektim. Resim ve video açı olarak yamuk durabiliyor. Eğer daha profesyonel tasarımlar ve teknolojiler kullanılırsa daha anlamlı olacaktır.”

“Kamerayı marker’a tuttuğumuz zaman algılama zorlukları yaşanıyor. Aslında bir kere okutulduktan sonra kamerayı çekip video’yu izlemeye devam etmek daha güzel olurdu. Video’yu durdurmak, kaldığımız yerden başlamak gibi seçenekler eklenmeli.”

“Programdan kaynaklı olarak marker’lar kamera tarafından yanlış algılanabiliyor. Örneğin birinci video’ya ait marker okutulduğunda birinci resim artırılabiliyor.” “Kamerayı elimizle tutmak zorunda kalıyoruz. Bu durum video’nun titreşmesine sebep oluyor.”

“Kamerayı tutmak gerekiyor sürekli, bu da bir süre sonra sıkıyor insanı. Böyle bir durumda öğrencinin dikkati dağılmasına ve dersten kopmasına yol açıyor.”

“Bazen kitapçığı ve kamerayı sabitlemeye çalışarak videoyu izlemeye çalışıyoruz. Bu durum video’nun ekranda açılı durmasına sebep oluyor. Bununla birlikte daha geliştirilmiş bir platformda bu sorunlarda aşılabilir.”

“Kamera, marker’ın görüşünden çıkınca video duruyor. Görüş alanına girince en baştan başlıyor. Bu hata giderilmeli.”

“Kullandığımız bilgisayarlar masaüstü olduğu için zorluk derecesi arttı. Çünkü kameraya marker’ı göstermemiz için çaba harcamamız gerekiyor. Bence bu uygulama masaüstünde değil de tabletlerde kullanılmalı, tabletlerde kullanılması durumunda markerları okutmamızda zorluk yaşamayız.”

“Kitabı videolar bitene kadar kameraya kıpırdaman tutmak zorunda olmak en büyük güçlüktü.”

Öğrenciler, AG-Kitap’ı kullanırken karşılaştıkları en önemli problemin, webcamleri kitapçıktaki marker üzerinde sürekli tutarak (ya da webcam’i sabitleyip kitapçığı sürekli kameraya tutarak) bir yandan marker’ın okunmasını sağlayıp, diğer yandan da artırılan nesneyi incelemek olduğunu belirtmişlerdir. Bu konudaki öğrenci önerisi ise kamera bir kere marker’ı gördüğü zaman ilgili eğitim materyali artırılsın ve bir daha kameraya ihtiyaç kalmasın şeklindedir. Bu durumun masaüstü bilgisayarlarla işlenen dersler için geçerli olduğunu belirtmek gerekir. Dizüstü ve tablet bilgisayarların kullanıldığı uygulamalarda öğrenci görüşlerinin farklı olacağı anlaşılmaktadır. Karşılaşılan bir diğer problem ise kameranın marker’ı tanımamasıdır. Bu duruma 3 farklı unsurun sebep olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunlardan birincisi kullanılan program kaynaklı aksaklıklardır. Program bazen “V01” ile ”R01” yazılı markerı ayırt edememiştir. İkincisi ise kullanılan marker’ın sebep olduğu aksaklıklardır. Marker’ın silik olması, diğerlerinden ayırt edilemeyecek şekilde birbirine benzer olması söz konusu soruna sebep olabilmektedir. Son olarak ise uygulamanın yapıldığı mekanın ışıklandırılması ile ilgilidir. Çok güneşli ve çok loş ortamlarda algılama problemi yaşanabilmektedir.

Soru 3. AG-Kitap'ında bulunan arttırılmış nesneler (video, resim vs.) sizce daha kalıcı öğretim sağladı mı? Yorumlayınız.

Aşağıda bu soru hakkında öğrenci görüşleri maddeleştirilerek verilmiş ve yorumlanmıştır. “Evet, öğrenmenin içine görsellik girince daha kalıcı oluyor. Resimler ve videolar sayesinde okuyarak anlayamadığımız yerleri de anlama şansımız oldu. Bu arttırılmış nesneler bence kalıcı öğretim açısından çok önemli, kullanılması gerekir.”

“Görsel olarak gördüğümüz herşey daha kalıcı öğretim sağlar. Bu yüzden çok iyi oldu.”

“Kesinlikle, çünkü herkes tek başına bir bilgisayara oturdu ve bireysel bir öğrenme sağladı. Buna video ve resimlerde eklenince öğrenme daha etkili oldu.”

“Aslında evet, ama eksiklikleri giderilirse daha kalıcı ortamlar sağlanabilir.”

“Hayır. Daha kalıcı olmadı. Dersi donanımsal parçalarla daha fazla vakit geçirerek işlemiş olsaydık, öğretilen bilgilerin kalıcılık seviyesi daha yüksek olurdu.”

“Bence kalıcı bir öğretim sağlamadı. Video ile uğraşırken doğru dürüst derse konsantre olamadık. Artırılan öğrenme nesneleri de lisede gördüklerimizden daha iyi değildi.”

“Videolardan tam verim alamadım. Ekrana artırılan videolar küçük boyutlarda kaldı. Eğer videolar iyileştirilirse ve daha ayrıntılı görsel sağlanırsa öğretim daha kalıcı olur.”

“Hayır. Çünkü bu derste daha çok pratik yapmak gerekiyor. Teorik bilgiler normal kitaptan da öğrenilebilir.”

“Hayır. Bu kitapta yazılanları bilgisayar üzerinde uygulama yaparak daha iyi öğrenebileceğimi düşünüyorum.”

“Evet, sonuç olarak insan duyduklarının %11’ini, gördüklerinin %83’ünü hatırlıyor. Akılda kalması ve ilgi çekmesi açısından daha kalıcı öğretim sağladı.”

“Birden fazla duyu organına hitap etmesi eğiticilik yönünü artırdı.”

Öğrencilerin bir kısmı AG-Kitap’ta kullanılan arttırılmış nesnelerinin görsel ve işitsel olması sebebiyle daha kalıcı öğrenme sağladığını belirtmiştir. Bazı öğrenciler ise temel üç sebepten dolayı kalıcı öğrenme sağlayamadığını belirtmiştir. Bunlardan birincisi kullanılan platformun teknik arızaları öğrencinin derse olan konsantrasyonu bozmuştur. Bu arızalar bir önceki soruda detaylıca anlatılmıştır. Bu durum daha profesyonel çözümlerle halledilebileceği düşünülmektedir. İkinci sebep ise içeriklerin zaten bilindik konulardan ibaret olduğunu ve üst düzey eğitimi hedeflemediğidir. Bu problem ise orijinal ve güncel içerik oluşturarak ve artırılan nesnelerin çeşitliliğini sağlayarak çözüme kavuşturulabilir. Üçüncüsü ise dersin kendisi ile alakalıdır. Bazı öğrenciler teknik içerikli bu derste teorikten çok pratik yaparak eğitilmeyi tercih etmektedirler. Bu ise AG-Kitap uygulamasının bu ders için uygun olmadığı kanaatini uyandırmaktadır.

Soru 4. Bu dersi siz verecek olsanız, öğrencilerinize normal bir kitap yerine arttırılmış materyallerin kullanıldığı AG-Kitapları tercih eder misiniz? Niçin? Önerileriniz?

Aşağıda bu soru hakkında öğrenciler tarafından verilen cevaplarda tekrarlanan ortak noktalar tespit edilmiş ve frekansları tablo halinde verilmiş, sonrasında bu tabloya göre oluşan durum yorumlanmıştır.

Tablo 9: Öğrencilerin, AG-Kitabı Diğer Kitaplara Tercih Eder Miydiniz Sorusuna Verdikleri Ortak Cevaplar ve Frekansları.

Olumlu görüş Frekans Olumsuz görüş Frekans

Kalıcı ve etkili öğrenme 5 AG Teknolojileri

kaynaklı 4

Dikkat çekici - eğlenceli 3 Donanım kaynaklı 4

Diğer materyaller sıkıcı 2 Yazılım kaynaklı 1

Yararlı 1 AG-nesneleri kaynaklı 1

Maliyeti az 1

Tablo 9’daki frekanslara göre öğrencilerden bazıları daha kalıcı ve etkili öğrenme sağladığından, dikkat çekici ve eğlenceli içerik sunduğundan, görsel olmayan diğer materyallerin sıkıcı olduğundan dolayı bu dersi AG-Kitap ile işleyebileceklerini belirtmişlerdir. Diğer öğrenciler ise AG Teknolojisinin bu ders için uygun olmadığı, hocanın normal bir kitaptan teorik ve gerçek materyallerle pratik anlatmasının daha verimli olduğu, kullanılan donanımın masaüstü olması ve kullanılan yazılımın yetersiz kalması sebebiyle ders akışının aksadığı gibi sebeplerle bu dersi AG-Kitap ile işlemeyeceklerini belirtmişlerdir.

Aşağıda bu soru hakkında öğrenci görüşleri maddeleştirilerek verilmiş ve yorumlanmıştır. “Normal bir kitaptan bu tarz konuları işlemek sıkıcı olabilir. Bunun gibi görselliği ve uygulaması daha fazla olan bir kitabı tercih ederdim. Şu var ki masaüstü bilgisayarlarda çok verim alamadık, her kişiye özel tablet verilseydi daha iyi olurdu.”

“Evet tercih ederdim, çünkü teknoloji dikkat çekici, sıradışı. Öğrencilerin dikkatini çeker. Öğrenme oranını arttırır. ”

“Evet, çünkü öğrenmeyi daha kalıcı ve eğlenceli hale getiriyor.” “Daha geliştirilmiş bir tasarım sağlanması karşılığında evet.”

“Normal bir kitap yerine AG-Kitap’ı tercih ederdim, çünkü görsel ağırlıklı ve daha verimli öğretim gerçekleştirilir. Fakat bu ders kitap üzerinden değil uygulamalı olması en anlamlı yöntem olduğunu düşünüyorum.”

“Evet, etkili öğrenme ve akılda kalıcılık açısından tüm duyu organlarımıza hitap eden bir kaynak olması çok önemli.”

“Hayır, çünkü böyle bir eğitimde öğrencilerin bir süre sonra dikkati dağılıyor. Normal bir kitap ve hocanın detaylı anlatımı daha güzel öğrenme sağlayabilir.” “Hayır, çünkü bu derste gerçek materyal ile çalışma şansımız var. Bu uygulamanın daha çok dünyanın hareketleri, dağların incelenmesi, kimyasal olaylar gibi maliyetli veya riskli derslerde kullanılması daha anlamlı olur.”

“Uygulamayı masaüstü bilgisayarlarda kullanılacaksa hayır.”

“Çok pratik görünmekle birlikte, teknik sıkıntılardan dolayı kullanmazdım.”

“Kullanıdığımız uygulamayı kullanmazdım. Gelişmiş bir program ve profesyonel yazılım olsaydı tabletlerde düşünürdüm.”

“Normal bir kitabı tercih ederdim. Eve gidip kimse bu şekilde kameraya kitap tutup çalışmayı istemeyecektir.”

Öğrencilerin AG-Kitap’a karşı genel tutumları olumlu olduğu söylenebilir. Görselliğin olması, birden fazla duyuya hitap etmesi ve kalıcı eğitim sağlaması sebebiyle AG-Kitabın bilgisayar donanımı eğitimi alanında kullanışlı olduğu söylenebilir. Bunun yanısıra AG- Kitap kullanmayı tercih etmeyen öğrenciler bunu sadece bilgisayar donanımı dersi bağlamında değerlendirmişler, diğer dersler için kullanılabileceğini vurgulamışlardır. Özellikle maliyetli ve pratik uygulaması zor alanlarda etkileşimli AG-Kitaplar önemli bir fırsat olduğu düşünülmektedir. Uygulama masaüstü bilgisayarlar aracılığıyla gerçekleştiği için çeşitli zorluklar yaşanmıştır. Bunun yerine tabletlerin kullanımı bu ders için dahi verimi artıracağı söylenebilir.

Soru 5. Arttırılmış Gerçeklik Kitaplarının diğer eğitim faaliyetlerinde kullanılmasını önerir misiniz? Varsa önerileriniz, hangi derslerde kullanılabilir belirtiniz.

Aşağıda bu soru hakkında öğrenciler tarafından verilen cevaplarda tekrarlanan ortak noktalar tespit edilmiş ve frekansları tablo halinde verilmiş, sonrasında bu tabloya göre oluşan durum yorumlanmıştır.

Tablo 10: Öğrencilerin, AG-Kitaplarının Eğitim Faaliyetlerinde Kullanılmasını Önerir Misiniz Sorusuna Verdikleri Ortak Cevaplar ve Frekansları.

AG-Kitabın kullanılması

tavsiye edilen alanlar Frekans

Coğrafya 12 Kimya 11 Biyoloji 9 Tarih 7 Fizik 6 Matematik-geometri 4 Grafik-mimarlık 4 Otomativ ve sürücü smilasyonları 3

Tablo 10’daki verilere göre öğrenciler soyut ve teorik kavramların somutlaştırılacağı ve ilgi çekici hale getireceği için AG-Kitabın özellikle fen ve sosyal derslerde kullanılmasının anlamlı olduğunu düşünmektedirler. Maliyetli alanlarda, görselliğin similasyonlar aracılığıyla sağlanması durumunda AG-Kitapların otomativ ve mimarlıkda da kullanılmasının faydalı olduğu düşünülmektedir.

Aşağıda bu soru hakkında öğrenci görüşleri maddeleştirilerek verilmiş ve yorumlanmıştır. “AG-Kitaplar kimya, biyoloji, coğrafya ve tarih gibi derslerde kullanılır ise daha verimli olur.”

“Evet, öneririm. Kitap öğrencilerin dikkatini çekme açısından önemli, coğrafya, geometri, matematik alanlarında kullanılabilir.”

“Evet, biyoloji, kimya, mimarlık vs derslerde AG-Kitap’lar tüm konuyu anlamamızı sağlar.”

“Biyoloji dersinde üç boyutlu grafikler gösterilebilir. Sürücü kurslarında similasyon olarak kullanılabilir.”

“Evet, Fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih gibi derslerde kullanılabilir.”

“Sosyal bilimler bu iş için en iyisi. Tarihi savaşların canlandırılması, coğrafi keşifler ve arazi örnekleri konusunda çok yararlı.”

“Eğitimi maliyetli ve uygulaması riskli eğitim alanlarında kullanılması anlamlı olacaktır.”

“evet, biyoloji dersinde bitkilerin fotosentezi 3 boyutlu görsellerle anlatılabilir. Bmw’nin yapmış olduğu gibi teknik elemanların eğitimi alanlarından AG-Kitapların kullanımı uygun olacaktır.”

“Evet, daha soyut dersleri somutlaştırmak öğretimin daha verimli olmasını ve bilgilerin kalıcılığını sağlar. Örneğin coğrafya dersini normal bir kitaptan işlerken dağların horst ve groben kısımlarını ayrılan bir çizgiyle göstermek yerine 3 boyutlu görsellerle AG-Kitap üzerinden göstermek dersi daha somutlaştıracak vedaha zevkli geçmesini sağlayacaktır.”

“İnşaat mühendisliği, grafikerlik ve iç mimarlık eğitimlerinde ve otomativ alanında okuyanlar kesinlikle kullanmalı.”

“Özellikle coğrafya derslerinde 3 boyutlu görsellerle yerşekilleri eğitim yapılmalı.” “Yağmurun yağışı, volkan patlaması, dağların oluşumu gibi konuları anlatırken çok faydalı olur. ”

“Teknik sorunlar yaşanacaksa hiçbir derste kullanılmasın.”

Öğrencilerin genel tutumu AG-Kitapların, eğitimi maliyetli ve uygulaması zor alanlarda tercih edilmesinin daha anlamlı olduğu yönündedir. Fizik ve biyoloji gibi fen; tarih ve coğrafya gibi sosyal derslerde, o anda somutlaştırılması güç konuların AG-Kitap’ın öğrenme nesneleri sayesinde daha kolay ve maliyetsiz bir şekilde işlenebilir. Örneğin coğrafya derslerinde dağların oluşumu, yağmurun yağışı, yerşekilleri, horst ve groben gibi 3 boyutluluğu ifade eden konularda AG-Kitaplar kalıcı öğretim sağlayacaktır. Bunun yanı sıra görselliğe hitap eden iç mimarlık, inşaat mühendisliği ve otomativ eğitimi ve pratiği alanlarında AG-Kitapların önü sonuna kadar açıktır.

Soru 6. AG Teknolojilerinin eğitimde kullanılmasının avantajları-dezavantajları sizce nelerdir?

Aşağıda bu soru hakkında öğrenciler tarafından verilen cevaplarda tekrarlanan ortak noktalar tespit edilmiş ve frekansları tablo halinde verilmiş, sonrasında bu tabloya göre oluşan durum yorumlanmıştır.

Tablo 11: Öğrencilerin, AG Teknolojilerinin Eğitim Alanındaki Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir Sorusuna Verdikleri Ortak Cevaplar ve Frekansları.

Avantaj Frekans Dezavantaj Frekans

Çoklu ortam öğeleri

sayesinde kalıcı eğitim 13 Zaman kaybı-verimsizlik 6

Eğlenceli-ilgi çekici içerik 6 Maliyet 5

Öğrenimde kolaylık

sağlaması 5

Her ders için uygun

olmaması 3

Zamandan-maliyet tasarruf 3 Yazılımsal eksiklikler 3 Öğrencinin aktif ve

etkileşim içerisinde olması 2

Teknoloji kullanımında

eğitimcilerin yetersizliği 2

Tablo 11’deki verilere göre, öğrenciler, AG’nin çoklu ortam öğeleri sunması sayesinde kalıcı eğitim sağlaması, eğlenceli ve ilgi çekici içerik imkanı sunması, öğrenmede pratiklik ve öğrencide aktif olmayı gerektirmesi gibi sebeplerden ötürü bu teknolojinin eğitimde kullanılması taraftarıdır. Aynı zamanda maliyetli laboratuar ortamlarının kurulamaması durumunda etkileşimli AG nesneleri eğitim için büyük bir fırsat sunmaktadır. Bazı öğrenciler ise AG içerikli eğitimlerin zaman israfına sebep olduğunu bunun yerine öğretmenin bilgiyi doğrudan öğrenciye iletmesi gerektiğini düşünmektedir. Normal bir kitaptan da öğrenilebilecek bilginin teknoloji kullanılarak yapılması ek maliyet de getirebilmektedir. Örneğin bilgisayar donanımı dersi için her hangi bir AG yazılımı satın almak yerine doğrudan hardware üzerinden eğitim yapılabilir. Bunun yanı sıra eğitimcilerin teknoloji kullanımında karşılaşılabilecek muhtemel yetersizlikler de bu teknolojinin yaygınlaşmasında önemli bir engel olarak görülmektedir.

Aşağıda bu soru hakkında öğrenci görüşleri maddeleştirilerek verilmiş ve yorumlanmıştır. Avantajlar:

“Bir çok duyuya hitap ediyor.”

“Sağladığı görsellik sebebiyle dersi daha iyi anlamak.” “Öğrenci derste daha aktif oluyor.”

“Tabletlerde sorun yaşanmadan çalışabilir.” “Etkileşimli ve eğlenceli eğitim sağlayabilmesi.” “Eğitim masraflarını azaltması.”

“Görsel ve kalıcı eğitim.” Dezavantajlar:

“AG-Kitap üzerindeki marker’a sürekli kamerayı tutmak. En ufak bir kamera kayması videoyu iptal ediyor. Artırılan videoyu istediğimiz yerden başlatamıyoruz.” “Uygulama öğrenciyi yormamalıdır.”

“AG-Kitap ile kullanılan program arasındaki uyumsuzluk dersi zamanla sıkıcı hale getirebilir.”

“Videoların sarsıntı anında kesilmesi ve başa sarması”

“Artırılan öğrenme nesnesinin kullanıcı tarafından yönlendirilememesi. Örneğin videonun durdurulması, ilerletilmesi gibi.”

“Pratik yapılması daha anlamlı konuların görsellerle işlenmesi, örneğin RAM’in

Benzer Belgeler