• Sonuç bulunamadı

4 TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA İNCELENEN TERMAL TURİZM TESİSLERİ

4.2 Afyon ve Kütahya Çevresinde İncelenen Termal Oteller

Afyon ve Kütahya illeri, Türkiye’nin kaplıca kaynaklarının niteliği ve niceliği bakımından en zengin, uluslar arası alanda tanınmış termal su rezervlerine sahip bölgesidir. Tarihi Romalılar dönemi öncesine uzanan termal geçmişiyle termal tedavi olanaklarının ilk kez topluma sunulduğu eski Anadolu kentleridir.

Aşağıda Afyon – Kütahya bölgesinde incelenen otellerden detaylar ve genel değerlendirme sunulmuştur.

• Thermal Resort Oruçoğlu:

Yeri ve konumu: Afyon – Kütahya karayolunun 14. km.’sinde konumlanmıştır. Afyon’un rakımı 1034 m.’dir.

Doğal ve yapay çevre özellikleri: Otel anayol üzerinde ve bozkır bitki örtüsüne sahip düz bir coğrafi konumdadır. Özel bir doğa dokusuna sahip değildir. Ancak, otelin arazisinin peyzajı yapılmış ve tesis içerisinde kısa yürüyüş parkurları düzenlenebilmiştir. Yakın çevrede yapılaşma yoktur.

İklim özellikleri: Afyon’da en yüksek hava sıcaklığının 25oC’yi aştığı yaz günlerinin sayısı 100, günlük hava sıcaklığının 0oC’nin altında olduğu don oluşan günlerin sayısı 92, karla örtülü günlerin sayısı 10 – 30 gündür. Yarı nemli, yarı kurak iklim tipi hüküm sürmektedir.

Otel yapısı, donanımları ve değerlendirmeler: Otel binası, termal merkez ve otel kısmı olarak net bir şekilde birbirinden ayrılmamaktadır. Ancak, asansör bağlantılı özel galeriler ile müşterilerin lobi ve resepsiyona uğramadan odalarından termal bölümlere ulaşmaları sağlanmıştır. Otel, termal şehir oteli olarak nitelendirilebilir. Suyla ilgili servisleri sunan mekanları üç ayrı merkez şeklindedir. “Afrodit Termal Kür Merkezi” adındaki bölümde, çamur terapi, aromaterapi, masaj, cilt bakımı, saç bakımı, zayıflama vb. wellness uygulamaları yapılmaktadır. “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi”nde termal tedavi uygulamaları yürütülmektedir. Tesiste bir de su parkı (aquapark) mevcuttur. Tesisin müşteri profilini, özel olarak tedavi ve kür amaçlı gelen grupların dışındaki önemli bir bölümünü, İstanbul’dan Antalya bölgesindeki turizm tesislerine giden ve yolculuklarını orta nokta olan Afyon’da gece konaklayarak bölen, kısa bir süre için termal olanaklardan faydalanıp terk eden bir grubun oluşturduğu görülmüştür. Otelde odalara termal su verilmektedir.

Şekil 4.21 Afyon’da Oruçoğlu Thermal Otel. Otel ve su parkı genel görünümü

Şekil 4.22 Afyon’da Oruçoğlu Thermal Otel.Genel görünüm

Şekil 4.23-24 Afyon’da Oruçoğlu Thermal Otel. Kapalı havuz, üstte ışıklık ve hidroterapi havuzu

Şekil 4.25 Afyon’da Oruçoğlu Thermal Otel. Açık sıcak termal havuz

Şekil 4.26 Afyon’da Oruçoğlu Thermal Otel. Spa dinlenme salonu

Şekil 4.27 Afyon’da Oruçoğlu Thermal Otel. Odalar normal std.lara göre daha geniş ve balkonludur.

Şekil 4.28 Afyon’da Oruçoğlu Thermal Otel. Buhar uygulaması

• İkbal Thermal Hotel:

Yeri ve konumu: Afyon’a 9 km. uzaklıkta, Afyon – İzmir ve Kütahya yol ayrımında, anayol üzerindedir.

Doğal ve yapay çevre özellikleri: Otel anayol üzerinde ve bozkır bitki örtüsüne sahip düz bir coğrafi konumdadır. Özel bir doğa dokusuna sahip değildir. Otelin arazisinin çimlendirilmesi yapılmıştır. Açık alanda rekreatif olanak yoktur.

İklim özellikleri: Afyon’da en yüksek hava sıcaklığının 25oC’yi aştığı yaz günleri sayısı 100, günlük hava sıcaklığının 0oC’nin altında olduğu don oluşan günlerin sayısı 92, karla örtülü günlerin sayısı 10 – 30 gündür. Yarı nemli, yarı kurak iklim tipi hüküm sürmektedir.

Otel yapısı, donanımları ve değerlendirmeler: Termal merkez ve otel kısmı aynı binada farklı katlarda yer almaktadır. Özel asansör bağlantısı ile müşterilerin lobi ve resepsiyona uğramadan odalarından termal bölümlere ulaşmaları sağlanmıştır. Otel, beş yıldızlı termal şehir oteli olarak nitelendirilebilir. “Spa&wellness” servisleri gelişmiştir. Odalara ve genel havuza termal su verilmemektedir. Termal su kür amaçlı havuzlarda ve terapi küvetlerinde kullanılmaktadır. Tedavi amaçlı uygulaması yoktur.

Şekil 4.29 Afyon’da İkbal Thermal Hotel

Şekil 4.31-4.32 Afyon’da İkbal Thermal Hotel. Aromatik banyo kürleri ve içme kürü

Şekil 4.34 Afyon’da İkbal Thermal Hotel. Kapalı termal havuz

• Güral Harlek Otel&Spa:

Yeri ve konumu: Kütahya – Eskişehir karayolu üzerinde 23.km.’de Ilıca mevkiindedir. Anayoldan 4 km. içeridedir.

Doğal ve yapay çevre özellikleri: Tesis, çarpıcı bir doğal çevreye sahiptir. Çam ormanıyla kaplıdır. Bu bakımdan açık havada rekreasyon olanakları, klimaterapi imkanı zengindir. Ancak, yakın çevreyi oluşturan Ilıca mevkiinde çarpık yapılaşma söz konusudur ve tesis manzarasına girmektedir.

İklim özellikleri: Günlük en yüksek hava sıcaklığının 25oC’yi aştığı yaz günleri sayısı 89, günlük hava sıcaklığının 0oC’nin altında olduğu don oluşan günlerin sayısı 93, karla örtülü günlerin sayısı 30 – 60 gündür. Yarı nemli iklim tipi hüküm sürmektedir.

Otel yapısı ve donanımları ve değerlendirmeler: Termal merkez ve otel kısmı aynı binada farklı katlarda yer almaktadır. İç akışı düzenli planlanmamıştır. Kamuya ait bir bina oluşu ve restorasyonunun belli kurallarla kısıtlanmış olması bunda etkili olmuş olabilir. Ancak, nitelikli bir mimariye sahip olduğu söylenebilir. “Spa&wellness” servisleri gelişmiştir. Tedavi amaçlı uygulaması yoktur. Termal otel konsepti anlamında iyi bir örnek oluşturmasa da, doğal çevresi ve mimarisiyle “termal resort otel” konseptine yakındır.

Şekil 4.38 Kütahya’da Güral Harlek Otel&Spa. Tesis çevresi çam ağaçlarıyla kaplıdır.

Şekil 4.39 Kütahya’da Güral Harlek Otel&Spa. Lobiden çarpıcı doğal çevrenin görünümü

Şekil 4.41 Kütahya’da Güral Harlek Otel&Spa. Özel masaj kürü

Şekil 4.42 Kütahya’da Güral Harlek Otel&Spa. Kapalı havuzda özel aydınlatmalar

• Tütav Termal Otel ve Kür Merkezi (Yoncalı Kaplıcası):

Yeri ve konumu: Kirazlı dağı eteklerinde Kütahya – Tavşanlı karayolu üzerinde Kütahya’ya 16 km. uzaklıkta bulunmaktadır.

Doğal ve yapay çevre özellikleri: Bir yönden karayolu ve otoparka dönük iken, diğer yönden yoğun ağaçlık olmasa da yeşil bir dokuya sahiptir. Yoncalı kasabası yapay çevresini oluşturur. Nitelikli bir yapılaşma söz konusu değildir.

İklim özellikleri: Günlük en yüksek hava sıcaklığının 25oC’yi aştığı yaz günleri sayısı 89, günlük hava sıcaklığının 0oC’nin altında olduğu don oluşan günlerin sayısı 93, karla örtülü günlerin sayısı 30 – 60 gündür. Yarı nemli iklim tipi hüküm sürmektedir.

Otel yapısı ve donanımları ve değerlendirmeler: Termal merkez ve otel kısmı ayrı binalarda ve birbirine bağlı bir biçimde tasarlanmıştır. Termal kür merkezinin otel kısmından ayrı bir girişi ve resepsiyonu vardır. Tesis tedavi ağırlıklı 4 yıldızlı termal tesistir. Odaların önemli bir bölümünün giriş avlusundaki otoparka ve yola dönük tasarlanmış olması olumsuzdur. Mülkü devlete ait olan tesis bakımsızdır, yenilenmeye ihtiyacı vardır. Islak mekanları zengindir ve tedavi amaçlı düzenlenmiştir, ancak revizyonu gerekmektedir. Oldukça ilkel donatılara sahiptir.

Şekil 4.44 Kütahya’da Tütav Termal Otel ve Kür Merkezi. Solda otel kısmı, sağda kür merkezi kısmı, üst katta otopark ve yol cepheli odalar

Şekil 4.45 Kütahya’da Tütav Termal Otel ve Kür Merkezi. Restoran arka cepheden yeşil dokuya hakimdir.

Şekil 4.47, 4.48 Kütahya’da Tütav Termal Otel ve Kür Merkezi. Solda soğuk şok havuzu, sağda hidroterapi havuzu

Şekil 4.49 Kütahya’da Tütav Termal Otel ve Kür Merkezi. İlkel donatılara sahip kür havuzu

Şekil 4.50, 4.51 Kütahya’da Tütav Termal Otel ve Kür Merkezi. Fizyoterapi odası, parafin havuzu