• Sonuç bulunamadı

Acil kapatma işlemi

Belgede Sayfa 2- D V Sunum (sayfa 42-0)

6. İşletim prosedürleri

6.7. Acil kapatma işlemi

Yangın, deprem, sel baskını gibi olağan dışı durumlarda cihaz acil kapatma anahtarı vasıtasıyla durdurulabilir. Acil durdurma işlemine başvurulduğu zaman doğrultucu ve evirici üniteleri kapanır, statik bypass ünitesi devreye girmez ve cihaz sistem kapalı moduna geçer. Acil kapatma işlemi yapıldığında “UYARILAR” ana menüsüne “Acil kapatma” uyarısı gelir.

Acil kapatma işleminden sonra, giriş ve akü terminallerinde tehlikeli gerilim vardır. Şalter ve terminal bölümlerinin koruyucu kapaklarını açmayınız.

Acil kapatma işlemi cihazın ön paneli üzerinde yer alan kırmızı renkteki

“EPO” tuşu ile yapılır. Bu özelliği etkinleştirmek için “TEST AYARLAR/ Donanım/

Acil Kapatma” menüsünden “lokal” seçeneğini seçiniz.

Şekil–42 Ön paneldeki EPO tuşunun kullanılması

Ayrıca acil kapatma işlemi, harici bir anahtar yardımıyla da yapılabilir. Harici acil kapatma anahtarının uçları cihazın haberleşme ünitesi üzerinde yer alan

“KULLANICI GİRİŞLERİ” soketinin üzerinden alınır. (Bkz Kullanıcı giriş soketi). Cihaz çalışırken harici acil kapatma anahtarı açık (on) konumuna alınırsa acil kapatma işlemi gerçekleşir. Acil kapatma özelliğini etkinleştirmek için “TEST AYARLAR/

Donanım/ Acil kapatma” menüsünü açık (on) yapınız. Acil kapatma özelliğini kullanmak istemiyorsanız bu menüyü kapalı (off) yapınız.

Acil kapatma işleminden sonra cihazı tekrar çalıştırmak için öncelikle cihazı kapatıp sonra yeniden açmanız gerekir.

6.8 Şebeke kesintisi durumunda çalışma

Elektrik kesildiğinde yük kesintisiz olarak aküden beslenmeye başlar ve cihazda aşağıdaki değişiklikler olur.

• Aküden çalışma moduna geçer ve mimik diyagrama aküden çalışma modunun görüntüsü gelir.

• Alarm bilgi penceresine “Şebeke Limit Dışı” ve UYARILAR menüsüne

“Şebeke Hatalı uyarısı” gelir.

• Veri izleme penceresine GÖSTERGELER/ Akü menüsü gelir.

• Periyodik siren sistemi devreye girer.

Şebeke kesintisi süresince akü kapasitesi ve buna bağlı olarak akü gerilimi azalmaya başlar. Kapasitenin azalma hızı, akü değerine ve çıkıştaki yük miktarına bağlıdır. Akü gerilimi, “SET DEĞERLER/ Akü” menüsü içerisinde belirlenen bazı referans gerilim değerleriyle sürekli karşılaştırılır. Bu karşılaştırmanın sonucuna göre periyodik siren azalan zamana göre daha sık çalacaktır.

• Aküler tümüyle bitmeden önce şebeke geri gelirse, cihaz kesintisiz olarak online normal moda geçer.

• Akülerin tümüyle bittiği anda cihaz “Aküler Bitti” uyarısı verir ve doğrultucu ile evirici ünitelerini kapatır. Bu durumda yük enerjisiz kalır.

• Aküler tümüyle bittikten sonra, cihaz şebeke gerilimini yaklaşık 4 dakika süresince izlemeye devam eder. Şebeke bu süre içerisinde geri gelirse cihaz otomatik çalışarak online normal moda geçer. Şebeke gerilimi bu süre içinde geri gelmezse akülerin zarar görmemesi için cihaz tümüyle kapanacaktır.

KGK’nın tümüyle kapanmasından sonra, şebeke geri geldiğinde cihazın otomatik olarak çalışıp devreye girmesi için şalterleri kapalı konumuna almayınız. Aksi takdirde cihazı manuel olarak çalıştırmak gerekir.

6.9 Cihazın uzaktan çalıştırılması ve durdurulması

Kesintisiz güç kaynağı, harici bir anahtar ile uzaktan durdurulabilir ve yeniden çalıştırılabilir. Harici anahtarın uçları cihazın haberleşme ünitesi üzerinde yer alan

“KULLANICI GİRİŞLERİ” soketinin üzerinden alınır. (Bkz Kullanıcı girişleri soketi) Cihaz çalışırken bu anahtar kapalı (off) konumuna alınırsa cihaz bypass çalışma moduna geçer. Doğrultucu ve evirici üniteleri kapatılır, yük statik bypass üzerinden beslenir. Anahtar yeniden açık (on) konumuna alındığında cihaz yeniden online moda geçer. Uzaktan çalıştırma-durdurma özelliğini etkinleştirmek için “TEST AYARLARI/ Donanım/ UPS kapatma” menüsünü açık (on) yapınız.

6.10 Akülerin test edilmesi

Aküler manuel ve periyodik olmak üzere iki farklı şekilde test edilir. Akü test işlemi sadece KGK online modda çalışırken yapılır.

Manuel test

Test işlemini manuel olarak başlatmak için aşağıdaki adımları takip ediniz.

• “KULLANICI AYARLAR/ Akü/ Test süresi” menüsüne geliniz ve akü test süresini dakika olarak belirleyiniz. Fabrika ayarı olarak bu süre 1 dakikadır.

“GÖSTERGELER/ Akü” menüsüne geliniz. “F1” (PG DN) tuşu ile Test İzleme sayfasına geliniz.

Şekil–43 Akü test izleme sayfası (test işlemi yokken)

“F3” tuşuna bastıktan sonra cihaz aküden çalışma moduna geçerek belirlenen test süresi kadar aküleri test etmeye başlar. Bu arada mimik diyagrama aşağıdaki şekilde olduğu gibi akü test çalışma görüntüsü gelir.

Şekil–44 Akü test çalışma görüntüsü (test işlemi sırasında)

Bu sayfada, test işlemi yapılmadığı zamanlarda bir önceki testle ilgili veriler yer alır.

Test Zamanı: Önceki testin yapıldığı tarihi ve zamanı gösterir. Daha önce herhangi bir test yapılmadıysa bu bilgi görünmez.

Test Sonucu: Önceki testin sonucunu gösterir. Daha önce herhangi bir test yapılmadıysa “test yok” ibaresi görünür. Test yapıldıysa ve akülerle ilgili bir sorun tespit edildiyse “arızalı”, sorun yoksa “OK” ibaresi görünür. Önceki test işlemi iptal edildiyse “iptal” sonucu görülür.

Şekil–45 Akü test izleme sayfası (test işlemi sırasında)

Test İzleme: Referans akü gerilim değeri ve kalan test süresi görünür. Test işlemi sırasında akü gerilimi referans değerinin altına düşerse akülerin arızalı olduğu anlaşılır. Test süresi bittiğinde akü test işlemi sona erer ve cihaz online moda geri döner.

Test esnasında “F3” (İPTAL) tuşuna basarsanız akü test işlemi iptal edilir ve cihaz online normal moda geri döner. Akülerde herhangi bir sorun tespit edilirse, cihaz test işlemine son verir ve online normal moda geri döner. Akü arızası periyodik bir siren sesiyle bildirilir. Akü test izleme sayfasının “Test Sonucu” kısmında “arızalı”

uyarısı görünür.

Periyodik test

Aküler “KULLANICI AYARLARI/ Akü/ Test Periyodu” menüsünden belirlenen periyotlarla otomatik olarak test edilebilir. Fabrika ayarı olarak bu süre yedi (7) gün seçilmiştir. “KULLANICI AYARLARI/ Akü/ Test Periyodu” menüsü kapalı (off) yapıldığında periyodik akü test işlemi gerçekleşmeyecektir.

6.11 Jeneratörden çalışma durumu

Kesintisiz güç kaynağının şebeke yerine jeneratörden beslendiği zamanlarda jeneratörün daha verimli ve sorunsuz çalışması için kesintisiz güç kaynağının akü şarj özelliği devre dışı bırakılabilir. Bunun için jeneratörden kesintisiz güç kaynağına bir kontak bilgisi verilmelidir. Bu kontak uçları “KULLANICI GİRİŞLERİ” soketinin uçlarına takılmalıdır. (Bkz Kullanıcı girişleri soketi) Cihaz aküden çalışma modunda iken jeneratör devreye girdiğinde cihaz online normal moda geçecek fakat aküleri şarj etmeyecektir. Üstelik cihaz aküden jeneratöre geçerken yükü kademeli olarak jeneratöre aktaracak bu sayede jeneratörün dengesiz yüklenmesi önlenecektir.

Şebeke geri gelip jeneratör devreden çıktığında aküler tekrar şarj olmaya başlayacaktır. Bu özelliği etkinleştirmek için “TEST AYARLARI/ Donanım/ Jeneratör Devrede” menüsünü açık (on) yapınız.

6.12 Aşırı yüklenme durumunda çalışma

Aşırı yükleme durumu meydana geldiğinde cihazda şu değişiklikler meydana gelir;

• Alarm bilgi penceresine ve uyarılar ana menüsüne “Aşırı Yük” uyarısı gelir.

• Periyodik siren sistemi devreye girer. Siren 5 saniyede 3 defa çalar.

• Aşırı yük sayacı çalışmaya başlar. Bu sayaç “GÖSTERGELER/ Çıkış”

menüsünün üçüncü sayfasında yer alır. Sayacın sayma hızı yük miktarına bağlı olarak artar.

Aşırı yük altında çalışma süresi, yük miktarına bağlı olarak değişir. Fabrika ayarı olarak belirlenen değerler aşağıdaki gibidir.

Yük Miktarı (yüzde olarak) Yüklenme Süresi

Nominal akım değerinden büyük Sürekli

%110 yük değerinden büyük 1 saat

%130 yük değerinden büyük 10 dakika

%150 yük değerinden büyük 1 dakika Tablo–6 Aşırı yük dayanım süresi

Aşırı yük dayanım süresi sonunda, cihaz yükü otomatik olarak statik bypass ünitesine aktarır. Doğrultucu ve evirici üniteleri kapatılır. Uyarılar ana menüsüne

“Aşırı Yük Kapatma” uyarısı gelir. KGK soğutucu bloğun soğuması için 4 dakika bekler. Bu süre sonunda yük miktarı düşerse cihaz yeniden çalışır ve online moda geçer. Bu bekleme süresinin sonunda aşırı yük durumu devam ederse cihaz yeniden başlatma yapmaz.

Aşırı yük durumu, aşırı yük dayanım süresi dolmadan ortadan kalkarsa periyodik siren sistemi susar. Aşırı yük sayacının değeri azalmaya başlar. Alarm bilgi penceresindeki “Aşırı Yük” uyarısı kalkar.

KGK’nın uzun ömürlü olması için aşırı yükte çalıştırılması tavsiye edilmez. Böyle bir durumda yüklerin azaltılması gerekir.

7. Paralel çalışma

Birden fazla kesintisiz güç kaynağının çıkışlarını ortak bir yük şalteri üzerinde bağlayarak paralel bir sistem oluşturulabilir. Paralel bir sistem, elektrik kesintilerine karşı aşırı hassas olan yükleri güvenli bir şekilde besler. Paralel sistemde, cihazlardan birisi arıza yaparak devreden çıktığında diğer cihazlar yükü beslemeye devam ederek yükün enerjisiz kalmasını engeller.

Paralel sistemde çalışan cihazlar, toplam yükü eşit olarak paylaşırlar. Böylece her cihaz kendi kapasitesinin altında çalıştığından ömrü uzar ve arıza yapma oranı düşer. Böylece zaman ve parasal kayıplar asgari düzeye indirilmiş olur.

Paralel bir sistemdeki bütün cihazların arıza yapması durumunda, cihazlar yükü otomatik olarak statik bypass hatlarına aktarır ve arıza durumu ortadan kalktığında cihazlar otomatik olarak devreye girerler.

7.1 Kurulum

Paralel sistemdeki tüm cihazların elektriksel bağlantıları “Kurulum” kısmında anlatılan esaslara göre yapılmalıdır. Paralel sistemin kurulmasında aşağıda belirtilen hususlara dikkat ediniz.

Paralel sistemin kurulması ve çalıştırılması sadece yetkili teknik elemanlar tarafından yapılmalıdır.

• Paralel kablolarının uzunluğu en fazla 20 metre olmalıdır. Bununla birlikte daha kısa kablo daha güvenli bir çalışma sağlayacaktır.

• Paralel sistemdeki her cihaz için ayrı topraklama kablosu kullanınız.

• Her cihaz için ayrı akü grubu kullanınız.

• Paralel sistemdeki tüm KGK’lar aynı model ve güç değerlerinde olmalıdır.

• Cihazların bulunduğu odanın soğutma düzeni, paralel sistemin toplam gücü dikkate alınarak kurulmalıdır.

• Cihazların giriş ve çıkış kablolarını şebeke ve yük pano bağlantılarını ayrı ayrı yapınız ve ortak çıkış barasını burada oluşturunuz.

• Yük dağıtım panosu üzerindeki ortak çıkış barası ile yük sistemi arasına bir yük kesici şalterin konulması ayrıca önerilir.

• Paralel sistemde, cihazlar arasında veri iletişimini sağlamak için sinyal kabloları kullanılmaktadır. Bu sinyal kabloları cihazların haberleşme üniteleri üzerinde yer alan paralel kartlarına ait soketlere takılır.

Şekil–46 Paralel bağlantı soketleri

D serisi KGK cihazlarında kullanılan halka (ring) bağlantı metoduyla veri iletişiminin güvenirliliği arttırılmıştır. Paralel sinyal kablolarını haberleşme kartındaki paralel portuna şekildeki gibi takınız.

Şekil–47 Sinyal kablosunun takılması

Sinyal kablolarının bu bağlantı metodundan dolayı paralel sistemdeki cihazların yerleşimi oldukça önem kazanmaktadır. Bu yüzden cihazları aşağıda belirtilen şekilde yerleştirmenizi öneririz.

Şekil–48 Paralel sistem için önerilen cihaz yerleşim planı

Şekil–49 Paralel sistem için önerilen cihaz yerleşim planı

Cihazların çıkış kablolarını ortak baraya bağlarken faz sıralarının doğru olmasına dikkat ediniz.

7.2 Ayarların yapılması

Paralel sistemdeki her bir cihazın elektriksel bağlantıları yapıldıktan sonra, aşağıda belirtilen ayarları paralel sistemdeki her bir cihaz için aynı şekilde yapınız.

• Paralel sistemdeki bütün cihazları açınız. Mimik diyagramda bypass çalışma modu görüntüsü gelir. Cihazlar bypass çalışma modunda iken aşağıdaki ayarlar yapılır.

Şekil–50 Bypass görüntüsü

• “Test Ayarları/ Paralel/ Paralel Çalışma” menüsünü açık (on) yapınız.

• “Test Ayarları/ Paralel/ Cihaz Sayısı’’ menüsüne paralel sistemde yer alan cihaz sayısını giriniz.

• “Test Ayarları/ Paralel/ Cihaz Sırası” menüsünden her cihaza bir sıra numarası giriniz. Cihazlara verilen bu sıra numaraları farklı ve ardışık olmalıdır.

• “Test Ayarları/ Paralel/ Kablo Hatası Algılama” menüsünü açık (on) yapınız.

Şekil–51 Test ayarları menüsünden paralel ayarların yapılması

Paralel sistem ayarları yapıldıktan sonra, üst lcd ekran mimik diyagram penceresinin tarih/saat bilgi bölümünde her bir cihazı gösteren kutucuklar belirir. Bu kutucuklar cihazlar arası veri iletişimi hakkında bilgi verir. Kutucuğun dolu gözükmesi o cihazın açık durumda olduğunu ve sistemle iletişim halinde olduğunu gösterir.

Kutucukların içinin boş gözükmesi ise o cihazın kapalı durumda olduğunu veya sistemle iletişim içerisinde olmadığını gösterir. Örneğin Şekil-54’de görülen mimik diyagram görüntüsünde 1, 3 ve 4 numaralı cihazların açık ve sistemle iletişim içinde olduğu, 2 numaralı cihazın kapalı olduğu veya sistem ile iletişim içinde olmadığı anlaşılmaktadır.

Şekil–52 Paralel çalışmada mimik diyagram görüntüsü

Paralel sistemdeki cihazların çalışma durumları, herhangi bir cihaz üzerinden izlenebilir. Buna göre “Göstergeler/ Paralel” menüsü altından cihazların çalışma durumları (online çalışma modu, bypass çalışma modu, aküden çalışma modu veya sistem kapalı (off) modu) ve yük yüzdeleri öğrenilebilir. Bu menünün sol tarafında gözüken ok işareti o cihazın kendisini göstermektedir. Örneğin Şekil-55’de 1 numaralı cihaz üzerinden tüm cihazların bypass konumunda olduğunu ve henüz yüklenmedikleri anlaşılabilir.

Şekil–53 Paralel menüsü

7.3 Paralel sistemin çalıştırılması

Paralel sistem çalıştırılmadan önce, dağıtım panosu üzerindeki yük kesici şalterin kapalı (off) konumunda olduğunu kontrol ediniz.

Paralel sistemdeki cihazlar kendi ekranı üzerinden tek tek ya da herhangi bir cihaz üzerinden tüm sistem aynı anda çalıştırılabilir. Buna rağmen sistem ilk kez devreye alınırken cihazların tek tek çalıştırılmasını öneririz.

• Herhangi bir cihazdan başlamak üzere, ön panel üzerindeki “ON/OFF”

tuşuna kısa bir süre basınız. Ekrana aşağıdaki seçim menüsü gelir. “F1”(PG DN) ve “F2” (PG UP) tuşları yardımı ile “Cihaz” seçeneğini seçin ve “F3”

(SEÇ) tuşuna basın. Bu durumda sadece o cihaz çalışmaya başlar.

Şekil–54 Paralel sistemin çalıştırılması

• Bir süre sonra o cihaz online çalışma moduna geçer, tam bu anda diğer cihazlar hep birlikte sistem kapalı (off) moduna geçerler.

• Aynı işlemi paralel sistemdeki diğer KGK’lar için de yaparak tüm cihazları çalıştırın.

• Bütün cihazlar online moda geçtikten sonra akü şalterini açık (on) konumuna alınız.

• Paralel sistemdeki cihazların çıkış şalterini sırasıyla açık (on) konumuna alınız.

• Yük panosundaki ana kesici şalteri açık konumuna getiriniz.

Paralel sistemdeki tüm cihazlar çalıştırıldıktan sonra herhangi bir cihazın ekranı üzerinde “Göstergeler/ Paralel” menüsünden cihazların çalışma durumlarını ve yük paylaşımlarını izleyebilirsiniz. (Şekil-57) Cihazlar arası yük paylaşımları mümkün olduğu kadar dengeli olmalıdır.

Cihazlar arası yük paylaşımında büyük bir dengesizlik olduğu takdirde yetkili teknik servis ile iletişime geçiniz.

Şekil–55 Paralel menüsü

7.4 Paralel sistemin durdurulması

7.4.1 Sistemdeki herhangi bir cihazın durdurulması

Paralel sistemdeki herhangi bir cihaz, bir arıza sonrası veya manuel olarak devre dışı bırakılmak istendiğinde yükün enerjisiz kalmaması için aşağıdaki adımları izleyiniz.

• Ön panel üzerindeki “ON/OFF” tuşuna kısa bir süre basınız. Mimik diyagrama aşağıdaki görüntü gelir. “F1”(PG DN) ve “F2” (PG UP) tuşları yardımı ile “Cihaz” seçeneğini seçin ve “F3” (SEÇ) tuşuna basın.

Şekil–56 Paralel sistemdeki bir cihazın durdurulması

• Bu anda cihaz sistem kapalı (off) moduna geçecektir.

• Çıkış şalterini kapalı (off) konumuna alınız.

• Akü şalterini kapalı (off) konumuna alınız.

• Statik bypass ve giriş şalterini kapalı (off) konumuna alınız.

• Cihaz devre dışı bırakıldıktan sonra geri kalan cihazların yükü eşit olarak paylaştığını “Göstergeler/ Paralel” menüsünden kontrol ediniz.

7.4.2 Sistemdeki tüm cihazların durdurulması

Paralel çalışan sistemdeki tüm cihazlar herhangi bir KGK üzerinden durdurulabilir. Sistemin güvenli bir şekilde durdurulması için aşağıdaki adımları izleyiniz.

• Ön panel üzerindeki “ON/OFF” tuşuna kısa bir süre basılı tutunuz. Mimik diyagrama aşağıdaki görüntü gelir. “F1”(PG DN) ve “F2” (PG UP) tuşları yardımı ile “Sistem” seçin ve “F3” (SEÇ) tuşuna basın. Sistemdeki tüm cihazlar aynı anda bypass çalışma moduna geçerler.

Şekil–57 Paralel sistemin durdurulması

• Sisteme bağlı yüklerinizi kapatınız.

• Çıkış şalterini kapalı (off) konumuna alınız.

• Akü şalterini kapalı (off) konumuna alınız.

• Statik bypass ve giriş şalterini kapalı (off) konumuna alınız.

Şekil–58 Elektriksel paralel bağlantı şeması

8. Haberleşme

8.1 RS–232 ve RS–485 iletişim seçenekleri

RS–232

Kesintisiz güç kaynağının RS–232 protokolü üzerinden yakın mesafedeki (en fazla 20 metre) bir bilgisayar ile haberleşmesi için kullanılır. Bu özelliği etkinleştirmek için “TEST AYARLARI/ İletişim/ Donanım protokolü” menüsünden “rs232” seçeneğini seçiniz. “TEST AYARLAR/ İletişim/ Baudrate” menüsünden iletişim hızı değiştirilebilir.

RS–232 protokolü sahip olduğu yardımcı yazılımlar sayesinde aşağıdaki özelliklere sahiptir.

• Windows, Unix, Macintosh işletim sistemlerinde çalışabilir.

• KGK’ da meydana gelen durum değişiklikleri izlenebilir.

• KGK durumu e-posta ile istenen adreslere bildirilir.

• KGK tarafından ölçülen verileri istenen zaman aralıklarında kaydeder.

• Gerektiğinde bilgisayarı ve açık olan programları kapatabilir.

Tablo–7 RS–232 Soketinin içyapısı RS–485

Daha uzak mesafelerde RS–232 yazılımlarının sağladıkları kolaylıklardan yararlanabilmek için RS–485 seçeneği kullanılır. RS–485 iletişimi bir çeşit sinyal dönüştürme işlemi olduğundan bilgisayar tarafına bağlanabilmesi için çeviriciye (RS–

485 adaptörü) ihtiyaç vardır.

Pin Sinyal Sinyal Açıklaması

2 B

Gönderilen ve alınan sinyaller

3 A

5 GND Toprak bağlantısı

Tablo–8 RS–485 Soketinin içyapısı

RS–485 seçeneğini etkinleştirmek için “TEST AYARLARI/ İletişim/ Donanım protokolü” menüsünden “rs485” seçeneğini seçiniz. “TEST AYARLAR/ İletişim/

Baudrate” menüsünden iletişim hızı değiştirilebilir.

Şekil–59 Haberleşme kartı üzerindeki RS–232 ve RS–485 soketleri

8.2 Mod-bus iletişim seçeneği

Kesintisiz güç kaynağının, PLC ve diğer endüstriyel sistemler ile veri alışverişini sağlayan standart bir iletişim protokolüdür. Mod-bus özelliğini etkinleştirmek için “TEST AYARLARI/ İletişim/ Donanım protokolü” menüsünden

“rs485” protokolünü ve “TEST AYARLARI/ İletişim/ Yazılım protokolü” menüsünden

“modbus (rtu)” seçeneğini seçiniz. İletişim hızı “TEST AYARLARI/ İletişim/ Baudrate”

menüsünden seçilebilir.

Pin Sinyal Sinyal Açıklaması

1 B

Alınan sinyaller

2 A

3 Z

Gönderilen sinyaller

4 Y

5 GND Toprak bağlantısı

Daha detaylı bilgi için Mod-bus kılavuzuna bakınız.

Tablo–9 RS–485 Mod-bus bağlantısı için soketin içyapısı

8.3 Basit ağ yönetim protokol (SNMP) iletişimi

Birden fazla KGK’nın bir merkezden aynı anda izlenmesi ve yönetilmesi için geliştirilmiş bir iletişim protokolüdür. Ağ ortamında kullanılacak her bir KGK bir SNMP adaptörü ile ağa bağlanır.

Şekil–60 KGK’nın SNMP adaptörü ile ağa bağlanması Pin Sinyal Sinyal Açıklaması

1-3 B

Gönderilen ve alınan sinyaller

2-4 A

5 GND Toprak bağlantısı

SNMP üzerinden cihazlara IP adresi atanarak, merkezden bu cihazlara bağlanılabilir ve son durumları ile ilgili tüm bilgiler alınabilir.

• Cihazın çalışma durumu bilgisayar ekranından izlenebilir.

• Cihazın giriş, çıkış ve akü bilgileri bilgisayar ekranından izlenebilir.

• Cihaz aküden çalışırken akü durumu ile ilgili son durumlar izlenebilir.

• Cihazın arıza durumları öğrenilebilir ve teknik birimin zamanında müdahale etmesi sağlanabilir.

• Ağ ortamına bağlanan birden fazla cihaz aynı anda tek bir bilgisayar üzerinden izlenebilir.

Daha detaylı bilgi için SNMP kılavuzuna bakınız.

8.4 Uzaktan izleme paneli

Kesintisiz güç kaynağını uzaktan izlemek için tasarlanmış bir paneldir. Genel olarak cihazın çalışma modunu, gerilim, akım, yük ve frekans bilgilerini gösterir.

• RS–485 iletişim protokolü ile çalışır.

• Birden fazla panel paralel bağlanabilir.(En fazla 32 adet)

• Panel kesintisiz güç kaynağının 100 metre uzağına taşınabilir.

• Sadece izleme amaçlıdır. Kontrol özelliği yoktur.

Uzaktan izleme panelinin kullanımını etkinleştirmek için “TEST AYARLARI/

İletişim/ Uzaktan izleme” menüsünü açık (on) yapınız.

Şekil–61 Uzaktan izleme panelinin görünüşü

Haberleşme ünitesi üzerinde yer alan “UZAKTAN İZLEME” çıkışları aşağıdaki şekildeki gibidir.

Haberleşme sinyallerinin soket içerisindeki yerleri aşağıdaki tablodaki gibidir.

Tablo- 10 Uzaktan izleme soketinin içyapısı

Şekil–62 Haberleşme kartı üzerindeki uzaktan izleme çıkışı

8.5 Programlanabilir röle ünitesi

Kesintisiz güç kaynağının durum sinyallerini kullanıcıya aktaran ve yedi (7) adet röleden oluşan ünitedir. Kullanıcı tarafından her röle birbirinden bağımsız olarak programlanabilir. Ön panel üzerinden her bir röle için, onu aktif hale getirecek bir durum seçilebilir. Seçilen durum oluştuğunda röle aktif olur ve kontak konum değiştirir. Rölelerin kontaklarına maksimum 220V/1A AC veya 30V/3A DC gerilim uygulanabilir.

Rölelerin kontak uçlarına, haberleşme ünitesi üzerinde yer alan “RÖLE ÇIKIŞLARI” (DSUB-25F) dişi soket üzerinden erişilebilir. Rölelerin kontak uçlarının soket içindeki yerleri aşağıda tabloda verilmiştir.

Pin Sinyal Sinyal Açıklaması 3 B Gönderilen ve alınan

sinyaller

4 A

5 GND Toprak bağlantısı

Şekil–63 Haberleşme kartı üzerindeki röle çıkışı

Kontak / Röle RL1 RL2 RL3 RL4 RL5 RL6 RL7

NO (normalde açık) 1 15 4 18 7 21 10

NC (normalde kapalı) 14 3 17 6 20 9 23

COM (ortak) 2 16 5 19 8 22 11

Tablo–11 Röle kontaklarının soket içerisindeki yerleri Röle ünitesinin programlanması

• “KULLANICI AYARLARI/ Röleler” menüsüne geliniz.

• Bu menüde sırasıyla RL1, RL2, RL3, RL4, RL5, RL6, RL7 adında yedi (7) adet röle için alt menüler yer almaktadır.

• Seçenek tuşlarını kullanarak programlamak istediğiniz röleyi aşağıdaki tablodaki durum bilgisine göre seçiniz.

“F3” (KAYDET) tuşuna basarak kaydediniz.

Durum Varsayılan Röle Açıklama

Durum Varsayılan Röle Açıklama

Belgede Sayfa 2- D V Sunum (sayfa 42-0)

Benzer Belgeler