• Sonuç bulunamadı

YENİ TTK MEVCUT TTK

MADDE 121- (1) Belirsiz bir süre için yapılmış olan acentelik sözleşmesini, taraflardan her biri üç ay önceden ihbarda bulunmak şartıyla feshedebilir.

Sözleşme belirli bir süre için yapılmış olsa bile haklı sebeplerden dolayı her zaman fesiholunabilir.

(2) Belirli süre için yapılan bir acentelik sözleşmesinin, süre dolduktan sonra

MADDE 133 - Muayyen olmıyan bir müddet için aktedilmiş olan acentelik mukavelesini, taraflardan her biri üç ay önce ihbar etmek şartiyle feshedebilir;

mukavele ile bir müddet tayin edilmiş olsa dahi muhik sebeplerden dolayı akit her zaman fesih olunabilir.

Müvekkilin veya acentenin iflas veya ölümü yahut hacir altına alınması

Ticari İşletme | Acentelik 61 uygulanmaya devam edilmesi hâlinde, sözleşme belirsiz süreli hâle gelir.

(3) Müvekkilin veya acentenin iflası, ölümü veya kısıtlanması hâlinde, Türk Borçlar Kanununun 513 üncü maddesi hükmü uygulanır.

(4) Haklı bir sebep olmadan veya üç aylık ihbar süresine uymaksızın sözleşmeyi fesheden taraf, başlanmış işlerin tamamlanmaması sebebiyle diğer tarafın uğradığı zararı tazmin etmek zorundadır.

(5) Müvekkilin veya acentenin ölümü, ehliyetini kaybetmesi veya iflası sebebiyle acentelik sözleşmesi sona ererse, işlerin tamamlanması hâlinde acenteye verilmesi gereken ücret miktarına oranlanarak belirlenecek uygun bir tazminat acenteye ya da bu maddede yazılı hâllere göre onun yerine geçenlere verilir.

halinde Borçlar Kanununun 397 nci maddesi tatbik olunur.

II - Denkleştirme istemi

YENİ TTK MEVCUT TTK

MADDE 122- (1) Sözleşme ilişkisinin sona ermesinden sonra;

a) Müvekkil, acentenin bulduğu yeni müşteriler sayesinde, sözleşme ilişkisinin sona ermesinden sonra da önemli menfaatler elde ediyorsa, b) Acente, sözleşme ilişkisinin sona ermesinin sonucu olarak, onun tarafından işletmeye kazandırılmış müşterilerle yapılmış veya kısa bir süre içinde yapılacak olan işler dolayısıyla sözleşme ilişkisi devam etmiş olsaydı elde edeceği ücret isteme hakkını kaybediyorsa ve

c) Somut olayın özellik ve şartları değerlendirildiğinde, ödenmesi hakkaniyete uygun düşüyorsa,

acente müvekkilden uygun bir tazminat isteyebilir.

(2) Tazminat, acentenin son beş yıllık faaliyeti sonucu aldığı yıllık komisyon veya diğer ödemelerin ortalamasını aşamaz. Sözleşme ilişkisi daha kısa bir süre devam etmişse, faaliyetin devamı sırasındaki ortalama esas alınır.

(3) Müvekkilin, feshi haklı gösterecek bir eylemi olmadan, acente sözleşmeyi feshetmişse veya acentenin kusuru sebebiyle sözleşme müvekkil tarafından haklı sebeplerle feshedilmişse, acente denkleştirme isteminde bulunamaz.

6762 sayılı mevcut Türk Ticaret Kanununda karşılığı bulunmamaktadır.

Ticari İşletme | Acentelik 62 (4) Denkleştirme isteminden önceden vazgeçilemez. Denkleştirme istem

hakkının sözleşme ilişkisinin sona ermesinden itibaren bir yıl içinde ileri sürülmesi gerekir.

(5) Bu hüküm, hakkaniyete aykırı düşmedikçe, tek satıcılık ile benzeri diğer tekel hakkı veren sürekli sözleşme ilişkilerinin sona ermesi hâlinde de uygulanır.

III - Rekabet yasağı anlaşması

YENİ TTK MEVCUT TTK

MADDE 123- (1) Acentenin, işletmesine ilişkin faaliyetlerini, sözleşme ilişkisinin sona ermesinden sonrası için sınırlandıran anlaşmanın yazılı şekilde yapılması ve anlaşma hükümlerini içeren ve müvekkil tarafından imzalanmış bulunan bir belgenin acenteye verilmesi gerekir. Anlaşma en çok, ilişkinin bitiminden itibaren iki yıllık süre için yapılabilir ve yalnızca acenteye bırakılmış olan bölgeye veya müşteri çevresine ve kurulmasına aracılık ettiği sözleşmelerin taalluk ettiği konulara ilişkin olabilir. Müvekkilin, rekabet sınırlaması dolayısıyla, acenteye uygun bir tazminat ödemesi şarttır.

(2) Müvekkil, sözleşme ilişkisinin sona ermesine kadar, rekabet sınırlamasının uygulanmasından yazılı olarak vazgeçebilir. Bu hâlde müvekkil, vazgeçme beyanından itibaren altı ayın geçmesiyle tazminat ödeme borcundan kurtulur.

(3) Taraflardan biri, diğer tarafın kusurlu davranışı nedeniyle haklı sebeplerle sözleşme ilişkisini feshederse, fesihten itibaren bir ay içinde rekabet

sözleşmesiyle bağlı olmadığını diğer tarafa yazılı olarak bildirebilir.

(4) Bu maddeye aykırı şartlar, acentenin aleyhine olduğu ölçüde geçersizdir.

6762 sayılı mevcut Türk Ticaret Kanununda karşılığı bulunmamaktadır.

TTK Pusula

Şirketinizin mevcut durumu ile Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yönetim kurulları, mali işler fonksiyonu, iç kontrol, risk yönetimi, iç denetim, finansal raporlama ve bağımsız denetim açılarından öngördüğü şirket modeli arasındaki farkları ölçerek ortaya koyan ve Yeni TTK’nın getirdiği değişime ilişkin şirketinizin

ilerleyeceği yönü tayin eden etkin bir değerlendirme aracıdır. TTK Pusula’nın analiz ettiği konular:

 Yönetim kurulunun yapısı ve sorumlulukları

 Pay sahiplerinin hakları

 Şirket ile menfaat sahipleri arasındaki ilişki

 İş süreçleri ve kayıt düzeni (varlıklar, yükümlülükler ve dönem sonu işlemleri)

 İç kontrol sistemi (kontrol ortamı, kontrol faaliyetleri, iş süreçleri ve bilgi sistemi)

 Raporlama (yönetim raporlaması, Türkiye Muhasebe Standartları uyarınca finansal raporlama)

 Denetim (iç denetim ve bağımsız dış denetim)

 Bütçe & iş planı ve finansal planlama

 Risk yönetimi sistemi Yeni TTK Hazırlık ve Dönüşüm

Cerebra, şirketlerin Yeni TTK’nın getirdiği radikal değişikliklere tam, zamanlı ve doğru bir şekilde cevap verilebilmesi için Yeni TTK Hazırlık ve Dönüşüm Hizmetleri sunmaktadır. Yeni TTK Hazırlık ve Dönüşüm Hizmetlerimiz, bu değişimlerin merkezinde olan yönetim kurullarına, yöneticilere ve mali işler ve raporlama birimlerine entegre çözümler getirmektedir. Bu çözüm paketimiz özellikle Yeni TTK’nın yönetim kurullarına yüklediği devredilemez görev ve yetkiler ve bunlara ilişkin hukuki ve cezai sorumluluklar çerçevesinde büyük önem taşımaktadır. Yeni TTK Hazırlık & Dönüşüm Hizmetlerimizin ana unsurları aşağıda verilmiştir:

 Şirketinizin mevcut durumu ile Yeni TTK’nın öngördüğü şirket modeli arasındaki farkların tespit edilmesi

 Risk teşhisi ve risk yönetiminin yapılandırılması

 İç kontrol sisteminin değerlendirilmesi, yeniden yapılandırılması ve geliştirilmesi

 İç denetim mekanizmasının kurulması veya geliştirilmesi

 Muhasebe altyapısının UFRS/TMS’ye çevrimi ve ilk UFRS/TMS mali tablolarının hazırlanması

 Finansal planlama ve bütçe uygulamaları

 Yönetim raporlaması

 Bağımsız denetim

Türkiye Muhasebe Standartları Hazırlık ve Dönüşüm

Yeni TTK ile Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’nın Türkçe tercümesi olan Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) uygulanmaya başlanacaktır. TMS dönüşüm hizmetlerimiz aşağıdaki gibi özetlenebilir:

 UFRS/TMS Dönüşüm Hizmetleri Paketi

 UFRS/TMS’ye uygun finansal tabloların, notlarının ve faaliyet raporlarının hazırlanması

 Şirketin bulunduğu sektör de dikkate alınarak UFRS/TMS’ye uygun muhasebe politikalarının belirlenmesi ve UFRS/TMS muhasebe rehberinin hazırlanması

 Şirketin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmış şirket içi UFRS/TMS eğitimleri

 UFRS/TMS’ye ilişkin spesifik konularda teknik danışmanlık ve görüş verilmesi

 İlgili muhasebe, defter tutma ve finansal raporlama hizmetleri

sınırlamaksızın, Cerebra, söz konusu materyal ve içeriğindeki bilgilerin hata içermediğine veya belirli performans ve kalite kriterlerini karşıladığına dair bir güvence vermemektedir.

Materyalleri ve içeriğindeki bilgileri kullanımınız sonucunda ortaya çıkabilecek her türlü risk tarafınıza aittir ve bu kullanımdan kaynaklanan her türlü zarara dair risk ve sorumluluğu tamamen tarafınızca üstlenilmektedir. Cerebra, söz konusu kullanımdan dolayı, (ihmalkarlık kaynaklı olanlar da dahil olmak üzere) sözleşmeyle ilgili bir dava, kanunlar veya haksız fiilden doğan her türlü özel, dolaylı veya arızi zararlardan ve cezai tazminattan dolayı sorumlu tutulamaz.

Daha fazla bilgi icin:

CEREBRA Danışmanlık

Halaskargazi Cad. Tavukçu Fethi Sok.

No:28 K.5 Osmanbey 34380 Şişli, İstanbul Tel: +90 (212) 291 91 76 Fax: +90 (212) 291 90 04 www.cerebra.com.tr

© 2011 Cerebra. Her hakkı saklıdır.