• Sonuç bulunamadı

Bu bilgisayar 2 tür Internet erişimini destekler:

● Kablosuz – Mobil Internet erişimi için bir kablosuz bağlantı kullanabilirsiniz. Varolan bir ağa bilgisayar ekleme veya kablosuz ağ kurma konusunda bilgi almak için Kablosuz bağlantı oluşturma sayfa 15 bölümüne bakın.

● Wired—You, RJ-45 (ağ) jakını kullanıp bir geniş bant ağına bağlanarak Internet'e erişebilir. RJ-45 jakını kullanarak bağlanma hakkında bilgi almak için Kablolu ağa bağlanma sayfa 24 bölümüne bakın.

12 Bölüm 2 Ağ İletişimi

ISS seçme

Internet'e bağlanabilmek için önce Internet servisini kurmalısınız. Bilgisayarda yeni bir Internet hesabı kurmanıza veya var olan bir hesabı kullanmak için bilgisayarı yapılandırmanıza yardımcı olacak şu yazılım özellikleri bulunur:

● Internet Hizmetleri ve Teklifler (bazı yerlerde kullanılabilir)

● ISS'nin sağladığı simgeler (bazı yerlerde kullanılabilir)

● Windows Internet Bağlantısı Sihirbazı (her yerde kullanılabilir)

Internet Hizmetleri ve Teklifler'i kullanma

Internet Hizmeti ve Teklifler yardımcı programı bilgisayarı satın aldığınız ülke veya bölgede destekleniyorsa aşağıdaki yöntemi kullanarak yardımcı programa erişebilirsiniz:

Başlat > Tüm Programlar > Çevrimiçi Hizmetler > Çevrimiçi Olun'u seçin.

Internet Hizmetleri ve Teklifler yardımcı programı şu işlerde yardımcı olur:

● Yeni bir Internet hesabı için kaydolma.

● Bilgisayarınızı var olan bir hesabı kullanacak şekilde yapılandırma.

ISS'nin sağladığı simgeleri kullanma

ISS tarafından sağlanan simgeler bilgisayarı satın aldığınız ülkede/bölgede destekleniyorsa bu simgeler Windows masaüstünde ayrı ayrı görüntülenebilir veya Çevrimiçi Hizmetler adlı bir masaüstü klasöründe gruplanabilir.

▲ Yeni bir Internet hesabı kurmak veya bilgisayarı mevcut bir hesabı kullanmak üzere yapılandırmak için bir simgeyi çift tıklatın, ardından ekrandaki yönergeleri uygulayın.

ISS seçme 13

Windows Internet Bağlantısı Sihirbazı'nı kullanma

Aşağıdaki durumlarda Internet'e bağlanmak için Windows Internet Bağlantısı Sihirbazı'nı kullanabilirsiniz:

● ISS hesabınız varsa.

● ISS tarafından sağlanmış bir diskiniz varsa.

● Internet hesabınız yoksa ve sihirbazda verilen listeden bir ISS seçmek isterseniz. (ISS listesi tüm ülkelerde/bölgelerde kullanılamayabilir.)

● Listede bulunmayan bir ISS seçtiyseniz ve ISS size belirli bir IP adresi ve POP3 ve SMTP ayarları gibi bilgiler vermişse.

Windows Internet Bağlantısı Sihirbazı'na ve sihirbazın kullanımıyla ilgili yönergelere erişmek için, Başlat > Yardım ve Destek'i seçin.

NOT: Sihirbazda Windows Güvenlik Duvarını etkinleştirmek ya da devre dışı bırakmak arasında seçim yapmanız istenirse güvenlik duvarını etkinleştirin.

14 Bölüm 2 Ağ İletişimi

Kablosuz bağlantı oluşturma

Kablosuz teknoloji, verileri kablo yerine radyo dalgalarıyla aktarır. Bilgisayarınızda aşağıdaki kablosuz aygıtlardan biri veya birkaçı bulunuyor olabilir:

● Kablosuz yerel ağ (WLAN) aygıtı — Bilgisayarı şirketlerdeki, evinizdeki ve havaalanı, restoran, kafe, otel, üniversite gibi kamuya açık alanlardaki kablosuz yerel ağlara (genel olarak Wi-Fi ağları, kablosuz LAN veya WLAN olarak adlandırılır) bağlar. WLAN içinde her mobil kablosuz aygıt bir kablosuz yönlendiriciyle veya kablosuz erişim noktasıyla iletişim kurar.

● Ağ operatörü hizmetinin olduğu her yerde bilgilere erişim sağlayan HP Mobil Geniş Bant Modül-A kablosuz geniş alan ağı (WWAN) aygıtı. Bir WWAN içinde her mobil aygıt mobil ağ operatörünün baz istasyonuyla iletişim kurar. Mobil şebeke operatörleri, büyük coğrafi alanlarda baz istasyonu (cep telefonu kulelerine benzer) ağları kurarak eyaletlerin, bölgelerin, hatta ülkelerin tümünü etkin biçimde kapsama alanına dahil ederler.

● Bluetooth® aygıtı — Bilgisayar, telefon, yazıcı, kulaklık, hoparlör ve kamera gibi diğer Bluetooth özellikli aygıtlara bağlanmak için kişisel ağ (PAN) oluşturur. PAN'de her aygıt doğrudan diğer aygıtlarla iletişim kurar ve aygıtların nispeten birbirine yakın (genelde 10 metre içinde) olması gerekir.

Kablosuz teknoloji hakkında daha fazla bilgi için Yardım ve Destek bölümünde sağlanan bilgilere ve Web sitesi bağlantılarına bakın.

Kablosuz simgelerini ve denetimleri belirleme

Kablosuz ve ağ durumu simgelerini belirleme

Simge Adı Açıklama

Kablosuz (bağlandı) Bilgisayardaki kablosuz ışığının ve kablosuz tuşunun ve düğmesinin konumunu tanımlar. Ayrıca bilgisayarda Wireless Assistant yazılımını tanımlar ve kablosuz aygıtlardan bir veya ikisinin açık olduğunu belirtir.

Kablosuz (bağlı değil) Bilgisayardaki Wireless Assistant yazılımını tanımlar ve kablosuz aygıtların tümünün kapalı olduğunu gösterir.

HP Connection Manager HP Mobil Geniş Bant aygıtıyla bağlantı oluşturmanızı sağlayan HP Connection Manager'ı açar (yalnızca seçkin modellerde).

Ağ durumu Kablolu ve kablosuz ağ bağlantılarının durumunu belirtir.

Fare işaretçisini simgelerin üzerine getirdiğinizde daha ayrıntılı bilgiler görüntülenir.

Kablosuz bağlantı oluşturma 15

Kablosuz tuşunu ve düğmesini kullanma

Bilgisayarda bir kablosuz tuşu (1), bir kablosuz düğmesi (2), iki kablosuz ışığı (3) ve bir veya daha çok aygıt bulunur. Bilgisayarınızdaki kablosuz aygıtların tümü fabrika ayarlarında etkindir.

Kablosuz ışıkları sarı renkteyse tüm kablosuz aygıtlar kapalıdır. Kablosuz ışıkları beyaz renkteyse, kablosuz yerel ağ (WLAN) aygıtı ve/veya Bluetooth® aygıtı gibi bir tümleşik kablosuz aygıt açıktır.

Kablosuz ışıkları, ayrı ayrı aygıtların durumunu değil, kablosuz aygıtlarınızın genel güç durumunu belirtir. Kablosuz aygıtları kapatmak veya açmak için kablosuz tuşuna veya kablosuz düğmesine basın.

Kablosuz aygıtlar fabrikada etkinleştirildiğinden, kablosuz aygıtları aynı anda açmak veya kapatmak için kablosuz tuşunu veya kablosuz düğmesini kullanabilirsiniz. Bireysel kablosuz aygıtları Wireless Assistant yazılımıyla denetlenebilir.

Wireless Assistant yazılımını kullanma

Kablosuz aygıt, Wireless Assistant yazılımı kullanılarak açılabilir veya kapatılabilir. Bir kablosuz aygıt Kur Yardımcı Programı'ndan devre dışı bırakılmışsa, Wireless Assistant kullanılarak açılabilmesi veya kapatılabilmesi için önce Kur Yardımcı Programı'ndan kablosuz aygıtın tekrar etkinleştirilmesi gerekir.

NOT: Kablosuz aygıtının etkinleştirilmesi veya açılması, bilgisayarın otomatik olarak bir ağa ya da Bluetooth özellikli aygıta bağlanmasını sağlamaz.

Kablosuz aygıtların durumunu görüntülemek için, Gizli simgeleri göster simgesini (bildirim alanının solundaki ok) tıklatın ve fare işaretçisini kablosuz simgesinin üzerine getirin.

16 Bölüm 2 Ağ İletişimi

Kablosuz simgesi bildirim alanında görüntülenmiyorsa, Wireless Assistant özelliklerini değiştirmek için aşağıdaki adımları izleyin:

1. Başlat > Denetim Masası > Donanım ve Ses > Windows Mobility Center seçeneklerini belirleyin.

2. Windows® Mobility Center'ın en alt satırında bulunan Wireless Assistant döşemesindeki kablosuz simgesini tıklatın.

3. Özellikler'i tıklatın.

4. Bildirim alanındaki HP Wireless Assistant simgesinin yanındaki onay kutusunu işaretleyin.

5. Uygula‘yı tıklatın.

6. Kapat'ı tıklatın.

Daha fazla bilgi için, Wireless Assistant yazılımı Yardım bölümüne bakın:

1. Windows Mobility Center'daki kablosuz simgesini çift tıklatarak Wireless Assistant uygulamasını açın.

2. Yardım düğmesini tıklatın.

İşletim sistemi denetimlerini kullanma

Bazı işletim sistemleri, tümleşik kablosuz aygıtların ve kablosuz bağlantının yönetilmesi için de bir yol sunar. Örneğin, Windows bir bağlantı veya ağ kurmanızı, bir ağa bağlanmanızı, kablosuz ağları yönetmenizi ve ağ sorunlarını tanılayıp onarmanızı sağlayan Ağ ve Paylaşım Merkezi'ni sağlar.

Ağ ve Paylaşım Merkezi'ne erişmek için, Başlat > Denetim Masası > Ağ ve Internet > Ağ ve Paylaşım Merkezi seçeneklerini belirleyin.

Daha fazla bilgi için Başlat > Yardım ve Destek seçeneklerini belirleyin.

WLAN'a bağlanma

WLAN aygıtıyla, kablosuz yönlendirici veya kablosuz erişim noktası aracılığıyla bağlanan başka bilgisayarlar ve aksesuarlardan oluşan kablosuz yerel ağa (WLAN) erişebilirsiniz.

NOT: Kablosuz yönlendirici ve kablosuz erişim noktası terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır.

● Kuruluş WLAN'ı veya genel WLAN gibi büyük ölçekli bir WLAN, genellikle çok sayıda bilgisayar ve donatıyı barındırabilen ve kritik ağ işlevlerini ayırabilen kablosuz erişim noktaları kullanır.

● Ev veya küçük ofis WLAN'ı genellikle, birkaç kablosuz ve kablolu bilgisayarın ek donanım veya yazılım gerektirmeden Internet bağlantısını, yazıcıyı ve dosyaları paylaşmasına olanak tanıyan kablosuz bir yönlendirici kullanır.

Bilgisayarınızda WLAN aygıtını kullanmak için bir WLAN altyapısına (servis sağlayıcısı veya genel veya kurumsal bir ağ aracılığıyla sağlanır) bağlanmanız gerekir.

Kablosuz bağlantı oluşturma 17

Mevcut bir kablosuz ağa bağlanma

Bilgisayarı mevcut bir kablosuz ağa bağlamak için aşağıdaki adımları takip edin:

1. Kablosuz aygıtın açık (kablosuz ışığı beyaz) olduğundan emin olun. Kablosuz ışığı sarı renkteyse, kablosuz tuşuna veya kablosuz düğmesine basın.

2. Görev çubuğunun en sağında yer alan bildirim alanındaki ağ simgesini tıklatın.

3. Bağlanılacak ağı seçin.

4. Bağlan'ı tıklatın.

5. Ağ, güvenlik etkin bir WLAN ise, güvenlik kodu olan ağ güvenlik anahtarını girmeniz istenir. Kodu yazın ve sonra bağlantıyı tamamlamak için Tamam'ı tıklatın.

Kablosuz ağ kurma

WLAN kurmak ve Internet'e bağlanmak için aşağıdaki donanıma ihtiyacınız vardır:

Geniş bantlı bir modem (DSL veya kablo) (1) ve bir Internet servis sağlayıcısından (ISS) satın alınan yüksek hızlı Internet servisi

Kablosuz yönlendirici (ayrıca satın alınır) (2)

Kablosuz bilgisayar (3)

Aşağıdaki resimde, Internet'e bağlı bir kablosuz ağ yüklemesi örneği gösterilmektedir.

NOT: Kablosuz ağ bağlantısı kurarken, bilgisayar ve kablosuz yönlendiricinizin eşitlenmiş olmalarına dikkat edin. Bilgisayar ve kablosuz yönlendiricinizi eşitlemek için, bilgisayarınızı ve kablosuz

yönlendiriciyi kapatın ve sonra yeniden açın.

Ağınız büyüdükçe, Internet'e erişmesi için ağa kablosuz ve kablolu başka bilgisayarlar bağlanabilir.

WLAN'ınızın kurulumu konusunda ek yardım için, yönlendirici üreticinizin veya ISS'nizin sağladığı bilgilere bakın.

Benzer Belgeler