• Sonuç bulunamadı

Şirket politikamız gereğince işe alımlarda saha çalışanlarında her 4 kişiden 1’inin,

ofis çalışanlarında ise her 2 kişiden 1’inin

kadın olması gerekmektedir.

111 111 110

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İş yerlerimizde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tüm yasal ve kurumsal çalışma şartlarını karşılayarak güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmayı hedeflemekteyiz. Ford Otosan, faaliyetlerinin iş sağlığı ve güvenliği risklerini belirlemeyi,

tanımlamayı ve bu risklerle ilgili hedef ve programlar oluşturmayı ve gözden geçirmeyi taahhüt etmektedir.

İSG komiteleri aracılığı ile ISO 45001 İş Güvenliği ve Sağlığı sertifikası kapsamında belirtilen iş sağlığı ve güvenliği riskleri belirlenip etkin yönetmekte ve bu risklerle ilgili hedef ve programlar oluşturularak gözden geçirilmektedir. 2020 yılında tüm yerleşkelerde ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikasına geçiş yapılarak belgelendirme yapılmıştır.

Çalışanların İSG kültürünü içselleştirmeleri, riskleri yönetmeleri ve güvenli bir alanın gereklerine uygun çalışmaları için İSG eğitimleri verilmektedir. Aynı zamanda beraber çalıştığımız iş ortaklarımıza İSG eğitimleri verilmesinin yanı sıra iş ortaklarımızın yasal süreç kontrolleri de yapılmaktadır.

Yeni nesil iş güvenliği uygulamalarının ödüllendirildiği MESS İş Güvenliğinin Yıldızları’nda, tüm çalışma arkadaşlarımızın zihnen ve bedenen daha iyi hissettiği, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının iyileştirilmesi üzerine yapmış olduğumuz uygulamalar, Bütünsel Sağlık ile Hayata Değer Katanlar kategorisinde değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda “Bütünsel Sağlık Anlayışı Uygulamaları” başlığında “Tavsiye Edilen Uygulama” ödülüne layık görülmüştür.

Kocaeli Fabrikası, gövde Üretim Alan Müdürlüğü Endüstriyel Hijyen kategorisinde “Transit Hattı Ön Kapı ve Tavan

Konumlama Sacı Kesme Projesi” ile Dünya Birincisi, Sancaktepe Yedek Parça Deposu Güvenlik İnovasyon kategorisinde “Güvenli Sevkiyat Projesi” ile Avrupa Birincisi olmuştur.

Ayrıca her yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiği

“Güçlü İletişim, Güvenli İşyeri” iyi uygulama yarışmasında Ford Otosan 3 büyük ödül kazanmıştır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Politikamız ile ilgili detaylı bilgiye kare kodu okutarak ulaşabilirsiniz.

İSG Performansı (Çalışan) 2019 2020 2021

Meslek Hastalığı Oranı 0,59 0,09 0,24

Kaza Sıklık Oranı 7,67 5,81 4,75

İSG Eğitim Saati (çalışan*saat) 109.361 114.967 76.159

İSG Performansı (Alt İşverenler) 2019 2020 2021

Yaralanma Oranı 0 5,69 3,4

İSG Eğitim Saati (çalışan*saat) 2.902 7.353 9.462

TOPLUMSAL YATIRIMLAR

Ford Otosan “Türkiye’nin en değerli ve en çok tercih edilen sanayi şirketi olmak” vizyonuyla topluma fayda sağlayan yenilikçi otomotiv ürün ve hizmetleri sunmayı hedeflemektedir. Otomotiv sektörünü ve sektörün geleceğini şekillendirmek için çalışırken, şirketlerin içinde bulundukları toplumla birlikte geliştiği inancıyla, toplumsal fayda yaratmayı öncelikli amaçlarımız arasında saymaktayız. Bu doğrultuda, kuruluşumuzdan bu yana paydaşlarımız için artan oranda değer yaratmak ve faaliyet gösterdiğimiz bölgeler başta olmak üzere, toplumsal kalkınmaya geniş çapta katkı sağlamak amacıyla çalışmaktayız. Ülkemizin gelişimi ve küresel rekabet gücünün artırılması yönünde kurumsal vatandaşlık anlayışıyla Birleşmiş Milletler (“BM”) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında, birçok alanda sosyal fayda yaratmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirmekteyiz.

Birbirini Yükselten Kadınlar

Mühendislik bölümlerinde okuyan, kendini teknolojide geliştirmek için meraklı ve azimli, Türkiye’nin her bölgesindeki üniversite hazırlık, 1. ve 2. sınıf kadın öğrencilerine yönelik proje yürütülmektedir. Bu program ile Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerde mühendislik okuyan 1.000 kadın öğrenciye ulaşılması hedeflenmektedir. Program katılımcılarının kişisel gelişimlerini de destekleyerek verilen teknik eğitimlerle teknoloji ve inovasyon alanında çalışmak istedikleri konuları yüksek öğreniminin ilk yıllarında belirlemesini hedeflemektedir. Bu programa dahil olan kadın öğrenciler dezavantajlı bölgelerde eğitim gören çocuklara ilgili konularda rol model olacaklardır.

Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi

Meslek liselerinin motor ve teknik bölümlerinin geliştirilmesi amacıyla projelerin test aşamalarında kullanılan araçların hepsini meslek liselerine bağışlamaktayız. Bugüne kadar çok sayıda parça ve 100’den fazla araç bağışında bulunduk. 2022 yılnda da araç ve parça bağışlarımız devam edecektir.

El Ele Eğitim ve Kültür Derneği

Pandemi sebebi ile uzaktan eğitime devam etmek zorunda kalan çocuklar için eğitime erişimde fırsat eşitliği yaratmak için El Ele Eğitim ve Kültür Derneği ile iş birliği yapılmıştır.

Dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklara eğitime erişebilmeleri için tablet gönderilmiştir.

Ayrıca El Ele Eğitim ve Kültür Derneği’nin “Mühendisliğe Başlamak" Programına gönüllülerimiz ile katkı sağlanmıştır.

Dijital ortamda gerçekleştirilen buluşmalar sayesinde çocukların makineden, endüstriye, yazılımdan, kimyaya kadar farklı alanlardaki hayallerine mühendislerimiz eşlik etmiştir.

Tedarikçilerimizle Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Desteklediğimiz İş Birlikleri

Eşitliği hayatın her alanına yaygınlaştırmak için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 10 tedarikçimizde çalışan toplam 70 kadının 8 hafta sürecek eğitim programına katılmasını sağladık.

Otomotiv sektöründe eşit temsiliyetin sağlanması için AÇEV’in Eşitliğe Değer girişimi ile sahada çalışan kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farklılklarının artması, iş hayatında daha uzun süre kalması, iş hayatına etki edecek zihinsel ve sosyal becerilerini geliştirmesi amacıyla Hayat Dolu Buluşmalar eğitim programını devreye aldık.

Mesleğim Var, Umudum Var Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2020 Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında oluşturduğumuz bu proje ile meslek liselerinden mezun olmak üzere olan son sınıf öğrencileri, iş arayan gençler, COVID-19 nedeniyle ya da sanayinin dijitalleşmesinin getirdiği etkilerle işini kaybetmiş vatandaşlar gibi

dezavantajlı grupları iş hayatına dâhil etmeyi hedeflemekteyiz.

Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Kocaeli Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetleri İl Müdürlüğü ile ortak yürüttüğümüz bu proje ile 18 ay boyunca bölgede açık olan meslek alanlarına yönelik, dezavantajlı bireylerden oluşan kursiyerlerden nitelikli ve donanımlı kişiler yetiştirerek; işsizlik, sosyal güvenlik kaygısı, toplumsal sorunlar ve sosyal uyum kaygısını azaltmaya yönelik faaliyetler ile bu grupların sosyal hayata dahil edilmesine katkı sağlamayı ve bölgedeki özellikle kadın istihdam oranının artırılmasına destek olmayı önceliklendirmekteyiz.

Ford Otosan, Ford Motor Company'nin geleneksel İş Sağlığı Güvenliği Ödülleri organizasyonunda President Health and Safety Award (PHSA) tarafından global çapta “Endüstriyel Hijyen”

ve Avrupa bölgesi “Güvenlik İnovasyon”

kategorilerinde 2 ödül kazanmıştır.

Etik Politikamız ile ilgili detaylı bilgiye kare kodu okutarak ulaşabilirsiniz.

Çalışma İlkeleri ve Etik Kuralları ile ilgili detaylı bilgiye kare kodu okutarak ulaşabilirsiniz.

TEDARİK ZİNCİRİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ

Otomotiv endüstrisindeki başarımızda birlikte çalıştığımız tüm tedarikçilerle kurduğumuz iş birliği temelli yakın ilişkiler önemli rol oynamaktadır. Ürettiğimiz araçların arka planında binlerce parçanın tedarik edilme süreci varken, ürünlerimizde Ford Otosan standartlarını koruyabilmek için tedarikçilerimizin gelişimini desteklemekteyiz. Dünyanın en değerli tedarik zinciri organizasyonları arasında yer alma vizyonu doğrultusunda;

ham madde tedarikinden aracın üretimine, aracın müşteriye ulaşmasından satış sonrasına kadar olan çok aşamalı ve kompleks değer zincirinin her adımını kontrollü ve sistemli şekilde yönetmek için tedarikçilerle birlikte iş birliği içinde çalışmaktayız.

Tedarik zinciri boyunca standartların korunduğunu güvence altına almak için denetimler yapmakta ve tedarikçilerimize eğitim olanakları sunmaktayız. 2021 yılında toplam 1.921 tedarikçinin %6’sı denetime tabi tutulmuştur. Tedarikçilerin gelişimini desteklemek için ise çevresel, sosyal, ekonomik ve etik alanda çeşitli eğitimler verilmektedir.

Tedarik Zinciri ile ilgili detaylı bilgilere raporumuzun sayfa 74-75'te bulunan Tedarikçiler bölümünde yer verilmiştir.

ETİK

Ford Otosan, tüm iş ve işlemlerinde; yasalara, Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeleri’ne (Global Compact) uymayı, doğruluk ve dürüstlük esasları çerçevesinde hareket etmeyi, hesap verebilirliği ve açıklığı ilke edinmiştir. Bu ilkenin hayata geçirilmesi her Ford Otosan çalışanının, bu yüksek dürüstlük standartları bakımından kişisel taahhüdünü ve hesap verebilirliğini gerektirir. Şirketimizin kuruluşundan bu yana benimsediği bu ilke, 2018 yılında fiilen Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Etik Politikası ile kurumsallık kazanmıştır. Şirket genelinde Etik Politikası’na uyumu sağlamak üzere yeniden tasarlanan yönetişim yapısı içinde Etik Kurulu, İç Denetim ve Etik Komitesi ile Etik Değerlendirme Heyeti oluşturulmuştur. Ayrıca, etik ihlal bildirimlerinin etkin bir şekilde ele alınması ve takibi için Etik Koordinatörlüğü oluşturulmuştur.

Bu rol altında tüm etik ihlal bildirimlerinin tek elden koordinasyonu sağlanmış, var olan bildirim kanallarına ilave olarak etik bildirim hattı, etik e-posta adresi ve etik iletişim formu devreye alınmıştır. 2021 yılı itibarıyla İç Denetim fonksiyonunun yönetişim yapısı değişmiş, İç Denetim Müdürü fonksiyonel olarak Şirket Yönetim Kurulu’nun bir alt komitesi olan Denetimden Sorumlu Komite’ye, idari olarak da Genel

Müdürlük’e raporlar hale gelmiştir. Ford Otosan, Çalışma İlkeleri ve Etik Kuralları’na uyumu güvence altına almak adına, Ford Otosan Yönetim Kurulu Üyeleri, Ford Otosan Çalışanları ve Ford Otosan adına hareket eden temsilcileri düzenli olarak bu ilke ve kurallar hakkında bilgilendirir, ihlal iddialarını ciddiyetle inceler, ihlal halinde gerekli yaptırımları uygular, düzeltici aksiyonları alır, Çalışma İlkeleri ve Etik Kuralları’nda zamanın ihtiyaçlarına göre gerekli güncelleme ve iyileştirmeleri yapar.

Ford Otosan, Çalışma İlkeleri ve Etik Kuralları’na uyumu güvence altına almak adına Yönetim Kurulu Üyeleri, çalışanlar, Ford Otosan adına hareket eden temsilciler, dağıtım ağı üyeleri ve tedarikçilerinden oluşan Ford Otosan Ailesi’ni düzenli olarak bu ilke ve kurallar hakkında bilgilendirir; ihlal iddialarını ciddiyetle inceler, ihlal halinde gerekli yaptırımları uygular ve düzeltici aksiyonları alır. Çalışma İlkeleri ve Etik Kuralları’nı her yıl düzenli olarak gözden geçirerek çalışanlarını bilgilendirir ve eğitime tabi tutar.

2021 yılında çeşitli kanallarla alınan bildirimlerin inceleme sonuçları aşağıdaki tabloda özetlenmiştir:

Ford Otosan Etik İletişim Kanallarına Ulaşan Bildirim Sayısı 109 İletilen Bildirimler Sonucu Disiplin Komitesi Kararı Alınanlar 41

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE

Ford Otosan tüm faaliyetlerini en yüksek etik standartlara uygun olarak yürütmeyi temel ilke olarak benimser. Bu doğrultuda Ford Otosan, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin bir imzacısı olarak

“yolsuzluğun her türüne karşı olmak” ilkesi dahil olmak üzere BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nde sayılan tüm ilkeleri benimser ve tüm çalışan ve İş Ortaklarının bu ilkelere uygun hareket etmelerini bekler.

Ford Otosan Yönetim Kurulu’nun onayı ile kabul edilen ve faaliyet raporumuzun 120. sayfasında detaylı bir şekilde yer verilen Ford Otosan Uyum Programı çerçevesinde 2021 yılında rüşvet ve yolsuzlukla mücadele konusunda Şirketin sıfır risk anlayışını güçlendirecek çalışmalar yapılmıştır.

Uyum Programı ile beraber Ford Otosan Yolsuzlukla Mücadele Politikası kapsamlı bir şekilde revize edilmiş ve Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası ve Hediye ve Ağırlama Politikası olmak üzere 2 ayrı politika kabul edilmiştir. Ford Otosan’ın yeni politikaları ile yolsuzluk ve rüşvetle mücadele etmek konusundaki kararlılığının bir yansıması olarak, Ford Otosan bünyesinde uygulanacak ilke ve kurallar belirlenmiştir. Alınan, verilen veya sunulan tüm hediye ve ağırlamalarda da uyulması gereken kriterler belirli hale getirilmiştir.

Politikalarımız ile de ortaya konulduğu üzere Ford Otosan’da, Çalışanlar ve İş Ortakları tarafından herhangi bir kimseye Rüşvet, Yolsuzluk, Yolsuzluğa Teşvik, Usulsüz Fayda, Kolaylaştırma Ödemeleri ve uygunsuz hediye verilmesine veya alınmasına kesinlikle tolerans gösterilmemektedir.

Çalışanlarımız aldıkları rüşvet ve yolsuzlukla mücadele eğitimi kapsamında Ford Otosan rüşvet ve yolsuzlukla mücadele yöntem ve süreçleri hakkında bilgilendirilmektedir. “Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi” 2021 yıl sonu itibarıyla 4.268 ofis çalışanımız tarafından tamamlanmıştır. Ford Otosan, iş ilişkisi içinde olduğu tüm kişi ve kuruluşların Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne ve etik kurallara uygun olarak faaliyetlerini yerine getirmesini önemsemektedir. Çalışanlarımızın yanı sıra tedarikçilerimizin de Ford Otosan Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi’ne katılımı sağlanmaktadır.

RAPORLAMA VE ENDEKS BİLGİLERİ

Ford Otosan Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi, FTSE4Good ve Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksleri’nde işlem görmektedir.

Karbon Saydamlık Projesi’nin (Carbon Disclosure Project - CDP) iklim ve su programlarına yanıt vermekteyiz.

İklimle Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü'ne (TCFD) destek veren küresel şirketler arasındayız.

Son üç yıldır Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’ne (Dow Jones Sustainability Emerging Markets Index - DJSI) aktif yanıt verilmiştir.

Sürdürülebilirlik Raporlarımız GRI Standartları “Temel”

seçeneğine uyumlu olarak hazırlanmaktadır.

Ford Otosan Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact) imzacı üyesidir.

Geleceğin fabrikalarının yaşayan örneği olan Ford Otosan Gölcük Fabrikası 2015 yılından beri hızlandırdığı Endüstri 4.0 çalışmalarının (4IR) bir sonucu olarak Öncü Fabrika Ağı'na (Global Lighthouse Network) giren dünyadaki 4 otomotiv fabrikasından biri ve tek Ford fabrikası olmuştur.

Eskişehir ve Kocaeli Fabrikaları, Sıfır Atık Yönetmeliği gereğince yapılan denetimler sonucunda, yürütülen etkin sıfır atık yönetimi kapsamında ‘’Sıfır Atık Temel Seviye Belgesi” almıştır.

2020 yılında Eskişehir Fabrikası ve Kocaeli Fabrikaları da Sancaktepe lokasyonunda olduğu gibi Yeşil Ofis Diploması almaya hak kazanmıştır.

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikamız ile ilgili detaylı bilgiye kare kodu okutarak ulaşabilirsiniz.

Hediye ve Ağırlama Politikamız ile ilgili detaylı bilgiye kare kodu okutarak ulaşabilirsiniz.

* Son 3 senedir yanıt verilmektedir.

*

Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Raporu