• Sonuç bulunamadı

Şiirin çocuklara sağladığı yararları şunlardır;

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ

HAREKET KAVRAMI ALGILAMA

36. Şiirin çocuklara sağladığı yararları şunlardır;

• Çocuğun dil söz varlığını ve telaffuz yeteneğini geliş-tirir.

• Çocukların estetik duygularını geliştirir.

• Çocuklara düşünce zenginliği ve esnekliği kazandı-rır.

• Şiirler çocukların algılamalarını, duygularını ifade ediş biçimlerini ve dikkat sürelerini artırmada etkilidir.

• Kavram gelişimini destekler.

• Hayal gücünü geliştirir.

• Nefesini kontrollü kullanmayı öğretir.

• Koro halinde söylendiğinde çocuğun sosyalleşmesi-ne katkı sağlar.

• Kültürel şiirler ya da kahramanlık şiirleri çocuğun kim-lik bilincini geliştirir.

• Şiir okuma çocuklardaki öz güveni artırır.

(Cevap B)

2020 / KPSS / ÖABT2020 / KPSS / ÖABTwww.kaplanakademi.com

2020-ÖABT/OÖ

37. Çocuğun kitaba yönelmesini, kitapla arkadaşlık kurma-sını sağlayan ilk uyaran kitabın kapağıdır.

(Cevap C)

38. Isınma çalışmaları; Bir sınıfta ya da drama atölyesinde yapılan ilk çalışmalardır. Lider (öğretmen) tarafından yön-lendirmelerle yapılır. Grubu oluşturan çocukların ya da katılımcıların birbirlerini tanımalarına ve bütünleşmeleri- ne ilişkin çalışmalardır. Yapılacak çalışmalarına, yeni kur- gulanan yaşantılarına istekle hazırlanmalarını sağlar. Ay- nı zamanda uyumlu olmaya, kaynaşmaya, duyularını kul- lanarak gözlem yapmaya; duygularını, düşüncelerini kı- saca tüm bedenini işlevli hale getirmeye yarayan bölüm-ler yer alır. Isınma çalışmalarında ritim eşliğinde yürüme, koşma, zıplama, itme, çekişme hayvan öykünmeleri ve yürüyüşleri, farklı zeminlerde ve zamanlarda yürüme, ve- rilen yönergelere uygun ritim tutma gibi alıştırmalar yapı- lır. Serbest çalışmalar gibi görünse de bu gruptaki çalış- malar kesin kurallarla sınırlandırılmıştır. Lider bu kuralla-rı ve sınırları bilen kişidir ve çalışmaları kendisi yürütür.

Isınma çalışmaları bireyin kişisel özellikleriyle birlikte de- vinim, biliş, duyuşa ilişkin özelliklerinin gözlenmesi, göz-lem sonuçlarına göre diğer katılımcıları da bu yönleriyle gözlemlemesini sağlar. Bu gözlemler sonucunda katılım- cıların güven kazanmak, gözlem yapabilme becerisi ge- liştirmek, duyularını kullanmak, uyumlu davranmak, bey- nini ve bedenini yönetmek konusunda kendisine yol gös- terir. Bu yönlendirmelerin benimsenmesi ısınma çalışma- ları ile sağlanır. Yapılacak yönlendirmeler hareket ve oyun-lar lider (öğretmen) tarafından kısa notlar halinde yazılır.

Çalışmaların benimsendiği ve grupların uyumlu olduğu gözlemlenmişse, sürenin sınırlı olduğu durumlarda not alınmayabilir. Isınma çalışmalarının içinde uyum, güven çalışmaları yer alır.

(Cevap B)

40. Oyun merkezlerinde aynı özelliklere sahip bebeklerin ve sosyal statüsü yüksek mesleklere ait materyallerin bulun-ması farklılıklara saygı ilkesine aykırıdır.

(Cevap C)

41. Çocuklar çeşitli malzemeleri parçalara ayırır, yapısını an-lar, benzerlikler ve farklılıkları gözler. Parçaları yeniden farklı biçimlerde bir araya getirir ve yeni ürünün neye ben-zediğini değerlendirir. Ürünlerin, birkaç ürünün bir arada düşünülmesiyle, oluşması, yaratmanın aynı zamanda bir araya getirme süreci olduğunu da gösterir. Çocukların bu yaklaşımı yaratıcılık tekniklerinden birisine, “ufalama” tek-niğine de temel oluşturmuştur.

Ufalama Tekniği; nesnelere “artırmak, azaltmak, birleş- tirmek, tersine çevirmek” gibi fiillerin gerekliliklerin uygu-lamaktan ve yeni üretimin nesnelerini bireysel, kültürel, ekonomik, teknik, ticari, psiko-sosyolojik, çevresel ve ör- gütlenmeye ilişkin ölçütlerin ışığında sorgulanmaktan iba- ret olan tekniğin, nesnelere ilişkin zihinlerdeki alışılagel-miş imajları silerek, üründe ve üretim biçiminde yenilikler yaratma amacına hizmet etmektedir.

(Cevap B) 39. Rol oynama sayesinde çocuklar, başkalarının kimliğine

girerek, onların nasıl hissettiğini, düşündüğünü ve etkin- likte bulunduğunu yaşama fırsatı elde etmektedir. Rol oy- nama ile katılımcılar değişik karakterler sergilerken, de- ğişik durumlarla yüz yüze gelme, çatışma yaşama, kır- gınlık duyma ve problem çözümü gibi deneyimlerle duy- gusal kontrolü de öğrenirler. Rol oynama sadece, prob- lem durumların çözümü değil, rol oynayanların insan dav- ranışlarını değerlendirmeleri ve insan ilişkilerindeki prob- lemleri kavramalarına da yardımcı olmaktadır. Rol oyna- ma yöntemi ile günlük yaşamın canlandırılması, çocuk- ların ileriki yaşamında karşılaşacağı sorunların çözümün-de etkili olabilecek deneyimler kazanmalarını sağlar.

(Cevap E)

49

KPSS

DENEME

• 4

2020 / KPSS / ÖABT2020 / KPSS / ÖABTwww.kaplanakademi.com

2020-ÖABT/OÖ

42. Rümeysa Öğretmen’in sorduğu soru yaratıcılık sürecinin hazırlık aşaması ile ilgilidir. Hazırlık aşaması ön bilgilerin toplandığı, probleme yoğunlaşılan evredir.

(Cevap D)

43. Parçada hakkında bilgi verilen kuram/kuramcı Torran-ce’dir.

(Cevap A)

44. Program, yapılandırmacı yaklaşım ve çoklu zekâ kura- mının savunduğu ilke ve görüşlerle bu kuramların önem-le durduğu ve vurgu yaptığı noktalarla tutarlıdır.

(Cevap E)

45. Müze eğitimi ile birlikte işlev gören teknik “gezi” tekniği- dir. Gezi, müze eğitimi gibi okul dışında kullanılan, biliş- sel, duyuşsal ve psiko-motor alanla ilgili hedef davranış-ları kazandırmada etkili olan bir tekniktir.

B seçeneğindeki benzetim, bir ölçüde oyunlaştırmaya benzeyen, sınıf ortamında öğrencilerin bir olay ya da du- rumu gerçekmiş gibi göstererek, üzerinde bir takım öğ- renme etkinliklerini gerçekleştirmeyi temel alan bir öğre- tim tekniğidir. Benzetim tekniğinde öğrenci oyundan fark- lı olarak üstlendikleri bir rolü gerçek yaşamdaki gibi oy-namak durumundadır.

C seçeneğindeki görüşme yöntemi, genellikle bilişsel ala- nın kavrama, analiz, değerlendirme, duyuşsal alanın tep- kide bulunma ve değer verme ile ilgili hedef davranışla-rının kazandırılmasında kullanılan bir yöntemdir.

D seçeneğindeki soru-cevap, öğretmenin formüle ettiği soruları öğrencilerin sözel olarak cevaplamalarına daya-lı bir öğretim yöntemidir. Bu teknik öğrencilere düşünme ve konuşma becerileri kazandırma açısından etkilidir.

E seçeneğindeki iç çember (akvaryum), sınıftaki öğren-cilerin aktif olarak tartışmaya katılmalarını sağlayan bir tekniktir. İç çemberdeki öğrenciler tartışmaya katılır, dış çemberdeki öğrenciler tartışmayı izler.

(Cevap A)

46. Anne babanın aşırı koruyucu olduğu, sosyal iletişimin sı- nırlı olduğu, çocuğun çevresinde yaşıtlarının olmadığı du- rumlara çocuğun sosyal ortamlarla karşılaşması ertele- necek, yaşıtlarından daha geç dönemde bu beceriyi ge-liştirmek zorunda kalacaktır.

(Cevap D)

47. Bir materyalin seçimi ve kullanımı konusunda karar ver-meden önce aşağıdaki soruları yanıtlaması gerekir:

• Seçilen materyal öğretim programıyla uyumlu mu?

• Materyalin içerdiği mesajlar doğru ve güncel mi?

• Materyalde açık ve anlaşılır bir dil kullanılmış mı?

• Materyal, öğrenciyi güdüleyici ve ilgiyi sürekli tutacak özelliklere sahip mi?

• Materyal, öğrencinin katılımını sağlayıcı özelliklere sahip mi?

• Materyal, teknik özellikleri açısından yeterli mi?

• Materyalin etkili olduğunu kanıtlayacak veriler var mı?

• Materyal, ön yargılardan arındırılmış bir yapıda mı?

• Materyalin kullanımına ilişkin gerekli kullanma kıla-vuzları ve diğer metinler mevcut mu?

(Cevap D)

2020 / KPSS / ÖABT2020 / KPSS / ÖABTwww.kaplanakademi.com

2020-ÖABT/OÖ

51. Anlatı kaydı olarak bilinen gözlemde gözlenen davranış veya olay anekdot ve detaylı olarak anlatılır. Anlatı kayıt- ları ile anekdot kayıtları arasındaki temel fark anekdot ka-yıtları, davranışın ya da olayın belirli bir bölümünü kısa şekilde açıklarken, anlatı kayıtları tüm yönleriyle, sanki bir videoya çekilmiş gibi davranışları açıklamaktadır. Bu amaçla yapılan gözlemlerde, söylenen ve yapılan tüm davranışlar ile ortam ayrıntılı şekilde kayıt altına alınmak- tadır. Çok ayrıntılı bir şekilde not tutulduğu için öğretmen-ler tarafından daha az kullanılmaktadır.

(Cevap B)

52. Esra’da gözlenen davranış değişikliklerinin sebebi ayrı- lık kaygısıdır. Çocuklar bağlılık geliştirdikleri belirli insan-lardan ayrıldıklarında huzursuzluk belirtileri gösterirler.

Çocuklar ayrılık kaygısını sıkça ve uzun sürelerle yaşı- yorlarsa kaygı belirtileri yoğunlaşır. Bağlılık geliştirdiği ki-şiden, bağlanacağı başka bir kimse olmaksızın ayrılmak çocuğun ciddi bir travma yaşamasına yol açar. Özellikle üç - beş yaş arasındaki anaokulu çağı çocukları yaşan-tılarındaki her şeye karşı ayrılık kaygısını büyük ölçüde yaşarlar.

(Cevap B)

53. Yaratıcı yaklaşımlar uyarılan çocuklar, öğretmenlerinin kaçırdığı pek çok ilişkiyi ve anlamlığı görebilecek durum- dadır. Öğretmenin çocukların bu düşüncelerini ödüllen- dirmesi, onların hayal gücünü desteklemekte, düşünce- lerini baskıdan kurtarmakta ve onlara sınırsız düşünebil- me gücünü vermektedir. Bu açıdan yaratıcılığın geliştiril-mesinde, hayal gücüne saygı ve destek önemlidir.

(Cevap B)

54. Ekzosistem; Çocuğun doğrudan ilişkide olmadı ancak

Benzer Belgeler