• Sonuç bulunamadı

5. UYGULAMA ÖRNEKLERİ VE YAPIM SÜRECİ ANALİZLERİ

5.2 Alan Çalışması

5.2.4 Novotel-İbis Otel Marmara / Zeytinburnu

5.2.6.1 Şantiye ile İlgili Genel Bilg

Toplam 14 adet bloktan oluşmaktadır. Çok çeşitli fonksiyonları içinde barındıran bu kompleksteki bloklar, hastahane, üniversite, alışveriş merkezi ve otel olarak kullanılacaktır. Bu blokların üç tanesi toprak altında olup otopark olarak kullanılacaktır. Diğer bloklar 7 ile 11 kat arasında değişmektedir. İskan edilmeyen katlar hariç toplam inşaat alanı yaklaşık olarak 55800 m²’dir.

5.2.6.2 Taşıma ve Depolama

Bloklar şantiyeye paletler üzerinde Nevşehir’den tırlar ile gelmektedir. Şantiye sahası çok büyük olduğu için şantiyeye gelen bloklar ucuna forklift dişi takılan ve

çok fazla bekletilmeyen bloklar katlara, vinç ya da inşaat asansör olarak adlandırılan yerden kurmalı elektrikli bir makara sistemi ile taşınmaktadır (Şekil 5.34). Blokların Nevşehir’den gelirken yolda verdiği fire %1 iken şantiye içi transferlerde bu oran %5’e kadar çıkabilmektedir. Kırılan blokların kullanılabilecek gibi olanları yarım blok olarak kullanılmaktadır. Ancak çok ufalanan parçalar hafriyatla birlikte şantiye sahasından uzaklaştırılmaktadır. Duvar örülmesi sırasında %1 gibi bir fire verildiği duvar ustaları tarafından vurgulanmıştır. Paletlerle birlikte gelen yarım bloklar duvar örme sırasındaki fireyi önemli ölçüde azaltmaktadır.

Şekil 5.33 Şantiyenin Genel Görünümü

Şekil 5.34 Depolanan Bloklar

5.2.6.3 Yapım Süreci

Bimsblok yalnızca dış duvarlarda kullanılmaktadır. 19 cm üç sıra boşluklu, boşlukları şaşırtmalı olarak kullanılmaktadır. Bloklar iki el arabası kum, bir torba çimento, 2-3 kürek kireç ve yeteri kadar su ile hazırlanan harç ile örülmektedir. Harcın içine konan kireç kışın daha az iken yazın harcın donma süresini uzatmak için 2-3 kürek yeterli olmaktadır. Bu harç hazırlanırken herhangi bir katkı maddesi kullanılmamıştır. İç kaplama olarak 2 cm kalınlığında kaba sıva üzerine yerine göre 1 cm alçı sıva veya ince sıva uygulanmaktadır. Dış yüzeyde ise blokların üzerine 5cm EPS yalıtım yapıştırma harcı ile yapıştırıldıktan sonra doğal taş veya cam giydirme yapılmıştır (Şekil 5.35).

Harç yapılırken kullanılan aletler bölüm 5.1.3.3’de anlatıldığı gibidir. Bunun dışında harç yapımında kullanılan su katlara hortum ile taşınmaktadır. Ayrıca sıva yapılırken sıvacı malası, küçük kürek, mastar ve terazi kullanılmaktadır. Dış duvar kaplamasında ise ip, terazi, metre, mastar, kalem, matkap, anahtar ve spiral testere

Duvar yapımında 9 usta 1 kalfa ve 4 çırak çalışmaktadır. Ancak bu sayı iş durumuna göre 70’e kadar çıkabilmektedir. 1 usta günde yaklaşık 20 m² duvar örebilmektedir. Sıva yapımında da yine iş durumuna göre değişmekle birlikte yaklaşık 50 kişi çalışmaktadır. Dış cephe kaplamasında 8 kişi metal konstrüksiyonu kurarken 2 kişi taşları yerleştirmektedir.

Şantiye ziyareti sırasında bimsblok ile dış duvar imalatı olmadığından bazı bilgiler duvar ustasıyla yapılan görüşme sonucunda edinilmiştir. Duvarın yeri projesine uygun olarak taşıyıcı sistem baz alınarak gerek metre ile gerekse gönye ile ölçülerek belirlenmektedir. Ardından duvarın örüleceği yerin tozdan arınması için su dökülmektedir. Duvarların örülmesi bölüm 5.1.3.4’de anlatıldığı şekilde gerçekleşmiştir. Duvarların taşıyıcı sistemle bağlantısı yalnızca harç ile sağlanmaktadır, herhangi bir metal bağlantı elemanı kullanılmamıştır. Duvarlarda projesine uygun olarak yatay ve düşey hatıllar vardır.

Şekil 5.35 AVALON Şantiyesi Dış Duvar Detayı

Şekil 5.36 Sıva Uygulaması

Sıva işlemine geçmeden 1 gün önce bimsblok duvarlara ve taşıyıcı kolon ve perdelere serpme sıva yapılmaktadır. Bu sıva çimentosu fazla ve kumu az olan oldukça sıvı bir sıvadır. Çok ince bir tabaka halinde uygulanan bu harç işçilerin boylarının yettiği yerlere küçük kürek ile atılırken boylarının yetmediği yerlerde mala kullanılmaktadır. Kuruması için yaklaşık 1 gün beklendikten sonra duvar yüksekliğince devam eden, yaklaşık 2 m ara ile yapılan ve sıva işlemini kolaylaştıran anolar yapılmaktadır. Bu anoların arasını belirlerken sıva ustalarının sıva için

kullandıkları mastarların boyları dikkate alınmaktadır. Anoların kurumaları için 1 gün beklenmektedir. Anolar kuruduktan sonra araları sıva harcı ile doldurulmaktadır. Bu işlemde yine ustanın elindeki kürekle duvara harç sepmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Ardından Şekil 5.36’de görüldüğü gibi mastar ile anolara uyacak şekilde fazlalıklar alınmaktadır. Böylece kaba sıva işlemi tamamlanmaktadır. Sıvanın bileşenleri 300 kg çimento, 200 kg kireç, 1600 kg kum ve yeteri kadar sudur. Bu şekilde tamamlanan kaba sıvanın üzerine projesine uygun olarak alçı sıva veya ince sıva uygulamasına geçilecektir ancak bu çalışma tezin yazımı sırasında henüz başlamamıştır.

Dış cepheler yalıtılmadan önce iskele kurulmaktadır. Ardından yalıtım tabakasının uygulamasına geçilmektedir. 50/100 cm ebatlarında ve bir tanesi yaklaşık 400 gr olan 5 cm kalınlığındaki ve 17 birim yoğunluğundaki plakalar 4-5 yerine yapıştırma harcı sürülerek duvara yerleştirilmektedir. Yapıştırıcı harç donduktan sonra (yaklaşık 1 gün) matkap ile bu yalıtım tabakalarının 4 köşesinden ve ortasından açılan deliklere plastik dübeller yerleştirilerek ısı yalıtımının duvar ile bağlantısı pekiştirilmektedir. Yalıtım tabakası yerleştirilirken kiriş ve yatay hatıllara bu tabakalar kaplanmamaktadır. Nedeni ise buralara taş kaplamayı taşıyan metal konstrüksiyonun taşıyıcı sistem ile bağlantısını sağlayan profillerin yerleştirilecek olmasıdır. Bu profillerin yerleştirilmesinin ardından bu yerler de yalıtım tabakaları ile kaplanacaktır. Taş kaplamanın metal konstrüksiyonu kiriş ve hatıllara bağlanmaktadır. Ancak özellikle pencere altında bimsbloğa da metal lamalarla sabitlenmektedir. Taşlar yerleştirilmeden önce düşeyde ve yatayda ip çekilmektedir. Taşların üzerinde açılan deliklere paslanmaz çelik pimler yerleştirilip, bu pimler metal konstrüksiyona da bağlanarak cephe kaplanmaktadır. Taşların bir tanesi yaklaşık 47 kg gelmektedir. Bu yüzden taşları bir kişi yerleştirememekte, en az iki kişi ile çalışılmaktadır (Şekil 5.37-5.38). Taşlar öncelikle asansör ile katlara alınmakta ve ardından pencereden kullanılmak üzere iskeleye taşınmaktadır. Taş kaplama işlemi tamamlandıktan sonra pencere kenarlarına yine doğal taş olan söveler takılmakta ardından da doğramalar yerleştirilmektedir. Pencerelerde alüminyum doğrama ve ısı yalıtımlı çift cam kullanılmıştır.

Şekil 5.37 Cephe Kaplama Ustaları

Şekil 5.38 Cephe Kaplama Detayı