• Sonuç bulunamadı

Şanlıurfa İl ve İlçeler Turizm Çalıştayları 1. Şanlıurfa İl Turizm Çalıştayı

29 Üniversitenin turizm konusuna ilgisiz kalması, kenti canlandırmaya yönelik çalışmaların olmaması

1.5. Şanlıurfa İl ve İlçeler Turizm Çalıştayları 1. Şanlıurfa İl Turizm Çalıştayı

Şanlıurfa turizm sektörü çalıştayına merkezi birimler, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum örgütlerini temsil eden 24 paydaş katılmıştır. Katılımcı paydaş kurumlar aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Tablo 19: Şanlıurfa Turizm Çalıştayına Katılan Kurumlar

No Adı-Soyadı Kurumu-Birimi Unvanı

1 Yaşar Usul Vakıflar Bölge Müdürlüğü Mimar

2 Yard. Doç.Dr. Cihat Kürkçüoğlu

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat tarihçisi 3 M. Kamil Türkmen Şanlıurfa Profesyonel Rehberler Derneği Dernek

Başkanı/Rehber

4 Necmi Karadağ Şanlıurfa Belediyesi Kültür Müdürü

5 M.Sinan Ünal İl Planlama Koordinasyon Md. İl müdürü

6 Selami Yıldız İl Kültür Turizm Müdürlüğü İl Müdürü

7 Nedim Dervişoğlu Müze Müdür Vekili Uzman

Arkeolog

8 Musa Demirkol Şanlıurfa Belediyesi Koruma KUDEP

9 Hacı Birsen Birsen Turizm Genel Müdür

10 Murat Akkuş Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu

Sanat Tarihçisi

11 A.Valit Alptekin Turizm Derneği Başkan

12 Nihal Dörtkardeş Sanayi ve Ticaret Odası Birim

Sorumlusu 13 Ebru Okutan Akalın Urfa Mirasını Koruma Derneği Başkan 14 Şefik Gündoğdu GAP İdaresi Bölge Müdürlüğü Şehir Plancısı

15 M. Suphi Özer GAP İdaresi Bölge Müdürlüğü Çevre Yüksek

Mühendisi 16 Cem Göncü Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı/

Göncü Turizm

17 Murad Sünbül Urfa Mirasını Koruma Derneği

18 M. Serdar Yılmaz İl Özel İdaresi Mimar

19 M. Murat Taplamalı Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Genel Sekreter Yardımcısı

KARACADAĞ KALKINMA AJANSI

20 Rahime Yaşar Kaliru turizm Müdür

21 Aylin Kırcı Duman Şanlıurfa Valiliği Vali Yardımcısı

22 A.Cahit Dönmezler Kançul Turizm Yönetici

23 Mehmet Turan Şanlıurfa Asur Otel Genel Müdürü

24 Mehmet Murat Aslan Şanlıurfa Asur Otel Yönetim Kurulu

Başkanı

Şanlıurfa turizm çalıştayına katılan paydaşlar sektörün gelişmesine engelleyen 56 sorun alanı belirlemişlerdir. Katılımcılar, kurumsal işbirliklerinden kaynaklanan sorunlar, tesis yetersizliği, nitelikli personel eksikliği, bölgeye yönelik olumsuz algının turizm sektörünü olumsuz etkilemesi gibi başlıklarda sorun alanları tanımlanmıştır.

Sorun alanları başlıklar halinde incelendiğinde;

Paydaşlar, Şanlıurfa’nın büyükelçilikler ve konsolosluklarda kırmızı şerit içinde konumlandırılmasının turizm sektörünün gelişimini olumsuz yönde etkilediğini düşünmektedir. Ayrıca, bölgeye en yakın ülkeler olan Suriye ve Irak'ta yaşanan çatışma koşullarının bölgeden Şanlıurfa'ya yapılan turizm hareketlerini olumsuz yönde etkilediği kadar, diğer ülkelerden Şanlıurfa'ya gelmeyi düşünen turist potansiyellerini de olumsuz yönde etkilemektedir. Sektörün gelişiminin önündeki engellerden birisi de medyanın bölgeye yönelik olumsuz imaj ve kamuoyunda olumsuz algı yayması olarak gösterilerek, bu yaklaşımın da iç turizmi olumsuz yönde etkilediği belirtilmiştir.

Sektörün diğer bir sorunu olarak sektörde etkinlik gösteren kurum ve kuruluşların ortak akılla hareket edememeleri gösterilmiştir. Bu soruna bağlantılı olarak oluşan diğer sorunlar ise, kurumlar arası işbirliği sorunları, kurum ve kuruluşların sık sık bir araya gelmemesi ve görüş alış verişinde bulunmaması, kurum ve kuruluşların rollerinin, görev tanımlarının ve bütçelerinin belirgin olmamasından kaynaklanan sorunlar olduğu ifade edilmiştir.

Paydaşlar, merkezi hükümetin Şanlıurfa’da turizm sektörünü yeteri kadar desteklemediğini düşünmektedirler, aynı zamanda turizm gelişim planlarının tamamlanmamış olması, tanıtım ve markalaşma eksikliği (dış ülkelerde ve Türkiye’de) ve Türkiye’nin ulusal turizm politikasının inanç ve kültür turizmi konusunda eksik ve yetersiz olmasının (politikada

KARACADAĞ KALKINMA AJANSI

sahil turizminin baskın olması) turizmin bölgede gelişimini olumsuz yönde etkileyen diğer unsurlar olduğu belirtilmektedir.

Arkeolojik kazıların sayısının yetersiz olması, planlı kazı eksikliği (Sultantepe, Karahantepe, Sefertepe, Hamzantepe, Harran, Şuayip şehri, Soğmatar vb. Alanların ve 204 höyüğün henüz kazılmamış olması), Harran, Göbeklitepe, Balıklıgöl gibi cazibe odaklarında gelen turisti karşılayan, bölgeyi tarihi ve kültürü ile anlatan nitelikli elemanların olmaması, alanları tanıtan küçük broşürlerin ve turizm danışma ofislerinin yetersizliği, kaçak kazıların engellenmesinde yaşanan güçlükler ve kültür varlıklarının korunmasında yaşanan sorunlar, kültür varlıklarını hem tehdit eden, hem de bu varlıkların sektöre sunumunu güçleştiren sorunlar olarak tanımlanmıştır.

Ayrıca, koruma amaçlı imar planlarının tamamlanmamış olması ve bölgedeki diğer turizm odağı kentler ile yeteri kadar ortak çalışma yürütülmemesi sorun olarak tanımlanmıştır.

Bölgenin turizm varlıklarının tanıtım eksikliği de sorun olarak belirlenmiş ve yeni tanıtım araçları olan internetin, sosyal medyanın yetersiz kullanıldığı (bilgi eksikliği, altyapı eksiklikleri nedeniyle), bölgede nitelikli eleman eksikliğinin bulunduğu belirtilmiş ve dizi film sektöründe bölgenin yanlış tanıtıldığı, bu nedenle bölgeye yönelik olumsuz bir algının (GAP bölgesinde genelleme yapılması) oluştuğu söylenmektedir.

Şanlıurfa'nın yemek/gurme kültürü konusunda tanıtım eksikliğinin (bölgede sadece Gaziantep’in öne çıkarılması) İlin önemli bir potansiyelinin kullanılmasını olumsuz yönde etkilediği, Şanlıurfa’ya ayrılan ödeneklerin yetersiz olduğu ve bu durumun da sektör genelinde sürdürülen faaliyetleri olumsuz yönde etkilediği belirtilmektedir.

Yukarıda tanımlanan sorunlara ek olarak turizm rehberi ve turizm uzmanı eksikliği, hijyen ve kentleşme sorunları, bölge halkının turizm konusunda bilgi eksikliğinin de sektörü etkileyen sorunlar olduğu ifade edilmektedir. Kamuda bir arada çalışabilecek kalifiye personel eksikliği, (turizm için özelleşmiş, pek çok farklı uzmanlık alanını içeren nitelikli personel gereksinimi), İl Kültür Turizm Müdürlüklerinde uzman eleman eksikliği, ilgili meslek alanlarında eleman eksikliği (mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi, avukat vb.) röleve ve Anıtlar Müdürlüğü ve restorasyon laboratuarının olmaması da sorunlar arasında sayılmıştır.

KARACADAĞ KALKINMA AJANSI

Tablo 20: Şanlıurfa Turizm Çalıştayı Ana Sorun Alanları No Ana Sorun Alanları

1 Şanlıurfa’nın Büyükelçiliklerde, Konsolosluklarda kırmızı şerit içinde

konumlandırılması (sigorta şirketleri tarafından bu alanlara gidildiği takdirde sigortanız geçersiz olacaktır uyarısının yapılması)

2 Ortadoğu'da bölgesel sorunlardan (savaş koşulları - Suriye) kaynaklanan güvenlik kaygıları

3 Yerel ve ulusal medyada bölgeye yönelik imajın ve kamuoyu algısının olumsuz olması 4 Ortak akılla hareket etme eksikliği

5 Şanlıurfa’da turizm sektörünün ulusal ölçekte yeteri kadar desteklenmemesi

6 Koruma amaçlı imar planlarının tamamlanmamış olması (plan yenileniyor – eski plan yürürlükte)

7 Turizm gelişim planlarının tamamlanmamış olması

8 Bölgedeki diğer turizm odağı kentleri ile yeteri kadar ortak çalışma yürütülmemesi 9 Dış ülkelerde ve Türkiye’de tanıtım ve markalaşma eksikliği

10 Türkiye’nin ulusal turizm politikasının inanç ve kültür turizmi konusunda eksik ve