• Sonuç bulunamadı

3. ÜYE ÜLKELERDE GIDA KONTROLÜ

3.5. Ġrlanda

Ġrlanda‟da gıda ve yem güvenliği, hayvan sağlığı ve refahı ile bitki sağlığı alanları ile ilgili politika ve mevzuat geliĢtirmekten sorumlu baĢlıca iki idari birim bulunmaktadır. Bunlar, Tarım, Balıkçılık ve Gıda Dairesi (DAFF) ile Sağlık ve Çocuk Dairesi‟dir (DoHC). Sağlık ve Çocuk Dairesi altında bulunan Ġrlanda Gıda Güvenliği Otoritesi (FSAI) ise idari birimlere gıda politikası ve mevzuatının oluĢturulmasında destek sağlamaktadır. Ek olarak, Çevre, Miras ve Yerel Ġdare Dairesi‟nin taĢra yapılanmasında yer alan yerel otoriteler bu mevzuatın mezbahalar ve küçük et iĢletmelerinde uygulanmasından sorumludur (Anonymous 2007h).

3.5.1. Tarım, Balıkçılık ve Gıda Dairesi (DAFF)

Tarım, Balıkçılık ve Gıda Dairesi (DAFF), aĢağıdaki alanlarda politika geliĢtirme, AB nezdinde müzakere, AB kurallarının ulusal yasalarda uygulanması ve resmi kontrollerle ilgili yetkili otoritedir:

Gıdanın birincil üretimi,

Perakende düzeyi hariç olmak üzere, hayvansal ürünlerin kesimi, parçalanması, hazırlanması ve iĢlenmesi,

Hayvan sağlığı ve refahı, yem güvenliği, bitki sağlığı, Balıkçılık.

3.5.2. Sağlık ve Çocuk Dairesi (DoHC)

Sağlık ve Çocuk Dairesi‟nin Gıda Birimi, AB gıda güvenliği mevzuatını düzenleme ve aktarma ve hâlihazırdaki ulusal düzenlemeleri gözden geçirmek gibi gıda güvenliği ile

64

ilgili tüm politika iĢlerinden sorumludur. Birimin görev alanı perakende gıda sektörü ve hayvansal olmayan gıdanın perakende hariç iĢlenmesi ve dağıtımı aĢamalarıdır.

3.5.3. Ġrlanda Gıda Güvenliği Otoritesi (FSAI)

Gıda Güvenliği Otoritesi Kanunu ile 1998 yılında kurulan Otorite ülkede üretilen, dağıtılan veya satılan gıdanın olabilecek en yüksek gıda güvenliği ve hijyen standartlarına sahip olmasını temin etmekten sorumludur. FSAI, bir yönetim kurulu, bir bilimsel komite, bir danıĢma konseyi ve beĢ uygulama biriminden sorumlu bir genel müdürden oluĢmaktadır. Söz konusu beĢ birim, Gıda Bilimi ve Standartları, Hizmet SözleĢmeleri, Tüketicinin Korunması, Denetim ve Uygunluk ile MüĢterek Servisler birimleridir.

FSAI yapısındaki Bilimsel Komite, gönüllülük esasıyla çalıĢan farklı alanlardaki bilim adamlarından oluĢan bir danıĢma birimidir. Gıda Güvenliği DanıĢma Konseyi, tüketici ve endüstri temsilcilerinden oluĢmakta ve FSAI‟nin gündemine katkı sağlamaktadır. Gıda Bilimi ve Standartları Birimi uygulama ve uygunluk faaliyetlerine bilimsel destek vermektedir. Hizmet SözleĢmeleri Birimi, FSAI ile gıda güvenliği kontrollerinden sorumlu yetkili otoriteler arasındaki iliĢkiyi yönetmektedir. Tüketicinin Korunması Birimi çevre sağlığı, kamu sağlığı, beslenme, veteriner kamu sağlığı ve tarım ile eğitim ve uygunluk alanlarında teknik destek sağlamaktadır. MüĢterek Servisler Birimi ise finans, insan kaynakları ve bilgi teknolojileri gibi konulardan sorumludur.

FSAI, yetkili otoriteler içinde ve arasındaki gıda kontrol aktivitelerini koordine etmek, boĢluk ve çakıĢmaları önlemek için ajanslar arası denetim düzenlemelerini yapmak ve performans tutarlılığını sağlamakla yükümlüdür. Bunu sağlamak için Otorite:

Diğer kurumlarla hizmet sözleĢmeleri yaparak resmi kontrol faaliyetlerini idare etmekte,

Risk yönetimi kararları ve faaliyetlerine destek olmak amacıyla risk değerlendirmesi yapmakta ve

65

ÇeĢitli yayınlar ve eğitimlerle yetkili otoritelere bilimsel ve teknik destek sağlamaktadır. FSAI, hem kendi çalıĢmaları hem yetkili otoriteler için Kılavuz Notlar, Konuyla Ġlgili Yasalar ve Standart ÇalıĢma Prosedürleri geliĢtirmektedir.

3.5.4. Hizmet SözleĢmeleri

FSAI Ģu kurumlarla servis sözleĢmeleri yapmıĢtır: DAFF, Sağlık Hizmetleri Ġdaresi (HSE), 31 Yerel otorite, Deniz Balıkçılığı Koruma Ajansı, Deniz Enstitüsü, Ulusal Tüketici Ajansı, Ġrlanda Ulusal Standart Otoritesi (NSAI). Hizmet sözleĢmeleri FSAI‟nin yetkili otorite tarafından yapılmasını istediği gıda denetimi ve analizi Ģartlarını içeren çok yıllık sözleĢmelerdir. SözleĢmelerde, genel Ģartlar, izleme, denetim sıklığını da içeren denetim hizmetleri, insan kaynakları, eğitim, veri toplama ve raporlama ve FSAI‟nin hizmet sözleĢmelerini denetimiyle ilgili bilgi yer almaktadır.

3.5.5. Sağlık Hizmetleri Ġdaresi (HSE)

Sağlık Hizmetleri Ġdaresi Çevre Sağlık Hizmetleri, Gıda Güvenliği Laboratuvar Hizmetleri ve Kamu Sağlığı Medikal Hizmetlerini sağlamak üzere FSAI ile hizmet sözleĢmesi yapmıĢtır.

Ġrlanda‟da ayrıca, Ulusal Tüketici Ajansı, Ulusal Standart Otoritesi, Gelir Kurulu Gümrük Dairesi, Ġrlanda Radyolojik Korunma Enstitüsü ile Ġrlanda Tıp Kurumu gıda güvenliği sisteminde yer almaktadır.

3.5.6. Laboratuvar Hizmetleri

Ġrlanda‟da Hükümet Birimleri, yerel otoriteler, Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından idare edilen laboratuvarlar veya özel laboratuvarlar gıda kontrolü ile ilgili analizleri yürütmektedirler.

66

3.5.7. Akreditasyon

Sertifikasyon denetimleri sertifikasyon kurumları olan Ġrlanda Ulusal Standartlar Otoritesi (NSAI) veya SGS Ġrlanda Ltd tarafından, laboratuvar akreditasyon denetimleri ise Ġrlanda Ulusal Akreditasyon Kurumu tarafından yapılmaktadır. Yetkili otorite iç denetim sistemleri ISO 9001:2000 veya ISO 17025 standardına göre yürütülmektedir.

3.5.8. Gıda Maddeleri ve Gıda Hijyeni Kontrolü

Resmi gıda kontrolü ile ilgili yetkili otorite Ġrlanda Gıda Güvenliği Otoritesi‟dir. Bununla birlikte, Tarım, Balıkçılık ve Gıda Dairesi (DAFF), Sağlık Hizmetleri Ġdaresi (HSE), Deniz Balıkçılığını Koruma Otoritesi (SFPA) ve yerel otoriteler yetkili oldukları alanlarda kontrol sorumluluğuna sahiptirler.

Gıda iĢletmelerinin 882/2004/AT Tüzüğüne göre kayıt altına alınması HSE tarafından yürütülmektedir. ĠĢletmelerin 853/2004/AT sayılı Tüzüğe göre onaylanması ise DAFF, HSE ve yerel otoriteler tarafından gerçekleĢtirilmektedir. Ġlgili denetim otoritesinin çalıĢma limitlerini belirlemek için FSAI, DAFF ve yerel otoriteler arasında bir protokol imzalanmıĢtır. DAFF tarafından yapılan iĢletmelerin değerlendirilmesi veteriner denetmenler ve bölge Ģef veteriner denetmenler tarafından yapılmakta ve onay sertifikası verilmektedir. Yerel otoriteler tarafından yapılan iĢletme değerlendirmesi ise veteriner denetmenler tarafından yürütülmektedir. Değerlendirme sonucunda FSAI tarafından onay numarası verilmekte, tam onay veya Ģartlı onay belgeleri yerel otoriteler tarafından hazırlanarak birer kopyaları FSAI‟ye iletilmektedir. Onaylı iĢletmelerin listesi FSAI internet sitesinde yer almaktadır.

3.5.9. Gıda ve Yem Hızlı Alarm Sistemi (RASFF)

Ġrlanda‟da RASFF için kontak noktası, FSAI‟nin kriz yönetimi ve acil durum planlanmasından sorumlu Tüketiciyi Koruma Birimi‟dir.

67