• Sonuç bulunamadı

Eğitim ve öğretim başlığı altında, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Araştırmaları Enstitüsü eğitim-öğretim süreci; kurumun sürekli gelişim odağı ile hedeflerinin ve bu hedeflerin kimler tarafından gerçekleştirileceğinin belirlendiği, eğitim-öğretim faaliyetlerinin hangi ölçüde gerçekleştirildiği, hedeflerin nitelik ve nicelik açısından izlenerek değerlendirildiği ve ulaşılan sonuçların kontrol edilerek ihtiyaç duyulan iyileştirmelerin yapıldığı bir süreç olarak değerlendirilmiş ve bu süreç (a) programların tasarımı ve onayı, (b) programların sürekli izlenmesi ve güncellenmesi, (c) öğrenci merkezli öğrenme, öğretme ve değerlendirme, (ç) öğrencinin kabulü ve gelişimi, tanınma ve sertifikalandırma, (d) eğitim-öğretim kadrosu ve (e) öğrenme kaynakları, erişilebilirlik ve desteklerin güncellenmesi başlıkları altında açıklanmıştır.

3.1 Programların Tasarımı ve Onayı

Turizm Araştırmaları Enstitüsü’nün amacı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinin üstlendiği genel misyonu esas alarak turizm sektörünün gereklilikleri doğrultusunda milli değerlere önem veren, nitelikli, analitik düşünme beceresine sahip, yapıcı eleştirilerle çözüm odaklı yaklaşımları benimseyen araştırmacılar yetiştirmenin yanı sıra, turizm sektörünün ihtiyacı olan alanlarda gerekli araştırmaları yaparak aydınlatıcı bilgiler sunmaktır. Programların eğitim amaçlarının belirlenmesinde ve müfredatın tasarımında akademik personellerin görüşleri, sektör temsilcilerinin görüşleri alınarak iç ve dış paydaş katkıları ile öğrenciler için gelecekte faydalı olabilecek programların belirlenmesi sağlanmaktadır.

Bu amaçla, Enstitü Yönetim Kurulu, Anabilim Dalı Kurulu, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi- 7. Düzey (Yüksek Lisans Eğitimi) Yeterlilikleri (http://tyyc.yok.gov.tr/?pid=34), Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi - 8. Düzey (Doktora Eğitimi) Yeterlilikleri (http://tyyc.yok.gov.tr/?pid=35), Turizmde Global Etik İlkeleri (https://www.unwto.org/global-code-of-ethics-for-tourism) ile bölgesel, ulusal ve küresel ölçekteki gelişmeler dikkate alınarak tespit edilmiştir. Programların yeterlilikleri ile ders öğrenme çıktıları arasında ilişki kurulmaktadır. Ayrıca programların yeterlilikleri, mezun öğrencilerden ve sektör temsilcilerinden geri dönüşler alınarak değerlendirilmektedir.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Araştırmaları Enstitüsü Bilgi Paketi içerisinde ilgili Anabilim Dallarına ait Kazanılan Yeterlilik, Yeterlilik Düzeyi, Kabul ve Kayıt Şartları, Önceki Öğrenimin Tanınması, Yeterlilik Koşulları ve Kuralları, Program Profili, Program Çıktıları, Mezunların İstihdam Profili, Üst Derece Programlara Geçiş, Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme, Mezuniyet Şartları, Çalışma Şekli, Bölüm Olanakları bilgileri ile birlikte derslerin tüm dersler dönem bazında, AKTS, Teori ve Uygulama kredileri ile birlikte web ortamında bulunmaktadır.

Turizm Araştırmaları Enstitüsü’nün Ana Bilim Dallarının web ortamındaki bilgi paketlerine;

• Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora Programı için;

https://ects.nevsehir.edu.tr/ects/bilgipaketi/dil/tr/bolum/801026/sayfa/1

• Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı için;

https://ects.nevsehir.edu.tr/ects/bilgipaketi/dil/tr/bolum/801025/sayfa/1

• Turizm İşletmeciliği ABD Doktora Programı

https://ects.nevsehir.edu.tr/ects/bilgipaketi/dil/tr/bolum/801008/sayfa/1

11

• Turizm İşletmeciliği ABD Yüksek Lisans Programı

https://ects.nevsehir.edu.tr/ects/bilgipaketi/dil/tr/bolum/801004/sayfa/1

• Turizm Rehberliği ABD Yüksek Lisans Programı

https://ects.nevsehir.edu.tr/ects/bilgipaketi/dil/tr/bolum/801021/sayfa/1 linklerinden ulaşmak mümkündür.

3.2 Programların Sürekli İzlenmesi ve Güncellenmesi

Turizm Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde yer alan programların paydaşlarca gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen memnuniyet anketleri ile yapılmaktadır.

Öğrencilerden gelen geri bildirimler değerlendirme sürecinde özenle dikkate alınmaktadır. Ayrıca binamızda bulunan “Dilek ve Şikâyet Kutusuna” öğrencilerimiz tarafından iletilen dilekçeler titizlikle ele alınıp değerlendirilmektedir. Ayrıca öğrenciler, öğretim elemanlarının programlarında belirledikleri veya müsait oldukları diğer saatlerde, akademik sorunlarını ilgili danışman öğretim elemanları ile paylaşmakta ve danışmanlar sorunların çözümünde yardımcı olmaktadır.

Turizm Araştırmaları Enstitüsü anabilim dallarındaki programların eğitim amaçlarına ilişkin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığı ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verip veremediği hususu gerek öğrencilerimizden gerekse turizm sektörü temsilcilerinden gelen geri bildirimler aracılığı ile izlenmekte ve gerekli güncellemeler bu doğrultuda yapılmaktadır.

3.3 Öğrenci Merkezli Öğrenme, Öğretme ve Değerlendirme

Turizm Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde yer alan programların eğitim programı ulusal ve uluslararası üniversitelerin ilgili programları ile karşılaştırmaya ve programlar arası /program içi geçişlere yönelik hesaplamaların yapılmasına olanak sağlayacak şekilde AKTS kredileri her bir ders bazında “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS/ECTS) Uygulama Yönergesi” (https://dosyalar.nevsehir.edu.tr/4289488f7e673b1ebe576996425d18ea/akts-de-koordinatorlugu-yonergesi.pdf) uyarınca tanımlanmıştır. Programlarda yer alan derslerin öğrenci iş yüküne dayalı kredi değerleri Turizm Araştırmaları Enstitüsü internet sitesinde (https://tae.nevsehir.edu.tr/tr/anabilim-dallari) ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Ders Bilgi Paketinde (https://ects.nevsehir.edu.tr/ects/bilgipaketi/dil/tr/) yayımlanmıştır.

Başarı ölçme ve değerlendirme yöntemleri her bir ders için hedeflenen ders öğrenme çıktılarına ulaşılmasını ölçebilecek şekilde tasarlanmakta; doğru, adil ve tutarlı şekilde değerlendirmeyi güvence altına almak için de sınavlar, notlandırma, derslerin tamamlanması, mezuniyet koşullarının sağlanması gibi konular önceden belirlenmiş ve ilan edilmiş kriterlere dayandırılmakta, ayrıca öğrencilerin, derslere devamını veya sınava girmesini engelleyen haklı ve geçerli nedenlerin oluşması durumunu da “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği” (https://dosyalar.nevsehir.edu.tr/bfbf8134a8735042659f86a2efb606fe/13-mayis-2018-pazar.pdf) kamuoyuna açık bir şekilde değerlendirmekte ve bu bilgiler ilgili internet sitelerinde yer almaktadır. Ayrıca, özel ilgi gerektiren öğrencilerimiz ve misafirlerimizin olması ihtimaline karşı bina giriş çıkışlarında engelli rampası, engelli tuvaleti ve asansör bulunmaktadır.

3.4 Öğrencinin Kabulü ve Gelişimi, Tanıma ve Sertifikalandırma

Enstitümüzdeki tüm programlara öğrencilerin hangi şartlarda kabul edileceği ilgili Anabilim Dalı’nın teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu’nun kararı ile belirlenmektedir. Bu şartlar Enstitü web

12

sitesinden duyurulmaktadır. Süreç boyunca nelerin hangi tarihlerde ve hangi belgelerle yapılacağını gösterir açıklamalar açık ve tutarlı bir şekilde belirtilmektedir. Bununla birlikte enstitümüzdeki tüm programlara öğrencilerin hangi şartlarda kabul edileceği Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilmektedir. Bu yönetmeliğe göre başvuru kabulü aşağıdaki şekilde olmaktadır;

Öğrenci kabulünde başvurular, enstitü yönetim kurulu tarafından aşağıdaki esaslara göre değerlendirilir ve ilan edilen kontenjanlar dikkate alınarak başarılı adaylar belirlenir:

a) Başvurularda adayın değerlendirmeye alınacak tüm notları 100 üzerinden yapılan değerlendirmeye dönüştürülür.

b) Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede, ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si, yabancı dil puanının %10’u ve mülakat sınavının %20’si alınır.

YDS ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan yabancı dil belgesi bulunmayan adayların, yabancı dil puanı sıfır kabul edilerek hesaplama yapılır. Mülakat sınavından 100 üzerinden en az 50 puan almak şartıyla toplam puanın 50’den az olmaması gerekir. Toplam puanı 50’nin üzerindeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Puan eşitliği durumunda ALES puanı yüksek olan aday tercih edilir.

c) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuruda ALES puanının aranıp aranmayacağı Senato tarafından belirlenir. Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuran adayların giriş şartları anabilim dalı başkanlığının görüşü doğrultusunda enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenir.

ç) Doktora programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede; ALES puanının %50’si, yüksek lisans not ortalamasının %20’si, yabancı dil puanının %10’u ve mülakat sınavının %20’si alınır.

Mülakat sınavından 100 üzerinden en az 50 puan almak şartıyla toplam puanın 60’dan az olmaması gerekir. Adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Puan eşitliği durumunda ALES puanı daha yüksek olan aday tercih edilir.

Başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan ve tez çalışmasına başlamamış olan başarılı ve disiplin cezası almamış öğrenciler, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir.

(2) Yatay geçiş talebinde bulunan öğrencinin başarısız dersinin bulunmaması ve not ortalamasının tezli ve tezsiz yüksek lisansta en az 75, doktora yeterlikte ise en az 80 olması gerekir.

(3) İlgili anabilim dalı her yarıyıl sonunda bir sonraki yarıyılda kabul edecekleri yatay geçiş öğrenci kontenjanlarını müdürlüğe bildirir. Kontenjanlar enstitü yönetim kurulunun görüşü ve Senato kararıyla belirlenir.

(4) Yatay geçiş başvuruları yarıyıl başlarında yeni öğrenci başvuruları ile aynı zamanda yapılır.

(5) Adaylar yatay geçişle ilgili müracaatlarını ilanda belirtilen başvuru süresi içinde ve istenilen belgelerle birlikte ilgili enstitü müdürlüğüne yapar.

(6) Adaylar, yatay geçiş için başvurduğu yüksek lisans veya doktora programında aldığı derslerdeki başarı notuna göre sıralanır ve bu sıralama enstitü yönetim kurulunda görüşülerek kesinleştirilir.

(7) Öğrencinin alacağı ve muaf tutulacağı dersler ile hangi yarıyıldan başlayacağı, anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile belirlenir.

(8) Yatay geçişe ilişkin diğer esaslar şunlardır:

13

a) Farklı tezli lisansüstü programlar arasında yatay geçiş ile öğrenci kabul edilmez. Program isimleri farklı ders içerikleri aynı olan lisansüstü programları arasında yatay geçiş kararı anabilim dalının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenir.

b) Örgün öğretimden uzaktan öğretim programlarına yatay geçiş ile öğrenci kabul edilebilir; ancak uzaktan öğretim programlarından örgün öğretim programlarına yatay geçiş kabul edilmez.

c) Program amaç ve içerikleri aynı olan tezli lisansüstü programlardan, tezsiz lisansüstü programlara yatay geçiş ile öğrenci kabul edilir.

ç) Tezsiz lisansüstü programlar arasında yatay geçiş, ilgili anabilim dalının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenir.

d) Aynı lisansüstü program olmak koşulu ile Üniversitenin araştırma görevlisi kadrosuna atanıp, halen başka bir yükseköğretim kurumunda lisansüstü eğitim gören öğrenciler, enstitü yönetim kurulu kararı ile başka herhangi bir şart aranmaksızın yatay geçiş hakkı kazanırlar.

e) Bulundukları enstitü anabilim dalında lisansüstü program olmadığı için başka bir yükseköğretim kurumunda veya enstitülerin bir başka programında öğrenim gören Üniversitenin araştırma görevlisi statüsündeki öğrenciler, görev yaptıkları enstitü anabilim dalında lisansüstü program açılması durumunda, ilgili enstitü anabilim dalı kurulunun uygun görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile yatay geçiş koşulları aranmaksızın yatay geçiş yapabilir.

Enstitüde önceki öğrenmelerin tanınması hususunda ders saydırma yapılabilmektedir.

Ders saydırma kapsamında;

(1) Bir öğrencinin özel öğrenci statüsünde aldığı lisansüstü dersler dâhil, son dört yıl içinde yurt içi/yurt dışı yükseköğretim kurumlarından almış olduğu lisansüstü dersleri; danışmanın görüşü, anabilim dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararıyla öğrencinin kayıtlı olduğu programa transfer edilebilir. Ancak aktarılan kredi toplamı 30 AKTS kredisini geçemez.

(2) Yatay geçişler hariç, bir lisans/yüksek lisans programını tamamlamada kullanılan kredili dersler, başka bir yüksek lisans/doktora/sanatta yeterlik programına transfer edilemez.

(3) Lisansüstü öğrencinin, transfer yaptıracağı derslerin kredi toplamı, 30 AKTS kredisini geçemez.

Öğretim üyesi yetiştirme programı kapsamında yatay geçişle gelen öğrencilerden yüksek lisans programında tez aşamasında olanlar ile doktora programında yeterlik sınavında başarılı olanlarda bu şart aranmaz.

Yeni öğrencilerin kuruma uyumu için dönem başında oryantasyon faaliyeti gerçekleştirilmektedir.

Bu kapsamda öğrencilere kayıt sonrası ders döneminde alınması gereken dersler ve kredi miktarları, teze geçiş usulleri, tez süresince yapılacaklar ile mezuniyet şartları gibi daha birçok konuda danışmanları ve anabilim dalı başkanı tarafından bilgilendirme yapılmaktadır. Yine bu bağlamda başta kütüphaneler ve öğrenci işleri daire başkanlığı olmak üzere üniversitemiz yerleşkesindeki muhtelif birimler tanıtılmaktadır.

3.5 Eğitim-Öğretim Kadrosu

Kadro oluşturma mevzuatı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlendiği için ilgili mevzuata tabi olarak işlemler yürütülmektedir. Enstitü bünyemizdeki programlarda üniversitemizin farklı birimlerinde kadrosu bulunan öğretim üyeleri ders vermektedir. Öğrencilerimizin tez savunmalarında ilgili mevzuat gereği yüksek lisans tez savunmalarında bir öğretim üyesi doktora tez savunmalarında iki öğretim üyesi başka bir üniversiteden olmak zorundadır. Bu kişilerin yapılan tez çalışmasını değerlendirebilecek şekilde benzer alanda çalışmalar yapmalarına dikkat edilmekte,

14

anabilim dalının önerisi yönetim kurulunun kararı ile belirlenmektedir. Enstitü kapsamında yer alan ders görevlendirmelerinde eğitim-öğretim kadrosunun yetkinlikleri dikkate alınmaktadır.

3.6 Öğrenme Kaynakları, Erişilebilirlik ve Destekler

Enstitümüz bünyesinde aktif olarak Turizm Fakültesi binasının imkânları kullanılmaktadır. Bu kapsamda faydalanılan alanlar 50 kişi kapasiteli 1 toplantı salonu, 76-100 kişi kapasiteli 1 kantin, 101 ve üzeri daha fazla kişi kapasiteli 1 konferans salonudur. Fakülte içerisinde ders dışında öğrencilerin ortak çalışma imkânı bulabileceği 1 ortak alan bulunmaktadır ve burada masa, sandalye, bilgisayarlarını kullanabilecekler teknik donanım ve wifi olanakları mevcuttur. Bununla birlikte diğer fakültelerimizde tüm derslikler gerekli teknolojik altyapı ile donatılmıştır. Gerekli durumlarda diğer fakültelerle de işbirliği yapılarak fiziksel alanların kullanımı yapılmaktadır. Öğrencilerin kullanımına yönelik fiziki, sosyal ve kültürel altyapılar üniversitemiz tarafından sağlanmaktadır. Bu kapsamda, Üniversite kampüsü içerisinde bulunan öğrenci kafeteryası, öğrenci yemekhanesi ve diğer fakülte ve yüksekokulların kantini bulunmaktadır. Bunun dışında donanımlı 1 öğrenci kütüphanesi de öğrencilerin ders dışı kullanım alanlarından biridir. Bununla birlikte, belirli tarihlerde Üniversite içerisinde yürütülen sosyal etkinlikler için Kongre ve Kültür Merkezi’nde bulunan 5 salon kullanılabilmektedir. Spor faaliyetleri için öğrenciler BESYO’nun idaresinde bulunan Spor Merkezi’nde bulunan spor tesislerini ve fitness salonlarını, açık spor alanlarını kullanabilmektedir.

Üniversiteye ait bir merkez kütüphane bulunmaktadır. Kütüphanede çok sayıda basılı ve elektronik kaynak bulunmaktadır. Kullanıcıların hizmetine sunulan veri tabanlarına web sitesinde "elektronik kütüphane" başlığı altından erişilebilmektedir. Kütüphanede öğrencilerin 7 gün 24 saat süre ile kullanabileceği salon bulunmaktadır. Görme engelliler için de kabartmalı kitaplar ve sesli kitaplar bulunmaktadır.

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı Engelsiz Üniversite Birimi bulunmaktadır. Bu birimin amacı engelli öğrencilerin akademik, idari, fiziksel, psikolojik, barınma ve sosyal alanlarla ilgili ihtiyaçlarını tespit etmek ve bu ihtiyaçların karşılanması için yapılması gerekenleri belirleyip, yapılacak çalışmaları planlamak, uygulamak, geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını değerlendirmektir. Üniversite girişinden fakülte girişine kadar yol izi (engelli yürüme alanı) yapılmıştır. Her bir fakülte ve bina girişinde engellilerin kullanımına uygun rampa yer almaktadır.

Öğrencilerin mesleki gelişimleri ve kariyer planlamalarına yönelik sadece bu iş ile uğraşan bir birimimiz yoktur. Bu görev danışman öğretim üyeleri tarafından yerine getirilmektedir.

Enstitü giderleri Yüksek Öğretim Kurumu’nun üniversitelere verdiği bütçe kapsamında sağlanmaktadır.

Benzer Belgeler