• Sonuç bulunamadı

3. BULGULAR VE TARTIŞMA

3.1. MÜŞTERİ KALİTE ÖZEL ŞARTLARI İLE İLGİLİ YAPILAN

3.1.4. Üretim Prosesi ve Ürün Onayının Verilmesi

Mercedes Benz Türk A.Ş. (MBT)’ye seri sevkiyat yapmak için MBT’den üretim prosesi ve ürün onayı alınmaktadır.

Üretim prosesi ve ürün onayı için hazırlanan numuneler sipariş mektubunda belirtilen miktar ve teslimat tarihlerinde özel olarak etiketlendirilerek “ilk numune” etiketi ile belirtilen adrese sevk edilmekte ilk numune sevkiyatlarında sevk irsaliyesi üzerinde “ilk numune” ibaresi ve sipariş numarası yazılmaktadır.

İlk numuneler seri sevkiyat kapsamındaki parçaların sevkiyatından kesinlikle ayrı tutulup, ayrı ambalajda / palette gönderilmekte ilk numunelerin üzerindeki etiketlerde ve ilk numune kontrol raporlarında MBT parça numarası, parça adı, MBT resim numarası, resim değişiklik numarası ve tarihi belirtilmektedir.

73

İlk numune ile birlikte sunum seviyesine göre talep edilmiş olan doküman ve raporlar bir dosya içerisinde MBT Kalite Güvence Yan Sanayi Bölümüne ulaştırılmaktadır. MBT tarafından aksi belirtilmedikçe “Sunum Seviyesi 2” uygulanır. Sunum Seviyesi 2’de talep edilen dokümanlar aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir:

 Kapak sayfa,  Numune,

 Konstrüksiyon/tasarım onayı (sorumluluk tedarikçide ise),  Proses akış şeması (üretim ve kontrol adımları),

 Üretim kontrol planı (operasyon - kontrol planları),

 Malzeme içeriği ile ilgili bilgi formu (International Material Data System - IMDS / Uluslararası Malzeme Bilgi Sistemi),

 Alt tedarik parçalarının tedarikçilerinin listesi ve kalite seviyeleri hakkında bilgi. Sunum Seviyesi 2’de içerik ve kapsamı ayrıca belirlenecek dokümanlar aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir:

 İlk numune kontrol raporu,

 Teknik resimler, onaylanmış tasarım değişiklikleri, uygulanan şartlar, normlar ve sertifikalar,

 Yasal yükümlülüklere uyulduğuna dair teyit (çevre, güvenlik vb.).

Sunum Seviyesi 2’de talep edilmeyen dokümanlar ise aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir:

 Proses FMEA,

 Ölçme ve kontrol ekipmanları / cihazları listesi ( ürün ile ilgili kullanılan),  Ölçme ve kontrol ekipmanları / cihazları yeterlilik analizi.

İlk numune, seri üretim şartlarında ve seri üretimde kullanılacak kalıp ve tertibatlar, ekipmanlar ile üretilmekte deneme amacı ile üretilip MBT’ye gönderilen prototip parçalar için ürün onayı aranmamaktadır. Ürün ile ilgili üretim proseslerinin yeterliliği ve kontrol altında olduğu ilk numune ile birlikte talep edilen dokümanlar ile MBT’ye kanıtlanmaktadır.

74

Konstrüksiyon değişikliği sonucu parça numarası değişmişse, yeni parça numarası ile sevkiyat yapılabilmesi için yeniden onay alınmakta parça numarası değişmediğinde değişiklik seri sevkiyat kontrolü ile takip edilip onaylanmaktadır.

Daha önceden üretim prosesi ve ürün onayı alınmış ve seri sevkiyatına başlanmış parça kapsamında;

 Tasarım / konstrüksiyon değişikliği,  Malzeme / teknik veri değişikliği,  İmalat şekli / üretim prosesi değişikliği,  Kalıp / tertibat değişikliği,

 Üretim yeri / üretim hattı değişikliği,  Tedarikçi / temin kaynağı değişikliği,

 Sevkiyat şekli değişikliği veya ürünün üretimine uzun süre (12 ay üzeri) ara verildiği durumlarda yeniden üretim prosesi ve ürün onayı alınmaktadır.

İlk numune kontrol raporu kapak sayfası eksiksiz doldurulup imzalanmaktadır. Numuneler herhangi bir nedenle seri üretim şartları ve seri üretim kalıp ve tertibatları yerine MBT onayı alınarak geçici kalıp ve tertibatlarla üretilmişse, bu durum numune kontrol raporunun kapak sayfasında “geçici kalıp/tertibatla üretilmiştir” ibaresi ile belirtilmekte ve seri kalıp/tertibatla üretilmiş numune teslimat tarihi de yazılmaktadır. Ölçüm noktaları sıra ile numaralandırılıp, raporun ekine konularak MBT onaylı teknik resim üzerinde işaretlenmekte, öngörülen ve ölçülen değerler, toleranslar ve ilgili normlar ölçü kontrol raporunda belirtilmektedir.

Malzeme teknik özellikleri belirtilmiş her parça için malzeme analiz raporu sunulmaktadır. Malzeme analiz raporunda, numune üzerinde alınan aktüel değerler, ilgili normlarda öngörülen değerler, toleranslar, testlere baz alınan normlar karşılaştırmalı olarak belirtilmekte, malzeme teknik özelliklerini tanımlayan bir norm yoksa numune üzerinden alınan değerler, bu değerlerin oluşması için gerekli proses parametreleri belirtilerek dokümante edilmektedir.

Yüzey korumanın kalitesi ve dayanıklılığının ön görülen normlara uygunluğu ilgili test raporları ile kanıtlanmaktadır.

75

Fonksiyon test raporunda, öngörülen değerler, tedarikçi tarafından testlerde tespit edilen değerler, öngörülen toleranslar ve standartlar listelenerek teknik şartnamelerde belirtilmiş tüm şartlar ile ilgili fonksiyon testleri gerçekleştirilmekte ve kanıtlanabilecek şekilde dokümante edilmektedir.

Ürünün üretiminde kullanılacak makine ve teçhizatın seçimi, belirlenen proses karakteristiklerinin sürekli yeterliliklerini garanti edecek şekilde yapılmaktadır. Proses yeterlilik analizi ürünle ilgili ardışık tüm prosesler için yapılmakta kararsız / yetersiz proseslerle karşılaşıldığında ön görülen ve gerçekleştirilen düzeltici faaliyetler ve alınan önlemler kayıt altına alınmaktadır.

Sevkiyatı süren parça ve parçanın prosesinde zaman içinde üretim prosesi ve ürün onayı almış olduğu şartlara göre oluşabilecek değişiklik önceden MBT Kalite Güvence Yan Sanayi Bölümüne yazılı olarak bildirilmektedir. Yazılı bildirimin zorunlu olduğu değişiklik durumları aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir:

 Sevkiyat şekli (nakliye, ambalajlama vb.) değişikliği,  Tedarikçi / Temin kaynağı değişikliği,

 Üretim yeri veya üretim hattı değişikliği,

 Kalıp / Tertibat değişikliği (tadilat, yenileme, ilave takım dahil),

 İmalat şekli / üretim prosesi değişikliği (Önceden MBT Geliştirme bölümü onayı gerekir),

 Malzeme veya teknik veri değişikliği (Önceden MBT Geliştirme bölümü onayı gerekir),

 Tasarım / Konstrüksiyon değişikliği (Önceden MBT Geliştirme bölümü onayı gerekir).

Ürün ve üretim prosesinde yapılan tüm değişiklikler seriye onaydan sorumlu ilgili Daimler-Lokasyon elemanlarına gösterilmektedir. Üretim yeri taşındığında / yeni, modifiye edilmiş veya yedek kalıp devreye alındığında / alt tedarikçi değiştiğinde MBT Satın alma ve Lojistik birimlerine bilgi verileceğine dair yazılı bir taahhüt oluşturulmuştur.

Yeterlilik analizlerinin yapılması için önemli üretim karakteristikleri Daimler ile kararlaştırılarak proses yeterlilik değerleri ispat edilinceye kadar proses karakteristikleri kontrol planına uygun olarak %100 kontrol altında tutulmaktadır.

76

Yeni parçada / ürün değişikliğinde / üretim yerinin taşınmasında / üretim prosesinde değişiklikte / kontrol yönteminde değişiklikte / üretime 12 aydan fazla ara verildiğinde / yeni, modifiye edilmiş veya yedek kalıp devreye alındığında / alt tedarikçi değiştiğinde / satın alma parçası değiştiğinde / numune yenilendiğinde / yeniden doğrulama talebi geldiğinde üretim prosesi ve ürün onayı uygulaması gerçekleştirilmektedir.

Seri onayı için hazırlanması gereken Daimler dokümanları ve numune özellikleri aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir:

 İlk numune kontrol raporunun kapak sayfası,  Kontrol sonuçları (ölçüsel, görsel vb.),  Numune (5 adet),

 Teknik resimler, şartnameler,

 Tasarım / konstrüksiyon ile ilgili geliştirme bölümü onayı,  Proses akış şeması,

 Kontrol planı,

 Ölçü aleti yeterlilik / kabiliyet çalışması,

 Daimler ile kararlaştırılan yasal koşullara uygunluğun ispatı,

 Malzeme bilgi sayfası (Uluslararası Malzeme Bilgi Sistemi / International Material Data System - IMDS),

 Yazılım – Donanım Raporu,

 Daimler’in talep ettiği teknik resimler, hammadde listesi,  Onaylanmış çalışma ve kontrol talimatları listesi,

 Kalıp listesi,

 Seri üretim çevrim süresine ulaşıldığının ispatı,  Satın alınan ve üretilen parçaların toplam listesi.

Alt tedarikçi tedarik yapısı dokümante edilmekte ve talep edildiğinde bu dokümanı onaylayacak ilgili Daimler lokasyonuna sunulmaktadır.

Üretim prosesi ve ürün onayı uygulaması çalışma dokümanlarının parçanın seri üretiminin bitiminden itibaren 15 yıl süresince arşivleneceği ve talep edildiğinde sunulacağı ana sanayi ile karşılıklı imzalanan iş sözleşmeleri ile taahhüt altına alınmış ayrıca düzenlenecek numune dokümanlarının formatı ve şekli ile ilgili Daimler lokasyonu ile mutabakat sağlanmıştır.

77

Bu doğrultuda gerekli ön hazırlıklar prosedür yapısında sağlanarak müşteri ile imzalanan iş sözleşmeleri ve TS ISO 16949 Otomotiv Yan Sanayi Kalite Yönetim Sistemi ile ilgili şartlar referans alınıp ürün gerçekleştirmenin planlanması doğrultusunda prosedür hazırlanarak ürün onay süreci oluşturulmuştur.

Benzer Belgeler