• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde bağlaçların yerleri, önemli ürün etiketlerinin yerleri, bilgisayar aksamları, belirtimler, işletim ortamı ve önceden yüklü programlara ilişkin bilgiler sağlanmaktadır.

• “Bilgisayar denetimlerinin, bağlaçlarının ve göstergelerinin bulunması” sayfa: 1

• “Önemli ürün bilgilerinin bulunması” sayfa: 10

• “Aksamlar” sayfa: 12

• “Belirtimler” sayfa: 13

• “İşletim ortamı” sayfa: 14

• “Lenovo programları” sayfa: 14

Bilgisayar denetimlerinin, bağlaçlarının ve göstergelerinin bulunması

Bu bölüm, bilgisayarınızın donanım aksamlarını tanıtmakta ve size bilgisayarınızı kullanmaya başlamanız için gereken temel bilgileri vermektedir.

Not: Bilgisayarınız, bu konuda yer alan resimlerden farklı görünebilir.

Önden görünüm

Şekil1. Önden görünüm

1 Kamera 6 ThinkPad®izleme paneli

2 Mikrofonlar 7 TrackPoint®işaretleme çubuğu

3 Güç düğmesi 8 Adaptive Keys

4 Parmak izi okuyucu 9 Ekran (bazı modellerde çoklu dokunmaya duyarlı ekran) 5 NFC dokunma noktası (bazı modellerde) 10 Ortam ışığı algılayıcı

1 Kamera

Resim çekmek veya video konferans yapmak için bu kamerayı kullanabilirsiniz. Ek bilgi için bkz. “Kameranın kullanılması” sayfa: 50.

2 Mikrofonlar

Yerleşik mikrofonlar, ses verilerini işleme yeteneği olan bir programla birlikte kullanıldığında ses ve insan sesini yakalar.

3 Güç düğmesi

Bilgisayarı açmak için açma/kapama düğmesini kullanın.

Bilgisayarı kapatmak için Microsoft®Windows®7 işletim sisteminde Start (Başlat) menüsündeki kapatma seçeneğini kullanın. Windows 8.1 işletim sisteminde, düğmeleri görüntülemek için işaretçiyi ekranın sağ üst veya sağ alt köşesine getirin. Daha sonra Settings (Ayarlar) ➙ Power (Açma/kapama) ➙ Shut down (Kapat) seçeneklerini tıklatın.

Bilgisayarınız yanıt vermemeye başlarsa ve bilgisayarınızı kapatamıyorsanız, açma/kapama düğmesini dört saniye veya biraz daha fazla süre basılı tutun. Bilgisayar yine de yanıt vermiyorsa, AC güç bağdaştırıcısını çıkarın ve bilgisayarı sıfırlamak için acil durum sıfırlama deliğini kullanın. Bkz. “Alttan görünüm” sayfa: 7.

Ayrıca güç düğmesini, güç düğmesine basıldığında bilgisayar kapanacak veya RAM askıda uyku ya da sabit disk askıda uyku kipine geçecek şekilde programlayabilirsiniz. Bunu yapmak için güç planı ayarlarınızı değiştirmeniz gerekir. Güç planı ayarlarını değiştirmek için aşağıdakileri yapın:

• Windows 8.1 işletim sistemi için: Masaüstü ekranına gidin. Windows bildirim alanında pil durumu simgesini sağ tıklatın, Power Options (Güç Seçenekleri) ➙ Choose what the power button does (Açma/kapama düğmelerinin yapacaklarını seçin) seçeneklerini tıklatın ve ardından istediğiniz gibi güç planını ayarlayın.

• Windows 7 için: Power Manager programını başlatın ve Power Plan (Güç Planı) sekmesini tıklatın. Power Manager programını başlatmaya ilişkin yönergeler için bkz. “Windows 7 işletim sisteminde Lenovo programlarına erişme” sayfa: 15.

4 Parmak izi okuyucu

Parmak izi kimlik doğrulaması teknolojisi, parmak izinizi parolalarla ilişkilendirerek kolay ve güvenli kullanıcı erişimi sağlar. Ek bilgi için bkz. “Parmak izi okuyucunun kullanılması” sayfa: 63.

5 NFC dokunma noktası (bazı modellerde)

ThinkPad izleme panelinde Near Field Communication (NFC) dokunma noktasının bulunması bilgisayarınızın NFC özelliğini desteklediğini gösterir. Ek bilgi için bkz. “NFC bağlantısını kullanma” sayfa: 45.

ThinkPad işaretleme aygıtı

6 TrackPoint işaretleme çubuğu

7 ThinkPad izleme paneli

Klavyede Lenovo'nun benzersiz ThinkPad işaretleme aygıtları bulunur. İşaretleme, seçme ve sürükleme, parmaklarınızı klavyeden kaldırmadan gerçekleştirebileceğiniz tek bir işlemin parçasıdır.

8 Adaptive Keys

Bilgisayarınızda, daha kolay ve daha etkili bir şekilde çalışmanıza yardımcı olmak için bir dizi Adaptive Keys vardır. Adaptive Keys üzerindeki simgeler, kullandığınız uygulamaya göre dinamik olarak değişir. Ek bilgi için bkz. “Adaptive Keys kullanılması” sayfa: 24.

9 Ekran (bazı modellerde çoklu dokunmaya duyarlı ekran)

Ek bilgi için bkz. “Çoklu dokunmaya duyarlı ekranı kullanma” sayfa: 21.

10 Ortam ışığı algılayıcı

Ortam ışığı algılayıcı, ortamın aydınlatma koşullarını algılar. Daha sonra bilgisayar, ekran parlaklığını ve klavye arka ışığını uygun şekilde ayarlar.

Sağ yandan görünüm

Şekil2. Sağ yandan görünüm

1 USB 3.0 bağlacı 3 Fan hava yarıkları

2 Ethernet uzantı bağlacı 4 Güvenlik kilidi yuvası

1 USB 3.0 bağlacı

Universal Serial Bus (USB) 3.0 bağlacı, yazıcı veya dijital kamera gibi USB yazıcısı ya da bir dijital kamera gibi USB uyumlu aygıtları bağlanmak için kullanılır.

Uyarı: USB 3.0 bağlacına bir USB kablosu taktığınızda, USB işaretinin yukarıya baktığından emin olun.

Aksi halde bağlaç zarar görebilir.

2 Ethernet uzantı bağlacı

Bilgisayarınızdaki Ethernet uzantı bağlacı, bilgisayarınızın standart bir Ethernet bağlacına sahip olanlardan daha ince olmasını sağlar. Ethernet uzantı bağlacıyla bir yerel alan ağına (LAN) bağlanmak için bir Ethernet uzantı bağdaştırıcısına sahip olmanız gerekir. Ethernet uzantı bağdaştırıcısı, seçenek olarak sunulur ve yalnızca belirli bilgisayar modelleriyle birlikte verilir. Ethernet uzantı bağdaştırıcısını kullanma ve satın alma hakkında bilgi için bkz. “Ethernet bağlantıları” sayfa: 41.

TEHLİKE

Elektrik çarpması riskini önlemek için telefon kablosunu Ethernet uzantı bağdaştırıcısına bağlamayın.

3 Fan hava yarıkları

Fan hava yarıkları ve iç fan bilgisayarda hava dolaşımı sağlar ve özellikle mikroişlemcinin soğutması olmak üzere düzgün bir soğutma sunar.

Not: Uygun hava akışını sağlamak için fan hava yarıklarının önüne herhangi bir engel koymayın.

4 Güvenlik kilidi yuvası

Bilgisayarınızı çalınmaya karşı korumak üzere bilgisayarı sabit bir nesneye kilitlemek için güvenlik kilidi yuvasıyla uyumlu bir güvenlik kablosu kilidi satın alabilirsiniz.

Not: Kilitleme aygıtını ve güvenlik aksamını değerlendirmekten, seçmekten ve kullanmaktan siz sorumlu olursunuz. Lenovo herhangi bir kilitleme aygıtının ve güvenlik aksamının işlevselliği, kalitesi veya performansı hakkında hiçbir yorumda bulunmaz, görüş bildirmez ve garanti vermez.

Sol taraftan görünüm

Şekil3. Sol taraftan görünüm

1 Güç bağlacı 4 Mini DisplayPort®bağlacı

2 Lenovo OneLink bağlacı 5 Always-on USB 3.0 bağlacı

3 HDMI™ bağlacı 6 Birleşik ses bağlacı

1 Güç bağlacı

AC güç bağdaştırıcısı ac güç bağlacına takıldığında bilgisayara güç sağlar ve pili doldurur.

2 Lenovo OneLink bağlacı

Lenovo OneLink bağlacına desteklenen bir ThinkPad OneLink Dock veya ThinkPad OneLink Pro Dock aksamı bağlandığında bu yalnızca bilgisayar yeteneklerini genişletmekle kalmaz, aynı zamanda bilgisayara güç sağlar ve pili de şarj eder.

Lenovo OneLink bağlacını kullanmak için önce Lenovo OneLink bağlacından bağlaç kapağını çıkarmanız gerekir. Bağlaç kapağını bir yerde muhafaza edin. Lenovo OneLink bağlacını kullanmadığınızda, Lenovo OneLink bağlacına yeniden takın.

3 HDMI™ bağlacı

Yüksek Çözünürlüklü Çoklu Ortam Arabirimi (HDMI) bağlacı; DVD oynatıcı veya yüksek çözünürlüklü dijital televizyon (HDTV) gibi uyumlu bir dijital ses ya da video ekranına bağlanabilen dijital bir ses ve video arabirimidir.

4 Mini DisplayPort®bağlacı

Bilgisayarınızı uyumlu bir projektöre, dış monitöre ya da yüksek çözünürlüklü bir televizyona takmak için Mini DisplayPort bağlacını kullanın. Ek bilgi için bkz. “Mini DisplayPort bağlacının kullanılması” sayfa: 48.

5 Always-on USB 3.0 bağlacı

Varsayılan olarak, Always-on USB 3.0 bağlacı aşağıdaki durumlarda bazı mobil dijital aygıtları ve akıllı telefonları doldurabilmenizi sağlar:

• Bilgisayarınız açıkken ya da RAM askıda uyku kipindeyken

• Bilgisayarınız uyku kipinde ya da kapalıyken, ancak bir AC gücüne bağlıyken

Bilgisayarınız sabit disk askıda uyku kipindeyken veya kapalıyken ve bir AC gücüne bağlı değilken bu aygıtları doldurmak istiyorsanız şunları yapın:

• Windows 8.1'de:

1. Start (Başlat) ekranına gitmek için Windows tuşuna basın.

2. Lenovo Settings ➙ Power (Güç) seçeneklerini tıklatın.

3. Enable Always On USB (Always On USB'yi etkinleştir) alanında, Always-on USB bağlacını etkinleştirmek için denetim öğesini sağa kaydırın. Ardından Enable even when the computer is off (Bilgisayar kapalı olduğunda etkinleştir) seçeneğini belirleyin.

4. OK (Tamam) ya da Apply (Uygula) seçeneğini tıklatın.

• Windows 7 için:

1. Power Manager programını başlatın ve Global Power Settings (Genel Güç Ayarları) sekmesini tıklatın.

2. Hem Enable Always On USB (Always On USB'yi etkinleştir) hem de Enable even when the computer is off (Bilgisayar kapalı olduğunda etkinleştir) seçeneğini belirleyin.

3. OK (Tamam) ya da Apply (Uygula) seçeneğini tıklatın.

Uyarı: Bu bağlaca bir USB kablosu taktığınızda, USB işaretinin yukarıya baktığından emin olun. Aksi halde bağlaç zarar görebilir.

6 Birleşik ses bağlacı

Bilgisayardan ses almak için kulaklık veya mikrofonlu kulaklık bağlayın. Mikrofonlu kulaklık bağlayarak ses kaydı veya arama yapabilirsiniz.

Not: Birleşik ses bağlacı geleneksel mikrofonu desteklemez. Ek bilgi için bkz. “Ses özelliklerinin kullanılması”

sayfa: 49.

Alttan görünüm

Şekil4. Alttan görünüm

1 Fan hava yarıkları 3 Acil durumda sıfırlama deliği

2 Hoparlörler

1 Fan hava yarıkları

Fan hava yarıkları ve iç fan bilgisayarda hava dolaşımı sağlar ve özellikle mikroişlemcinin soğutması olmak üzere düzgün bir soğutma sunar.

Not: Uygun hava akışını sağlamak için fan hava yarıklarının önüne herhangi bir engel koymayın.

2 Hoparlörler

Bilgisayarınızda bir çift stereo hoparlör bulunmaktadır.

3 Acil durumda sıfırlama deliği

Bilgisayar yanıt vermiyorsa ve açma/kapama düğmesine basarak bilgisayarınızı kapatamıyorsanız, AC güç bağdaştırıcısını çıkarın ve düzleştirilmiş bir kağıt ataşının ucunu acil durum sıfırlama deliğine sokarak bilgisayarı sıfırlayın.

Arkadan görünüm

Şekil5. Arkadan görünüm

1 Mikro SIM kartı tepsisi (bazı modellerde)

1 Mikro SIM kartı tepsisi (bazı modellerde)

Bilgisayarınız kablosuz geniş alan ağı (WAN) özelliğini destekliyorsa, kablosuz WAN bağlantıları kurmak için bir mikro SIM (Subscriber Identification Module; Abone Kimlik Modülü) kartı gerekebilir. Ürünün satıldığı ülkeye veya bölgeye bağlı olarak mikro SIM kart, mikro SIM kart tepsisine önceden takılmış olabilir.

Not: Mikro SIM kart kullandığınızdan emin olun. Standart boyutlu bir SIM kart kullanmayın. Standart boyutlu SIM kart uyumlu değildir.

Mikro SIM kartı takmak veya değiştirmek için bkz. “Mikro SIM kartı takma ya da değiştirme” sayfa: 80.

Durum göstergeleri

Durum göstergeleri bilgisayarınızın güncel durumunu gösterir.

Not: Bilgisayarınız, aşağıdaki şekillerden biraz farklı olabilir.

1 Caps Lock göstergesi

• Açık: Caps Lock kipi açık. Tüm alfabetik karakterleri (A-Z) Üst karakter tuşuna basmadan büyük harf olarak yazabilirsiniz. Caps Lock kipini kapatmak için sol Üst karakter tuşuna iki defa basın.

• Kapalı: Caps Lock kipi kapalı. Caps Lock kipini açmak için sol Üst karakter tuşuna iki defa basın.

2 Kamera durumu göstergesi

• Açık: Kamera açılır.

• Kapalı: Kamera kapalı.

3 4 Sistem durumu göstergeleri

ThinkPad logosundaki gösterge ve açma/kapama düğmesinin ortasındaki gösterge, bilgisayarın sistem durumunu gösterir.

• Üç kez yanıp söner: İlk olarak bilgisayara güç sağlanır.

• Hızlı yanıp söner: Bilgisayar RAM askıda uyku veya sabit disk askıda uyku kipine giriyor.

• Yavaş yanıp söner: Bilgisayar RAM askıda uyku kipindedir.

• Kapalı: Bilgisayar kapalı ya da sabit disk askıda uyku kipindedir.

Önemli ürün bilgilerinin bulunması

Bu bölümde, makine tipi ve model etiketi, FCC ID ve IC Sertifika etiketi, Windows Orijinallik Sertifikası etiketi ve Orijinal Microsoft etiketini bulmanıza yardımcı olacak bilgiler verilmektedir.

Makine tipi ve model bilgileri

Makine tipi ve model etiketi bilgisayarınızı tanımlar. Yardım için Lenovo'ya başvurduğunuzda, makine tipi ve model bilgileri, teknisyenlerin bilgisayarınızı tanımlamasına ve daha hızlı hizmet vermesine yardımcı olur.

Aşağıdaki şekilde bilgisayarınızın makine tipi ve modeli etiketinin konumunu gösterilmektedir.

FCC ID ve IC Sertifikasyon bilgileri

Bilgisayarın kasasında gösterilen kablosuz iletişim kartları için hiçbir FCC ID veya IC Sertifikası numarası yoktur. Bazı modellerde Lenovo, bilgisayarın taban kapağında FCC ID ve IC Sertifikasyon numarası etiketinin konumuyla ilgili bilgi sağlar.

Aşağıdaki şekil, FCC ID ve IC Sertifikasyon numarası etiketlerinin yeriyle ilgili bilgileri gösterir.

FCC ID ve IC Sertifikasyon numarası etiketleri, bilgisayarınıza takılı olan kablosuz WAN kartı 1 ve kablosuz LAN kartına 2 yapıştırılmıştır.

Not: Bilgisayar için yalnızca Lenovo tarafından onaylı kablosuz iletişim kartlarını kullanın. Bilgisayarınızda kullanılmak üzere onaylanmamış olan yetkisiz bir kablosuz iletişim kartı takarsanız, bilgisayarı açtığınızda hata iletisi görüntülenir ve bip sesi duyulur.

Orijinallik Sertifikası bilgileri

Orijinallik Sertifikası etiketi, Windows 7 işletim sistemini kullanmak için lisanslanmış modellerde sağlanır. Bu etikette, bilgisayarla ilişkili lisanslanmış Windows sürümü ve ürün anahtarı basılıdır. Bu bilgileri kaydedin ve güvenli bir yerde saklayın. Bilgisayarınızı başlatmak veya Windows 7 işletim sistemini yeniden kurmak için bu numaralara gereksiniminiz olabilir.

Orijinallik Sertifikası etiketiyle ilgili daha fazla bilgi için şu adrese gidin:

http://www.microsoft.com/en-us/howtotell/Hardware.aspx

Aşağıdaki şekilde, bilgisayar kapağında Orijinallik Sertifikası etiketinin yeri gösterilmektedir.

Orijinal Microsoft etiketi

Orijinal Microsoft etiketi, Windows 8.1 işletim sistemini kullanmak için lisanslanmış modellerde sağlanır.

Windows 8.1 işletim sisteminin sürümü etikette basılıdır. Bilgisayarınızın modeli Windows 8.1 Pro işletim sistemini kullanmak için lisanslanmışsa, bu lisans aynı zamanda isterseniz Windows 8.1 Pro işletim sistemi yerine Windows 7 Professional işletim sistemini kullanmanıza da olanak tanır. Windows 8.1 işletim sistemi kullanımı için lisanslanmış Lenovo bilgisayarlar, bilgisayar donanımına dijital olarak kodlanmış Windows 8.1 lisans anahtarıyla birlikte gönderilir. Bilgisayarın modeline bağlı olarak Orijinal Microsoft etiketi bilgisayarın kapağında, pilin altında ya da güç bağdaştırıcısının üzerinde olabilir.

Orijinal Microsoft etiketiyle ilgili daha fazla bilgi için şu adrese gidin:

http://www.microsoft.com/en-us/howtotell/Hardware.aspx

Aşağıdaki şekilde, bilgisayarın taban kapağındaki Orijinal Microsoft etiketinin konumu gösterilir.

Aksamlar

Bu konuda bilgisayar aksamlarına ilişkin bilgi bulunur.

Mikroişlemci

• Bilgisayarınızın mikroişlemci bilgilerini görüntülemek için aşağıdakileri yapın:

- Windows 8.1 işletim sistemi için: Masaüstü ekranına gidin, düğmeleri görüntülemek için işaretçiyi ekranın sağ üst veya sağ alt köşesine getirin. Daha sonra Settings (Ayarlar) ➙ PC info (Kişisel bilgisayar bilgisi) seçeneklerini tıklatın.

- Windows 7 için: Start (Başlat) düğmesini tıklatın, Computer (Bilgisayar) seçeneğini sağ tıklatın ve Properties (Özellikler) öğesini tıklatın.

Bellek

• Çift veri hızı 3 düşük voltajlı eşzamanlı dinamik rastgele erişimli bellek (DDR3 LV SDRAM) Depolama aygıtı

• M.2 yarıiletken sürücü Ekran

• Thin Film Transistor (TFT) teknolojili renkli ekran

• Ekran boyutu: 355,6 mm (14 inç)

• Ekran çözünürlüğü: 2560 x 1440 veya 1600 x 900 (modele bağlı olarak)

• Parlaklık denetimi

• Kamera

• Mikrofonlar

• Çoklu dokunmaya duyarlılık teknolojisi (bazı modellerde) Adaptive Keyboard

• Arkadan aydınlatma işlevine sahip 5 satırlı klavye

• Adaptive Keys

• ThinkPad TrackPoint işaretleme aygıtı ve izleme paneli Arabirim

• Ses bağlacı

• Lenovo OneLink bağlacı

• Dış monitör bağlaçları (HDMI ve Mini DisplayPort bağlaçları)

• Always-on USB 3.0 bağlacı

• USB 3.0 bağlacı

• Ethernet uzantı bağlacı GPS ve kablosuz özellikler

• Global Positioning System (GPS) uydu alıcısı (kablosuz WAN bulunan modellerde)

• Tümleşik Bluetooth

• Tümleşik kablosuz LAN

• Tümleşik kablosuz WAN (bazı modellerde)

• NFC (bazı modellerde) Güvenlik aksamı

• Parmak izi okuyucu

Belirtimler

Boyut

• Dokunmatik özelliğine sahip olan Wide Quad High Definition (WQHD) modelleri:

- Genişlik: 331 mm (13,03 inç) - Derinlik: 227,1 mm (8,94 inç)

- Yükseklik: 13,9 mm - 20,15 mm (0,55 - 0,79 inç)

• Dokunmatik özelliğine sahip olmayan WQHD modelleri:

- Genişlik: 331 mm (13,03 inç) - Derinlik: 226,5 mm (8,92 inç)

- Yükseklik: 13,2 mm - 19,2 mm (0,52 - 0,76 inç)

• High Definiton (HD) Plus modelleri:

- Genişlik: 331 mm (13 inç)

Isı çıkışı

• Üst sınırı: 45 W (154 Btu/saat)

• Üst sınırı: 65 W (222 Btu/saat) Güç kaynağı (AC güç bağdaştırıcısı)

• Sinüs dalgası girişi 50 - 60 Hz

• AC güç bağdaştırıcısının giriş voltajı: 100 - 240 V AC, 50 - 60 Hz Pil durumu

• Kalan pil gücü yüzdesi için, masaüstü ekranına gidin ve Windows bildirim alanındaki pil durumu simgesini kontrol edin.

İşletim ortamı

Bu bölümde bilgisayarın işletim ortamına ilişkin bilgiler bulunur.

Ortam

• Basınç olmadan yükseklik üst sınırı: 3.048 m (10.000 ft)

• Sıcaklık

- 2.438 m (8.000 ft) yüksekliğe kadar

- Çalışıyorken: 5,0°C - 35,0°C (41°F - 95°F) - Depolama: 5,0°C - 43,0°C (41°F - 109°F) - 2.438 m (8.000 ft) yüksekliğin üzerinde

Basınçsız durumda çalışırken en fazla sıcaklık: 31,3°C (88°F) Not: Pili doldururken, pilin sıcaklığı en az 10°C (50°F) olmalıdır.

• Bağıl nem:

- Çalışıyorken: Islak haznede %8 - %95: 23℃ (73℉) - Depolama: Islak haznede %5 - %95: 27℃ (81℉)

Mümkünse, bilgisayarınızı güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan, iyi havalandırılan, kuru bir alana yerleştirin.

Uyarı:

• Bilgisayarınızı elektrikli fan, radyo, yüksek güçlü hoparlörler, klima ve mikrodalga fırın gibi elektrikli cihazlardan uzak tutun. Elektrikli cihazların ürettiği güçlü manyetik alanlar, sabit disk sürücüsündeki veya yarıiletken sürücüdeki motora ve verilere hasar verebilir.

• Bilgisayarınızın ya da bağlı diğer aygıtların üstüne ya da yanına herhangi bir içecek koymayın.

Bilgisayarınızın ya da ona bağlı aygıtın üstüne ya da içine sıvı dökülürse, kısa devre yapabilir ya da başka bir zarar meydana gelebilir.

• Klavyenizin üzerinde yemek yemeyin ya da sigara içmeyin. Klavyenizin içine düşen parçalar zarar verebilir.

Lenovo programları

Bilgisayarınız, kolay ve güvenli bir şekilde çalışmanıza yardımcı olmak için Lenovo programları ile birlikte gelir.

Kullanılabilir programlar, önceden kurulu Windows işletim sistemine bağlı olarak değişebilir.

Lenovo tarafından sunulan programlar ve diğer bilgi işlem çözümleri hakkında daha fazla bilgi için şu adrese gidin:

http://www.lenovo.com/support.

Benzer Belgeler