• Sonuç bulunamadı

Ülke Değişkenine Göre Fen Alanındaki Öğretmen Adaylarının BSB Kazanma

Türkiye ve Malezya’dan araştırmaya katılan öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerileri kazanma düzeyi alt boyut değişkenine göre incelendiğinde Malezya’dan araştırmaya katılan öğretmen adaylarının BSB puanlarının Türkiye’den araştırmaya katılan öğretmen adaylarının BSB puanlarından anlamlı düzeyde farklı olduğu saptanmıştır.

9- Ülke Değişkeninde Fen Alanındaki Öğretmen Adaylarının BSB Kazanma Düzeylerinin Bölüm Değişkenine Göre Farklılaşma Durumu

Türkiye ve Malezya’dan araştırmaya katılan öğretmen adaylarının BSB puanları bölüm değişkenine göre incelendiğinde Malezya’dan araştırmaya katılan öğrencilerin Türkiye’den araştırmaya katılan öğrencilerden anlamlı düzeyde farklı olduğu saptanmıştır.

Malezya ile Türkiye’den araştırmaya katılan öğretmen adayları arasında BSB puanlarında genel olarak Malezya lehine anlamlı fark olduğu görülmektedir. Bu sonuç Ad ve Er’in (2011) yaptığı “Türkiye ve Malezya Fizik Öğretim Programlarının Karşılaştırılması” isimli çalışmanın sonuçları ile örtüşmektedir. Bu çalışmaya göre Malezya’da okuma yazma oranı 2009 yılında %95 olduğu belirtilmiştir. İki ülkenin eğitim sistemlerinin birbirine benzediği fakat fen eğitimin düzenleniş şekillerinde farklılar olduğu saptanmıştır. Malezya Fizik Öğretim Programında kazanımlara çok detaylı bir şekilde yer verilmiş, her bir beceri kazanımı alt beceriler ile birlikte detaylı olarak belirtilmiştir. Türkiye Fizik Öğretim Programında ise beceriler sadece hedef cümleleri yazılarak açıklanmıştır.

Bilimsel süreç becerilerinin öğretim programında ele alınış şekli Malezyalı öğrencilerin bilimsel süreç becerilerinde daha başarılı olma nedeni olarak düşünülebilir. Malezya Fizik Öğretim Programı incelendiğinde beceri kazanımlarının “bilimsel beceriler” ve “ düşünme

45

becerileri” olarak 2 başlıkta ayrıştığını görülmektedir. Bilimsel becerilerin de “bilimsel süreç becerileri” ve “düşünme becerileri” olarak ele alındığı programda, BSB’nin her beceri türü tek tek ele alınmış ve tanımları yapılmıştır. Programda öğrenme temelli düşünme becerileri ve bilimsel becerilere vurgu yapıldığı belirtilirken öğrenme ve öğretimde öğretmenlerin bu yetenekleri geliştirmesi gerektiği üzerinde durulmuştur. Bilimsel becerilerin yanında bilgi ve bilimsel tutum ile asil değerlerin hep birlikte verilmesi gerektiği anlatılmıştır (URL 1).

Öneriler

Araştırmanın amacı doğrultusunda elde edilen bulgular ve sonuçlara göre aşağıdaki öneriler sunulmaktadır:

Bu çalışma Türkiye’den Fizik, Kimya, Biyoloji öğretmenliği bölümlerinin 1, 2, 3, 4 ve 5. Sınıf öğrencilerine, Malezya’dan ise 3. Sınıf öğrencilere uygulanmıştır. Bu çalışma Malezya’da da diğer sınıf düzeylerinde uygulanarak sınıflar arasındaki ilişkiler incelenebilir.

Bu çalışmaların üniversitelere giriş puanları ve başarısı açısından değerlendirilerek ülkelerinde başarı seviyeleri aynı olan çalışma gruplarının birbiri ile ilişkisi kıyaslanabilir. Türkiye’de fen alanındaki eğitim fakültelerinin öğretim programında BSB daha ayrıntılı şekilde ifade edilip öğretmen adaylarının BSB’yi kavramalarına önem vermelerine vurgu yapılabilir.

Lise ve üniversite ders müfredatlarında BSB ile ilgili beceri kazanımına dair ünite eklenebilir.

Türkiye’de yapılan ÖSS, LYS, TEOG, KPSS gibi ulusal sınavlarda BSB ölçmeye yönelik sorular eklenebilir. Böylelikle öğrenciler bu becerileri kazanmak için çalışmalarında bu alana yönelebilirler.

İlköğretim, lise ve üniversite ders programlarına “Bilimsel Süreç Becerileri” adı ile ders eklenip, öğrencilerin bu beceriler hakkında detaylı bilgi edinmeleri sağlanabilir.

“Bilimsel Süreç Becerileri” ile ilgili ders eklenmesi halinde dersin ölçme ve değerlendirilmesinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için her öğrenim seviyesine yönelik BSB testi geliştirilebilir.

46

KAYNAKÇA

Abruscato, J. (2000). Teaching Children Science A Discovery Approach. (5. Edition). USA:Pearson Education Company.

Ad, V. N. ve Er, K. O. (2011). Türkiye ve Malezya Fizik Öğretim Programlarının Karşılaştırılması. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 5(2), 312-336.

Aydınlı, E. (2007). İlköğretim 6, 7 Ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerine İlişkin Performanslarının Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Eğitim bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Aydoğdu B. , Tatar, N. , Yıldız, E. ve Buldur, S. (2012). İlköğretim Öğrencilerine Yönelik Bilimsel Süreç Becerileri Ölçeğinin Geliştirilmesi. Kuramsal Eğitimbilim Dergisi, 5(3), 292-311.

Burns, J. C. , Okey, J.R. ve Wise, K.C. (1985). Development of Integrated Process Skill Test: Tips II. Journal of Research in Science Teaching. 22(2), 169-177.

Buxton, C. A. ve Provenzo, E. F. (2007). Teaching Science in Elementary and Middle School. USA: Sage Publications.

Çepni, S. (Ed.) (2011). Kuramdan Uygulamaya Fen ve Teknoloji Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi

Çepni, S., Çil, E. (2009). Fen ve Teknoloji Programı İlköğretim 1. Ve 2. Kademe Öğretmen El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi

Downing, J. E. ve Gifford A. (1996). An Investigation of Preservice Teachers' Science Process Skills and Questioning Strategies Used During a Demonstration Science Discovery Lesson. Journal of Elementary Science Education, 8(1), 64-75.

Dökme, İ (2005). Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim 6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabının Bilimsel Süreç Becerileri Yönünden Değerlendirilmesi, İlköğretim-Online, 4 (1), 7- 17

Dökme, İ. ve Aydınlı, E. (2009). Türk İlköğretim Okullarındaki Öğrencilerin Temel Süreç Becerileri Performansları. Procedia Social and Behavioral Sciences 1 544-548. Dökme, İ. , Aydınlı, E. , Ünlü, Z. K. , Öztürk, N. , Demir, R. , Benli, E. (2011). Türk

İlköğretim Okullarındaki Öğrencilerin Bütünleştirilmiş Süreç Becerileri Performansları. Procedia Social and Behavioral Sciences 51 3469-3475.

47

Dönmez, F. ve Azizoğlu, S. (2010). Meslek Liselerindeki Öğrencilerin Bilimsel Süreç Beceri Düzeylerinin İncelenmesi: Balıkesir Örneği. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi. 4(2), 79-129.

Durmaz, H. ve Mutlu, S. (2012). 7. Sınıf Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Bir Çalışma Örneği. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi. 6(1), 124-150.

Eltinge, E. M. ve Roberts, C. W. (1993). Linguistic Content Analysis: A Method To Measure Science As Inquiry In Textbooks. Journal of Resources Science Teaching. 30(1), 65-83.

Esler, W. K. ve Esler, M. K. (2001). Teaching Elementary Science A Full Spectrum Science Instruction Approach (8. Edition). USA: Wadsworth Thomson Learning. Friedl, A.E. ve Koontz, T. Y. (2004). Teaching Science to Children An Inquiry Approach

(6th Edition). USA: McGraw-Hill.

Germann, P.J. (1994). Testing a Model of Science Process Skills Acquisition: An Interaction with Parents’ Education, Preferred Language, Gender, Science Attitude, Cognitive Development, Academic Ability, and Biology Knowledge. Journal of Research in Science Teaching. 31(7), 749-783.

Hazır, A. ve Türkmen, L. (2008). İlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Beceri Düzeyleri, Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 26, 81-96. Hincrichsen, J. ve Jarret, D. Science Inquiry for The Classroom. Portland: Northwest

Regional Educational Laboratory.

Karamustafaoğlu, S. (2011). Improving the Science Process Skills Ability of Science Student Teachers Using I Diagrams. Eurasian Journal of Physics and Chemistry Education 3(1), 26-38.

Karasar, N. (2007). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Korucuoğlu, P. (2008) Fizik Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerilerini Kullanım

Düzeylerinin Fizik Tutumu, Cinsiyet, Sınıf Düzeni ve Mezun Oldukları Lise Türü İle İlişkilerinin Değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

McBride, J. W. , Bhatti, M. I. , Hannan, M. A. Ve Feinberg, M. (2005). Using an Inquiry Approach to Teach Science to Secondary School Science Teachers. Physics Education, 39(5), 434-439.

48

Meriç, G. ve Karatay, R. (2014). Ortaokul 7 ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin İncelenmesi. Journal of History School, 18(7), 653-669.

Myers, B. E. ve Dyer, J. E. (2006). Effects of Investigative Laboratory Instruction on Content Knowledge And Science Process Skill Achievement Across Learning Styles. Journal of Agricultural Education, 47 (4), 52-63.

Önal, İ. (2005). İlköğretim Fen Bilgisi Öğretiminde Performans Dayanaklı Durum Belirleme Uygulaması Üzerine Bir Çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Öztürk, N. , Tezel, Ö. ve Acat, M. B. (2010). Science Process Skills Levels of Primary School Seventh Grade Students in Science and Technology Lesson. Journal of Turkish Science Education, 7(3), 15-28.

Pratt, H. ve Hackett, J. (1998). Teaching Science: The Inquiry Approach. Principal, 78(2), 20-22

Peters, J. M. ve Stout, D. L. (2006). Science in Elementary Education: Methods, Concepts, and Inquiries. USA: Pearson Education.

Rezba, R. J. , Sprague, C. S. , Fiel, R. L. , Funk, H. J. , Okey, J. R. , Jaus, H. H. (1995). Learning and Assessing Science Process Skills. USA: Kendal/Hunt Publishing Company.

Sherman, S. J., Sherman, R. S. (2004). Science and Science Teaching. USA: Houghton Mifflin Company.

Tan, M. ve Temiz, B. K. (2003). Fen Öğretiminde Bilimsel Süreç Becerilerinin Yeri ve Önemi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(13), 89-101.

Temiz, Burak Kağan. (2001). Lise 1. Sınıf Fizik Dersi Programının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerini Geliştirmeye Uygunluğunun İncelenmesi Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Temiz, B. K. , Taşar, M. F. ve Tan, M. (2006). Development and Validation of A Multiple Format Test of Science Process Skills. International Education Journal, 7(7), 1007- 1027.

Türk Dil Kurumu. (2012). Türkçe Sözlük. 16.04.2012 tarihinde

http://www.tdk.gov.tr sayfasından erişilmiştir.

Türkmen, H. ve Kandemir, E. M. (2011). Öğretmenlerin Bilimsel Süreç Becerileri Öğrenme Alanı Algıları Üzerine Bir Durum Çalışması. Journal of European Education, 1(1), 15-24.

49

Topsakal, S. (2005). Fen ve Teknoloji Öğretimi. Ankara: Nobel. Topsakal, S. (2006). Fen ve Teknoloji Öğretimi. Ankara: Nobel.

URL 1: Integrated Curriculum for Secondary Schools, Curriculum Specifications, Physics Form 5. (2006). 20.04.2015 tarihinde

http://www.moe.gov.my/bpk/sp_hsp/sains/kbsm/hsp_physics_frm5.pdf sayfasından erişilmiştir.

Benzer Belgeler